Posts

Showing posts from February, 2017

Dari Dapur Janna : Spaghetti Bolognese

Image
Masa saya update resepi udang butter telur masin baru2 ni sebenarnya saya ada berhutang satu lagi resepi  iaitu resepi Spaghetti Bolognese.

Malu nak share sebenarnya sebab resepi yang mak guna ni biasa2 je, Lagi pon mak guna instant spaghetti sos je pon, Haha, Tapi untuk tidak menghampakan permintaan sahabat saya ni saya share la jugak,





Spaghetti Bolognese My STyle

Bahan2:

1/2 packet Spaghetti ( ikut instruction pada packaging dan masak  hingga ala dente, maksudnya biar dia masih ada rasa kenyal2 gitu, Jangan masak sangat nanti spaghetti mudah hancur and patah2)

* pastikan anda masukkan garam ke dalam air rebusan tu ya. Generous.


Bahan2 Sos :

2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar holland
( cincang kasar )

3 sudu besar minyak zaitun ( minyak biasa pon boleh)

3 hingga 4 batang lobak merah ( di dadu kecil2)
2 biji tomato ( di dadu kecil2)

400g daging cincang ( ayam or daging pon boleh, tapi mak suka daging)
2 botol sos spaghetti jenama Kimball ( mak suka jenama ni sebab murah, dan sedap…

Now i know...

Sekarang saya sudah tahu....
kenapa orang selalu kata perempuan lebih cepat tua dari lelaki.....

šŸ˜¢šŸ˜¢šŸ˜¢


Dari Dapur Janna : Udang Butter Telur Masin

Image
Saya ni nak menunaikan janji saya untuk bagi resepi Udang Butter Telur Masin. Maaf la kawan2, adik kakak..sebab lambat skit bagi resepi. OK, tanpa melengahkan masa mari la kita tengok cara2 nak buat udang ni macam mana...






Udang Butter Telur Masin

Bahan2:

400g udang (bersaiz sederhana, dibuang kulitnya dan di belah belakang butterfly style. saya memang suka bukak kulitnya)

garam, kunyit secukup rasa

5,6 sudu besar tepung jagung/


Cara2:
- campur semua bahan2 di atas bersama udang, gaul rata .
-Panas kan minyak masak dan goreng udang tadi sehingga masak.
- Ketepikan


Bahan2 untuk Sos:

2 sudu besar butter
1 sudu besar minyak masak
4 ulas bawang putih , di cincang
4-5 biji cili padi, di hiris
1 biji cilihijau/merah, di cincang kasar
2 pelepah daun kari
1/4 tin susu cair
2 sudu besar susu pekat manis + setengah cawan air
sebiji telur masin yang sudah di rebus , di hancur2 kan.
garam secukup rasa
1 sudu besar tepung jagung.


Cara2:

- panaskan butter + minyak masak, kemudian tumis bawang putih, …

Blood is thicker than water, indeed.

Image
Cuti Tahun Baru Cina baru2 ni saya telah berpeluang untuk pulang ke Semenanjung berdua sahaja dengan Aileen. Terima kasih kepada encik suami kerana telah mengizinkan saya bersama dengan ma abah dan adik beradik saya sekejap. Mudah mudahan Allah akan melimpahkan rezeki buat Ayang...ameen.

Pada awalnya memang saya berhasrat untuk balik tapi saya pada mulanya tidak mengharap sangat...sebab yelah..tiket flight tu bukan berharga seringgit dua. Tapi Alhamdulillah...Allah telah mengizinkan saya untuk balik juga....seronok sangat2.

Tujuan asal balik tu sebenarnya nak bersama2 dengan kakak sulung saya who had been through tough time. So when we heard that she wanted to go to KL just to ease her mind and be with my two other sisters in KL so we ( me and my other siblings) thought ...why don't we get together in KL . Just to support her. Further more my sister who lives in Japan was also in town and I haven't seen her for 2 years! The last time we saw each other was during our youngest s…