Posts

Showing posts from May, 2009

Happy Birthday Kak Lah.!

Image
I'd like to wish a very Happy Birthday to my sister...Kak Lah. Birthday yang ker.....36. Ehh...muda lagik...in fact, tak nampak cam 36 pom . Hehehe...

Kak Lah ni nama dia Halilah....dia kakak atas pada aku....anak nombor 4 (aku nombor 5). Dia ni putih orang nyer...sampai anak2 sedara memang panggil dia Che Teh. Dulu2 masa aku kecik2...aku jeles betol ngan dia...sbb dia putih kan. Pakai la baju apa2 pon sumer nampak cantik...kalau aku yg pakai..alahai..nampak kelam semacam jer. Hahaha....dia ngan aku ni memang kontra giler laa...dia pendiam....(kalau marah lagi la dia diam,hehehe...cuma muke je merah....) aku jenis banyak mulut...dia putih..aku itam.....memang masa kecik2 aku rasa aku tokleh ngam la ngan dia...and dia pon tokleh ngam kot ngan aku...nak2 plak dia dok ngan arwah Che' aku....

Panggilan Kak Lah ni...kami adik2 je yang panggil...kalau orang lain..panggil di Ha.....dalam adik badik...cuma dia and adik aku Fatien je yang di lahirkan kat spital...orang lain sumer lahir k…

Hari Yang Letih

Image
Owh..letih sungguh..semalam la. Dah dekat2 cuti ni banyak plak orang order macam2. Lebat pulak rezeki...alhamdulillah. Hari Khamis ada orang order 2 biji kek cantik....(kek yg di mekap lah...hehehe) pastu 2 biji kek coklat togel...( tak kena mekap la) ...tu ok lagi la....sbb takat wat kek2 ni tader la penat sgt.....

Pastu on Friday la.....kol 9 ada orang nak amik karipap 90 biji....pastu kol 10 kena hantar Laksam 50 batang ke SK Pekan...pastu kol 1 plak ada orang nak cream puff 60 bijik......owh penat gilos..! Tau2 la kalau wat laksam...nak ngukus tu yg lama....nasib baik aku kukus pakai dua kuali..so cepat la skit. Tu pon aku dah dah kukus awal2...sbb kalau sumer nak wat esok nyer...memang sah2 tak sempat ! Karipap lak aku start gentel sesudah subuh.....lega la sikit sbb laksam dah siap kukus kan..tinggal nak masak kuah and potong ulam2. Last2...sambil aku gentel karipap sambil2 aku bagi arahan kat my cik abe..camno nak wat kuah laksam....hehehe...mujur la ada my cik abe yang sentiasa…

Gigi

Image
Dari hari tu lagi nak citer.....tp tu la..banyak sangat cerita sampai tak tahu nak cerita yang mana dulu.

Ni haa....gigi Angah dah gugur dah. Sebatang yang depan. Lambat pulak gugur gigi Angah...yer la kalu nak compare ngan kakak la....Sophea dulu tak silap since 6 years old lagi dah start gugur2 gigi nih.

Hari tu la...(ntah bila daaa..) Angah dok komplen kata gigi dia goyang. Aku cakap iyer laa..biasala tu...dah sampai masa la kan. Aku just suruh dia keep goyang2 kan gigi dia tu supaya cepat longgar...bila cepat longgar cepat la tercabut.




Pastu bila ntah... ( tak ingat lagi) ...sedar2 Ayang yang cakap kat aku...gigi Angah dah tanggal dah. And a few days after that tengok gigi baru pon dah nak tumbuh. Tumbuh nyer di belakang sikit...kira macam lari skit la dari landasan...hahaha....it's not sumting new and unusual for me...lagipon hari tu.....(ni lagi la tak ingat bila) ...masa bawak Sophea pegi jumper our dentist - Dr. Mohazar, dia pon cek sekali gigi Angah...and he told us that Ang…

Ntah

Image
Semalam, ehh..bukan semalam....hari Jumaat...eh..tak jugak...ntah bila....alah, tak kisah la..pegi pasar malam nak beli air anggur...tengok2 ada orang jual udang ...ada udang laut...ngan udang galah. Eh ..eh....udang galah...lama tak makan. ...so tepon la my cik abe yang dok tunggu dalam keta....


