Posts

Showing posts from December, 2012

Konflik nak tengok tv ?

Baru2 ni saya terbaca status seorang kenalan bertanya macam mana nak kawal anak2 menonton tv. Terus saya teringat dekat anak2 saya. Anak2 saya berebut jugak tengok tv...biasa nya berebut2 sesama diaorang la....biasa nya kalu depa bergadoh2 saya kasi letop je tv tu....senang. Semua orang toleh tengok.

Hahaha.

Gile ape nak letup tv ? Tu le satu2 nya tv yang kami ada. Tade dah tv lain dah. Kalau diaorang bergadoh nak tengok tv biasa nya yang terpaksa mengalah yang kakak2 laa.....tapi kadang2 adik2 pon kena mengalah juga.

Cuma memang dah diajar atau dilatih kalau Ayah ada kat rumah anak2 suka atau tidak suka kena layan je ape je channel yang Ayah tengok. Bola sepak ke...golf ke...wrestling ke....dart ke....korang tengok ajela walaupon tak faham, tengok ajelah walaupon tak suka...kalau tak suka juga, jangan tengok ! Hehehe.

Bukan anak2 je, Mak pon kena la jugak layan...tapi bagus jugak, mak sekarang dah faham sukan golf macam mana, kiraan markah sukan dart pon mak dah faham....apa beza bil…

I guess, it's in my blood.

Image
Sejak balik dari kampung hari ni baru la saya masak. Hehehe. Apa la pemalas sangat saya ni kan. Cuba la contohi Ana Suzana tu....pegi holiday ke Paris pon siap bungkus bawak 'dapor' dia dalam beg haaa...gigih sungguh. Kalau saya tader laaa...sila la dok diam2 kat umah ye dapor...tak kuasa saya nak hangkut semua bawak pegi holiday.


Hehehe.

So tengahari tadi saya masak lauk Sardin Cap Ayam dengan telur dadar je....tapi makan sungguh la berselera. Sekali sekala makan lauk macam ni memang sedap kan ?

Malamnya pulak saya buat daging goreng. Letak bawang besar, letak kacang panjang...pastu makan panas2.  Itula lauk semata tapi semua habis licin ! Bangganya la dengan diri sendiri.  Nasi kat periuk pon habis ....baguss...tiada pembaziran.

Hihihi.



Saya ni... kalau buat daging goreng ni....mesti teringat dekat mak mertua saya. Dia sangat la suka makan daging goreng yang saya buat ni. Baru2 ni masa balik kampung pon saya ada masakkan untuk lunch...punya la berselera mak mertua saya …

Fridge Magnets

Image
Saya ni kalau pegi berjalan2 memang tak sah kalau tak beli Fridge Magnet. Tak beli benda lain tak apa...janji FM mesti kena beli. Hehehe. Pastu kalau dah beli tu tak la beli untuk diri sendiri je...belikan juga untuk kawan2 rapat ...yelah, buat tanda ingatan.


Minat kumpul FM ni memang dah agak lama juga. Tapi sampai satu tahap tu minat jadi turun....tapi masih ada, cuma tak la sedasat dulu. Dulu2 kalau pegi KK wajib memborong FM....eceh..memborong....macam la banyak sangat sekali beli tu...takat beli yang 3 keping 12hengget...bukan memborong nama nya.

Hahahaha.

So masa ke Singapore hari tu banyak juga beli FM...yang itu berkenan, yang ni pon berkenan, pastu nak kawan yang ni lah, kawan yang itu lah...hahahaha.

Pegi USS pon beli jugak walaupon harga nya mahal skit..tapi tak apa lah....lagi pon incik Suami yang bayorkan. Heheheh.....tapi beli untuk diri sendiri je....hehehe.

Pastu Cik Abam hari tu ada beli eskerim Magnum 3 batang...dapat la jugak FM bentuk Magnum 3 bijik. ! Suka nya la…

Bersiaran dari Keningau

Image
Alhamdulillah..kami dah selamat sampai Keningau.

