Posts

Showing posts from September, 2008

Backdated Tag

Image
Ni dapat tag lagi from Alin and Iena....actually ada banyak lagi tag yang aku dapat, tp kalu tag yang panjang2 tu aku malas nyer nak wat....nak kena fikir jawapan2 yang bernas gituk kan.....tp untuk tag ni aku jawab sebab soklan nyer tak mencabar minda sangat..lagi pon bersempena ngna raya jugak kan...so ni la jawapan2 kue....


1. Berapa pasang baju raya anda thn ni dan kaler apa? - tahun ni ada 3 sejarah la palinng banyak wat baju raya...3 pasang...hehehe, satu tu kaler putih campor gold, kain yg Ayang beli kat Jakarta hari tu...pastu ada kaler cam kuning pernag gituk sepasang....satu lagi kaler hijau....ni baju rasmi masa adik aku Jie kawin hari tu...tp aku tak balik kan....so kira baju raya lah sebab tak pakai and tak tengok pong lagi,hehehe.


2. Apakah makanan raya tradisional kegemaran anda? - makanan tradisional? hmmm....kalu time raya ni satay laa...ngan kuah nyer,pastu nasi dagang...roti jala cicah gulai kuzi....and sejak kawin ngan orang jawa ni...suker makan lontong ngan kuah lode…

I'm still here

Owh...it's been such a long time since the last time I updated this blog. Sorry guys..bukan takmau update , in fact dah banyak kali dah cuba nak taip something pastu tiba2 jer tak tertaip apa2 pon lagi pon sejak bulan puasa ni aku asyik masuk tidur awal...cepat sangat mata ni mengantuk nak2 plak kena bangun sahur awal.

Ramadhan pon dah semakin hampir ke penghujungnya, walaupun rasa seronok nak sambut Aidilfiri tapi rasa tak best pulak bila bulan puasa ni dah nak habis. Ramadhan has always been a special month. Time bulan puasa ni terasa diri ni sangat la berjurus.Hehehe.....cepat betul masa berlalu kan? Rasa macam baru jer mula berpuasa..alih2 dah nak raya dah. Dah sampai ke 10 malam terakhir dah....marila kita pakat2 bangun malam...mencari Lailatul Qadr. Macam kita orang perempuan ni..sementara nak prepare untuk sahur tu...ambil la sedikit masa untuk solat sunat 2 rakaat....mintak doa apa yang patut..sebelum masuk dapur tu, mana la tahu kan..?

My preparation for hari raya? Hmm..bi…

Akhirnya....

Image
Hahaha..akhirnya dapat jugak beli Berita Harian hari Rabu punya sejak dah lama tak beli paper nih. Yelar.....lepas PRU12 baru2 ni memang selera nak membaca surat khabar tempatan macam dah mati terus, di tambah sekarang ni ada macam2 isu....isu minyak..beras....leewat....owh bertambah2 tak lalu nak baca paper. Jadi, apa yang istimewa sangat pasal Berita Harian (Rabu, 10 September 2008), hehehe....ni ha..ada gambar adik saya...Ahlami, masuk salam perantauan....dapat je paper tu terus cari muka surat yang tunjuk pasal Salam Perantauan ni lah....dah tengok gambar adikku tu terus tak baca dah berita2 lain. Hahaha....nasib la Berita Hairan...eh, Harian....




Mak Ude and her besties...


So to my sister Ahlami...sempena Ramadhan ni dan Syawal yang bakal menjelma ni, jangan sedih2...sebab saya pon tak balik gak raya...raya sendiri2 jer di Keningau with my small yet loud family (hahaha) dengan Kak Tie n Abe Ise......

Mangga Wani ?

Image
What is mangga wani? have you ever heard of it? Mangga wani is the name that the locals here call for KUINI. Owh...sedapnyer kuini. Kat sini sekarang tengah musim kuini jadi kalau pegi pasar tu memang banyak orang jual kuini. Dari jauh lagi bau dia memanggil2....memang kuatkan bau nya? Tapi sejak musim kuini dah mula ni kami tak pernah sempat beli lagi, sebab ada sahabat Ayang ni selalu dok bagi sebab kat rumah dia ada la beberapa batang pokok kuini, jadi dari di biar buah tu jatuh dan rosak dimakan binatang lagi bagus dia bagi2 kan pada kawan2 dan jiran2. So dapat la kami merasa kuini tanpa perlu membeli....alhamdulillah.






Anak2 saya pon suka makan mangga wani ni, risau jugak bila tengok budak2 ni makan banyak, sebab kalau siapa2 yang perut nyer tak tahan..alamat nanti dok berulang alik toilet la jawab nya. Hehehe....bila makan buah kuini atau mangga wani ni kena hati2 sikit time nak mengopek sebab kalau kena buah yang tak elok nanti keluar alien dari biji nya. AAAaaaaarrrgghh! Tapi b…

Trip to KK

Image
Sebelum puasa baru2 ni kami pegi KK. Kita puasa hari Isnin kan, kami pegi hari Sabtu. Mula2 aku ingat Ayang nak pegi balik hari jer ..alih2 dia kata tido sana . Banyak hotel yang penuh last2 kami dok Hotel Kinabalu Daya.....boleh laa...tak penah lagi kami menginap kat situ. Tapi bila tgk kan lokasi cam orait la sebab dekat dengan Gaya Street, so leh pegi tamu jalan kaki jela.

Pegi KK tu nak shopping baju2 untuk budak2 ni sikit.....untuk bapak budak sikit...untuk mak budak...mmm...ntah..mak budak tahu nak makan jer...hehehe. Lagi satu kami nak pegi ukur mall baru tu... 1Borneo.....hahaha....asik dok dengar orang jer pegi kita pon nak le pegi jugak, betul ke besar benar mall tu?

1Borneo dari jauh


So lepas check in je kami terus pegi sana.....ramai la jugak ummat manusia, besar betul la kot 1Borneo tu sebab leh muat Giant kat dalam tu....hihihi. Hari tu kira hari shopping untuk Ayang la kot sebab dia beli kasut sekolah...eh, kasut sekolah plak....kasut kejer..dia kan keje cikgu pegi skolah.…

Ramadhan Al-Mubarak

The holy month of Ramadhan is here again and I've always loved Ramadhan. The ambiance is different and special. For the past 4 years I've been opening a stall during Ramadhan selling AyamPerciks and some kuihs but this Ramadhan...most probably we're closing though it was fun and tiring, hehehe.

This year is the year for Laila to start her fasting lesson since she's already 6. Unlike Sophea,the first morning I woke her up for sahur was not easy...and so did the second morning.....she definitely was testing my patience, hehehe....but finally she did manage to wake up and do the sahur thing.
Training the kids to fast reminds me of when I was small and learning to fast. I started a little bit late than my kids....I guess when I was around 8.....and it definitely wasn't easy for me and I only managed to fast for 2 whole days only...hahaha. And now having kids of my own..it's my turn to train mine. Now I know exactly how was my mom feeling,had to wake up earlier than …