Posts

Showing posts from October, 2010

Cik Anita Songeh Giveaway

Image
Hmm..saya tak pernah join apa2 contest or giveaway..ni la kali pertama. Sebab saya join kerana saya telah di tag oleh sahabat maya saya yang sangat la manis dan baik hati- Nurul, yang membuatkan saya tidak mampu menolak....hehehe.....so here it goes...

Tag asal ni of kos la dari Cik Anita. Selamat berkenalan Anita..... =) .Bagus kan blogging ni kan? selain dari menulis..kita boleh kenal kawan baru.....dan kalau nasib baik boleh dapat hadiah lagi you...hehehee.....jadi..nak kena tag la ni yer? ..Nak tag sapa yer....ok la...setelah ditimbang..di tolak..dicampu bahagi...saya nak tag...


1) Azini- Kenal dekat forum cari. dah jumpe face to face. dia dah mai umah saya..saya pon dah pegi umah dia. Dia kata skang dia dalam mood nak enter contest je..so...itu la sebab saya tag dia...(owh..baru tingat,dia pon ada tag saya...hahahaha)


2) Iena- ni pon kenal dekat cari gak...lama dah jugak kenal dia, chat pon boleh kata hari2...kalu tak chat sehari ni nanti dia misti rindu kat saya,hahaahah....tp....t…

Fikirkan...

Image
dan ini pula.....hakikat yang ada di negara kita......Anak2 SK Bakuku, Tenom,Sabah. Masih ada anak2 yg terpaksa belajar dalam keadaan daif begini.....sedih kan? Apa la guna nya ada menara 100 tingkat jika anak2 ini terpaksa belajar di kelas berdinding bambu.








*All pictures were photographed by Mr. Mohd Mazlan , founder and senior photographer of Gomogi Pictures. Thank you Mr. Mazlan.

=)

Image
Mac a.k.a Suryana Ismail kata, gambar ni sangat la macho walaupon tak nampak muka. Kan ? Kan? Sebab tu saya suka gambar dan buat nye as my profile pic kat FB. Suka sangat gambor ni. Membuatkan saya tersenyum sorang2 dan merasa sangat rindu kan cik abam saya tiap kali saya menengoknyer (Here's a bucket to those who have weak stomach). Nasib baik Incik Nizam (jurugambar nye la) pandai amek gambar membuatkan perut cik abam saya nampak flat di dalam ini gambar.hehehehe....


p.s: wahai cikabam, cepat la balik.

Harapan Kecewa.

Hari ni hajat di hati nak brekfes dengan Nasi Lemak. Tapi tak kesampaian. Kempunan. Sebab kehabisan. Sia2 je pecut laju2 tadi. Tengok, tinggal kuih je. Tader rezeki. Nak wat cemaner. Tapi beli la jugak kuih sebab alang2 dah sampai and dah perabih minyak motor.

Balik rumah bukak periuk, makan mee kari yang aku wat semalam. Kuah ada lagi. Tak pelah. Rezeki hari ni adalah mee kari , alhamdulillah. Tapi besok harus kena teruskan dengan misi mencari Nasi Lemak. Nak buat malas.

Hmm....rasa macam nak sambung tido jer.



p.s. : tengok gambar holiday Ana Suzana kat PD tadik, membuatkan hati ku semakin gelepar dode dode nak pegi hanimun! Bila nak hanimun ni....?!

Ini la dia....

Image
So..ini la hadiah yang Angah dapat. Dari airmuka dia tu nampak happy lah. Ayah beli siap dengan helmet sekali. Malam tadi la dapat nyer lepas balik dari makan2. Bersungguh2 Ayah sorok basikal baru angah dalam kedai mak....hahaha... Mak letakkan note..siap tepek riben lagi...terasa macam diri ku ni Oprah plak...pastu mak pon buat2 la suruh Angah amek tepon mak kat kedai..bila Angah masuk....taraaaaaa! Ada beskal.

Beriya la dok belek2 basikal tu cemaner...Ayah siap test drive lagi. Sempat la jugak dia buat beberapa laps. main tukar2 gear basikal.

dah pesan dah jugak dekat Angah..basikal ni kira kongsi2 dengan Kakak jugak la...pasal roller blade kakak pon angah pakai jugak kan.

Pre-Birthday (adaker?)

Image
Tadi, kami pergi keluar makan. Konon2 nak sambut birthday Angah la. Actually, birthday Angah nyer besok....26/10 tp memandangkan esok jugak Lo kung saya akan ke KK..jadi kita wat awal skit.

Untuk Kek birthday mula2 Angah mintak nak kek yam..pastu mak cakap, mak tak makan kek yam. So Angah pon tukar la kepada kek Cheese Plated. Hmm..ni besday sapa ni...besday Angah ke..besday mak? Angah mintak lukis kartun Power Puff Girls Z. Baiklah.

