Posts

Showing posts from March, 2013

Resepi Asam Pedas Ikan Pari Mak

Image
Hari tu mak letak gambar mak masak asam pedas kat Facebook....dah ramai la plak yang mintak resepi. Jadi untuk menyenangkan kerja Mak maka Mak update kat blog je.....senang kan ? Semua orang boleh tengok dan rujuk. Semua orang yang tak mintak resepi pon boleh rujuk juga....

Tapi sebelum Mak taip resepi nya bagi la can nak membebel dulu.....hehehe. Sebelum ni Mak masak asam pedas ikut cara my mak mertua masak. Simple je, tak der letak daun kesum or bunga kantan. Tapi sedap. Tapi lepas tu mak guna pulak resepi lain yang letak belacan, bunga kantan dan daun kesum....sedap jugak ! Pastu Mak makan pulak asam pedas kat rumah abang ipar....wangi betul asam pedas dia.....rupanya dia letak daun kari ! Menarik kan ? So lepas tu asal mak masak asam pedas Mak pon letak jugak daun kari...dan resultnya memang sedap lah ! So kesimpulan yang dapat mak buat ialah...memang Mak masak sedap lah , no matter what the recipe is, Hahahaha. Jangan marah yer.....

OK lah, mari kita tengok resepi Asam Pedas ni yer…

Cerita Satay.

Image
Saya teringat masa saya kecik2 dulu....kalau Abah beli sekali sekala beli satay punya la seronok ! Memang tak sabar2 nak makan tapi sebelum makan Ma saya akan bagi2 dulu siap2 berapa cucuk sorang. Bukan boleh makan suka2 hati. Yelah...adik beradik saya kan ramai...jadi to make sure that semua orang dapat makan sama banyak so kena la bagi siap2 berapa cucuk sorang. Biasanya setiap dari kami akan dapat makan kira2 4 cucuk seorang. Puas tak puas ke....itu je lah yang semua orang dapat. Hehehe. Kalau beli burger pon macam tu jugak,...burger sebijik, potong 4, bagi2 la sebiji untuk 4 beradik. Maka ramai la yang nak kongsi dengan adik kami yang paling kecik yang memang makan tak banyak. Hehehe. Dengan harapan kalau adik tak habis bahagian dia....kami boleh tolong habiskan. Hiihihihi....

Kami memanglah bukan orang senang...tapi kami juga bukan orang susah. Tapi kami adik beradik cukup makan pakai dan pelajaran. Alhamdulillah.....

Terima Kasih Ma dan Abah......

:)

Image
Assalamualaikum semua.


 Owh, lama sungguh saya tak update kan ? Tak tahu la kenapa, tak ada idea mungkin juga tapi lebih kepada tak sempat sangat nak mengadap laptop dan mengarang bagai sekarang ni. Setakat bukak fesbuk kejap2 di tablet ok la ...cek2 status orang, tengok gambar orang. nak wat status sendiri pon malas.

NI pon sambil2 tengah tungguh kek kat oven masak nih.Actually saya nak bagi tahu ni sebenarnya.....









Yup. I'm now 8 weeks pregnant. Alhamdulillah.... Tapi tak pegi klinik lagi, tak buat kad pon lagi...tunggu la bulan depan ke. Kang orang kata bersungguh sangat plok. Hehehe.

Since dah lama tak berbadan dua ni...so bila pregnant skang ni rasa macam pregnant sulung plak. Alahan tader sangat, masih boleh di kawal cuma skang ni lebih banyak evening sickness dari morning sickness. Asal dah petang je letih, tak boleh masuk ke dapor...nampak je dapor terus rasa kembang2 tekak....aduhai...ape jenis alahan la kan ?

Skang ni suka makan dan minum jus tembikai. Tak order dah kopi 3…