Posts

Showing posts from August, 2010

Tak Pandai.

Image
owh..rajin la plak update blog hari ni.

Actually, saya ni nak bagi tahu...saya ni tak pandai la nak amek gambor senirik. Saya tengok dekat Facebook tu ramai yg sker amek gambar sendiri. Maka saya pon nak la cuba gak. Punya la berusaha cari angle yang saya fikir I will look cun giler lah....terkial2 jugak la tangan ni nak klik. tak biasa kan,nak wat cemaner. klik,klik....bila review balik.....erk! tak sanggup nak tengok..apa lagi nak bagi orang lain tengok. Apekehei buruk benor roper aku ....hahahaha. Lagi satu kan...saya tak tahu la nak senyum macam mana kalu amek gambar sendiri nih. Rasa macam dok senyum sorang2 jer, err...itu saya la.


Saya berpendapat...untuk mengambil gambar sendiri anda haruslah mempunyai keyakinan yang tinggi. Yakin anda akan nampak cun....yakin anda memang cun lah. So I guess, I don't have the confidence. Huhuhuh....poor me. Tapi kan..nak tunjuk jugak hasil gambar yan
g saya amek sendiri tu.....tapi sila jangan gelak ok..?







kuikuikui......

Alhamdulillah..

Alhamdulillah..hari ni dah hari ke -20 kita berpuasa. Ya Allah..cepat nye masa berlalu. Tinggal 10 hari lagi sebelum Ramadhan berakhir.Sedih la pulak.

Saya berbuka simple je hari ni....bakar pizza sebijik, beli air tebu sebotol besar..ABC dua bungkus. Tu je..tade kuih..tade nasi...Syukur, kenyang. Cik Abam berbuka di skolah. Ada majlis khatam Quran ...pastu sambung dengan majlis berbuka....then sambung lagi sampai solat tarawikh. Malam nanti la baru balik.

Kebetulan ada orang oder pizza...bakar la untuk kami makan sekali. Agak2 kalau lapar lagi..saya naik la atas kejap pegi warung alan..beli Mee Goreng Basah Isi Ikan...hehehe...

Okay lah..nak siapkan kek orang order. Nak amek kejap2 lagi.

???

tiba2 je rasa my latest previous entry telah di karang dengan ntah hape2. Nak delete or edit...malas la plak.

ni la padahnye membaca blog2 with entry yang ntah hape2 jugak kot? dah berjangkit la plak. Style of writing pon sangat la poor giler. Urgghhh..! abaikan jelah.

tiba2 la kan...

Tiba2 saya teringat masa saya skolah dulu. Owh...kalau waktu skolah...tu la waktu yang indah, kan? Kalau boleh nak balik semula waktu2 tu. hehehe...

Ni kisah masa saya form 5, tahun 1994. Masa tu kakak saya yang no.3- Kak Noor, baru bersalin kan anak sulung dia...Najihah. Pastu ada sekali tu kak Noor balik ke KB and masa dia nak balik semula ke Kuantan she asked me to come with her. Kak Noor ajak pegi kejap je....wat teman dia ,pastu dok 2,3 hari kang saya balik la ke KB semula lagi pon skolah pon belum cuti...SPM pon tak start lagik....so off I went to Kuantan.

Sebelum pegi tu saya tulis la sepucuk surat untuk my bestfriend kat kelas - Tick (mana la dia skang). ...siap bermadah2 lagi..hahaha...saya bitau la...by the time she was reading my letter tu...I was already on my way to Kuantan. Owh...surat tu saya hantar dekat Tick through my sister Siti yang sama2 belajar at the same school with me. Siti was 13 then.

The second day I was at Kuantan my mom gave me a call. Dia tanya saya...&qu…

Jemputlah.....

Image
Kepada kawan2....kenalan...sedara mara.... jemputlah ke gerai saya. Boleh kata, hari2 saya berniaga. Yang dok jemput2 sangat ni...apa la yang special nyer? Well....ini la yang saya buat..




1) Laskam- Kalu terasa nak makan laksam...mari la ke gerai saya. Kalau saya meniaga tu....insyaAllah laksam mesti ada. Laksam ni saya jual RM2 sebungkus. Dulu saya jual RM1.50 je..tp tu la...tak padan pulak dok ketar2 kaki mengukus laksam dari pagi, lagi pon tepung beras tu kat sini leh tahan mahal jugak.



2) Creampuff- Yang ni..memang tak ada orang lain jual ni kat Mini Param Taman Luagan ni . Saya je yang jual. Saya jual RM2- 5biji.




3) Onde2 @ Buah Melaka- Kalau nak makan2 onde2 yang bite size....mari la ke gerai saya. Ada jugak orang lain yang buat onde2...tp saiz dia sebesar bola golf.....jadi kalu nak makan kena gigit sikit2...kalau nasib tak baik time gigit....air gula melaka kat dalam tu boleh memancut terkena baju.....hehehe...kalau onde2 saya sekali ngap je...nanti air gula melaka nya akan pec…

11 Ramadhan

Image
Alhamdulillah, hari ni dah masuk hari ke -11 kita berpuasa. Cepat sungguh masa berlalu dah hampir separuh Ramadhan pon. Tak lama lagi raya la pulak. Dah menjadi resam saya tiap kali puasa mesti berniaga kecil kecilan....jadi bila dah hari2 berniaga ni...tiap2 hari memang sibuk la masak2 dari pagi2 lagi and memang tak sempat serta tak larat dah nak masak lauk lain untuk berbuka. jadi bila tiba waktu berbuka kami beli je kat pasar tempat kami berniaga tu. Macam tu la hari2 .

