Mangga Wani ?

What is mangga wani? have you ever heard of it? Mangga wani is the name that the locals here call for KUINI. Owh...sedapnyer kuini. Kat sini sekarang tengah musim kuini jadi kalau pegi pasar tu memang banyak orang jual kuini. Dari jauh lagi bau dia memanggil2....memang kuatkan bau nya? Tapi sejak musim kuini dah mula ni kami tak pernah sempat beli lagi, sebab ada sahabat Ayang ni selalu dok bagi sebab kat rumah dia ada la beberapa batang pokok kuini, jadi dari di biar buah tu jatuh dan rosak dimakan binatang lagi bagus dia bagi2 kan pada kawan2 dan jiran2. So dapat la kami merasa kuini tanpa perlu membeli....alhamdulillah.






Anak2 saya pon suka makan mangga wani ni, risau jugak bila tengok budak2 ni makan banyak, sebab kalau siapa2 yang perut nyer tak tahan..alamat nanti dok berulang alik toilet la jawab nya. Hehehe....bila makan buah kuini atau mangga wani ni kena hati2 sikit time nak mengopek sebab kalau kena buah yang tak elok nanti keluar alien dari biji nya. AAAaaaaarrrgghh! Tapi buah kuini kat rumah mertua saya elok2 semuanya, memang jarang sangat la kalau ada yg tak elok....tak tahu kenapa. Jadi bila buah nyer elok jer....laju je tangan ni makan. Lagi satu kena jaga2 dengan getah kuini....hmmm...jangan bagi kena direct dengan kulit muka...nanti tak lawa la plak. Sebab tu lepas dah kopek kulit nya elok la buah tu di basuh lagi supaya getah2 nya akan hilang. Kat semenanjung skang tengah musim kuini jugak ker? hmm....tapi yang pasti kat Adelaide tader kot kuini ni kan? Hehehe....

Comments

sky said…
jelesnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :((.......... nda sia nmpk pun d sini....hmm..mo carik neh..!!! (dgn penuh semangat)
ami said…
heyyyyy...
nk jgk sebut adelaide tuee..
haiyaa...
ehh...ado la woh khining nih blake umh saye..ahaha..in my dreams..
sy dok sini..make woh pauh biaso tu jah..tp..dio pnggil 'mexican mangoes'..sdp jgk..
tp MAHAL nk mamposs...huhu

bubye
amie
faizibnaziz said…
jolo..sini pon ada..srupo ngan adelaide..mampus nk mahal..tp hentam strawberri pon best gak..hehee
ise3339 said…
kak ja..mangga wani ko mangga wangi..di cni panggil magga wangi.
sandakan pon byk buah ni skrg, RM1 dpt 2-3 biji doh.
eedany said…
ya ampun...mangga wani tu betul2 menggoda oh! tolong....

di KK macam belum musim lagi lah.

:)
sky: wahaaa...kau jgn jeles ba...nanti aku makan bagi pihak kau aa...hehehe

ami: muahaaaa..sajo jah...ootak dop deh woh khining sano deh? ingak ko ado gok supo woh duye...

paih: oo..jepung ado la plok woh khining deh?

tie: ooo.di sandakan panggey mangga wangi kot,hehehe..tp meme wangi pong....

eedany: adoi..tiada ka di KK? kalau mau makan marila ke Keningau..banyak ni ...memang banyak..tp di pasar lah....hehehe.
wanee said…
ise: mangga wani... sebab masa matriks kat kk dulu, everytime introduce nama sure they will go "eh sama macam mangga wani" hahaha

kak ja, tak try bambangan or
hahaha...mangga wanee....bambangan..rasa mcm pernah ku terai laa...but mebi seklai jer kot...
wanee said…
sebenaq nyer nak sambung 'or tuhau'.. kalau kak ja boleh makan 'tuhau' ni.. memang terrer la kak ja.. ;P

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!