Posts

Showing posts from March, 2010

Thoughts

Saya ni tak kisah berkawan dengan sesiapa pom. Apa pom background orang tu, saya tak kisah. Apa pon fahaman politik dia is not an issue. Dia kaya atau miskin ,cantik atau hodoh , kerja atau surirumah , ustaz/ustazah or cikgu biasa......is never been questioned. Yang penting kita rasa senang dan serasi berkawan dengan nya/mereka.

Bila kita berkawan...sedikit sebanyak ,tidak dapat tidak....kita mesti akan terikut2 jugak gaya sahabat kita. Gaya bercakap, gaya berfikir, gaya berpakaian....kalau tak banyak, sikit pon mesti terikut jugak.

Kalau kawan ni pakai baju mahal2..kita pon misti nak merasa jugak kan. Tak dapat pakai sumer baju branded, ada sehelai pon jadi lah. Kalau kawan ni pakai stroller mahal macam McLaren ....sikit sebanyak, kita pon teringin jugak kan? Kalau kawan kita hantar anak pegi tadika yang paling best di dunia...kita pon tentu nak bagi the best jugak untuk anak kita kan? Kalau kawan ni beli umah besar, keta besar.....kita pon ada hajat jugak kan? Bukan la kita ni cemburu…

To Tuition or Not To Tuition?

I, personally do not agree in sending my kids as young as 7 years old (or younger!) to private tuition class. I pity to those kids who has to attend such classes only because their parents insisted to. Actually,do they really truly need to go for a tuition class? I wonder.

I ,myself never went to any private tuition class. Neither when I was 16 when I was about to sit for SRP nor when I was 18 when I was about to sit for SPM ( why I took SRP at 16 and SPM at 18? malas la nak exlain,penat dah...hehehe) . None of my siblings went to private tuition class. Actually, two of my younger sisters did attend private tuition class. Tu pon when they were already in form 3 or form 5. But, we still managed to pass the exams with flying colours, in fact 3 of my sisters received full scholarship from the government.

I think it's better to let kids be kids. Young and free. Kids nowadays start their formal education as young as 3 years old. At the age of 5 or 6 they are expected to be reading fluen…

Cuti skolah buat apa?

Image
Ha...soalan tu untuk semua. Skang ni dah pon pertengahan cuti. Kami tak ke mana2 kali ni. Fulus tadak. So, kita wat aktivit kat rumah ajelah. Cuti2 skolah pon saya tak cuti. Bisnes tetap jalan. Order tetap dibuka dan diterima bila2 masa. Dah kalau pegi berjalan2, tak dapat la nak amek order kan?

Cuti2 ni jemputan kawin ada satu jer. Ahad lepas. Jadik la. Suka saya kalu makan nasik and lauk kenduri, sedap semacam jer. Tader sapa2 yang nak jemput saya pegi kenduri lagi ker?


Ada acara tarian sumazau kat kenduri tu...


Semalam lepas dah siap keje2 sumer kami bawak budak2 pegi playground kat spital keningau tu. Suka la diaorang dah lama tak pegi kan.

Hari ni plak, lepas habis keje gak saya ajak cik abe pegi swimming kat kompleks sukan tu. Ingat nak berenang jugak la sekali. Alih2 tertinggal beg daa......sabor jelah. Nasib baik Sophea n Laila dah pakai swimsuit siap2 and bawak beg asing . So dapat jugak la budak2 tu mandi. Ayah diaorang main badminton, budak2 main air. Anin and Nana tader swimsu…

ntah la....

My nick at MMP

Show encrypted text

Babies and more babies!

Image
Hmm..firstly I'd like to congratulate my dear sister Siti and her husband, Ise for their newborn baby boy....Muhammad Nabil. Born on March,11 at Hospital Raja Perempuan Zainab II, Kota Bharu. The whole family is excited to welcoming this new little fella to the family...the 21st grandchild of Wan Muhammad and Wan Hasnah.



Fresh from the 'oven',hhehehe...





Muhammad Nabil b.Norhisham




Congratulation too to my dear cousin Arfah and her husband for their newborn baby girl! Nama tak tahu lagi....Born on March,13 at the same hospital as Siti. Hehehe.....

