Posts

Showing posts from January, 2010

Per: Memohon Sumbangan Kerusi Plastik

Image

TQVM

Baru2 ni sudah keluar pekeliling baru yang bertarikh.....err....ntah baper bila ntah, yang menyatakan bahawa mana2 guru @pegawai pendidikan dari Semenanjung yang bertugas di
Sabah/Sarawak yang permohonan perpindahan ke Semenanjung nyer berjaya, pihak Kerajaan TIDAK akan menanggung segala kos kargo untuk hantar barang balik ke Semenanjung,.....al-makna, segala barang2 perabut jati berketul...kereta, motor, lori kenala guru tu hantar sendiri, nak pikul atas bahu ker...nak kasi hanyut ngan sampan ker....atau apa2 lah. Untuk memanjangkan kegembiraan para guru, mereka juga di maklumkan bahawa tiket penerbangan balik juga TIDAK akan di beri, maka guru2 dan semua ahli keluarga yang di bawah tanggungan guru/pegawai tersebut boleh la berenang sahaja merentasi Laut Cina Selatan.

Hmm.....imagine la kalu cikgu tu dah berkhidmat at least 6,7 tahun, misti dah kawin..ada anak 2 orang ker....paling koman misti dah ada keta sebuah...motor sebutir....barang2 rumah misti dah penuh rumah......mainan anak2…

Agak2 ler, kan?

Anak2 ni ada masa2 diaorang gi skolah nak bawak bekal. Bawak bekal tu tengok keadaan la jugak. Kadang2 bawak nasi, kadang roti ker (home made okay......hehehe) kadang sosej ker.....tak tentu lah. Kadang2 takmo bawak, so bawak duit jer. Dah bawak bekal tu aku ingat duit belanja gi skolah tak habis la kan......mana nyer tak habis jugak! Nak2 si Laila...kalu Sophea tu reti gak ler nak simpan separuh.

Owh tadi budak2 ni bawak bekal nasik ngan sosej. So balik skolah aku cam biasa misti la soal macam2 la ...macam polis la kiranya....hari ni makan apa kat skolah...duit belanja habis ke tidak...Sophea macam biasa misti la habis makan bekal, Laila plak kata dia tak sempat makan. Lerrr.......camno boleh tak sempat. Kuar kelas lambat ker? Angah kata dia tolong cikgu dia susun buku dekat library so by the time she and two other friends siap susun buku and baru je nak pegi makan loceng dah bunyik. So tak sompek ler nak makan. Lerr......siannyer anak aku.

Aku rasa cam tak patut la plak cikgu suh anak…

Hidung

Hari ni aku nak cerita pasal hidung. Hai....pasal hidung pon leh wat entry? hantam sajalah..as long as I update and ada idea nak update.

Hidung aku ni nak kata mancung..tak mancung....ala..hidung orang melayu...ala2 hidung bongkok tak baper nak jadi. Hahaha...Yang pastu hidung aku ni kalu tengok dari angle depan tak nampak lobang hidung. Muahahhaa...bangga seh. Adik aku panggil hidung aku ni "hidung jatuh" pasal tak nampak lubang hidung. Jatuh pon jatuh la. Janji ada hidung.

Sebenarnya nak citer pasal hidung Laila. Si Laila ni hidung dia sangat la sensitif pada bau-bauan . Nak2 bau2 yang tak berapa sedap nak dihidu. Kalu ada bau yang lain macam skit mula la hidung dia kembang2 kempis pastu mata mula merah, berair.....nanti kang mula la dia nak muntah. Hadoii....pelik betul anak aku sorang nih. Dulu aku tak percaya ada orang leh muntah hanya dengan menghidu bau2 yang busuk tp sejak anak aku sorang dah jadi gitu baru ler aku caya. Alahai..nak wa cemaner kan.

Memang dari dia kecik…

Tak der Citer

Image
Ntah la...

tader mood nak update blog, di tambah pulak ngan Stimik Brokbeng kat umah ni yang sangat la hazab lagi tenat. Banyak tak dapat online dari dapat. Cemaner? Bila dah dapat online tu berebut2 la plak nak surf. Hahaha...sabor jelah. Ni sejak2 kami tukor pakej yg ada WiFi tu la.

