Posts

Showing posts from July, 2011
Salam Ramadhan Al-Mubarak 1432 H.


Ampun dan maaf di pinta ...
Semoga kita semua di permudahkan untuk membuat amal ibadat...ameen.

Patah Tangan

Seminggu dua ni saya patah kaki...patah tangan dan patah hati

Dah seminggu Hugau berhenti kerja semangat saya pon ada down la jugak sikit.

Tapi apa boleh buat...yang datang pasti akan pergi. Cuma saya tak sangka secepat ni.
Satu setengah tahun dulu satu apa kek pon dia tak pandai....skang cakap je nak kek apa, insyaallah dia boleh buat. Roti..pizza...sebut je.

Tak apa lah. Saya terima hal ini dengan hati yang terbuka...tetapi jauh di sudut hati rasa terkilan dan kecewa tu tidak dapat di tepis2.

Skang ni kalau nak hantar Angah pegi skolah kena angkut 3 beradik naik motor. Lepas amek kak chik, hantar Angah. Bawak la semua penuh satu motor. Apa boleh buat. Takkan nak tinggal kan Nana sorang2 kat rumah kan ?

Cepat la dapat lesen kereta. Cepat la saya dapat pekerja ganti.
Hangen betul la Mak pagi2 nih.

Yasmin Liyana ni dah la tak mo pegi skolah. Dia main plak barang2 kakak Sophea dia.
Sticker. Di cabut2 ...di lekat2 dekat pintu.

Dah tahu dah kakak dia tu garang macam singa ( macam mak nye la jugak) lagi nak di kacau barang orang tu.

Balik skolah nanti misti ngamok punya si Sophea tu. Aku tahu dah. Rimas telinga ni dengar ( harus la anak2 pon rimas gak dengar mak nya ngamok).

Dah mak dah suruh dia cabut balik sticker2 tu lekat kan balik kertas pelekat tu. Pasang la balik Yasmin semuanya....! Hari ni Mak denda tak boleh main game.


p.s : nape la mak ni garang sangat ?detik mak di dalam hati. haish.

Berbasikal Bersama Boipren (lagi)

Image
Basikal boipren kaler merah, beskal saya kaler hitam


Hari ni boipren saya ajak saya berbasikal ke sekolah dia pulak- SMK Bingkor. OK la.
Jalan tak banyak bukit sangat cuma ada sikit part yang sedikit off road. Bergegar beskal.

Bukan beskal je bergegar...segala mak nenek benda yang boleh bergegar, bergegar. Nampak gaya lepas ni kena la cari bra yang lebih sesuai.

Berbasikal kali ni ada okay sikit. Tiada adegan terjelir2 lidah atau bernafas macam bunyi angsa. Ehh...bernafas macam bunyi angsa tu ada la jugak, Tipu la kalau kata tader. Baru dua kali cycling takkan dah fit giler kan ?

Jalan ke SMK Bingkor pon tak berbukit sangat so tak banyak la nak tukar2 gear.

Tapi tu la..excited sangat punya pasal sampai air minum pon tertinggal. Terpaksa la singgah pekan (?) Bingkor kejap untuk beli air.

Owh...ada juga adegan hampir di kejar anjing .Dua kali pulak tu. Masa pegi and masa nak balik. Kureng asam punya anjing.

Nasib baik boipren ada boleh tulun cover2....kalau saya sorang2 harus dah saya pecut be…

Redah je .

Looking back at myself and comparing it to who i am now sangat la berbeza. Dulu2 jangan harap la dapat bangun awal pagi kalau tak di kejut.

Dulu2 masak satu apa pon tak reti. Tau goreng ikan jer. Dulu2 punya la pemalas ( Skang ni pon malas jugak sebenarnya) , tengok tv cerita cina hong kong petang2 tu rajin la sangat. Tak boleh miss. Bukan apa esok kat kelas nak kena ulas balik episod hari berkenaan dengan kawan2. Jadi kalau tak tengok macam mana nak ulas ? Tak boleh la nak menyampuk kan ?

Dulu2 wat kerja rumah lagi la malas...owh itu tak payah cakap la. Skang ni pon bukan rajin sangat pon lebih kepada terpaksa. Hahaha.

