Posts

Showing posts from April, 2012

Tader Idea.

Seminggu lebih...ehh...ape plak seminggu, dua minggu tak update blog ! Sekali bila dah bukak tengok2 waaa...Blogger berwajah baru plak.....aiseyman.....

Pening skit mula2 nih. Pasal tak biasa kan.....alah, macam kita baru masuk umah baru la...nak tekan suis lampu pi tekan suis kipas......belom hafal lagi kan.

Jadi hari ni ingat nye nak update blog lah w/p sebenarnya bukan ada idea pon ! Hahaha.

Siyes la tade idea. Tade mood pon ye juga. Ntah apa penyakit pon tak tahulah.

Atau pon korang bagi la idea kat saya....tanya la apa2, boleh jugak wat modal temberang kat sini kan....atau pon sekurang2 nya bila update blog tu boleh la tulis ...." disebabkan si polan ni bertanya ....bla bla bla..." .

Ok lah....sapa2 nak bagi idea or petanyaan, sila la komen  ya !

Nak Citer Sakit Kepala je sebenarnya......

Tadi sakit kepala sangat2.
Macam masuk angin gitu. Tapi kali ni sakitnya extra kuat skit.
Selalunya kalu sakit pon bahagian atas jer..
Kali ni tak habis semua sakit dengan medula oblongata pon sakit.

Since sakit sangat and rasa memang sebab masuk angin,
so saya pon pegi la dapo makan chapati sekeping.
Hari ni memang tak makan nasik langsung .
Lunch dengan chapati, dinner pon makan chapati.
Pastu tengok pulak citer Estet kat tv.
Memang kena ngan tema betul lah.

Terai la guling...sakit kepala takmo hilang.
Pusing kiri...pusing kanan, last meniarap.
Pastu cik abang mintak tolong tengokkan dia tukar tayar keta....
so saya pon bangun lah....saya tolong suluh lampu je pon.

Last2 tak tahan jugak...
masuk rumah baring lagi.
Rasa nya sempat la terlelap kejap kot.
Tu pon baring terlentang sambil mendepakan tangan.
Sebenarnya baring macam tu bukan la sebab nak hilangkan sakit kepala
tapi sebab ada dua orang budak kecik ni berebut lengan saya nak buat bantal.


Sekali bila sedar laki den dah siap dah tukar tayar kere…

Do you Know Your Neighbour ?

Do you ?

How many of them that you know ?
Do you know their names ?
Do you know what they do for living ?
Do they have kids ?
Do you know where they are from ?
Do you talk to them ? How often ?
Have you ever been to their houses ?

Do you have their phone numbers ?

and owh! do you add them as friend in FACEBOOK?


And my answers to all the questions are YES !


Boleh di katakan saya kenal kebanyakan jiran2 saya di sini. Saya tahu nama mereka, saya tahu mereka kerja sebagai apa dan di mana....anak2 mereka berkawan dan bermain dengan anak2 saya...saya juga tahu dari mana asal mereka ....jika ada masa, kami memang akan duduk berbual2 bersama jiran2 lain...sambil memerhati anak2 kami bermain2 . Saya juga mempunyai nombor telefon mereka. Senang kalau nak berhubung bila2. Malah kadang2 tu bukan takat berhubung secara nyata ..kadang2 kami juga ber 'chit chat' di Facebook. Hehehe.

Tapi ada juga sesetengah jiran yang saya sekadar berbalas senyuman di kala bertembung. Itu pon ok la jugak. At least senyu…

Resepi Pancake

Image
Owh, ramai betul yang suka request resepi. baru2 ni letak la gambar pancake...oloh pancake je pon yang saya buat makan untuk brekfes. Tapi permintaaan orang seboleh2 nya jangan di hampakan. dan ilmu yang ada ni pon jangan la kedekut.

So ini la resepi pancake yang saya buat ....







Pancake


Bahan2 :

2 cawan tepung naik sendiri ( nak guna tepung gandum je pon boleh gak, tp kalu guna tepung naik sendiri pancake lebih lembut )

1 sudu kecil soda bicarbonat
secubit garam
1 sudu besar gula

1 biji telur
1  cawan butter milk ( cara buat nya 1 cawan susu segar + 2 sudu makan cuka, biarkan 5 menet)


3 sudu besar minyak masak/mentega yang di cairkan

cara2 :

-gaul bahan2 kering biar rata, kemudian buat lubang di tengah2.
- pecah kan telur, masukkan buttermilk, air, dan minyak.
-gaul2 hingga sebati....
-kepekatan pancake ni agak2 macam kepekatan nak wat lempeng laaa....kalau agak2 nampak cam pekat sangat...tambah la air or susu skit lagi....gitu lah.

- pastu, panaskan kuali....berus2 kuali degan sedikit…