Posts

Showing posts from August, 2013

Jumaat , 30 Ogos 2013.

Hari ni mak sangat la sibuk. Actually, hari lain pon sibuk juga cuma hari ni dari pagi2 hantar Nana sampai la amek Kakak Angah dari skolah tak balik2 rumah pon. Dok pegi mari pegi mari je keje nya.

Lepas hantar Nana ke PASTI pergi la bersarapan dulu di Rahmat dengan mem kecik- Kak Chik. Mak pekena rojak ayam, Kak chik plak macam biasa lah - Soto Daging Botak Mangkuk Kecik. Pergh! Sikit punya panjang order Kak chik.

Selesai bersarapan pegi bayar bil elektrik dulu. Aduhaii....mahal sungguh bil elektrik skang. Sejak tukar meter baru bil mencanak2 naik. Padahal rumah kami ni aircond pon tader...oven pon guna gas, oven letrik tu jarang la sangat dah guna kecuali kalau buat creampuff je. Pastu mentol2 pon kami dalam proses menukar kepada mentol2 jimat tenaga. Baru tukar 3 biji mentol. Hehe. Tapi peti ais ada dua butir laaa...

OK, sambung cerita...lepas bayar bil pecut pulak pegi ke SMK Apin Apin untuk hantar kek. Jauh jugak SMK Apin Apin ni.....dalam 20 menet jugak la drive. Selesai hantar kek…

Saya

Saya ni bukanlah sesiapa.
Saya tak punya harta,
Apa lagi wang berjuta,
tiada pangkat mahu pon kedudukan
tiada kepentingan kepada sesiapa,
Saya hanya manusia biasa,
yang hanya akan dilihat sebagai beban....

Api Yang Berbunga, hehe.

Image
Sebenarnya dari bulan puasa lagi budak2 ni sibuk dok cakap nak main bunga api. Aduhaii.....bukan Mak takmo beli ,masalahnya Mak tak tahu kat mana ada orang jual bunga api ni. Kalau dulu2 zaman Mak kecik2 memang senang nak beli bunga api. Kat mana2 ada orang jual secara terbuka. Tapi zaman sekarang ni dah tak boleh dah....kang tak pasal2 kena tangkap dengan pihak berkuasa kang.

Kalau ada pon orang jual bunga api pon semua secara sembunyi2 dan sorok2. Huhuhuhu. Maka untuk tidak mengecewakan anak2 Mak pon beli la mercun pop2 tu...yang banyak di jual di pasaraya dan kedai runcit tu....ala...yang bulat2 kecik2 tu....and bila kita baling ke lantai dia akan meletup2 pop2. Haaa....yang tu lah...terubatla sikit perasaan anak2 walaupon tak seseronok bermain bunga api, Hehehe....

Tiba2 budak2 ni ternampak anak2 one of my jiran main bunga api. Ntah dari mana diaorang dapat pon saya tak tahu. Mak pon cakap la kat Yasmin suruh tanya Rashdan ( anak jiran tu laa...and dia sekelas dengan Yasmin ) kat ma…

8 years

Lama tak cerita perihal anak2. Hehe. Actually, dah lama tak bercerita tentang apa2 pon, kan ?

My 3rd daughter Yasmin sangat la suka membaca entry2 lama saya di blog ni ( menurun sapa la agaknya tu? Hehehe) . So kalau tab ada di tangan dia mesti dia akan buka dan belek entry2 lama terutama kalau posts pasal diri dia masa kecik2. Hehehe. Nanti dia akan senyum2 sorang2. She will go through all the previous posts, tengok gambar, tengok video2.