Dan saya rasa masa tu mesti mak saya pon risau jugak dengan saya...yer la...macam mana la saya nak kawin esok2 kalau serba serbi tak pandai ? serba serbi malas ? masak tak pandai, bangun lambat, kemas rumah lagi lahh. Tahu menyanyi2 dalam bilik air jer...tahu tengok tv jer...tahu kumpul majalah dan poster NKOTB je....ahahahaa....apa la nak jadi kan ?

Dah masuk U pon macam…

GRrrrrrrr...!

Belum dapat bermain squash kerana court squash di Kompleks Sukan Keningau masih lagi menjadi tempat2 menyimpan barang.

Grrrrrr...!

Kami nak main squash!

Saya Suka !

Ooowh! Penat giler!

Lutut rasa nak tercabot. Lengan rasa nak terlucut . Jantung rasa macam nak pecah !

Ni pehal plak ni ?

Ehehee...hari ni , tiba2 je cik abang ajak berbeskal. Terus berdebar2 weh. Rasa macam nak tapi ada takut2 jugak. Iya la..lama dah coti berbasikal sejak jatuh hari tu kan so bila kena ajak berbeskal balik fobia la jugak sikit. Cik abang kata nak berbeskal ke Pekan. Makin le berdebar. Ish..terus bagi alasan kata tengah kukus kek...cemaner nak tinggal kan. yer la kan..ai ni kan beginner...bawak la dekat2 dulu.

Cik abang kata dia tunggu la kejap sampai kek masak. Adeh. Tak leh nak ngelak dah la. Terus masuk bilik update status dulu kat fesbuk .Hahaha..sempat lagik.

Pastu baru la pegi tukar uniform. Pakai suar trek, tukar t-shirt. tukar tudung. Nak berbeskal ni pakaian biar bersesuaian. Kelambu2 ni mana bulih. Kang tak pasal sangkut kat spoket beskal kang....tak ke haru ?Pakai kasut sukan, pakai helmet. Safety first. Walaupon tak boleh berkelambu tapi tetap kena pakai yang …

Ko mampu ?

Saya tabik spring kepada incik suami saya kerana dia boleh tidur dengan berkaca mata dari awal dia tidur sampai dia bangun pagi keesokannya. Ko mampu ? hhahahaha.

Kalau saya..harus dah patah riuk spek saya kalau tidur pon pakai spek. If tak patah pon harus dah senget benget.

Kenapa dia tidur pon sampai pakai spek saya pon tak berapa paham....

Mungkin juga dia bimbang..kalau dia bermimpi nanti dia tak dapat melihat dengan terang. Rabun kekdahnya. Jadi kena la pakai spek, walau pon sedang tidur.



p.s : I love you babe....


2 hari yang best.

Apa yang best ? Best sebab tak payah masak.

-Jumaat malam kenduri kat rumah Cikgu Fauzi. Makan free.

-Sabtu tengah hari kenduri kawin rumah x-boss cik abang. Makan Free.

-Sabtu malam patut nya ada kenduri kat umah Cikgu Nik, tp ada salah faham maklumat skit so pegi makan di Restoran Rahmat je. Makan Berbayar.

- Ahad tengah hari jemputan makan2 di SMK Bingkor. Makan free la jugak kiranya. Janji tak yah masak .Siap tapau lauk and nasik untuk Ita sekali.

- Ahad petang pegi minum2 di Restoran Rahmat (lagi?). Harus la makan kena bayar.

- Ahad malam ? Makan aje la apa yang ada. Tak payah makan lagi bagus.

- Esok ? kena masak la kot...........2 hari cuti masak kang nanti kuali pon tak kenal. Hahaha..Over.



p.s : tadi belek2 album kat laptop,ada gambar Sophea.... " ehh....kakak laa..." , lamaaaa dah mak tak tengok Kakak......rindu plak. Esok mak amek kakak kat skolah yer.

Kalau dah namanya Mak....

Hari tu saya telah membaca entry di blog Hannah Johary pasal melepaskan anak bongsu pergi...owh ...hari ni turn saya pulak kena lepaskan anak saya pergi. Anak perempuan pulak tu. Ish2. Alaa...over la saya ni kan ? Anak pegi camping pon nak kecoh. Bukan jauh pon , di Keningau ni jugak.

