Posts

Showing posts from April, 2011

Bila Hujan Turun......

hari ni tak ke mana2 w/p cuti 3 hari. Minggu lepas pon cuti 3 hari jugak, pon tak kemana2 jugak.

Pagi2 pegi pasar, brekfes pastu balik cepat2 sebab incik suami nak ke KK dengan Ust. Fuad. Maka saya dan anak2 di rumah sajalah. Pagi2 cuaca panas sangat, sidai baju pon semua kering . Tengok cuaca elok cerah je maka saya pon plan nak la berbasikal around taman. Sejak incik suami beli basikal tu saya tak naik2 pon lagi.

Alih2 hujan lebat la pulak. Tak apa lah. Bila nampak hujan mencurah2, lebat, banyak....anak2 pon tergedik2 nak mandi hujan. Saya pon bagi. Bersorak la semuanya. Terus berlari ke dalam hujan. Teringat masa kecik2 dulu. Saya pon suka mandi hujan jugak. Asal hujan lebat mula dok terjenguk2 ke luar tingkap. Pastu kalau nampak anak2 Toksu sebelah rumah semua pakat berlari dalam hujan dengan gembiranya makin la tak tahan nak ikut mandi jugak. Hahaha. Bila Ma bagi green light......weeeeehhoooooo! terus turun tangga berlari dalam hujan. Seronok sungguh. Mandi hujan la saya sampai k…
Email 1Malaysia ?

aahh...merepek lah. what a waste of money.


Pemimpin Malaysia ni...so eager to impress other countries, so desperate to be praised by other nation, so ambitious to be in the same level with the world leading countries and so hungry for compliments until they forget what are the nation needs. Upgrade dulu public facilities baru la boleh nak berdiri sama tinggi dengan negara maju.

Hari tu membakar,hari ni memecah.

Aa...sudah.

Hari tu dia bakar sampah kat bakang umah dia sampai api menjulang2 kan ? Sampai pagar umah dia pon hangus kena bakar...hari ni dia pecahkan sliding door kaca umah dia plak .Aduhaii....berderai kaca kat lantai.....pandai plak dia amek penyapu,sapu2. Tu nasib baik pintu umah dia..kalau di pecahkan pintu rumah orang cemaner ?

Apa la nak jadi ngan ko ni Shahizey Sam (bukan nama sebenar) ?

Berdua.

Image
Hari Sabtu sambung bengkel memandu di IDA. Haish. Habis bengkel pegi plak kursus kewangan kuarga di Hotel Juta sampai petang. Yang best nye pegi kursus ni sebab pegi berdua dengan incik suami. *wink2. Anak2 sume tinggal kat umah.

Time lunch kami pon makan la berdua......




org lain pergi kurus berbaju kurung, ber seluar slack, haku pegi pakai t-shirt,jeans and sneakers. Hantam sajalah.



Semalam pulak pegi KK berdua juga. Anak2 tinggal juga. Pergi cari barang. Leh la jalan2 pegang tangan. Tapi Cik abam saya ni mebi sebab dah lama sangat dok berjalan sorang...punya la laju dia jalan,tak terkejar saya. Acaner nak pegang2 tangan kan ? Haish.

Happy Birthday Hugau !

Image
22/4 lepas birthday Hugau. So kami pegi la celebrate. Walaupon hari tu harilahir dia...tapi Hugau tetap kena datang kerja...eheheeheh...apa punya bos la kan ? Tapi ai hantar dia balik awal hari tu..supaya boleh dia pakai lawa2....mekap2...wangi2 untuk pegi dinner nanti. So pukul 8 malam kami pon pegi amek Hugau kat umah dia..

Masa dalam keta ni kami still tak tahu nak pegi makan kat mana. Last Incik Suami bawak pegi Pizza Hut. Actually, Pizzza Hut ni baru je di buka di Keningau. Sejak di buka kami tak pernah2 pegi2 pon lagi. Ntah...tak terasa nak pegi pulak. Lagi pon masa minggu awal ia di buka...orang punya la ramai ! Berderet orang beratur kat luar restoran tunggu turn nak masuk.

Malam kami pegi makan tu orang tak ramai sangat dah...mebi juga sebab belum gaji kan...ehehehee...

Saya buat Red Velvet Cupcakes untuk Hugau. Sedap lah kek tu. Lama dah sebenarnya nak cuba cuma baru sekarang boleh terai. Lepas makan2 kami pon terus balik tade nak menyinggah mana2 lagi pon esok nya saya ada ke…

Hati Panas.

Image
Picture :Google


Hari ni saya telah pergi ke sekolah.sekolah memandu. Belom lagi pergi belajar memandu tapi pergi attend bengkel selama 6 jam. Bengkel ni pon kalau bukan atas inisiatif saya menempah slot bengkel ni dengan menelefon pihak akademi utk book tempat untuk saya, jangan harap la nak tunggu pihak akademi yang telefon saya . Sampai expired awak punya sijil lulus ujian berkomputer pon depa takkan call. Apa2, kita kena buat sendiri. Namun saya tetap bersemangat sebab saya memang telah berazam untuk mendapat kan lesen memandu P by Pesta Kaamatan.

