Posts

Showing posts from December, 2014

Soalan Jawab Masak2 : Bolehke masak nasi arab dalam rice cooker ?

Assalamualaikum....saya baru perasan ada yang bertanya di ruang komen soalan pasal nak masak Nasi Arab. Kepada yang bertanya saya minta maaf sebab lambat respon. Sebab saya ni jarang2 dapat meluang masa mengadap laptop. Jadi saya nak jawab la kat sini. Senang skit jawab begini supaya kawan2 yang lain pon dapat baca dah dapat tahu. Soalannya macam di bawah.

"Salam...bru trjumpa resepi ni. Nk tnye sikit..saya nk guna rice cooker bole tk sbb tk pndai masak nasi guna periok biase. Air stok ayam/kambing tu nk tunggu bg sejuk dulu ka bru masak nasi? Sukatan 1.1 air beras tu mcm mna saya kurang fhm maaf lah. Hrp dpt bntu sbb bru nk bljr masak nasi arab wlwpn dh tringin lama. Terimaksih."
Untuk pengetahuan saudari/puan yang bertanya ni...saya memang masak nasi arab guna rice cooker. Biasanya kambing or ayam tu saya rebus pon dalam rice cooker . Sebab nya saya tak suka nak guna periuk banyak2 nanti banyak jugak la periuk2 yang saya kena cuci. Hehe. Lagi satu kalau masak dalam rice coo…

Tahniah Anak Mak Laila Amani !

Image
Baru2 ni result UPSR dah keluar. Kali ni result keluar lambat sikit sebab nya kek soalan bocor  tu kan...so calon2 semua nak kena mengulang paper English, Sains dan Math ( dan juga Bahasa Tamil) . Sampai kan jadi sejarah la UPSR tahun ni sebab ambil masa paling lama untuk settle iaitu sebulan haa !

Tahun lepas masa Sophea amek UPSR result keluar ngam2 dengan pihak skolah dia buat majlis hari kecemerlangan jadi terus la naik pentas terima insentif bagai....dapat juga sumbangan dari pihak luar skolah. Jadi Mak nya ni pon tumpang syiok la jugak. Hahaha. Tahun ni result kena amek kat skolah....
So pagi 26/11 tu kejut la Angah bangun pagi.... " Angah...bangun. Angah takmo amek result ke ? "

Terus Angah celik mata. Selalu nya punga la liat kalu kejut bangun pagi.  Kol 11 jugak baru kami pegi sebab nya dah tahu dah...pegi awal pon bukan terus dapat kan. Cikgu nak wat analilis apa semua..nak print sijil sedia baru la depa bagi2 kat student.

Angah yang nak amek result tapi semua pegi…