Posts

Showing posts from September, 2011

My First Night Cycling

Iya. Dan juga my first cycling session lepas raya. Owh. lama sungguh saya tak mengayuh. Last mengayuh masa tu 2 hari sebelum puasa. Sekarang ni Syawal pon dah habis. Lama kan ?

Jadi bila dah lama tak mengayuh ni mengah jugak la tadi. Haish. Kalah dekat bukit yang nak ke Kota Ayangan tu. Aduhai.

Dah tu pulak this is my first night cycling plak. So suasananya agak berbeza.

Berbasikal malam2 ni syiok juga sebab tak panas sangat. Angin pon sepoi2 bahasa. Tapi tetap berpeluh2 walau cuma pegi pekan je. Cuma tu la...gelap.

Nak2 saya ni pulak alah ngan silau. So memang mencabar la jugak. Tapi best.
Balik rumah terus rasa perut macam dah kempis jer. Hahaha..takkan la baru mengayuh ke pekan sekali dah kempis kan ? ilusi semata2.

Thank You Allah

Image
Ok lah. mari la kita cerita benda yang berlaku Rabu lepas. Entry ni mungkin panjang sikit la yer.

Tak tahu nak mula dari mana sebenarnya tapi masuk hari ni...hari Rabu juga...sudah seminggu ia berlalu. Kejap je . Tengokkan gambar dalam entry yang sebelum ni so dapat la anda meneka bahawa kami eksiden. Ya. Hari Rabu lepas.

Hari tu kami tak plan pon nak pegi KK. Last minit punya plan. Dalam pukul 10 pagi baru la saya SMS incik suami tanya dia kot2 la boleh ke KK hari tu sebab dah banyak barang2 kek yang habis. Mula2 incik suami kata pegi esok sajalah (Khamis) tapi saya kata hari Khamis saya ada driving class yang saya tak sanggup nak ponteng , so saya kata kita pegi hari Jumaat ajelah.....dah Jumaat suami pulak ada hal...maka nak jadi cerita kami bertolak juga ke KK hari Rabu tu. Anak2 pula yang besar2 memang nak tinggal ...yang kecik dua orang ni jela..... Saya pon cuba tanya Ita - my weekly cleaner , dia keje kat lorong belakang rumah saya ni jugak. Alhamdulillah Ita was available so t…

210911 -Tarikh keramat.

Image
Belum sempat nak mengarang. Tapi kita letak gambar dulu. Dah letak dalam fesbuk awal2 lagi dah sebenarnyer masa hari kejadian tu lagi...nanti ada masa skit saya akan karang dan cerita dari awal sampai akhir .... tunggu ye . :)

L.E.F.T.Y

I am a lefty.

I have been a lefty all my life.

I write , cut things, hold scissors, play guitar ( konon),playing squash, eat...ehhh? yup if I use spoon or fork, with my left hand. Well, almost everything.

I also kick with my left leg.

My left punch is stronger than my right and so does my left kick.

Being a lefty is not a bad thing. It comes naturally, through tendency and practice. It's not a curse.

I don't remember being hit by my mom for using left hand.

But I've experienced being looked down by some one when she saw me holding a knife with my left hand (of course) slicing some cucumbers. She asked me " Are you a lefty ????". She had this unbelievably look in her face. A negative unbelievably look. I just proudly nodded, and smiled. I don't blame her, she never had anybody in her family who happened to be a lefty.

As my sister used to tell me .." orang kidal la lagi bagus kalau potong buah sebab dia pegang buah dgn tangan kanan dan pegang pisau dengan tangan…

Anda Penat ?

Musim2 raya ni asal hujung minggu jadual saya penuh. Penuh dengan order dan juga jemputan rumah terbuka.

Alhamdulillah...rezeki dari Allah.
Tapi tu la...sejak bergerak solo bermain tepung dan krim ni..sehari dua ni saya terasa sakit sikit.
Mana nak berkejar siap kan tempahan, mana nak urus rumah dan anak2 lagi.

