Posts

Showing posts from October, 2006

mmm...?

Hari ni dah 6 Syawal....and hari jugak la baru lah aku masuk dapur balik. Hihihihi.....mana tak nyer, since Raya Pertama dok pegi berjalan makan macam2 , buat apa nak masak lagi kat umah kan? So hari ni memandangkan tader saper2 yang buat open house so....kena la aku masak. Aku masak sup ekor, begedil daging pahtu goreng telur dadar. Tu je la. Aku ni sebenar nyer jarang beli daging lembu kalu aku beli pon mesti aku beli tulang rusuk ker.....ekor ker...and of course la aku mesti buat sup. Masak biar daging nya betul2 empuk...terlerai dari tulang nyer...uish! Memang best lah! Pahtu kalu ada mihun aku akan buat mihun sup/soto. Anak2 pon suker makan. Tadi sambil dok melayari internet nih...(cewah! Ayat skima la pulak...) aku cari2 la resepi nak buat biskut semperit. Teringin nak buat pulak....orang lain sibuk buat biskut sebelum raya, aku pulak sibuk nak buat biskuer lepas raya. Hehehe.....bukan apa, sebelum raya tu sibuk betul....mana sempat nak menggentel biskut sumer nih. Jadi skang ni…

4th Year in a row!

Image
Hehehe....tu la, kali ni memang kali ke-4 berturut2 kami beraya di Keningau. Anyway, Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua. Hari ni dah masuk hari ke-4 kita di bulan Syawal dan semalam, 26/10 merupakan Hari Lahir Laila yang ke-4. We bought her a cake and celebrated at home. Siti dan Hisyam pon dah ke KK semula sebab hari ni diaorang berdua nak pergi ke rumah member diaorang di Kudat pulak. It was fun having them with us. Sejak hari pertama Raya aku ada online jugak...masuk Cari.com tader orang pon....masuk Bincang.net pon gitu gak. Waa....semua orang masih sibuk beraya and most probably all of them are still at their kampung. AKu pulak sejak Raya ni memang tak masak lagi laa....last masak malam raya tu la buat Mee Kari. Pahtu since then tak masak2 lagi lah ni.....asyik dok makan kat umah orang jer, macam2 makan...Nasi Minyak, Nasi Ayam,Nasi Kerabu, Nasi Dagang, Nasi Tomato, Soto....macam2 lah! Rendang, Nasi Impit dan Kuah Kacang tok sah cerita...almost every house ada menu tu. Pagi …

Your Wish Is Granted.

Image
Karipap Angah and Kakak...hehehe



Ni plak of course la Mak punya...


Actually, aku tader idea nak update blog .....tapi memandangkan my cousin sorang ni dok suruh update, update...so aku update jelah. Well, hari ni aku bangun pagi rasa macam nak demam jer badan....kaki ni rasa sejuk jer, pahtu badan pon rasa macam letih, lesu.....lenguh2....aku rasa dahi aku macam panas jer...tp tak lah panas sangat. Tapi tu la....walaupon rasa tak sedap badan kijer kena buat jugak. Tambah2 hari ni dah ada tempahan karipap dan kek coklat so terpaksa la jugak masuk dapur. Kalau tak rasa macam nak baring jer. Sekarang ni pon aku pakai stokin, rasa sejuk sangat kaki nih. Tadi lepas buka suruh Sophea pijak badan ...aduhai....sakit nyer! Berat jugak budak tue. Selalu nyer diaorang dok biasa pijak ayah nyer jer, tak penah pulak piijak aku. Sekejap jer aku suruh Sophea pijak..tak tahan aku!

Raya dah makin dekat..tinggal less than a week je lagi. Aku tak prepare satu aper pon lagi. Rumah tak kemas ...menu untuk…

Salam Aidilfitri buat semua....

Image
Aku nak ucap kan Selamat Menyambut Eid Mubarak buat semua....tahun ni seperti tahun2 sudah aku sambut Hari Raya di Keningau sahaja. Cuma tahun ni rumah kami meriah sikit sebab adik aku dari Sandakan pun akan datang beraya dengan aku sekeluarga . Bercerita tentang persiapan Hari Raya pulak..well, biasa2 jer.....baju raya aku tak tempah baru pon. Entah la, tak teruja sangat nak beli baju baru kecuali untuk anak2 la.....tu yang minggu depan tu kami plan nak pegi KK sambil2 jemput Siti dan Hisyam , sambil2 shopping baju raya anak2. Siti kata Ma pon ada kirim baju kurung untuk Sophea dan Laila.Ma pos kat Siti and Siti akan bawa bila dia datang raya nanti. Alhamdulillah...terima kasih Ma. Ma memang macam tu, tiap2 tahun tak pernah lupa jahit baju kurung untuk cucu2 dia. Walaupun kami tak berkesempatan nak balik beraya tapi Ma tak pernah lupa.....sayang Ma! Anak2 pon sayang jugak kat Nenek diaorang tu. Tu yang tak sabar2 nak balik kampung budak2 nie.