"hello mu....ado udae galoh mu.....nok beli ko?"
"pirang ringgit?"
"err....jap,siji..loro...telu....err....18 riyal sekilo ado....23 riyal sekilo ado..."
"tuku lah....eneng duitte?"
"ado2...."

so aku pong beli la sekilo...yang 18 hengget tu je. Tu pon rasa nyer dah orait dah saiz2 dia. Balik umah tengok2....banyak jugak sekilo. yang bertelur pon ada ! Ish..ape la diaorang ni....yang bertelur2 tu jangan la di ambil....lepas la balik ke sungai...so anak2 udang tu leh menetas...leh menambahkan lagi populasi udang galah.....telur2 tu pon bukan sedap sangat pon. Dok gitu? At least besok2...kalau anak2 cucu2 cicit2 aku nak makan udang galah....ada la juga…

Happy Birthday Anin!

Image
I'd like to wish a very Happy 3rd Birthday to my 3rd princess...Yasmin Liyana a.k.a Anin.

Hehehe...Anin ni dah tak sabar nak besar...sibuk nak pegi skolah pastu kalau orang tanya omo dia berapa...suka suki je jawab 5 tahun la...6 tahun la.
Kalau kakak2 dia wat keje rumah yang cikgu bagi..dia pon sibuuuuuuuk gak nak wat keje rumah.....cikgu kasi katanyer.....buku2 Sophea masa Tahun 1 dulu...pass kat dia lah.....suka la dia dok warna2.....nanti dia dok kata la...." ni...Anin nak wat keje rumah ni Mak..." iyer la Nin....

Tadi pon masa aku dok wat cupcakes utk Sophea n Laila bawak pegi skolah untuk bagi kat cikgu2 diaorang...Anin pon sibuk jugak nak bagi cupcakes untuk cikgu dia...sape la cikgu dia tu?

"Anin nak bagi sape cupcakes ni ?".....
" Cikgu Ayah Mokhsin..."

hehehe....nasib baik ayah Cikgu....kira cikgu Anin la tu.....haa..lagi satu..kalau orang tanya dia...ayah ngajar skolah aper.....tak larat dah nak betulkan ...asik dok sebut Sekolah Bengkok la samp…

Misteri Puntung Rokok

Ni ada citer misteri
nak kata citer antu....tak tahu la sbb tak nampak plak antu tu, hehehe.

Gini...sebelum ni aku memang ada perasan a few times terjumper puntung rokok dalam bilik air master bedroom tu. Selalu nye ada kat lantai...kadang kat dalam baldi air ....so bila nampak tu aku just amik and buang la. Mula2 fikir budak2 ni yg suker kutip2 and wat masuk dalam umah . Kalau nak kata my cik abe yang smoke...memang tak la..sebab he doesn't smoke. Kalau nak kata jugak dia curik2 smoke behind my back..pon tak jugak sbb tader asap...tader bau....u know la kan...org yang smoke ni kan bau.....bau asap. So memang tader lah.

Pastu lama la jugak tader kes puntung rokok ni until la last week kot.....ada balik. Puntung rokok ni dok terapung2 dalam baldi air. Aku pon amik buang....kali ni aku macam terfikir....sebab macam pelik la...baru jer sat2 tadi aku dok dalam bilik air..tader plak puntung rokok nih....and ni bila aku masuk balik...elok je dok ada dalam baldi air tuh. Aku pon makin curio…

Sabor jelah...

Semalam, elok je aku bangun dari beradu petang....(hehehe) aku pon masuk la dapo. Sekali bukak paip ayaq tak dak! hadoi....buring betol...!
Ingatkan kejap ajela tader air.....sekali dah Maghrib pon air tak kluar2 jugak lagi. Aku dah mula mencatu2 air yang ada ni lah. Yelah....kira save untuk yang emergency2 sajelah. Dah malam kol 12 tu aku nak tido air masih tader lagik. Hadoi......camno nie....aku biasa membasuh malam2...On kan washing machine besok pagi siap tinggal sidai jer. Hmm...tak perla...kain baju yang busuk pon tader la banyak mana....besok2 la...mana tau besok air dah ada.

So pagi tadi aku pon bangun....terus cek air kat dapo.Apa? tader air lagik? Tensen dah aku ni....aper la pagi2 lagi dah tensen2 ni..camno. Pastu aku teringat.....ker ada orang yang baik hati dah tutup main pipe kat depan tu? So terus aku bukak pintu pagar pegi cek meter air .Sekali....betol daaa.....ada orang yang rajin tulun tutup aku punyer main pipe !