Idea pon tak berapa nak ada utk update . Takat nak citer pasal apa yg saya wat hehari...apa yang saya beli pada hari ini or makan pada hari ini....sangat la tidak menarik. Alaa..balik2 hari2 saya wat kek...hari2 saya wat roti n creampuff. Itu citer kat blog masak2 cukup la kan.Nak citer pasal anak2.....owh...banyak la pulak. 4 orang anak 4 cerita.....eceh, macam la ramai sangat anak setakat 4 orang tu.



Haaa....dah tader benda nak citer kan, aku nak citer lah...masa balik dari KL hari tu selepas menikmati hidangan tengah hari kami di atas kapal terbang di tempat duduk kelas ekonomi (jer,hahaha) kami dapat ni! tu eskerim kat atas tu. Selama2 dok naik kapai pi mai pi mai dari zaman budak sampai zaman bajar pa…

?

Hari ni saya tak meroti, alih2 ada orang nak roti. Aiseyman....napa la awak order hari saya tak meroti...hari saya meroti awak tak order, sampai berkulat2 roti eden. Amboi....marah ker? nak meniaga mana boleh marah2, customer is always right maa......

Hari ni cuma suh Hugau wat inti karipap jer. Sapa plak Hugau nih? ni adik yang keje ngan saya. Semalam jenuh dok ajar dia kelim karipap...tp bagus si Hugau nih..cepat bajar, baru dua hari mengelim karipap dah elok dah kelim nyer...walaupon tak secantik saya kelim...hahaha..perasan la pulak. Apa2 pon she still needs to practice more and more....


Tak tahu la kenapa hari ni saya rasa mengantuk giler. Mungkin sebab tak menguli roti so jadik ngantuk. Actually semalam pon ngantuk gak, sampai ahkak mengelim karipap sambil mata pejam.Hahahaa...seb baik kelim menjadik. So,since today tader nak wat apa dah saya pon cakap kat Hugau dia boleh balik awal hari ni. Baik kan saya? (Padahal dah dua hari si hugau balik lewat....kuikuikui). Elok je Si Hugau …

Buku and Periuk

Tadi anak2 ....err....sophea and laila je pon, dok datang kat aku suh tulis nama diaorang kat buku2 aktiviti skolah yg diaorang baru dapat. Mula2 Sophea...pastu Angah...pas satu,satu buku budak2 ni bawak suh aku tulis Bila dah dok tulis2 gitu pastu pulak banyak bijik jugak buku2 tu dah terasa la pulak macam orang mintak autograph ....ala2 cam aku dok kat satu meja pastu peminat sorang2 datang kat aku mintak otograf. Hahahaha.....perasan kejap. Best pulak main sain2 otograf ni kan?

Tapi perasaan perasan tu kejap jer rasa bila aku tulis kat buku Sophea tu.." Tahun 3 Rafflesia" . Alamak...anak aku dah darjah 3 laa...dah besor....maknanya aku pon makin tua la. Ish...tak boleh jadi. Tapi napa aku rasa aku ni masih cam omo 18 jer.....owh sungguh tak sedar diri kan?

Tapi betullaa...masa aku baru2 kawin dulu aku memang tak reti la...nak cakap ngan orang2 lain yg dah kawin pon tak reti....aku pon heran cemaner aku yg memang terkenal ngan mulut banyak ni leh jadik speechless and idea-l…

The Visit

Image
Selamat Tahun Baru 2010!
Selamat Tinggal 2009......alahai sedih pulak.

Penutup tahun 2009 saya sangat la best sebab a group of my family members datang ke Sabah ni. My Mom,my abah,Ayah Di, Che Noh, Yati n Ajib serta anak2, Zizi and husband Azmi (dan anak di dalam perut,heeheh), Walad, Aufi, Tok,Tok Ngah, Chu Nah and Rusni, Mak Azmi,ayah Azmi serta adik Azmi...Che Moh,Mok Cik Mi, Moksu Na, Kak Na and Syamimi, Kak Dah and Afzar, ....err..ada sapa2 yang tertinggal ker? Harap2 takder la. ....haa..tu lah....deme sumer mai sabah ramai2....gamat satu flight ....ekekke. (Kakak, if only u were here with Hasli and the kids...misti best...huhuhhu) . Actually they came here for Wanee and Russell's wedding reception yang belah Sabah punyer. Tu yang ramai tu. Russ had to charter a bus for all of them.

Kami pon join jugak the rombongan. Kami sumer menginap kat Tang Dynasty for 3 nights (err..2 for us). Mula2 kami attend the reception kat DEwan SESB kat Karamunsing pastu the next day depa ramai2 m…