Posts

Showing posts from July, 2009

Finally, I can eat FISH...hehehe.

Image
Yes..akhirnya dapat jugak makan ikan. Hehehe....syukur,syukur.

Tadi la...selepas "orang tu" baca my blog dia pon siap2, pakai baju and kuar. Masa tu I tengah prepare lunch.- AYAM goreng and sayur pucuk paku goreng campur telur. Tak lama lepas tu dia balik, bekas polisterin tu penuh je aku nampak. Pastu dia cakap...

"haaa...nak makan ikan kan...ni ha ikan....70 hengget sumer"

Hahahhaa...terus aku bantai gelak. yeay !yeay!...boleh makan ikan. Itu ler cik abe den...pantang sebut apa nak makan..seboleh2 misti dia carik. Tengkiu Yang......ailebiuuuuuuuuuu...!

So..apa kata mari kita tengok ikan apa kah yang cik abe ku beli.....ni kira sambil2 mengenal ikan la ni yer...



ada ikan kembung 2 kg......




ikan kerisi pon 2kg gak...




ikan tenggiri sekor,tak tahu baper kilo...





kepala ikan siakap, peberet laki den.





juga ada ikan kerapu, ikan selar pon ada tersesat 2 ekor.





ini plak sotong...1kg rasanyer...




pastu lagi ada udang....1kg gak...





Last sekali...ketam. Hehehe...





skang peti ais eden dah p…

I want to eat FISH!

Hadoi.....lama gile aku tak makan ikan. Aku ni kira memang peminat setia ikan la. Ni dua tiga hari ni dok makan ayaaaaaaaaaaaaaam memanjang. Hahaha......tokleh tahan la asik makan ayam jer. Lagipon ayam ni kira my second choice la. Ni sumer gara2 my darling cik abe tersangat la bz hingga tak sempat nak pegi melawat pasar basah. Pasar Malam kat pekan Keningau tu ada la jugak jual ikan...tp tak byk pilihan, plus they don't provide khidmat menyiang ikan. Hehehe....

Bukan apa...kalau fishmonger tu dah siap2 siang ikan aku balik rumah tinggal cuci je ...lagi pon depa dah expert bab siang2 ikan nih....zupzap2 kejap je siap, nak2 kalu ikan besar2 tuh.....pisau depa pon tajam dan kita juga leh jimat banyak masa dari dok terkial2 menyiang ikan.

Hmm....sedapnyer ikan...ada banyak jenis pulak tu...ada yang besar, ada yang kecik, ada yg isi putih, merah, itam.....ada yg bersisik kasar...ada yg sisik halus...ada ikan yang banyak tulang ada jugak bertulang rawan. Owh.....suka nya makan ikan. Kal…

Pengakap

Image
Tadi, masa aku tengah dok sidai baju, tiba2 sophea cakap ada kakak dua orang mai umah. Bila aku jenguk tenguk ada 2 orang budak pengakap.

Ooo...ni misti nak mintak wat keje and mintak derma. Ok lah. Aku tak ingat la plak nak tanya nama dia orang...tapi budak2 ni from SMK Keningau 2, sekolah sebelah taman aku nih. Bila aku tengok kat borang untuk sain tu ada yang suh menyapu laman, siram pokok bunga...suh kemas2..sapu sampah....tapi ada satu suh cuci kereta ! hahaha....aku tanya budak2 tu...memang betul cuci keta lah! Adoi....tapi dia bagi RM10, orait la kan?

Aku ni pening nak suh wat apa laa....last2 aku suh depa sapu2 depan umah. Jadik la. Mula2 aku ingat nak suh mandi kan Aina n Yasmin kerr...nak suh depa lipat baju ker...tak pon nak suh depa tolong aku wat kek ker.....cuci pinggan ker....hahahhaha....

Pastu dah siap2 sumer aku bagi la derma RM*, ehh...menderma tokleh bitau baper2....dok gitu?



Sebelum diaorang balik aku suh posing dulu.....



yang wat keje dua orang jer...yg lain2 wat keje…

Rilek la beb!