So lepas solat Isyak kami pon kuar la beramai2...bersumbat2 dalam kereta. Tu pon sebenarnya tak tahu lagi nak pegi makan kat mana. Nak makan kat KFC..alahai....buring nyer la. Balik2 makan kat KFC. At last we went to Dreamland. Makan ikan bakar lagi baguskan ?

So mak kepada birthday girl telah mengoder Ikan Jenahak Bakar Bersambal (wah..pepandai je bagi nama )..Buttered Prawn....Baby Kailan Ikan Masin dan juga Daging Masak Black Bean, Nasi kosong 5 dan Pinggan Kosong 2.






Ni semua gambar lauk pauk sebelum selamat di makan lah....


Manakala ni plak gamba selepas …

Confession No.1

I have a confession to make.

When I was a kid I always wanted to be a singer......No, wait. Do not laugh yet . Let me finish my sentence. I always wanted to be a jingle singer. Err....what is a jingle singer? A jingle singer is someone who sings jingles. Errr...what is jingles? Owh....jingles are songs for commercials. Alahh....lagu2 iklan tuh.....haa..THOSE are jingles.

Really. I truly really mean this. In fact, I still want to be jingle singer if I have the chance. Why do I wanna be jingle singer? Well, first thing is because I just want to sing and earn money from it but I don't wanna be a recording artist. I still can wear tudung ..and I still can sing even if I don't have pretty face. And I think being a jingle singer....I still can have a normal life. I don't have to worry about my album sales....or sign autographs....or attend award giving ceremony....walk down the red carpet.....owh..! it's just not me.

So ....if you think you're looking for a jingle singer ..…

Who is Incik Hugau?

Memandangkan Kak Pb kita ada kemusykilan maka saya dengan sukahati nya sudi menjawab kemusykilan Kak Pb kita dengan panjang lebar.

Kak Pb tanya..incik hugau tu siapa? Hugau tu assistant saya Kak Pb dan dia seorang perempuan sejati. Nama Hugau tu nama manja dia...tu Bahasa Dusun tu...yang bermaksud Anak....so ..kira macam Hugau ni anak saya lah? alahai....

Hugau ni dah berkerja dengan saya sejak 1 Januari 2010. So hingga ke hari ni Hugau dah berkhidmat dengan saya selama 9 bulan 21 hari lah.

Omo dia baru 20 tahun. Macam tak single dah rasanya.

Skop tugas Hugau ni meliputi kerja2 membuat kek, buat roti, buat krimpaf, pizza, kemas2 .....masak nasi.....buat susu Nana and Anin....kadang2 ada la jugak saya ajak dia lipat baju sesama...hehehe....kadang2 Hugau jugak jadi babysitter untuk anak2 saya. Contoh macam hari yang saya pegi KK tu lah. gitu lah. kira hugau ni..serba boleh lah!

Sejak ada Incik Hugau ni...memang memudahkan kerja saya. Sebelum ni dok pulun buat kek2 segala sendiri2...sekarang …

Boleh? Boleh?

Saya sebenarnya tengah ada mood nak update blog. Tapi tak tahu nak tulis pasal apa. boleh bagi cadangan ?

Catatan.......untuk hari ini (Mah, aku tiru ko Mah)

Image
Hari ni saya gi KK. Cousin saya kata kuat nya saya berjalan2. Yer,saya memang kuat berjalan tapi kali ni saya pergi cari barang. Barang2 kek sudah banyak yang kurang, jadi kena la top up.

Anak2 sumer saya tinggal...eh,tak lah. Saya bawak Nana jer. Sejak 2 hari lepas lagi saya dah bagi taklimat panjang berjela dekat Yasmin tentang kenapa dan mengapa saya tak mahu bawak dia pergi KK jugak. Alhamdulillah....alasan supaya dia tak pening2 sepanjang perjalanan ke KK sangat la berkesan. Dan Anin dapat menerima hakikat yang dia terpaksa kena tinggal kat rumah dengan kakak2nyer dengan hati yang terbuka. Cuma satu je syarat dia...beli kan dia Tora. Alaaaahhh......syarat tu senang jer. Balik dari KK kang saya singgah je kat Taman Luagan tu...beli Tora sorang satu. Setel.


Sebelum pergi saya masak siap2. Saya wat asam pedas ikan pari macam yang Sophea mintak. Nak tinggal anak2 ni kena la penuhi request diaorang selagi boleh . Baru la dapat pergi dengan fikiran yang tenang. Saya pastikan stok makan …
Image
yerr...mari2.....cik adik nak makan apa? ikan bakar ada....masakan panas ada....makanan laut.....sayur2 ada macam2 jenis sayur.....nak masak macam mana ? boleh pilih.....

cik adik...abang2...kakak2 ...makcik pakcik boleh tengok di menu nak masak macam mana yer...


menu boleh tengok sini yerr.......