Anyway, lagi mengenai persiapan Hari Ra…

My Loved Ones....

Image
Laila Amani


Sophea Munira


Angah, Yasmin and Kakak




Kakak And Angah

Cepatnya masa berlalu....

Image
Tepung Pelita......yummy!


Hmm..tu la, cepat sungguh masa berlalu. Rasa macam baru jer start posa alih2 hari ni dah 2 minggu dah pon. Tak lama lagi raya la pulak. Tadi petang lepas berniaga buka puasa kat rumah jiran depan rumah ni, Anis. Dia buat majlis buka puasa untuk kawan2. Anis buat Nasi Ayam. Kuih pon ada macam2 jenis sumer aku rasa...cik mek molek, murtabak, popia, karipap (karipap aku lerr...hehehe)pulut kuning pon ada! Meriah sungguh lah. Lama la jugak aku lepak2 kat rumah Anis lagi pon aku dah siap2 sembahyang maghrib awal2 lagi so tak der la nak rush2 sangat. Balik umah aku belasah pulat Kuih Tepung PElita.....aduh...sedapnyer. 4 bungkus kuih tepung pelita tu sekejap jer aku habis kan. Hehehe.....lagi pon katKeningau ni time bulan posa macam ni barulah bulih nak merasa macam2 jenis makanan kampung...laksam, Nasi Dagang, Nasi KErabu, Ayam PErcik (aku ler yang jual nyer ...hehehe), Tepung Pelita dan macam2 jenis kuih lagi la. Kalu tak jangan harap la nak jumpa makanan2 ni sum…
Image

Yeye..tiket balik dah dapat!

Image
Hehehe...best nyer pasal tiket untuk balik kampung dah dpt. Actually bukan tiket tapi waran tiket percuma dah dapat. Tiket flight untuk balik belum pon book lagi but insyaAllah, ada la tu tiket nya. A friend of ours baru jer gi KK amik tiket and diaorang amikkan tiket kitaorang sekali. Tahun lepas kitaorang tak dapat tiket percuma so all the balik kampung expenses were on our own but tahun ni kitaorang dapat. BEhnyerrrr...!!!! Tiket free ni kerajaan bagi 2 tahun sekali jer, so kalu bagi pasangan suami isteri yang dua2 kerja kerajaan bulih la apply tiket free tiap2 tahun secara bergilir contoh macam tahun ni si isteri yang apply, tahun depan suami nya la pulak yang apply. Tapi kalu macam aku ni kalu nak balik gak tiap2 tahun kena la gilir2 gak, tapi gilir2 beli tiket la.... tahun lepas beli tiket, tahun ni tiket sponsor. Setakat dok Sabah ni baru sekali kitaorang tak balik kampung masa cuti sekolah hujung tahun. It was on 2003. Perancangan untuk tahun depan pulak....well, it all depend…

It's been an exhausting day

Image
Tu la......penat memang penat, tapi bila tengok untung hari2.....terus hilang penat...hehehe. Well, sekarang ni tengah cuti PMR seminggu so my husband is home so he can help me out with my ayam percik. So Untuk seminggu ni kami nak pulun habis habisan berniaga ayam percik kat Mini Bazaar Ramadhan tu. Kalu hari sekolah my Ayang takder so tader orang nak bakar Ayam tu la pasal tak boleh nak niaga ayam percik on weekdays. Frust sungguh! Bukan apa, kalu on working days customer lagi ramai and bila customer ramai...untung pon banyak laa.....actually,sejak dok berniaga pasar Ramadhan ni tak pernah lagi tak habis jualan, kalu karipap tu kalau takat 50biji...aduhai....sempat berapa orang jer. Memang tak cukup. Aku ni plak kalu sempat memang nak buat banyak2 tapi tu la, nak buat Seri Kaya lagi, Onde2 lagi.....letih memang ler letih....tu yang nak online pon tak sempat.

Well, dalam beberapa hari tak update blog ni adala beberapa peristiwa berlaku....yang mula2 sekali was about my two daughters …