Tadi kan, masa aku main Mafia Wars dekat FaceBook la kan....aku cam biasa laa...wat job...apa sumer kan....biar cepat naik level and dapat banyak duit...

bila makin tinggi level, job makin mencabar and upah pon makin masyuk la...pastu aku pon ada gak la pegi fight2 kan....serang mafia tu...serang mafia ni...ada masa aku menang...ada masa aku kalah...biasa la kan.

kalu aku menang pon..aku serang sekali je mafia yang sama...kalu aku kalah pon tader la aku nak serang2 dia lagik sampai aku menang. Kira nya aku ni mafia yang lebih berhati perut la.

Tapi tadi....aku serang mafia ni...pastu aku menang. Aku pon rilek la kan...tader aa aku nak eksen ngan dia ke ape kan.....aku pegi serang orang lain la plak. Sekali aku tengok..dia mai serang aku balik. 5 kali dia serang aku balik.....tapi, 5 kali jugak dia kalah. Owhh......aku pon tak kisah aa...

Sekali tak lama tu aku tengok aku punyer health dah tinggal kosong. Cess! sapa pulak mai serang aku lagi neh? Aku heran la kan.

Bila aku tengok2 ada 2,3…

damn!

Damn ! Lately malas betul nak update blog. Damn (again) ! Rasa macam ada banyak idea tp humang aiii.....malas yang amat.

Tak pelah..kita citer je apa yang di buat hari ni. Laki eden sakit mato...this is the second time dia sakit mata so pegi spital ..semalam dia pegi la spital...lepas menunggu 2 jam ( ini I yang exegerrate ) dapat jumper doktor citer sket2...dapat la MC 2 hari. Semalam dan hari ni. Dia balik umah makan ubat terus bantai tido tak hengat. Bior la dia rehat. Mata pon tak boleh bukak. Tapi, dalam pada mata dok sakit2 tu masih ada hati nak main Barn Buddy kat Facebook. Alaa.....game kat Facebook tu...main tanam2 sayur....takut orang curik sayur dia.....hahaha....

Pastu tadi kol 7 malam dia ada badminton match...aku plak nak cari barang2 buat kek..so kami sumer ikut dia .....lepas carik barang terus rush pegi sekolah Ken Hwa.

Balik dari Ken Hwa sampai umah terus main Mafia Wars. Hahahaha.....

sekian terima kasih.

Mengidam?

Hahahaa....anda jangan mula membuat spekulasi...sesungguh nya rasa mengidam ni tidak ada kena mengena dengan mengandung pom...hahahaha....

Tader, sebelum ni dok teringin sangat nak makan lontong ngan kuah lodeh ngan sambal sotong ngan kuah kacang.....adoiii...sedapnyer !

Jadi hari ni saya buat lah.....malam tadi awal2 lagi saya dah wat sambal sotong....pastu tengahari tadi baru la saya buat kuah lodeh nyer dan rebus lontong @ ketupat nasi adabi. Senang.

Kuah kacang nyer? Aa.....hari tu..saje la ngengada ngadu domba kat cik abe ku itu...kata terasa nak makan kuah kacang...sebut2 jer...tader la kata nak suh dia beli ke aper....alih2 petang tu dia balik rumah....dia bagi satu plastik kecik....kecik jer....tengok kat dalam ...KUAH KACANG! Ooo....my laling...ailebiu ! Hihihih..baru je sebut dah dapat kuah kacang..besh kan? Macam mintak wish ngan jeannie plak, ekekeke. Pastu aku tengok2 la lagi...kot2 ada satay ke..iyer la...selalunyer mana ada orang jual kuah kacang nyer ajer...mesti la denga…

Happy 4th Anniversary !

Officially today marks the 4th year of me been blogging. 4 years dude. I started to blog in 2005 and now it's 2009 and am still blogging with the same blog ! And this new look is the right way to celebrate it . I guess this one suits me even though I actually prefer 3 columns templates than 2 columns and I also tend to avoid colourful templates or templates with flowers....hehehe. And this template will remain until the next anniversary.

I hope I will keep blogging for the rest of my life.......