Selama2 11 hari puasa ni baru sekali saya masak2 and wat lauk berbuka betul2..atau orang kata secara proper la. Semalam la...since saya cuti berniaga sebab tak perasan tepung beras dah habis.....maka tak dapat la saya nak mengukus laksam. Oleh yang demikian En. Suami telah memberi cuti umum kepada saya. Hahaha....tapi saya cuma tutup gerai di pasar ramadhan je...kedai kat rumah tak tutup sebab ada order kek dan juga pizza. Memandangkan En. Suami ada beli kepala ikan kerapu jadi saya pon masaklah kari kepala ikan untu…

Salam Ramadhan

Salam Ramadhan buat semua. Hmm...this is my first entry di bulan puasa ni. Dah nak dekat seminggu puasa baru nak update orang lain dah buat macam2 entry dah sepanjang puasa ni. Entry pasal lauk buka...lauk bersahur....saya baru nak start. Actually, tiap kali puasa saya memang sibuk. Tahun ni masuk tahun ke-7 saya berniaga di bula Ramadhan. Berniaga suka2....seronok2...dan buat penat badan. Hahaha...tader lah. Tapi memang seronok walaupun penat. Jadi that explains why saya jarag online sekarang apa lagi untuk update blog.

During the day saya sibuk memasak...buat laksam....seri kaya, creampuff dan juga buah melaka a.k.a Onde2. Sikit2 je buat pon...asal ada. Pastu elok je lepas solat Asar saya akan siap2 untuk naik (errr...sebab tempat berniaga tu ,Taman Luagan..kat atas bukit sikit...) ke Taman Luagan untuk bukak gerai cinonet saya tu. Memandang kan suami saya megajar petang jadi kalau hari sekolah saya terpaksa angkut semua sendiri. Angkut barang2...anak2 dan juga Hugau. Hehehe....say…

Cerita Hantu 1 : Hantu Durian.

Image
Saya ada cerita hantu. Tapi cerita hantu ni tak seram pon. Malah hantu2 ni pon tidak menakutkan. Hantu ni ada di rumah saya. Kadang2 dia kacau gak saya....but most of the time saya yang kacau mereka. Hahahaha....mula2 saya nak cerita pasal Hantu Durian. Hantu ni kira hantu yang paling muda dan paling kecik...tapi paling garang. Aduhai....

Dia memang pantang ada durian. Misti dia akan muncul. Kalau nak panggil dia datang....senang jer, letak la sebijik durian ke....nanti elok je dia datang, tak payah di seru2, suruh kita bukak durian. Baru2 ni saya berjaya mengambil gambar hantu durian ni. Agak mencabar la jugak sebab bila dia perasan gambar dia di ambil dia mula marah2. Nasib baik saya kuat semangat, kalu tidak....mahu terkencing dalam seluar agaknyer saya ni. Nak tengok rupa hantu durian tu ? Sila scroll ke bawah.........(tapi saya warning, bagi mereka yang tak kuat semangat, tak payah la tengok yer...)

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

ni la hantu durian, mula2 dia tak perasan saya amek gambar dia…

A Wedding to Remember

Image
Owh malam tadi I went to this kenduri kawin not very far from my house. Tuan rumah yang buat kenduri ni kami panggil Cikgu Nik...orang lama di Keningau....asal oghe klate tapi kawin dengan orang Keningau dan sekarang ni memang dah bermastautim di Keningau. Yang kawin nye...anak lelaki dia... Nik Razif...dapat orang Beaufort....sedara2 belah wife dia jugak.

Sebelum ni...kami selalu la jugak dok pegi2 umah Cikgu Nik ni...tapi rumah dia yang lama. Sebab kami ni..kalu orang jemput, macam2 mana pon...kalau tader aral insyaAllah kami akan pegi. Sebab bagi kami....memenuhi jemputan tu...perlu. Imagine kalu kita jemput2 orang datang kenduri rumah kita...and orang tak datang? Sedih kan? Rasa macam orang tak sudi je nak ke rumah kita kan ?

Kenduri kali ni Cikgu Nik buat di rumah baru dia.....err...atau lebih tepat banglo baru dia.....atau nak tepat lagik..Villa baru dia. When I went there for the first time masa dia jemput kami untuk majlis bercukur cucu dia....punya la saya ternganga masa teng…

apa2 ajelah.

