Posts

Showing posts from December, 2011

Friendship Lasts Forever.

Image
Balik kampung tahun ni ...(yer..masih boleh kata tahun ni sebab belom masuk 2012) saya dapat jumpe ramai kawan2 lama dan juga baru.

Masa balik KB saya pergi rumah kawan sekelas masa di Ma'ahad Muhammadi dulu- Nur Attiah. Last jumpe dia was 20 years ago. Lama kan ? Saya call dia pastu dia pon bagi la direction nak gi umah dia. Kejap je dah jumpe. Seronok banget dapat jumpe dia .Sebab kami dedua memang geng bising la masa form 3 dulu. Tiah skang ada anak 3...alhamdulillah.

with Tiah.


Pastu masa balik KL saya pergi pulak rumah seorang lagi rakan sekelas masa di MMP dulu jugak - Marini. Dengan dia pon dah 20 tahun jugak tak jumpe. Kiranya kami semua (Tiah, Rini and Me) memang sekelas la masa form 3 dulu. Tapi Rini ni jenis baik skit...eheheeh...tak bising sangat macam saya and Tiah. Saya ni..masa di MMP orang tak kenal sangat...sebab saya duduk pon kelas kedua belakang. Hehehe...jadi orang memang tak kenal sangat. Masa pegi tu husband Rini pon tader kat umah...sebab keje la. Seronok nye…

Makan2.

Image
Biasa nya saya kalau balik kampong ni mesti ada misi. Misi untuk makan apa2 jenis makanan yang tentu nya tak dapat di makan di Keningau atau di KK. Jadi agenda makan2 ni memang agenda wajib lah. Tak kira la makan kat luar ke…kat rumah ke…sorang2 ke..ramai2 ker… Kalau balik Kelate it is mandatory untuk pekena nasi belauk for breakfast. Mesti! Tidak dapat tidak bak orang Arab kata. So kalau dah ramai2 ada kat rumah my mom tu….anak2 cucu2 semua balik seolah2 macam dah set2 ikut turn dah…pagi ni sapa beli brekfes…besok sapa plak yang beli . Bergilir beli brekfes yer kawan2…bukan bergilir buat brekfes. Hehehe. Kalau pegi ke Pasar Kubang Pasu tu….semua ada. Nasi Belauk, Nasi Dagang, Nasi Kerabu, Nasi Kuning, Laksam Laksa, Mee goreng lah…mihun lah…satay pon ada…kuih muih toksah cerita laaa…..macam2 jenis macam2 kaler ada. Memang meriah. Saya rasa la...di Kelate je kot macam ni. Bukan apa…hari tu saya ada la pegi ke pasar di Pandamaran, Klang ni. Pegi pagi2 sebab nak beli ikan fresh…so ada l…

Breathtaking.

Image
Gambar ni di ambil dari balkoni rumah kakak saya di tingkat 20. Memang cantik sangat. Saya tak ingat ni gambar yang saya ambil atau pon suami saya. Tapi pemandangan nyer memang cantik sangat. Kebetulan juga malam tu tak hujan...awan pon tak banyak...jadi memang cantik lah. Boleh nampak KLCC...dan juga KL Tower. Owh...KL Tower saya pon tak sampai lagi.

:)

Image
Today we woke up and had home made cheezy sausage roll for breakfast.
We went to IIUM and took photos,
We went to Festival City Danau Kota.
We bought school bags at Al-Ikhsan,
Nana wanted to buy a pair of shoes but tak beli pon,hehehe.

We had Subway sandwiches for lunch
we walked and talked ...and sit ...and walked again.

We had a great time and we definitely want to come back.
InsyaAllah we'll see ALL of you again ...next year.

Loved Ones

Image
Sekarang ni saya berada di rumah my sister - Kak Ngoh. Tido sini. Makan kat sini. Mandi kat sini. ehehe....jadi bila dok sini saya pon amek la kesempatan yang ada ni untuk update blog.