Yer ,kami memang selalu balik awal skit dari orang lain. Bukan apa, tak suka sangat la balik rapat2 dengan cuti....sebab nanti kalut. Kalut nak kemas, kalut nak prepare hal skolah anak2....serba serbi kalut lah.

Kami bertolak dari Kota Bharu 20/12. Tak sempat nak join kenduri aqiqah Ariz anak my 4th sis. Tak apalah. Saya dan anak2 naik flight....incik suami plak drive all the way from KB to KL sebab nak bawak balik kereta.

Bila nak balik Sabah ni tak semangat betul nak mengemas kain baju. Tak macam kalau time nak balik kampung ...sangat la semangat ! Hehehe. Nasib baik la flight kol 5.30 petang so pagi tu masih sempat membasuh dan mengeringkan baju. Hahaha.

Saborjelah kan ? Kol 3.30 ptg nak turun gi airport kol 1 petang masih gigih keringkan segala baju bajan ...aduhaii....Yer, terpaksa turun awal dari rumah walau pon perjalanan dari rumah ke airport cuma 15 minit sebab nya naik AirAsia. Tahu2 la kan kalau AA ni.





Sebakul haaa baju …

Temasek : A Visit.

Image
Meh la saya cerita masa saya pegi ke Singapura baru2 ni.

Sebenarnya dari tahun lepas lagi kami merancang nak ke Singapura tapi tahun ni baru la betul2 jadi.  Anak2 dan Cik Habang memang tak pernah sampai lagi dan saya sendiri pon dah lamaaaa tak ke sana juga.

Kami pegi naik keretapi hari Selasa malam Rabu (27/11). Aduhai...keretapi pon kami dah lama tak naik juga. Dapat plak tempat duduk je so lenguh nya boleh tahan la jugak. Kalau dapat tempat tido best la sikit...at least2 goyang2 ketapi tu boleh la kami imagine macam goyang2 tido dalam buaian. 

Hehehe.

Suami saya bawak mak nya sekali...jalan2 kenal tempat orang. Lagi pon Mak pon tak pernah juga lagi sampai Singapura. Kami sampai di Woodlands Checkpoint pagi2 lagi. My eldest sister, Kakak  and my niece Ann yang jemput and bawa kami balik naik teksi.


Sampai rumah Kakak lepas sarapan Cik Habang dan mertau sambung tido. Hehehe. Lepas solat zohor terus kakak bawak kami jalan2.

Kat sini kami jalan2 dengan MRT je. OK je naik MRT sebab ce…

Lost & couldn't be found

Kesian suami saya kehilangan handphone. Tak pasti pulak tercicir kat mana tapi katanya mungkin hilang di kedai makan tempat dia minum dengan kawan dia.

Dah patah balik pegi kedai tu tapi tak ada. Cari2 dekat area parking kereta pon tak ada. Alahai...apa boleh buat. Setakat tu jelah rezeki nya. Handphone tu pon baru setahun lebih dia guna. Sayang tu satu hal, satu hal lagi sebab telifon sekarang ni kan macam laptop kecik yang kita simpan macam2. Ini kali kedua dia hilang handphone.

Kali pertama hilang dulu kat rumah mak dia sendiri. Time tengah kenduri kawin abangnya. Yelah, kenduri kan ramai orang...nak2 plak orang yang keluar masuk rumah tu pon ramai. Jadi memang tak boleh nak agak sapa. Tidak mustahil kalau orang yang curi telefon tu adalah salah seorang dari tetamu. Masa tu fon yang husband pakai Nokia 3210. Kira paling up-to-date and canggih dah la masa tu....hahahaha, .korang imagine sendiri la tahun berapa tu yer.....time Nokia masih hot gitu....

Saya pon baru juga kehilangan kas…

:-|

Saya tahu dan sedar...saya bukanlah isteri mahupun ibu yang baik..
....perempuan cantik jauh sekali...perempuan kaya lagilah tidak...