Tips To Pasar Siti Khadijah

Wear matching tudung!


Saya ni nak kata orang yang bergaya sangat tu tak lah.Biasa2 jer. Janji pakaian kemas , tak koyak...tak buruk sangat tak kisah lah. Kalau keluar rumah pegi pekan pon sempoi jer...tak kisah sangat tudung matching ke...ape ker. Tak ada sapa nak peduli pon.

Tapi semalam...aduhai, tak pernah saya rasa tension dan serba tak kena. Bukan tak pakai baju, bukan baju koyak atau lusuh....tapi pasal tudung tak matching dengan baju. Tudung pink ..kemeja purple. Tak match la kan ? Pergi pulak ke Pasar Siti Khadijah dan Bazaar Buluh Kubu. Kedai kain batik dan jual tudung berderet2....Orang tengok semacam jer. Selalunyer saya wat tak kisah....yer la..bukan nya saya bervogel pon...cuma tudung tak match jer. Tapi bila ada sorang ni ada bisik "tak match" , tergugat la my level of confidence. Tapi masa tu masih ok lagi.

Namun..bila saya perati keliling saya....saya tengok wanita2 Kelate ni...dari budak kecik (yg pakai tudung la...) sampai ke orang tua macam nenek2....SEMUA....yer I really mean it...SEMUA pakai tudung match ngan baju. Aisey man...terus meter konfiden saya turun sampai zero.

Makcik jual sayur...makcik jual ikan...akak jual nasik, jual laksa...walau pakai baju t-shirt sempoi dengan apron yg comot pon...tudung TETAP match ngan baju. Tudung tak mahal tak per, tak baru pon tak apa...lusuh skit2 pon tak apa janji MATCHING ! Apa lagi akak2 adik2, makcik2 yang jual kain and tudung...sah2 dah memang semua lah matching. Huhuhuuu....incik suami saya pon setuju bila dia perati sekeliling. Tobat saya rasa serba la tak kena. Jalan pon lajuuu jer. Hahaha. Tertekan sungguh.

Last saya suh somi beli tudung lain. Sepuloh hengget selai pon tak per. Asal matching. Tu pon lorat2 saya beli. Takut orang jual tudung tu pon tegur tudung saya jugak nanti. Somi saya lagi la..suh saya pakai tudung baru tu kat kedai tu terus. Sabor jelah.

Saya pon pegi la tandas...masuk toilet terus tukar tudung. Tapi nak keluar toilet tu saya teragak2 jugak pasal takut nanti orang perasan yang saya dah tukar tudung lain. Ish2...tak penah2 jadik macam ni tau. Konfiden memang flat terus.

Bila dah tukar tudung tu baru la saya dapat bertenang skit. Berjalan pegi tempat parking kereta pon dah rasa ok...ish2...ni la penangan nyer . Moralnye kalau ke KB terutama nya ke Pasar Siti Khadijah or Bazaar Buluh Kubu tu...pastikan anda pakai matching tudung yer.......pengajaran sungguh.

Sampai2 jer tempat parking tengok2 ada surat cinta dari MPKB....aisey man...apelah nasib. Dah la pakai tudung tak matching ..kena pandang macam dah langgar undang2...kena kompaun plak ngan MPKB pasal parking lebih masa....alahai......

Comments

Hannah Johary said…
Hehe kelakarnya Kak Janna! Ingatkan dorang tak kisah or tak perasan. Rupanya sampai termalu-malu. :D

Tapi pink and purple is still OK what. Sini KL lagi daring, pakai baju hijau, anak tudung pink, tudung kuning. Trendy je! Kalau pakai macam ni pergi sana mesti kena kutuk kaw-kaw agaknya ye, Kak? Hihi.
tu la, selalu selamba jer, skali ada yg bisik2, jalan pon lepas tu rasa macam tak betul dah...kaki macam bersilang2 sebab nak cepat sgt...hahaha...teruk betul !

akak cakap kat my husband gitu la, pegi KL..pakai la pelik cemaner pon tader org nak amek pedulik.
cik.yati said…
hehe...kene matching ke kak janna?

nak try la pakai tak match..hehe

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!