V
V
V
V
V
V
V
V
V
V


Nak cuba kangkung MASAK VELACAN?

Apo nak di kato

Last night we (me and my family lah) went out for makan2. Pastu tiba2 Laila arek nguyuh. So I pon suh la dia pegi toilet. Tapi dia takmo....nak minum dulu katanya. Tapi kaki dah terkepit2 dah......adoiii......ai kata pegi la toilet dulu pastu baru minum but she insisted nak minum dulu sambil mengepit2! Hangen la saya ......! Tengok dia dok mengepit2 bertambah2 la hangen! Saya jerit dengan sehabis tenaga kat dia ..." PERGI TOILET DULUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU! "

Owh ...giler kuat saya jerit. Tak kira dah...tak fikir malu ke...orang tengok ker. I don't care dah. But Budak tu masih takmo pegi jugak.....! Memang nak carik pasal la budak ni...! Saya tarik2 tangan dia...dia dah nangis2....tengok2 dah habis basah dah suar dia. HADOIIIIIIIIIIIIIIIIIII...! INI BOLEH MENDATANGKAN MARAH! HUARRRRRGHHHHHHHHHHHHHHHH!!!!!! ...baju saya start koyak2...prak! prak !......kulit saya jadik hijau...mata saya jadik merah! Rasa nak picit2 je budak ni.......!









Sekali ...saya pon terjaga.

Cheh. Mimpi rup…

R.I.P

yer...hand mixer cap Khind saya dah tamat riwayat nyer dah. dua tahun lebih saya dok lenjan dia dengan bersungguh2...akhirnya riwayat nye sampai ke penghujung jua.

Semalam la...eh...bukan, a day before yesterday....saya dok putar2 fresh cream ...nak deco cake la sekali dah siap2 putar saya pon off kan dia punye power.....but to my amazement whiskernya tetap nak berputar2.....zrett...zrettt gitu....saya pon tekejut la kan...tp dia putar slow2 je...ala2 tak cukup bateri.....pastu tak lama tu keluar spark kat dalam perut mixer tu...dan kemudian di ikuti dengan asap kaler kelabu2 dan bau benda terbakar.....saya pon cepat2 tutup plak main switch. Baru la spark tu padam. Hadoii.....kecut jugak saya walaupon hanya small spark. Terus saya rasa sedey....owh...mixer saya dah broke down. Tapi dia memang dah banyak berjasa kepada saya dan saya tetap sayangkan hand mixer tu walaupon saya dah ada satu lagi stand mixer BERJAYA yang besar dan berat yang amat tu.

Kalau ada adunan yg skit2...saya memang…

Terperasan la plak...hehehe.

Tadi pergi kenduri cukur jambul cikgu skolah cik abe ,ehh....! cukur jambul ANAK cikgu skolah cik abe saya...pastu tiba2 orang sebelah kiri saya dok panggil ..." Jen! Jen! "....saya nyaris nak menyahut...pastu baru tersedar...ehh...! dia panggil orang lain rupanya....bukan panggil aku. Hahahaha....sangat la perasan saya ni.

Bukan apa...kadang2 adik2 saya...atau kakak2 saya panggil saya Jen. Pasal tu terperasan tu.

Nana

Image
Hi...nama saya Aina Rihana. Panggil saya Nana





Mak suruh saya tunjuk gigi dan ketiak. Hehehe...





Ni gambar saya dan Ayah saya. Saya sayang Ayah saya.





Masa ni saya tak berapa sihat. Sebab tu mata saya nampak layu je.






Alang2 mata dah layu...baik la saya tido.

Swimming is Berenang, Berenang is Swimming

Saya nak pegi swimming....saya nak pegi swimming....saya nak pegi swimming.

I want to go berenang ...I want to go berenang..... I want to go berenang.

Berenang kat kolam. Bukan kat atas katil atau atas karpet depan TV .

Saya nak pegi swimming.

Kalau nak baca,baca semua.

Image
Saya ni nak kata suka sangat membaca...tak la jugak. Kiranya kalu nak dapat Anugerah Nilam tu ..tak la kot. Tapi,saya membaca la jugak.

Masa saya kecik2 darjah 1 ..saya periksa dapat No.1..rasanya tu la hadiah buku pertama yang saya dapat. 2 buah buku cerita yang saya tak ingat dah tajuk nyer. Bukunya pon dah ntah ke mana.

