Posts

Showing posts from July, 2014

Dari Dapur Janna : Ikan Kukus Limau

Image
Ok lah...sementara tengah rajin mengupdate blog ni elok la saya update resepi Ikan Kukus Limau yang telah di minta oleh peminat2 saya...ahahaha. Perasannya lah. Ikan kukus ni senang je nak buat. Pastu yang best tu plak boleh sediakan awal2. Buh *awah2 dia semua...simpan kat peti ais. Pastu bila nak makan tinggal kukus je lagi. Senang kan ?  Cuma kalau nak kukus ikan ni kena pastikan ikan tu betul2 fresh lah. Kalau dah tak berapa fresh memang mudah je kita detect bila makan .

Ikan yang sesuai untuk di kukus plak biasa nya ikan Siakap lah...ikan merah pon sedap, ikan jenahak....ikan kerapu pon sedap. Cuma kalau nak guna ikan kerapu kena make sure semua sisik2 nya dah di bersihkan. Bukan apa...sisik ikan kerapu ni halus2....jadi kalau tak bersihkan betul2...pastu kita kukus....memang akan terasa2 la sisik tu bila makan....sangat lah menganggu. Tapi kalau kerapu tu di goreng garing2 tak per....jadik sedap la plak sisik2 tu.

Ok lah...kita tak payah cerita panjang mari kita teruskan dengan …

12 Ramadhan 1435

Hari ni 12 Ramadhan.

Incik suami request buat Nasi Mandy Kambing untuk berbuka.

Actually, dia tak request pon. Cuma semalam dia balik dari pekan dia beli beras Basmathi....beli kambing. Hehe. Saya pon tanya la dia nak buat masak apa ni. Dia kata Mandy Kambing. So Mandy Kambing it is.

Alhamdulillah.....My neighbour Syuk bagi kuih apa tu yer yang kaler ijau, inti kelapa manis tu...tak ingat dah nama dia. Siti Baiyah plak bagi mee bandung ke rasanya....and Sarah plak bagi puding karamel. Alhamdulillah........sedap2 semua nya.

10 Ramadhan 1435

Image
Alhamdulillah...hari ni dah masuk 10 Ramadhan. Sekejap je kan dah lepas 1/3 bulan RAmadhan untuk tahun ni.

Setakat puasa kali ni baru sekali kami berbuka kat luar. Membeli di Bazaar Ramadhan pon rasa nya baru 3 kali kot ....tu pon beli kuih2 je. Bazaar Ramadhan ni masa minggu pertama aje meriah..parking susah serta panjang berjela2 sampai berkilometer jauhnya.....tapi bila dah masuk minggu kedua dan seterusnya lama2 makin sejuk lah. Tapi saya suka juga pegi bazaar..suka sebab boleh tengok2 orang...heheeh....memang ada macam2 benda di jual..tapi siyes saya tetap blank tak tahu nak beli apa. Last2 beli kuih sejenis dah...balik.

Kalau masak kat rumah pon takde la masak macam2 sampai berjenis2 lauk dan penuh meja. Biasa masak sejenis lauk...sayur...dah. Kalau rajin buat la kuih. Setakat ni menu berbuka memang nasi laa...mee goreng baru buat sekali. Pastu ada la buat kuih Che Mek MOlek sekali.....donut sekali...pudding roti pon ada jugak buat....

Kadang2 tu memang tak idea nak masak apa...…