Yeye..tiket balik dah dapat!

Hehehe...best nyer pasal tiket untuk balik kampung dah dpt. Actually bukan tiket tapi waran tiket percuma dah dapat. Tiket flight untuk balik belum pon book lagi but insyaAllah, ada la tu tiket nya. A friend of ours baru jer gi KK amik tiket and diaorang amikkan tiket kitaorang sekali. Tahun lepas kitaorang tak dapat tiket percuma so all the balik kampung expenses were on our own but tahun ni kitaorang dapat. BEhnyerrrr...!!!! Tiket free ni kerajaan bagi 2 tahun sekali jer, so kalu bagi pasangan suami isteri yang dua2 kerja kerajaan bulih la apply tiket free tiap2 tahun secara bergilir contoh macam tahun ni si isteri yang apply, tahun depan suami nya la pulak yang apply. Tapi kalu macam aku ni kalu nak balik gak tiap2 tahun kena la gilir2 gak, tapi gilir2 beli tiket la.... tahun lepas beli tiket, tahun ni tiket sponsor. Setakat dok Sabah ni baru sekali kitaorang tak balik kampung masa cuti sekolah hujung tahun. It was on 2003. Perancangan untuk tahun depan pulak....well, it all depends on our financial..... hehehe....Apa2 pon kalu aku dah confirm balik berapa2 haribulan aku akan update kat sini kay!



My Ayam percik...yummy!


Anyway, concerning about my gerai pulak...so far alhamdulillah.....sangat2 menggalakkan, cumer tu la nak bagi tahu kat sini sikit....gini, masa aku mula2 niaga kat Mini Pasar RAmadhan tu (that's what I call it la....pasal kecik jer pasar nyer) was on RAmadhan 2004. Masa tu aku tak der idea pon nak jual apa. Aku jual kuih2....lauk2 skit gitu la. But my MIL came up with a brilliant idea - to sell AYam Percik, since she knew that my mom is known for her delicious Ayam Percik or as we normally call it "Ayam Golek" . So that was how I started to sell Ayam Percik during Ramadhan until it became my regular activity on every Ramadhan eversince. Masa tahun pertama aku jual tu memang aku sorang jer la yang jual ayam percik, lagi pon as I've mentioned earlier...pasar tu kocik jer....cumer ada beberapa gerai jer ! Masuk tahun kedua berniaga aku tengok gerai dah makin bertambah sampaikan masa hari pertama Ramadhan tu ada yang berebut2 tapak strategik nak berniaga....hehehe. Aku tak kisah la kan. Aku as usual jual Ayam percik lah......but masa tu aku tak boleh nak percik ayam hari2 pasal puasa tahun tu jatuh masa hari persekolahan so....aku takde assistant untuk bakar ayam - my husband laa.., pasal dia ngajar sidang petang. Alih2 dalam masa aku tak bukak gerai tu aku dpt tahu ada sorang lagi buat ayam percik jugak......lorr....husband aku macam tak berapa suker la but aku cakap kat dia biorlah.....kalu orang suker ayam kiter.....pelanggan akan cari ayam kita gak. No need to worry.....and I was right.



me at my stall...

So tahun ni pulak macam mana? Hmmm.....kalu tahun lepas ada orang lain yg jual ayam percik, tahun ni tambah sorang lagi pulak yang jual ayam percik jugak! Kiranya dah jadik 3 gerai la yang jual Ayam percik la termasuk my stall! Tu pon dia stat jual lepas 2 hari puasa....alahai.....and aku mcam biasa, tetap yakin dengan produk aku, cewah! Bukan nak cakap besar tapi tu la.....bagi aku kita serahkan dekat customer jer yang tentukan. BUt yesterday masa jualan aku dah habis aku pon pusing2 la pulak nak cari kuih2 untuk buka (kuih2 yang aku tak buat/tak reti buat laa....hehehe) sekali aku nampak ada akak sorang ni yang kiranya biasala ngan aku......aku pon memang selalu gak ler gi umah dia pasal lagipun dia dok memang setaman ngan aku pon, jual Ayam percik jugak! Padahal 2 hari sebelum ni dia tak buat pon and dia memang tahu the main attraction at my stall is my Ayam Percik (besides my karipap laaa....). Aku tak kisah dia nak jual apa hatta ayam percik sekali pon cumer yang buat kan aku rasa semacam skit tu pasal aku heran la.....takkan la tak der idea sendiri nak jual apa. Kenapa mesti nak cilok idea orang....ntah la. Akak tu sebelum2 ni tak penah bukak gerai pon, dia biasanya cumer tumpang letakkan cendol jer kat gerai sesapa laaa.....alih2 tahun ni dia bukak gerai and masa tu aku suker laa...ramai2 kan ...biar bertambah meriah....tp tu la, baru semalam la dia stat jual ayam percik jugak. Tapi aku tengok gitu2 jerla...malas nak lalu betul2 depan gerai dia takut dia kata aku spying plak, hehehe....so far, walau pun dah 3 ada 3 gerai lain yang jual Ayam percik jugak tapi my ayam percik sales is still very encouraging (betul ker guna word ni? ) . Aku memang ada regular customer so tu yang aku tak risau sangat but yang pasti aku memang yakin dengan produk aku.....bukan sekadar nak cari rezeki but also aku nak bagi peluang kat orang untuk rasa the Original Ayam PErcik....cewah!

Ok lah.....apa2 pon aku tak kisah sangat, aku anggap benda tu sebagai persaingan positif....cumer tu la, kalu bulih ...come up with your own idea laa....ini pulak bila tengok orang ni jual ayam percik laku, kita pon nak jual ayam percik jugak. Tak besh aaa gitu kan.....? Tak kisah la kan...janji Ayam PErcik aku habis di jual! Hehehehe.....

Comments

lyn hazirah said…
best nyer bukak gerai. dulu when i was smaller (i think form 1-2 la gitu) my family bukak gerai gak during puasa. it was sooo best like that!!! oo i wish you all the BEST in your gerai business. musti you busy kan nowadays... tapi best la you
lyn hazirah said…
ooo i lupa nak cakap... i pun dah dpt ticket balik. last month my flight dah confirm dah pun... tapi mana i letak itu itenery?!!!
tenkiu2 tenkiu....bz mmg bz la spid...u balik ker raya nie? jgn hilang itu itenery....

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!