Posts

Showing posts from September, 2009

Makan

Hari ni wat mee bandung muar for dinner. Cik abe yang request. Kalu wat mee bandung muar misti ada ayam....and udang. Cuma hari ni ada special skit .....sebab bubuh daging rusa. Ada la hari tu member bgi sikit. Kalu dok sini...baik beli daging rusa dari daging lembu. Mahal betul daging lembu skang yer.

Aku wat semangkuk sorang...aku tukang amek order. Sophea nak ayam ngan udang....Laila plak nak ayam jer....Yasmin nak udang jer..Aina lak nak udang..mee and takmo kuah. Ayang punyer misti ada udang...ayam...daging rusa and telur sebijik ..itu kuning telur misti cair2 and jangan pecah. Hadoii.....macam2 pangai customer, seb baik regular customer. Hahaha...

Lepas jadik tukang amek order, aku kena jadik tukang masak la plak. Dah siap2 masak...luper plak nak amek order utk diri sendiri.....takper2....tak der hal. Tengah sedap2 makan....luper pulak nak amek order minum....so aku pon wat la milo ais sorang segelas.....tak yah la nak order2...sumer tader pilihan, sumer kena minum milo ais. Dah j…

Ntah lerrr...

Password :My Forum Nickname


Show encrypted text

Aidilfitri 2009

Salam Aidilfitri buat semua.

Lama tak update blog. Tak sempat + takder masa + takder idea +malas +takder mood +penat pon yer....hehehe.

Raya di Keningau tahun ni macam jugak tahun2 sudah, penuh ngan acara makan2..hehehe. Nama pon raya kan. First day raya kami pegi jalan2...second day raya baru kami bukak rumah untuk kawan2 datang. Aku buat satay ayam dengan nasi impit nd kuah kacang pastu ada jugak mee kari. Actually mee kari tu back up plan jer...sebab satay sumer dah sold out...ehh..sold out plak...dah habis maka terpaksa la buat mee kari plak. Tak sangka la pulak tahun ni laku la pulak satay gwe. Alhamdulillah.

Punyer la sibuk sampai tak teringat nak amik gambar, gambar makanan,gambar orang...gambar tetamu...apa lagi gambar sendiri . Hadoi! So raya tahun ni..tak banyak gambar sangat lah. Kawan2 datang sampai ke malam...hinggakan kami sendiri pon tak sempat nak pegi rumah2 jiran2 sebelah yang sama2 buat open house. Nak buat cemaner kan sebab dah buat serentak kan.

Setakat ni...sampai es…

Dah nak raya ker?

Image
Kejap jer kan? lagi seminggu dah nak raya. Rasa macam baru jer poser.

best nyer kalu raya2 ni dapat balik kampung...beraya ngan mak ayah....adik badik....sedara mara. *sigh*

For the past 6 years we (me and my small family) had been celebrating hari raya here in Keningau and this year..it's going to be our 7th year or Raya in Keningau. Sedih tu...sedihla jugak..tapi nak buat macam mana. Kalu ada rezeki lebih2, teringin jugak nak balik beraya. Tapi, apa boleh buat. Ni pon ramai dah member2 kat sini yang start balik kampung. Ada yang dah balik hari ni....ada yang akan balik besok.....tapi yg paling ramai minggu depan la...hari Selasa....Rabu.....Khamis....ish....jeles la pulak. Tak pelah.

Siyes memang lama betul kami tak merasa suasana beraya di kampung. Rasa nya anak2 pon, as long as they can remember..they never had any memories of celebrating the Eid with their relatives, not that they can recall of.

And I think..since kami lama sangat tak beraya bersama, our absence pon dah tak tera…

ABC dan Nasi Kerabu

Sejak dok berpuasa di Keningau ni...tiap kali nak buka puasa kami mesti minum air anggur...
Pergh! Air Anggur bunyi macam keless gitu...padahal air berperisa anggur jer...beli kat pasar lah. Pahtu kadang2 beli ABC.....air batu campor lah.

Tapi kan....ABC yg selalu saya beli tu...tak berapa kick laa....kacang merah seciput jer....kadang2 takdop langsung....yang banyak cume lengkong macam2 kaler......jagung pon secoet jer...alahai...tak puas makan. ABC amat la sedap kalu banyak isi dia.....ada red beans....ada agar2 yg kaler itam tuh.....apa dah nama dia? tak ingat lah....ada cendol sikit......ada jagung......sedap nyo...! Kadang2 kalu nak spesel skit dia buh buah kabong....walaupon saya tidak la memakannyer...Pahtu ais nyer pulak di parut.....ehh..parut ker? ker kisar? apa2 lah....janji halus macam snow......siram pulok ngan air gula sirap...campor ngan susu......aduyaiii...! Nasib baik taip ni tengah2 malam..kalu time tengah2 hari ...and matahari tengah tegak atas kepala...mahu terliur …