Sophea yang pergi camping. Ntah camping apa pon saya tak pasti. Masa sain surat kebenaran ibu bapa hari tu pon tak baca betul2. Sophea pulak bila ayah ia dah sain bagi izin pegi apa lagi, dan2 tu jugak packing baju.Amboi2....suka betul nampak nya yer ? Punya la suka dan excited semua dia buat sendiri. Siap basuh baju busuk awal2...takut nanti tak de baju bersih nak bawak pegi camping.

Pastu mintak dengan mak suh belikan sabun mandi ketul nak bawak pegi camping la nih. Mak kata ...tu dah ada dah sabun kat atas kabinet kat dapor yang ayah beli bila ntah Waahh...tak sempat mak amik kan...dia dah amek siap2 dah. Cepat dan pantas betul. Jauh berbeza dengan Angah.

Ubat gigi pon gitu jugak, tak dan orang lain gos…

Mesin Basuh ke....Juke Box ?

Tadi....baru je sat2 tadi saya bersarapan Nasi Lemak beli dekat Restoran Nik Ekie...whose owner is a friend of mine.Sambil makan nasi lemak sambil basuh baju.
Eh...ke sambil basuh baju sambil makan nasi lemak ? mana2 lah.
Tengah2 bersarapan tu mesin basuh saya masa tu dok spin ....masa tengah spin tu mesin basuh saya telah menyanyi2......
tapi lama2 bunyi menyanyi tu dah jadik macam bunyi menangis pulak. Seram plak saya dengar.....Dah le bergegar2.....adoi lah. Seriau pon ada.
Selalu tak penah pulak mesin tu menyanyi2 gitu.....
Apa la maksud nya tu ......

Mesin basuh cap Panasonic saya tu dah berumur 6 tahun...(eh, sama omo dengan blog saya ni ..)
saya beli masa nak masuk rumah dulu ....
beli sama2 dengan peti ais yang dulu....
Setakat ni performance mesin basuh ni ok la....tader masalah..
cuma skang ni la...bila dah berumur ni mungkin skru2 pon dah banyak yang longgar...
itu yang jadi ada music tu. Dah macam rupa juke box la plak ada music bagai.

Sabar la mesin yer.....jasa mu tetap ku kenang.…

Kenapa prebet ?

Password : My Birthdate.



Show encrypted text

"Ni Sapa Punya ??"

Tabiat saya ni suka sangat kalau beli baju anak2...beli yang design sama...corak sama...kalau lain pon warna lain2 skit la....tapi masih ada iras. Selalu nya baju2 kakak sama ngan Angah...Yasmin plak sama ngan Nana.....senang kekdah nya. Yer la..kalau dah berkenan satu design haa..tinggal cari selai je lagi tak payah nak pening2 pilih lagi....tapi...bila dah baju yang hampir2 sama ni....time nak susun kat almari masing2 tu yang leceh skit.

ye la..masa beli tu memang la mak yang dah bagi2...ini kakak punya..ini angah punya .Yang ni Kak Chik punya ..pastu yang itu pulak Nana punya...tapi lepas tu Mak lupa dah which one is whose.Hahaha...Masa nak susun dalam lemari terpaksa la tanya anak2...ni sapa punya. Biasa tanya Nana je....dia pon tahu. Tu belum kira panties lagik....adoiiii.... 4 orang anak perempuan you....mana nak ingat selai2....dah tu banyak pulak tue. Jenuh nak menghafal.

Saya ingat adik2 saya Jie and Tie pon gitu gak dulu...since omo depa rapat...setahun je beza so banyak baju…

Cerita Pendek Hari Ahad.

Hari ni Encik Suami ajak saya berbasikal bersama2 geng2 basikal dia. Tapi saya tak dapat ikut sebab ada kek yang nak kena di siap kan hari ni. Haish. Tak pe lah. Geng Basikal Cik abang pon dah ada ahli baru....hehehe. Saya tak berkesempatan lagi nak cuba2 basikal baru yang dia beli untuk saya tu (Basikal yang buat saya jatuh tu ,dia dah jual). Nak mengayuh petang2..skang ni hujan. Pagi2 pulak bz....

Pagi ni pulak saya sempat buat nasi lemak. Maka dapat la masak tengah hari lambat sikit. Bagi dekat Siti Baiyah satu tapau...bagi dekat Yan Ust. Syakir satu tapau....hari tu masa buat nasi minyak hujan panas bagi dekat Anis je satu tapau...huhuhu. Anak2 plak yang besar pakai makan nasi lemak lah...yang kecik2 takmo makan...depa mintak scramble eggs. Hai anak....apa2 ajelah ...asal makan dan kenyang.