Maka seawal jam 8.30 pagi saya dah berada di sana selepas pekena Nasi Lemak di Restoran Pak Kandar. Sampai sana tengok Q kat kaunter pendaftaran tu pon dah agak panjang. Dah siap daftar dan bayar yuran bengkel sebanyak RM300 saya kena tunggu sampai jam 10 baru sesi bengkel bermula. Bengkel ni di bahagikan kepada 3 section section pertama Ceramah...section kedua mengenal kenderaan la...tgk segala isi perut keta...tukar tayar..dan section ke…

Apa dah buat?

Things yang berjaya di buat :

- pegi gdex htr barang - Checked!
-pergi imigresen -belom
- pegi tailor- pon belum
- bayar yuran yasmin - lagi la belom
-beli racket squash baru- checked! (ehhh....!yang ni tader dalam senarai, caner leh tersesat neh ?)

Apa nak buat?

Things yang saya nak buat tapi belom buat :

-nak pegi Gdex
-nak pegi imigresen wat passport,itu passport sudah mati lah.
- bayar yuran tadika yasmin
- nak pegi tailor, jahit baju.
- nak....nak.......apa lagi ahh? bayar astro? CIMB clicks je tu....senang.
- tu jela kot.


sekian.

Saya Holiday,Anda Dapat Hadiah

Image
saya terasa nak update blog...tp tade idea..maka saya pon berblog hop.mula2 melawat blog kengkawan bloggers dulu.....pegi blog Alin .SEkali dia ada buat contest. Mula2 rasa mcm takmo masuk....tp bila saya baca2....saya rasa mcm nak masuk plak...hahaha...sbb saya rasa macam saya boleh teka dengan betul jer.....hahaha...sungguh la over konfiden kan ?

ini la kontest nyer.." Saya Holiday, Anda Dapat Hadiah" macam best kan ? Hadiah pon misteri...hehehe....

CAra2 nak masuk contest ni...senang banget dech.....





1. Buat satu entry "Saya Holiday, Anda Dapat Hadiah" dan letak gambar di atas. 2. Jawab soalan contest dan tinggalkan link di komen ini.
Tarikh tutup penyertaan 15 April 2011.
Hadiah akan beritahu kemudian sebab hadiah akan beli semasa bercuti nanti. Pemenang akan ditentukan berdasarkan jawapan yang paling tepat dan pantas.
Klu : Passport


Maka Jawapan saya ialah : Adelaide, Australia.


Kebakaran Di Taman Jutaya

Semalam saya telah menjadi seorang ahli bomba. Wah. sungguh terasa macam hero. Berjaya padam kan api kebakaran. Yang membuatkan saya lebih hebak lagi saya padam kan dengan menggunakan bekas tipuware jer dan di bantu oleh jiran saya - Mel.C (bukan nama sebenar) yang menggunakan rice cooker. Dia pon hebak kan ? Kiranya semalam tu kami berdua jadi hero lah.

Tapi pujian lebih patut di beri kepada Hugau ( bukan nama sebenar jugak) sebab kalau bukan sebab hugau yang berjaya mengesan kepulan asap itam dah tentu saya tidak menjadi hero semalam. Ok lah...nak senang saya cerita dalam bentuk point2 ajela.Amacam ? Sekali sekala tukar style apa salahnye kan ?


- asap itam telah dikesan oleh Hugau dan ia datang dari arah belakang rumah jiran depan rumah saya. ...err...paham tak ? macam berbelit2 plak.

- saya pon membuat perkiraan dan mengesahkan bahawa asap itu memang datang dari belakang rumah jiran depan umah saya.

- memandangkan anak jiran tu , Shahiziey Sam ( pon bukan nama sebenar- ai pinjam nama S…

cerita lama.

Saya lately tader idea la nak update blog. Bila tade idea ni saya suka baca entry2 saya yg lepas. Yang tahun2 sudah. Ada cerita gembira...ada cerita duka...ada cerita2 yang saya pon sudah lupa. Banyak juga cerita2 yang membuatkan saya ketawa sendiri......kelakar jugak saya yer....?hahaha....

Apa2 pon semuanya adalah cerita saya...dari saya. Suka duka...semua nya ada. Kalau anda ada masa...dan kalau saya masih belom update blog saya dengan entry yang baru....belek2 la archive blog saya yer......entry saya dari seawal tahun 2005. Sementara saya nak update lah.....

Kalau dah hantu durian.

Semalam dalam kereta on the way balik from main squash elok je sampai dekat area JKR tu Nana pon berkata...

"nana suka dulian ...nana lase nak beli dulian la mak..."

Haish.....mana pulak la nak cari durian ni. Musim baru je start. Kat pasar pon kalau ada orang jual ada la 1,2 biji jer. Mana la Nana tahu musim durian dan nak mula. Mak pon explain la..durian belom ada....tak boleh nak beli la...apa la.....tapi Nana naaaak jugak durian. Alahai..mana la nak cari durian ni. Air mata dah berjurai2 nih.....aduhai....lemah betul.

Maka Mak pon berkata .." nana bitau dekat Mak kat mana nana nampak ada org jual durian...nana bitau mak, nanti kita beli ya...." .Tak jalan. Nangis jugak.

Sampai je rumah dah nak maghrib. Tak berenti jugak nangih. Makin kuat lagi ada lah. Sampai teresak2. Adoi la. Puas dah pujuk nih...mak pon sampai tader idea dah. Offer makan cheese...amek makan...tapi dengan air mata yang meleleh2 ....

Last2 lepas Ayah solat Maghrib ayah pon amek kunci keta.

" N…