Mengidam?

Hahahaa....anda jangan mula membuat spekulasi...sesungguh nya rasa mengidam ni tidak ada kena mengena dengan mengandung pom...hahahaha....

Tader, sebelum ni dok teringin sangat nak makan lontong ngan kuah lodeh ngan sambal sotong ngan kuah kacang.....adoiii...sedapnyer !

Jadi hari ni saya buat lah.....malam tadi awal2 lagi saya dah wat sambal sotong....pastu tengahari tadi baru la saya buat kuah lodeh nyer dan rebus lontong @ ketupat nasi adabi. Senang.

Kuah kacang nyer? Aa.....hari tu..saje la ngengada ngadu domba kat cik abe ku itu...kata terasa nak makan kuah kacang...sebut2 jer...tader la kata nak suh dia beli ke aper....alih2 petang tu dia balik rumah....dia bagi satu plastik kecik....kecik jer....tengok kat dalam ...KUAH KACANG! Ooo....my laling...ailebiu ! Hihihih..baru je sebut dah dapat kuah kacang..besh kan? Macam mintak wish ngan jeannie plak, ekekeke. Pastu aku tengok2 la lagi...kot2 ada satay ke..iyer la...selalunyer mana ada orang jual kuah kacang nyer ajer...mesti la dengan satay kan....tapi tak ade...kuah nyer aje ker?

"Yang, satay nyer mana?"
" Satay nyer saya makan laaa..dah kata nak makan kuah kacang kan?Saya tapau kuah kacang ajelaa....hihihih",

Chesss! Tak pela..kuah kacang ni pon dah cukup, hehehe.

So.....untuk makan dengan lontong ni kuah kacang dah tak payah buat...sbb dah ada yang Ayang beli hari tu....

Sebelum ni aku memang tak penah makan lontong ngan kuah lodeh nih....pastu bila first time makan..tader la rasa sedap sangat.....sebab masa tu aku tak pandai makan lagik....sekali bila dah tahu teknik2 serta cara2 nak makan lontong nih dengan betul.....baru la tahu betapa sedap nyer lontong nih.
Iyer..kalau makan lontong ni..misti cukup segala eksesori nyer..baru la sedap meletop.....cara nak makan plak.....bubuh lontong....bubuh sambal sotong barang sesudu dua...pastu buh pulak kuah kacang sesudu dua...pastu makan ler.....Haaa...gitu baru la sedap yang amat ! Mengalahkan orang Jawa yang ada kat dalam rumah ni pulak gaya aku makan..hahaha...nasib lah.

Comments

sesemutku said…
bak mai recp...nk gak mengidam
hehehe
iena hamdi said…
hahhahhahha jgn lupa letak resepi tauu
ise3339 said…
kak ja, i yg ngidam skrg ni..he3
Ahlami said…
kaktie ngidam doh? hahaha...ami pon nok ngidam jugop lah..haha
Ahmad nazrimi said…
kalau mengidam betul pun..ape salahnye sis..baru masuk yang ke 5..
masih bisa lagi ni Sis..
heheheh..meramaikan umat aje..
ko guano sis...
very productive la sis..
bagus tu..
semut: resepi? dah ada dah kat my blog resepi, nanti search je Kuah Lodeh and SAmbal Sotong..hehehhe

ienA: ek ele....awak pon nak resepi jugak ke? ngengada neh...hihihi

tie: siyes awok ngidam? sungguh ko? siyes ke nih?

ami: ish awok neh....nok ngidam jugok?

Jimmy: hahaha..gini la..apa kat Jimmy la hok tamboh dulu,awok baru duo...kak zana 4 doh...cari anok Tanah Arab soghe amacam?
halen said…
wahhhh.. cantiknya langsir baru umah u jan hehehe.. :p
lama x lawat sini dh berubah wajah yer..
Alin,

yer..sbb sambut anniversary blog yg ke-4 kan..kena la tukar langsir baru...hehehehe
Ahmad nazrimi said…
sis..
insyaAllah..akan di usaha..
anak di tanah arab ni..
depend pada orang yang menanggungnya aja..(my wife)alahan teruk waktu pregnant..selalu serik aja kalau 'lekat'
sis..
mana shout mix kat blog ni..susah nak ngomong ape2..harus di letak tu..
payoh sis nak kecek direct ajer kat blog..request from friend aje sis

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!