Bila tengok Yasmin suka sangat baca blog saya  , saya rasa bersyukur sangat that I have this blog . I'm really glad that dulu saya berpeluang untuk merakam cerita, gambar2, serta telatah anak2 masa mereka kecik2. I created this blog since July 2005 lagi dan masa tu Yasmin dan Aina pon belum lahir. Kisah masa mengandungkan mereka, kisah macam mana mereka berdua dilahirkan semua saya karangkan di blog ni. Sekarang ni Yasmin dan Aina pon dah besar, dah pandai membaca , dan mereka boleh membaca sendiri tulisan asal saya mengenai mereka. Cerita2 yang …

Salam Aidilfitri 2013

Image
Saya ingin mengucapkan selamat menyambut Aidilfitri kepada :

- Kedua ibu bapa saya yang berada di Kota Bharu, Kelantan,
- kedua ibu bapa mertua saya yang berada di Pulau Indah, Port Klang, Selangor.
- kakak sulung saya Aida sekeluarga yang berada di Singapura, my second sister Ramizah sekeluarga di Kuala Lumpur, my 3rd sister Noor Haniah sekeluarga yang berada Bangi, Selangor, my 4th sister Halilah sekeluarga di Kota Bharu ,Kelantan.
- kepada adik2 saya Abdullah Munsif dan isteri di Seri Kembangan ,Selangor, Wan Azizon sekeluarga di Kulim, Kedah, Siti Aisyah sekeluarga di Sandakan, Sabah, Ahlami sekeluarga di Yonezawa, Jepun dan Fatien Adibah di Bangi, Selangor.

- juga buat ipar2 di Pulau Indah dan Shah Alam,
- buat kawan2 di SRK Redang, Ma'ahad Muhammadi (P), SM Ismail Petra, Matrikulasi UPM Terengganu, UPM Serdang
- sahabat2 dan saudara seGayong PSSGM, PSSPGM
- sahabat2 dan kenalan2 di Keningau dan seluruh negara , sahabat2 di alam maya dan di alam nyata....





German Cookies

Nana cakap dekat Mak nak makan "Biskut Mahal " yang macam Che Tie buat tu....so Mak pon gigih la mintak resepi dengan Che Tie.....belum buat pon lagi ...tapi letak resepi kat sini sebab senang nak rujuk, heheeh....kepada kawan2 yang nak cuba buat pon boleh la tengok resepi kat sini. Bahan2 pon tak banyak yang pelik2 ni....boleh cuba la.....

German Cookies. 

Biskut ni memang sedap.. cair dlm mulut.. mungkin sbb tepung kentang tu.. hehehhee.. semalam kami wat 3 adunan , arini wat lagi 1 adunan..sedap punya pasai hihiiii.. jom skodeng resepi

Bahan-bahan :
125 gm butter
40 gm gula icing*
1 sudu teh esen vanilla
125 gm tepung kentang (kat bakery ada juai ni)*
80 gm tepung gandum*

ayak bahan yg bertanda *

Cara:
Pukul butter & gula icing hingga sebati. bubuh esen vanilla. Pastu campur tepung gandum & tepung kentang. Gaul bagi rata & jadi doh. Doh ni lembik sikit, simpan kejap dlm peti es. Kejap ja dlm 1/2 jam camtu. Pastu buat bulat2 & tekan dgn garfu &am…

Langkah Kanan

Image
Hari ni pegi pasar nak beli lauk basah. Plan nya nak buat nasi ayam. Dari hari tu lagi nak buat nasi ayam tak jadi2. Hehehe. So pegi pasar tadi beli la sekor ayam....pastu pikir pulak apa menu untuk berbuka esok pulak....tanya2 Kak Chik dia kata nak makan tomyam. So , ok lah tomyam....puasa ni memang belom buat lagi tomyam....maka saya pon pegi la dekat di particular fishmonger....saya memang kalau beli ikan beli dengan dia lah.

Saya ni pulak kalau buat tomyam tak sah tak letak udang dan sotong. Tak boleh letak ayam je....ater...peminat seafood la katakan.....so beli la udang setengah kilo....sotong skilo....sekali Beliau yang jual ikan tu datang....di suruh anaknya bungkus sepotong ikan yang agak besar juga la....di bagi nya pada saya....buat berbuka katanya....alahai....terharu sungguh saya...walaupon ini sebenarnya bukan kali pertama saya dapat ikan free dari dia......saya pon nak cakap apa lagi la kan...cakap terima kasih banyak2 ajelah...hehehe....dan he's not even a Muslim !…