Minggu lepas saya pegi tido rumah my sister Kak Noor di Bangi. Walaupon Kak Noor agak sibuk sebab nak siapkan keje2 menanda dan memasukkan markah paper Math SPM..tapi Kak Noor tetap menerima kedatangan kami dengan hati yang terbuka...siap banjer makan Ayam Penyet lagi...hehehe....Iyer...alang2 dah postpone ticket elok la kita berjalan2 ke rumah adik beradik....owh...sebelum pegi rumah Kak Noor sempat jugak singgah rumah my only brother Welloh di Puncak Jalil....dan dapat la saya berkenalan dengan kucing dia yg gemuk lagi gedempol bernama Jepun. Ish2...Jepun2....harap badan ko je besar...bulu ko je kembang dan panjang...tapi penakut. Sabor jelah. Yer..adik badik saya memang ramai...kat Selangor and KL ni je dah ada 3 orang....lom campor sepupu sepapat, makcik pakcik....

Apa ? Haa...memang saya postpone tic…

Nak Sangat !

Nak sangat update blog sebenar nya. Cerita pon banyak, gambar pulak tak payah cakap la.
Tapi keadaan kat sini pulak tak mengizin kan.....

Tak per...nanti saya update la bila2....insyaAllah.

3 Layer Coffee

Image
Kat mana la nak cari kopi/teh 3 layer yang sedap di Kota Bharu ni ?

Setakat ni minum kat REstoran Wau 2 kali....tp tak sesedap Keningau punya. Sebab gula tu diaorang buat sendiri saya rasa...kalau tak pon diaorang guna cap lain.

Pastu hari tu minum kat gerai area pasar Siti Khadijah....alahai..yang ni lagi lah...saya bagi 2.5 bintam jer...sebab nyer....kopi dia cair ,gula nya sikit jer......kecewa.

Owh...ada gak try minum di Chicken Rice Shop....sedap, tapi depa cuma buat teh je...kopi tokleh....kecewa la lagi.





Jadi ...ada tak sapa2 boleh bitau saya..kat mana ada jual Kopi 3 Layer yang sedap meletop di KB ni ..?

Tips To Pasar Siti Khadijah

Wear matching tudung!


Saya ni nak kata orang yang bergaya sangat tu tak lah.Biasa2 jer. Janji pakaian kemas , tak koyak...tak buruk sangat tak kisah lah. Kalau keluar rumah pegi pekan pon sempoi jer...tak kisah sangat tudung matching ke...ape ker. Tak ada sapa nak peduli pon.

Tapi semalam...aduhai, tak pernah saya rasa tension dan serba tak kena. Bukan tak pakai baju, bukan baju koyak atau lusuh....tapi pasal tudung tak matching dengan baju. Tudung pink ..kemeja purple. Tak match la kan ? Pergi pulak ke Pasar Siti Khadijah dan Bazaar Buluh Kubu. Kedai kain batik dan jual tudung berderet2....Orang tengok semacam jer. Selalunyer saya wat tak kisah....yer la..bukan nya saya bervogel pon...cuma tudung tak match jer. Tapi bila ada sorang ni ada bisik "tak match" , tergugat la my level of confidence. Tapi masa tu masih ok lagi.

Namun..bila saya perati keliling saya....saya tengok wanita2 Kelate ni...dari budak kecik (yg pakai tudung la...) sampai ke orang tua macam nenek2....SEMUA..…

Sayonara Ami and Is ! and Apek ??

Image
Today we bid good bye to our sister Ami and her newlywed husband Is. They're leaving for Japan. We left house as early as 6.30 in the morning since Ami's flight to KL is at 8. I didn't even take bath. Alah...bukannyer orang tahu pon kan ? hihihi. We really appreciated every second that we had. Is used to study in Japan and soon after he graduated he decided to continue working there and it has been almost 9 years since the first time he set foot in Japan and as for Ami, being away from her husband is not an option. It's an obligation. So Japan is going to be her new home. While we were waiting for the call suddenly I saw this guy in his white t-shirt walking with his face looking down. Even though I didn't really saw his face I could tell who he is. It was Khairul Fahmi Che Mat, the national football team goalkeeper. I think everybody would because KFCM is so easy to be recognized, he looked exactly the same as you see him in tv.

My aunt Chik was brave enough to gre…