Posts

Showing posts from April, 2007

Nak buh tajuk aper yerr......?

Adoi.....lama tak update blog yer.....ntah ler...sejak dua menjak ni tader idea and feel nak update blog. From day to day konon nak update blog la....but akhirnyer tak terupdate2 gak...well, ni sementara nak kuar amik angin petang ni update la skit.

Aper nak cerita yer? Well....lately aku takder mood jer nak masak,tader idea...tader selera....at least kalau ada selera tu semangat la jugak nak masak. Cuma semalam masak nasi lemak kukus....pastu malam nyer pulak Nor ajak makan kat umah dia ,dia buat laksa...so aku pon kukus la Laksam skit...esok Ayang aku kata nak gi KK ngan budak2 bujang sekolah dia....hmm...wah2...bapak2 nie...dah la kita dok umah dengan anak2 dah seharian....diaorang ada plak Daddy's Day Out.....tak leh jadi nie.....bila la aku pon nak dapat Mommy"s Day Out plak. Anyway...dia nak gi KK esok nie aku nak kirim Pizza.....nak kirim memacam...hehehe....tu la tinggal lagi aku dengan anak2. Dah la nanti dia nak kena ke Tawau plak....kalau dia gi Tawau nanti aku nak …

Click! Click!

Image
Lama tak tepek gambar anak2....dok tepek gambar makan jer...hehehe...ni ada la beberapa keping gambar Yasmin.....

Nasi Kukus anyone?

Image
Hehehe....hari ni aku cuber wat Nasi Kukus....jadik....nasi nyer lembut...berderai.....pahtu tak berkerak. Aku pakai beras biasa jer.....okla jadik. Pastu aku buat Pandan Chicken. Suker sangat makan Pandan Chicken dekat Rafflesia Chicken Hut (RCH) tu....so aku pon terai la buat. Bukan ada resepi nyer pon dari apa yang aku makan kat RCH tu macam bulih agak la apa bahan2 nyer. Sedap jugak...nak2 lagi bau daun pandan tu wangi jer....gambar? gambar aku dah amik tapi tak upload lagi...nanti aku tepek.



Nasi Kukus




Pandan Chicken


Semalam pulak aku buat Nasi Belauk. Siap bungkus lagi tu! Teringin nak makan nasi belauk. so aku pon buat ler...memang dah beli Ikan Tongkol awal2 lagi last Monday. Aku beli sekor jer....ngam2 sekilo. Cukup ler untuk masak sekali jer....aku ni bukan apa,kalau ikan tongkol tu aku tahu buat masak gulai nasi belauk and wat kari jer.....kalau nak wat masakan lain aku tak tahu and tak biasa. Tu pon jarang aku wat kari pakai ikan tongkol....most of the time kalau wat kari..me…

Sekali sekala.....

Image
Semalam aku buat lamb chop dengan mash potato (a must!) and Yorkshire pudding......hehehe, biasanyer orang makan Yorkshire puding dengan beef roast aku plak makan dengan lamb chop....hantam saja lah.....perut aku...

Untuk anak2 aku prepare Sosej instead of lamb chop....suker betul Sophea and Laila makan. Kebetulan masa tengah dok makan tu anak jiran depan umah tu ada gak....so aku ajak ler sekali makan...yelor...takkan nak abgi dia tengok jer...sian la plak dia. Wah...berguni2 Sophea puji aku...

" Sedap tak Tisam?" (anak jiran tu nama nyer IBTISAM).. Tisam angguk2 jerr....aku tengok dia punyer mash potato dah nak licin...Laila plak senyap jer....concentrate with her food.
"....pandaikan Mak saya masak?" Pergh! hehehe...kembang mak nyerr...

Yasmin pon bulih makan jugak ...tapi mash potato je laa....aku skang ni tak baper selera nak makan nasik...tp hari ni rasa macam nak buat Kari Kepala Ikan.....terliur seh tengok kari kapla ikan kat blog Mek Na tue.....hihihi......beh…

I'm still here....

Image
Hai sumer...lamer gilak tak update blog yer?

Well, anak2 semua dah sihat and dah start schooling again....alhamdulillah. Lega sesangat....seronok dapat tengok Laila and Sophea dapat kayuh basikal balik, main kat depan rumah petang2 lepas balik sekolah.

For the past few days nothing much happened. Except for my neighbour - Syuk, just gave birth to her first child and I haven't paid her a visit (and I still don't know is it a baby boy or a baby girl!huhuhu...). Adoi......padahal selang satu rumah jer.....tak sempat gak lagi nak jenguk2 dia. InsyaAlllah petang ni la kot.....lepas Yasmin bangun tido kang.

Sejak dua menjak ni aku tader idea nak masak aper.......masuk dapor jer blank.....bukak peti ais dok tenung2 lauk2 beku tu...tp idea tak dtg2 jugak. Letih memikiornyer.....kalau tanya my Ayang dia nak makan aper mesti dia kata....masak ler apa2 pong.......adoi.....payah gak kalau kita yan hari2 masak.....sampai kering idea nak masak apa. Well, sekarang ni aku teringin nak makan ape…

Cepatlah sihat anak mak...

Aduhai......since hari Khamis lagi anak2 sumer demam...kecuali Yasmin laa...sampai hari ni Sophea and Laila masih demam on off lagik......dah makan ubat sumer dah...batuk2 pon ada gak sikit2....tp diaorang w/p demam but still la boleh makan, takder la sampai tak lalu nak makan langsung. Tahun ni dah masuk 2 kali dah anak2 demam....aduhai.....

Anyway,hari ni Nor ajak makan2 kat umah dia. Dia buat mee.....mee....mee aper ntah, aku pon tak tahu sebab kalau tanya dia pon dia kata Mee Belasah Jerr.....hehehe. Tak kisah la mee apa pong janji sodap. So tengah hari tu aku tak masak la. Petang plak kitaorang pegi tengok member ni baru bersalin. Bila kitaorang sampai jenuh kitaorang bagi salam, tak der orang jawab. Pelik jugak...yelar...biasanyer kalau orang baru bersalin mana ada berjalan2 kan.....but mmg tader orang lah .So we decided to go to the pekan. Pusing2 pekan jap pahtu patah balik pegi umah my frined tadi tu. And barula diaorang ada kat umah...tu pon dah ada tetamu lain dah .....rupe…