Hari ni hari Selasa

Image
Memandangkan besok my cik abe akan ber'outstation' lagi..err..kali ke Tawau selama 4 hari kot...maka hari ni hari men'top-up' lauk2...serta barang2 dapo....iyerlah...nak kena tinggal ni kenala make sure sumer2 keperluan asas cukup....

Jadi pagi2...eh..pagi ape nyer..kol 10 dah pom...kami turun pegi pasar. Ambo je turun pom...yang lain sumer dok dalam keta....beli ikan ngan sayur2 jah. Ayam...dah ada....udang pon dah ada..so beli ikan jelah. Beli ikan tenggiri (lagi?)..ikan kerisi...dan pari.....ada lagi ikan2 lain..tp ntah..tak menarik di mata lah..pastu beli sayur2 sikit.....beli santan....owh..saya suka beli santan siap perah...beli 2,3 packet...pastu simpan di freezer...bila2 nak masak...tok payoh nok kait nyior, hahaha..macae la ado pokok nyior.....takyah nak koyok2 nyior...tok payoh nok kukur or mesing nyior..apa lagi nok peroh....amik jah hok dalam peti....fresh coconut milk.

Pahtu kami gi makae di Restoran Rahmat...nok kato makae pagi...kol 10.30 doh...nok kato lu…

Question of the day

Ha..ini bukan soklan saya...ni soklan dari Yasmin

Yasmin : Mak...Micheal Jackson dah tinggal di dunia?
Mak : ha?
Yasmin: Micheal Jackson....dah tinggal di dunia?
Mak: a'a....
Yasmin: Kenapa?
Mak: sebab dia sakit....

Kat mana dia kenal Micheal Jackson pon aku tak tahu.

Soalan2 saya.

1) What makes you think that I'm a rajin and a good cook?
- ha..tu yang saya heran....nape la ramai yang kata saya ni rajin masak? Adakah kerana saya ada blog resepi maka boleh di katakan saya ni rajin memasak? Owh..sebenarnyer saya bukanlah rajin memasak, saya cume rajin mengambil dan menepek gambar2 makanan yang saya masak atau buat. Itu sahaja. Hehehe..saya juga memasak sebab saya perlu memasak...kalau saya tak masak..sapa yang nak masak?Kalau saya masak pon saya cuma masak 2 menu je...satu lauk..satu sayor....bahkan kadang2 saya cuma masak 1 menu jer bila dalam gulai/kuah/kari/sup tu dah ada sayur dan lauk....alah...kalau saya masak sayur2 pon saya je yang makan...anak2 payah nye nak makan sayur.So..kalau gitu rajin kah saya?

2) What makes you think I'm a good mother?
-Ha...ini lagi satu....saya rasa malu kalau orang puji2 kata saya pandai jaga anak. Malu. Sebab apa..sebab saya tahu saya ni ibu yang macam mana. Saya pukul anak saya...saya cubit....dan marah...owh..boleh di ka…

Apekah Haiwan Liar?

Masa saya kecik2 dulu....sungguh pon my father ni sangat la strict....ehh..yeke dia strict....dia tak la strict...cuma bekeng la jugok. Kami anak2 ni...kalau gado2...pastu dengar je bunyi tapak kaki abah terus benti gado...mana2 yang tengah dok melalak nangis otomatik leh tutup suis nangis...diam terus. Hahaha...punyer la takut kat Abah. Bengkeng2 abah pom tader la sampai suka merotan or pukul anak sesuka hati....jarang la nak tengok abah pukul anak2.....kalau perlu pukul pon abah akan explain dan jatuh kan hukuman macam dalam mahkamah.

Eh..nak citer benda lain sebenarnyer nih....jadinyer....masa aku kecik2....sungguh pom abah ni bekeng..tp abah tak penah la plak nak marah2 anak2 dalam pelajaran. Marah tak penah...apa lagi nak bising2 suh baca buku ke...suh wat keje rumah ker. Never. Not even once. My mom pon tak penah membebel suh study ker...apa ker...nak peksa ker..tak peksa ker...tak penah nak bising lebeh2...takat nasihat gitu2 dah cukup . Bukan apa...macam saya ni anak nombor 5 s…