Ini misti keja budak2 kat sini la ni....dah banyak kal…

Cream Puff and Eclaires Baking Class

Image
Good news to all of you....I'm opening a baking class! To those who interested ...hurry up! Book ur place today...becauce it's limited !


Cream Puff



Eclaires

Cream Puff and Eclaires Baking Class.

Tempat : No.36, Taman Jutaya, Keningau.
Tarikh : 6 dan 7 June 2009 (Sabtu dan Ahad)-pilih salah satu tarikh
Waktu : Jam 2- 5 petang.
Bayaran: RM50 sahaja. (sila bayar deposit RM20 utk booking tempat,maximum 3 org je utk setiap kelas..so booking cepat2!)
Hubungi : Janna- 0145691618
Bank-in kan deposit ke :1003-0076001-52-8 (CIMB)



note:1) Barang2 serta bahan2 resepi semua di sediakan. Cuma bawa satu bekas tupperware utk isi cream puff dan eclaires.
2) Bank-in kan bayaran selewat2 nyer 3 hari sebelum kelas.

Happy Birthday Kakak !

Image
I'd like to wish a very Happy Birthday to my eldest sister...Aida whom I call ...Kakak.

Kakak turned 42 today. Still young laa...you'll always be young. Masa aku kecik2 dulu...aku takut gak ngan kakak ni...sebab dia bekeng la jugok. Mebi because she's the eldest...the big sister...so of kos la kena bekeng skit kot.

Masa sekolah rendah kakak belajar di SRK Tengku Indera Petra...dalam adik badik, kakak sorang je skolah situ. Tak tahu la why my abah hantar kakak skolah situ and bila dia skolah menengah dia belajar di SM Kota Bharu sampai form 5. Lepas SPM she furthered her studies dekat ITM Kelantan....(currently known as Uitm). Masa tu campus ITM Kelantan sangat la dekat ngan umah kami...kat Kem Kijang tu je....tp dekat2 pon dia still dok hostel..tade la ngelat nak dok umah. Once she got her Diploma in Business Studies dia keje...keje mcm2...pastu dia keje kat atas Bazaar Buluh Kubu...that was when she met her husband....my Abe Long...a handsome Singaporean hunk (pergh! Bodek…

Question of the Day

Laila : Mak...Dracula takut salib ker?

Hmm.....camno eden nak jawab? tp rasanyer den dah memberikan jawapan yang terbaik dah. Actually ada banyak lagi soklan pelik2 dari budak2 ni...yg berunsurkan religion la...tp rasa macam ni menariks la jugak.

award

Image
Ni dpt award from Nur..sempena mother's Day....thankx a lot Nur......

True Blood

Image
Owh lately my husband sker sangat layan citer nih. Aku mula2 tak tengok pon..pastu since selalu sangat dok teman dia tengok malam2 buta last2 berjangkit kat aku jugak. Hahahaa.....sabor jelah. Syiok jugak layan citer nih. Kalau tak sempat tengok Khamis malam kami tengok ulangan punyer hari Sabtu kol 2 petang but selalu nyer berebut ngan anak2 nak tengok Wonderpets la plak...so the option is to tengok yg ulangan late night punyer kol 12. 30 kot....Ahad malam...dekat HBO.....series dia bersambung2....so memang nak kena tengok selalu lah.......berHANTU citer ni......well, of kos la berhantu...sebab citer pasal Dracula kan.....hehehe,eh jap..dracula tu hantu ker aaa?

Cerita Tertangguh

Haaa..dari hari tu lagi dok tertangguh nak citer pasal ni tapi asyik terlupa jer....banyak sangat benda nak di fikir kot? Hehehe...