Ada lagi list2 mak buyung yang tengah tunggu turn . So....to all the father and mother to-be, sabar yer...

King Crab anyone?

Image
hehehe...yeyer je King Crab. Mana la nak dapat King Crab kat mesia ni. Ada di jual ke kat Mesia nih? My laling suke sangat makan seafood. Udang..Sotong...Ketam....sumer2 tu peberet dia lah. Kalu pegi pasar, dia lagi pandai. Macam2 dia beli.

Tengok la ketam yang dia beli ni. 4 hekor je dah 2 kilo. Puas hati makan. Besar boleh tahan la kan. Suka Nana tengok ketam dah nak sama besar ngan kepala dia. Hahaha...

Gornamarima?

Tajuk di atas tu bulih di apply pada apa2 benda and apa situasi pom. Nak buat entry style Ahlami lah....


Tenet:
Tader benda sangat yang nak cerita nih. Saje2 tengah rajin and sementara tenet ok nih. Hmmm.....tenet lately sangat la hampeh lagi hampuiiihhh! Online kejap, ilang.......baru dua kali klik...ilang.....sungguh menyakitkan jiwa dan raga. Nak kena pegi buat call from the house phone to any phones dulu baru dia ok....ataupon nak kena On Off itu modem baru ler nak ada line. Duhh...! Jenuh la kan. (and tengah2 dok taip entry nih tenet ilang. sengal sungguh.)


Breakfast:
Nak brekfes apa hari ni? Semalam dah buat pancakes. Hari ni buat scramble eggs la. Senang and sedap lagi disukai anak2. Saya dulu2...masa skolah2 dulu....ni la brekfes saya almost every morning. Scramble Eggs. Hilir betul saya kan? Hahaha....pagi2 nak gi skolah, my mom akan buat scramble egg sebijik sorang utk saya...Jie and Siti..untuk Welloh and Abah my mom akan buat Telur mata kerbau or telur ayam kampung separuh mas…

Memories

Sophea and Laila dah mula latihan silat. At last bersilat jugak dua beradik tu. Actually, since Sophea Tahun 1 lagi dia dok mintak nak belahar silat. Tanguh punya tangguh tahun ni baru kami decide to enroll both of them. Ikutkan hati aku nak dua beradik tu masuk Gayong...macam aku and my cik abe tapi kat sini takder PSSGM or PSSPGM....so tak per...belajar jelah apa silat yang ada.

Saya support je my kids bersilat..apa lagi I,myself pon seorang pesilat. Tapi dah bersara lah...hehehe. My kids boleh dikira bertuah sebab dapat belajar dari usia yg masih muda dan mendapat sokongan penuh dari kami berdua. Unlike me, I started quite late. Masa form 4 baru nak bersilat. Pastu pulak my mom wasn't very encouraging. Tak tahu la kenapa...sebab ganas ker...atau tak sesuai dengan orang perempuan ker...tak tahu la. Tak pernah tanya...tapi tidak la pulak my mom menghalang..cuma dia pernah cakap kat saya..."toksoh dok silat laaa......"tapi tula..saya ni degil. Naaak jugak bersilat. Ntah l…

Travel

Aku ada baca kat forum ni ..pasal travel with kids.

Aku memang tidak dapat tidak....memang kena travel with kids. Bila ntah nak travel sensorang...or at least berdua je ngan laki ku. Tak pelah. Kita tunggu.

Travel with kids ni memang agenda wajib setiap tahun. Either by car or by plane. By bus and by train tak penah lagi lah. EEh.....by train penah la. Masa anak dua.

Tapi mebi sebab tempoh perjalanan yg tak der la lama sangat..so everything was still under control. Penah travel balik semenanjung masa baru lepas bersalin 14hari. Dah la naik airasia..kena la berjalan kaki...panjat tangga bagai. Dah la nak kena berebut kusi plak atas flight. Lepas 27hari fly plak balik Klate.....40 hari fly balik Keningau plak. Ngam2 40 hari berpantang aku dah pusing satu mesai.....hahaha..konon la satu mesia. Nasib baik aku jenih lasak kot.

Dalam banyak2 dok travel tu yang paling aku ingat sekali when I had to travel back to Keningau with two active kids (and one of them was on toilet train, huhuhu) and at…