Selain dari tu saya juga suka baca surat khabar. Saya mula membaca akhbar sejak saya mula pandai membaca. Minat membaca akhbar semestinya berpunca dari Abah saya. Tiap2 hari wajib beli dan baca surat khabar Berita Harian. Kalau hari Ahad plak Abah akan beli xtra iaitu Berita Minggu dan Mingguan Malaysia. Tiap kali abah beli paper kami adik beradik mesti beratur ikut turn nak baca. Malah sampai berebut2 pon yer. Hahaha...paper dulu kan ada 3 section..so bila ada 3 section tu maka 3 orang la boleh baca....pastu kalau nak baca section yang lain kami sanggup tak lepas section yang sedia ada ditangan sebab nanti leh la buat tukar dgn orang lain....er..paham ker?

Kemudian ma…

Masak Bubur, Beli Sup.

Hari ni memandang kan Incik Suami tader pegi KK (lagi?) dengan Ustaz Fuad maka saya dengan sukahati mengisytiharkan cuti memasak. Hahaha....apa la pemalas sangt ni kan ?

Saya dah plan dalam kepala saya ni...saya nak masak bubur nasi je....pastu nanti saya nak pegi ke Warung Alan beli Soto 2 bungkus dan Bakso sebungkus. Kuah nak suh dia wat asing2....sebab kalu wat asing kuah dia banyak sikit. So..elok je siap deco cake...saya pon naik la motor EX5 cik abam ku itu ke kedai atas. Bawak Nana and Anin. Sampai2 tengok Warung Alan tutup. Aduhaii.......owh..mebi sebab dia orang sumer penat kot, sebab semalam depa wat Open House...ehh...Open Warung la kan. So aku pon kata....tak pelah..kita terai beli Soto kat gerai yg satu lagi tu lah....gerai madu 2 tu....

So saya beli la soto 3 bungkus...pastu saya tengok Laksa Penang tu cam terliur la pulak, beli la jgak sebungkus. Anak2 dah siap sedia nak mengepow saya dah. Anin dok tanya2...."boleh ke Kak Chick nak beli apa2..? " Maka saya pon …

Pada hari Sabtu............

Image
Semalam pegi KK. Saje je jalan2 penatkan badan ngabihkan pitih. Bertolak dari rumah tepat2 kol 8. Sampai sana...kol 9.30. Sarap dulu kat Restoran Seri Keningau. Memandangkan saya bercadang nak makan nasi kat umah my blogger and forum friend (CARI)- Sesemutku ,maka saya hanya meng order roti john inti daging sebijik. Laki den pulak terus amek nasi. Anak2 plak dah tengok ayah dia makan nasik pon nak makan nasi jugak.

Pastu pegi pulak Bake With Me nak cari barang2 kek....sekali...aiii? tutup? Tak pelah...kita terai pegi cawangan kat Lintas pulak. Sampai di Lintas...tengok2...tutup jugak. Pelik. Selalunya hari Sabtu depa bukak. Nak kata ada public holiday....tak...ntah. Last2 we decided to go to Consfood dekat Luyang...ehhh...ke Damai tu ? Aah...hantam sajalah. Beli itu ini...habis lebih sikit 400. Owh...tak over budget plak. Selalunya kalu beli di Bake With Me misti over budget sampai 2,3 ratus. Hahaha....bukan apa...dekat Consfood tu hanya beberapa barang je yang murah...pastu lagi satu …

Nasi Lemak Sedap Teringat2.

Saya teringin nak makan nasik lemak la. tapi kat sini...setakat ni tader lagi nasi lemak sedap yang memang sedap sampai makan pon teringat2.....tader lagi.

Nasi lemak sedap yang masih teringat2 kesedapannye ialah nasi lemak yang kat depan Maybank Seri Serdang. Owh....sedapnye nasi lemak akak tu. Ada macam2 lauk boleh di pilih....ada rendang ayam..telur dadar....sambal udang..sambal sotong...telur mata....tapi kalau saya pegi beli...lauk xtra yang saya pilih harus lah sambal petai ikan bilis. Adoiii...! Mana nak cari weh ?! Tak tahu la akak tu masih meniaga kat situ lagi ke tidak. Nasi lemak dia pon sedap dan cantik....elok je berderai. Akak tu dulu pernah kerja as Pelukis Plan...tapi dia berenti sebab dia lagi suka berniaga....dan rasa nya misti la berniaga lagi masyuk dari kerja makan gaji, gamaknye kan ?


Lagi satu Nasi lemak IBY kat Kota Bharu. Dulu2 memang femes nasi lemak ni. Ada beberapa cawangan di sekitar KB and kedai dia cuma bukak waktu petang sampai la larut malam. Dulu2 adik …