Basikal Sophea hilang....tak tahu la bila hilang sebab tak sedar pon. lagipon musim dok berbasikal dah habis so budak2 ni pon tader la berebut nak naik basikal, so tak perasan la. Ntah siang ke...malam ke.....basikal Sophea tu pon basikal kecik je....bila ntah kami beli ..tak ingat la plak. Tapi tu la...my cik abe la yang perasan bila dia tengok kat luar tu cuma ada tricycle Yasmin and basikal Angah yg dah patah riuk and dah boleh di jual as besi buruk,ekekeke. Basikal Sophea tadak! So..memang sah2 hilang lah. Ada pernah sekali tu basikal Angah pon hilang jugak...tp not exactly hilang la..lebih ke pada di sorok. Ha? Basikal pon ada hantu nak sorok ker?Kuikuikui......hantu siang la ni yang sorok....alah..ada la agaknyer budak2 kat sini yang sorok.....last2 jumpe kat dalam longkang....hadoi.

Tapi basikal Sophea ni memang comfirm hilang lah sebab dalam longkan…

Happy Mother's Day

Image
I'd like to wish a very Happy Mother's Day to my beloved Mom....Wan Hasnah Wan Yusoff...(nak letak Hajjah jugak ker? Naaaah........kuikuikui....). Ma has always been the very best mother in the world! But my mom ni..dah puas pujuk suh pakai handphone...still takmo jugak.....zuhud my mom nih.....hehehe.....tp tak pela ....lagipon telepon kat umah tu dah cordless so kira mcm hp la jugak kan Ma? hihihi....

And the wishe also goes to my mother in-law...Masringah Hasim.....and to all mothers in the whole wide world...!



congrats u two!


dan juga ..nak wish "Selamat Pengantin Baru" to my dear cousin...Miss...eh..Miss pulak...Puan la kan...Puan Adzimah Adi....dan pasangannyer....Mr. Khairul Azmi...a.k.a Tepet.....wahahaha.....sori la ai tak dapat attend your wehding.....apa2 pon...semoga berbahagia selalu....juga semoga tabah dan sabar dalam mengharungi kehidupan berumahtangga....okeyy..!

gambar?: sila tengok di blog MekNa...nak cilok..tak dibenarkan la plok....cess..! tp mendap…

Kak Noor! Dapor Janna sudoh doh!

Image
sori ,gambar senget,hehehe.



Owh..sungguh tak sabar nak citer pasal dapor ku. At last..complete jugak my new kitchen. Yer lah...dari mula wat dapo tahun lepas masa lepas raya...pastu sikit2 kami isi ....buat kabinet pon berperingkat2. Mula2 buat yang bawah....pastu baru buat yang atas....yer lah...kalau orang yang lebat duit nyer boleh la terus buat semua sekali gedebuk gitu....macam kami ni, kena la wat satu2....tu yang amik masa jugak tu. So semalam alhamdulillah....kiranya dapor ni dah complete lah bila orang yang buat kabinet tu datang pasang kabinaet dapo kami yang bahagian atas.

Lega la jugak bila sumer dah setel...bayar pon dah setel. Tu pon suka sangat sebab tokey yang buat kabinet tu ada jugak bagi diskaun2. ehh..mesti la kena mintak diskaun....dok gitu? So..ini la rupe dapor baru kami nih.....rasanya kami puas hati lah. Harap2 lepas ni aku makin rajin masak la hendak nyer. Agak2 kalu dapo baru ni..masak pon makin sedap ker? Hahahaha....sama jugak kan?










Yuhuuu....!

Uish..! Lamo gilos tak update blog kan? Well, I've been quite busy....tader idea pon yer jugak. Cuti Hari Pekerja baru2 ni both my mother in-law and father in-law datang sini....sajer2 la. Lagi pon the last time they came to visit was back in 2004...so kira lama la jugak kan.

Kami bawak diaorang berjalan2 di Ranau....dari Keningau ikut jalan Tambunan-Ranau tu...pastu lalu Kundasang....shopping2 souvenir dekat Pekan Nabalu...singgah kejap kat Kinabalu Park....tengok Gunung Kinabalu yang malu2 menyorok di balik awan...pastu dari Ranau tu terus ke KK....makan2 kat KK pehtu balik Keningau. Itu jelah...yer la..since masa pon limited gitu.

Di Keningau pon kami sempat pegi mandi2 kat Pamilan...anak2 ni la yang sibuk sangat nak mandi sungai..so pegi ajelah sambil bersantai2. Dah petang pon pegi.....orang pon tak ramai. On Monday Ayang amik cuti....aku pon amik cuti ( nak amik cuti jugak, hehehe) ....anak2 pon tak gi skolah....sebab nak hantar Mbah diaorang . Kami turun dari Keningau pukul …