Saya ni,nak kata pandai sangat bahasa inggeris....tader la pandai sangat...but boleh laa...kalu zaman skola2 dulu....dari skolah rendah sampai skolah menengah kira I always do well la in English....kalau dapat C3 (skang ni apa...?B ehh?) tu bulih bikin saya menangis serta monyok beberapa hari. Kalau dapat A2 pon saya tak puas hati....bagi saya English saya mesti kena dapat A1....la budda, bak kata orang arab....tidak dapat tidak. Tapi...nak kata saya ni terror sesangat pon tak juga...sebab ada lagi orang yang lebih pandai dan terror dari saya. Kiranhya saya ni ..can speak and write in English well la.

Saya sangat pentingkan pronounciation yang betul. Kalu ada yang sebut salah tu.....memang berdesing telinga saya nih. Ibarat macam tengah2 dengar lagu...tiba key dia lari...atau pon melodi dia sumbang...atau pon suara penyanyi nye ke laut....adoii....tak ke sakit telinga ni kan? Memang pantang lah. Dan2 tu jugak saya akan betulkan.

Lagi satu...kalau spelling salah pon saya tokleh tengok. …

Saya pon ada Ofis jugak!

Image
( Ahaks! tiru tajuk entry Kak Eynda)

Actually, dapat idea pon dari kak eynda jugak bila dia citer pasal dia pon ada ofis. Maka saya pon, eh,eh...saya pon ada ofis jugak.

Tapi ofis saya kecik je....just a small space at a corner of my small and tiny bakery. Dan ofis saya juga tak secantik ofis kak eynda...tp ada gak meja...ada gak laptop sebijik....and segala mak nenek barang2 kerja saya.

Ni la ofis saya....




1) Ada meja lipat plastik satu yang saya beli lamaaaaaaaa dah....asal meja ni saya wat gerai berniaga di bulan puasa...hmm....nampak gaya, untuk bulan puasa kali ni, terpaksa la saya beli meja baru.

2) Ada laptop. Ini laptop somi saya sebenarnya tapi dia tak bawak pegi skolah selalu...dia cuma bawak bila perlu jer, jadi walau pon saya guna laptop dia tapi saya masih lagi dapat buat segala2 kerja harian saya seperti berFacebook (hihihhi)...update blog, mengambil order2 kek (iyer, even my neighbours pon kadang2 order dengan saya thru facebook je) mencari gambar2 untuk di lukis di atas ke…

Squasy Night

Image
Tadi pegi main squasy. Yeeeehoooo! Lama giler dah tak main. Yer la..kan hari tu saya kata kasut saya rosak...ternganga macam mulut boya, jadi macam mana saya nak main kan ? So setelah sekian lama...tadi dapat jugak pegi melepaskan gian main squasy. And yes...saya dah beli kasut baru. Kasut murah je...cap Admiral je ,70hengget je.. Ala...setakat wat pakai main squasy seminggu sekali ...tak payah la nak beli yang mahal2. Ke guane?


kasut : cap admiral je,murah je.
sluar: cap adidas, made in vietnam
stokin: cap adidas gak....lupa plak nak selak suar...eh,I mean..kaki sluar...hahahaha



Puas hati main kali ni....5 set main....5 set kalah ngan incik suami. Hahaha. Tapi ada progress jugak laa...sebab sebelum ni main ngan dia...asik telur2....je...tak pon paling2 9-2 ke....kali ni saya kalah dengan deuce taw. hahahaha...bangga ahkak. Ahkak kalah 10-8. Adoiii...! Misti laki den kato....kalu dah kalah tu, tetap kalah. Tak payah la nak elaborate. Keh keh keh.

Lepas kami main..bagi plak anak2 main .Nah.…

Nasi Goreng Sardin

Image
Semalam, tak tahu nak masak apa pasal lauk kat umah ni dah tak berapa nak ada ,cuma ada ayam and udang je.....so I decided to make Nasi Goreng Sardin. Lama dah tak makan nasik goreng sardin ni. Sebelum goreng nasi, goreng keropok dulu...

Siap2 goreng panggil anak2 makan. Yang saya punye extra pedas sikit. Yang anak2 punyer mild punya pedas. Mujur la anak2 ni jenis tahan pedas....kalu tak leceh nyer ...pasal maknya sker makan pedas.

Makan nasi goreng mesti ada keropok baru sedap. Krup krap krup krap. Bila makan2 nasi goreng ikan sardin ni ...mesti pulak teringat dekat my mom. Sebab my mom, kalu buat nasi goreng masa kami kecik2 dulu....mesti buat nasi goreng ikan sardin ni la. Kalu dia beli sardin tu maknanya untuk wat nasi goreng lah. Pastu kami plak adik beradik, kalu makan tu mula menggali dalam nasik, cari ketulan ikan sardin yang my mom tak terpenyek kasi hancur,hihihih. Kalau gali2 dalam pinggan and jumper....macam dapat jack pot la tu. Hahaha....tu la kenangan nasi goreng ikan sa…

Blank

Nape la lately malas betul nak hapdet blog. Idea tu....agak2 ada la jugak, tp ntah. Tak berapa bersungguh nak hapdet. Kadang2 tu bersungguh....tapi bila masa yg sesuwai nak menghapdet tu tak berapa nak ada...maka tak berupdet lah blog ni. Nanti lah, kot2 ada banyak masa nanti kang..saya update la jugak walaupon bukan dengan cerita yang sensasi sangat. Hehehe...