11 Ramadhan



Alhamdulillah, hari ni dah masuk hari ke -11 kita berpuasa. Cepat sungguh masa berlalu dah hampir separuh Ramadhan pon. Tak lama lagi raya la pulak. Dah menjadi resam saya tiap kali puasa mesti berniaga kecil kecilan....jadi bila dah hari2 berniaga ni...tiap2 hari memang sibuk la masak2 dari pagi2 lagi and memang tak sempat serta tak larat dah nak masak lauk lain untuk berbuka. jadi bila tiba waktu berbuka kami beli je kat pasar tempat kami berniaga tu. Macam tu la hari2 .

Selama2 11 hari puasa ni baru sekali saya masak2 and wat lauk berbuka betul2..atau orang kata secara proper la. Semalam la...since saya cuti berniaga sebab tak perasan tepung beras dah habis.....maka tak dapat la saya nak mengukus laksam. Oleh yang demikian En. Suami telah memberi cuti umum kepada saya. Hahaha....tapi saya cuma tutup gerai di pasar ramadhan je...kedai kat rumah tak tutup sebab ada order kek dan juga pizza. Memandangkan En. Suami ada beli kepala ikan kerapu jadi saya pon masaklah kari kepala ikan untuk berbuka. Masak nasi...buat dadih perisa laici dan juga begedil. Lepas tu saya juga ada buat creampuff banyak2 untuk dibahagi2 kepada jiran2.

Di perumahan saya ni memang sudah menjadi kelaziman untuk bertukar2 hidangan berbuka. Kadang2 tu rasa macam tak tahu nak berbuka apa., tak tahu nak beli apa lagi dah...atau pon nak masak apa....alih2, bila tiba waktu berbuka tengok2 penuh la pulak meja tu dengan 3,4 jenis hidangan. Ada kuih....ada lauk2...mee atau mihun....ada manisan dan minuman....macam2 lah. Semua nya pemberian jiran2. Betula la orang kata bulan Ramadhan ni bulan yang penuh dengan keberkatan.

Macam hari ni....saya cuma beli air tebu (ni minuman wajib untuk berbuka) , soto untuk anak2 dan bakso untuk saya dan En. Suami.....alih2 sampai rumah tengok2 ada bubur kacang hijau....ada bubur nasi....dan juga ketupat nasi dengan rendang ayam...ehhh....dah macam raya la pulak kan? Hehehe.....alhamdulillah.....rezeki datang melimpah2.

Anak2 pon masih berpuasa. Sophea dan Laila je pon. Tapi Laila dah ponteng 2 hari.....sehari sebab dia muntah2...dan sehari lagi sebab dia tak larat sangat dah sebab kami tak bangun sahur. Kesian anak2. Setakat ni dah 2 kali tak bangun sahur. Tak sedar punya pasal. Cerita pasal sahur ni pulak kalau anak2...ada ikan kerisi goreng pon dah ok dah...maka ngan kicap. Kalau En. Suami pulak ada sambal ikan masin....berseleralah dia makan. Takde lauk laing pon tak apa. Cuba la buat sambal ikan masin untuk sahur. Memang berselera makan.


Comments

Macam sedap ajer sambal ikan masin nie. Tak pernah masak lagik resepi nie...tp rasa cam beshhh ajer.
sambal ikan masin ni rsnya ada dah tepek resipi kan... i nak coba...
ishh... I br nak tanye mskn aper, tupX2 Riko dh bg klu... Nie mskn Kelate ker Saboh nie Janna??? kalu ade ikan masin rumoh I... baru bleh try! tp ankX2 konpem tk mkn-nyerr...
Farah: haaa...memang ada dah tepek resepi, biar pedas2 gitu, baru sodap.


Riko & Nur : ni masakan Sabah kot, sbb aku tak penah jumpe lagi kat tempat lain, actually, I'm not an ikan masin fan sbb aku mmg tak minat benda yg masin2 ni..tp bila makan sambal ikan masin ni suka la plk sbb rasa masin dia dah kurang..pastu pedas2 plak....hehehe...
penjejak maya said…
salam ziarah ke sini..

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!