Happy 6th Anniversary

Image
(gambar dari Google,hehehe)


6 years ago THIS was my first entry for this blog.

And until today after 648 posts........I'm still writing.

To myself ,to all my blog readers and to my blog ...HAPPY 6th ANNIVERSARY !

Nasi Minyak Hujan Panas.

Image
Hari Selasa tengok Adrina Adi buat nasi minyak hujan panas ai pon terliur jugak. Teringin nak buat jugak. Sedapnye lah. Maka selepas menghantar Yasmin ke Pasti saya pon melencong ke pasar. Cari ayam sekor, dapat. Daging dah beli dah semalam. Plannye nak buat nasi minyak hujan panas jugak la..tapi berlaukkan Kurma Daging, Ayam Masak Merah, Acar timun and sambal belacan. Dah alang2 sampai pasar tu...takkan la nak beli ayam semata...jenguk la jugak bahagian ikan....nak cari pari...hari tu cari pari tak dapat....so hari ni nak cuba nasib lah. Alhamdulillah ada ikan pari, boleh la buat asam pedas ikan pari bila2.

Pegi plak kat bahagian runcit ...beli santan 2 hengget....beli beras basmathi skilo. Pastu tak tahu apa dah nak beli. yer la...naik motor je kan..so space pon limited. Saya kalau buat Nasi minyak ke...nasi beriani ke...macam2 mana pon mesti cari beras basmathi jugak. Tapi tade la beli cap Faiza tu....mahal..pastu banyak sangat...tak boleh nak beli sikit2....dekat pasar tu boleh bel…

Yasmin Liyana Mokhsin

Image
Nak cerita pasal budak kecik ni....anak saya yang nombor 3 Yasmin Liyana....tapi family panggil dia Kak Chik atau pon Anin. Budak ni suka nya lah melukis. Seingat2 saya dia dah gemar melukis ni sejak dia pandai pegang pensel. Tak ingat la plak omo berapa..tp masa omo dia 3 tahun tu dia memang dah aktif melukis lah. Mewarna dia tak berapa gemar sangat. Habis kertas A4 kat rumah ni dia guna wat melukis.








Tahun ni dia dah 5 tahun so dah pergi sekolah tadika la...alhamdulillah...suka la pegi sekolah walaupon kerap jugak menangis ....menangis tu banyak sebab la...kawan kacau laa...ayah lambat amek la....hahahaha...padahal mana ada ayah dia lambat amek....ayah dia pegi on time...cuma dia tu je yang rasa macam lamaaaaaaaaaa sangat ayah nak mai amek sebab dia tunggu dari pagi2 lagi....hahahaha.




Masa dia masuk tadika tu....awal tahun tu la...satu apa ABC pon dia tak hafal. Sungguh. Yerla..sebab mak nye "rajin" sangat nak mengajar anak ABC. Anak orang lain omo 3 tahun dah tamat dah ABC s…

Cerita Tader Gambar

Memandangkan internet pon macam dah bertambah sihat...maka boleh la saya mengupdate blog. Actually, ada benda lain nak cerita beserta dengan gambar la...kira macam cerita bergambar lah, tp gambar2 tu semua dok dalam laptop encik suami...so tak dapat la ai nak bercerita. Tapi tak apa...kita baca la dulu cerita boring saya.

Semalam kami semua pergi KK. Ada kenduri kawin cikgu skolah Ayang di Kinarut jadi kami semua telah berkonvoi beramai2. 5 buah kereta semua nya. Oleh kerana pegi tu hari Ahad pagi....dan balik pon mungkin malam baru sampai Keningau maka saya telah gigih meng"iron" semua baju bajan skolah anak2 yang 3 orang tu untuk seminggu.....baju bajan skolah encik suami...ehh...baju kerja la....(cuma baju batik je belom iron untuk di pakai pada hari Khamis)....pada malam nya. Pagi nya pulak gigih menyidai baju2 yang dah di basuh...dengan harapan by the time ai balik nanti...baju2 semua dah kering. Tudung anak2 dah siap iron jugak....stokin incik suami dan stokin skolah an…