Serius tak cukup tangan.
Tido lewat, bangun awal....tak berhenti2.
Serius penat.
Kalau penat2 pon ...lepas dah hbs wat kerja ada hiburan sikit dapat wat release tension ok la sikit.
Tapi...ada orang kata..orang lain pon penat. Mana ada orang tak penat.
Buat keja penat, duduk ngadap laptop lama2 pon penat jugak...

Ye lah....jadi saya tak boleh komplen. Kalau penat, diam2 saja.

Saya bukan merungut...saya cuma meluah perasaan...kerana saya manusia biasa.

Cooking Lesson

Image
Hari isnin baru2 ni incik suami tader, pegi KK bawak budak2 skola ada pertandingan apa ntah .Tak ingat.

Sejak raya ni saya tak pegi2 lagi pasar jadi hari tu saya ke pasar lah. Beli 3 jenis ikan je- kerisi, pari dan kepala tenggiri.

Memandangkan hari tu saya makan sarapan yang agak berat...nasi lemak...bukan yang say buat, yang beli jer...so saya masak lunch pon lambat la jugak.

Tiba2 saya mendapat idea utk menyuruh Sophea masak. Hehehe. Hari tu dah bagi resepi dan tunjuk cara2 nak masak ikan singgang..so hari ni ai nak suh dia praktis lah. Saya sediakan bahan2....potong bawang, cuci ikan....hidupkan api dapor...bagi arahan skit2..pastu suruh dia yang buat. Garam gula semua dia yang bubuh dan rasakan sendiri. Ala...lagipon buat singgang ni kan senang...tayah nak tumis2 ke apa...rebus je kan.

Pastu saya baru teringat...patut nya ajar masak nasik dulu baru ajar masak lauk. So saya suruh pulak Sophea masak nasik. Hehehe...wahhh...! Lepas ni boleh arah2 ajelah masak nasik...dari jauh pon bole…

Kenapa lah ?

Ntah kenapa la sejak dua menjak ni tak berapa nak makan nasik.

Hmm..tu bagus ke tak bagus ?

Perut tu lapar....sampai berbunyi2 sampai masuk angin....tapi malas nye lah nak makan nasik. Makan maggi pon malas gak.

Rasa nak makan corn flakes je. hahaha....

Tapi...kalau nasik kat rumah orang lalu la plak nak makan. Lagi2 kalu menu kat open house.
Sedap yang tak terhingga la plak. Makan tak hengat dunia.

Apa punya penyakit lah.

Aidilfitri 1432H @ Sandakan

Image
Ya Allah....seriously la sangat malas nak update blog. Ntah penyakit apa menyampuk pon tak tahu. Cerita raya dengan gambar raya yang di janjikan pon tak letak2 lagi. Ape lah nak jadi.

Nak kata sibuk...tak la sibuk jugak, biasa2 jer . Cuma bila tiba hujung minggu je order agak lebat la jugak sebab orang dok order untuk open house kan. Alhamdulillah...walaupon sekarang ni sendirian je mengurus...tapi masih cukup tangan lah cuma tu la kalau ada apa2 hal dan kena keluar rumah..kena la tutup kedai kejap,ehehehe..konon la kedai.

Ok la...meh la kita bercerita pasal raya sikit.

Raya pada tahun ini macam juga tahun2 lepas kami beraya di Sabah je. Cuma kali ni ada sedikit kelainan sebab kami beraya di Sandakan...rumah my sister Siti. Selalunya Siti kalau dia tak balik beraya di Kelate dia akan datang beraya di Keningau , tapi kali ni kami la pulak yang ke Sandakan.....ok la tu...lagi pon lama dah tak ke Sandakan.

Perjalanan nak ke Sandakan dari Keningau sangat la jauh. Baru sampai Kundasang Yasmin…

Selamat Hari Raya !

Selamat Hari Raya semua...!

Cuti raya dah habis...skolah dah stat balik. Masih juga tade mood nak update blog. Bak kata Makcik Rehan...Roh belom mari gitu....

Nanti kang saya update la bila2 yer? Dengan tepek gambar gak sekali.... :)