Posts

Showing posts from June, 2009

Does is matter?

My husband was chatting with an old friend of his from the Uni..so...since dah lama putus hubungan bila dapat kontek balik tu masing bertanya khabar la..dia tny my husband....ko dok mana...dah kawin ker...anak berapa....gitu la..stende la kan..

so my husband pon jawab la....aku dok Sabah..dah kawin..ada 4 orang anak...sumer pompuan..
bila his fren notice my husband kata ada 4 girls...terus dia react.."lerr....pompuan.....bajar ngan aku la....dua2 boys...".....so I was like......"huh?"

apa maksud dia kata gitu ? my husband tak terkesan pon cume aku yg macam rasa annoyed lah... ape keheinyer if sumer girls? tak macho or tak jantan ke kalau anak2 sumer pompuan?
ada lagi manusia yg berfikir begini..ikut hati...geram je aku nak kata....hmm...bangga sangat ada anak lelaki...kalau ada anak lelaki...tp last jadik penagih dadah wat apa kan? tapi tu la...aku ni kan baik....

seriously...I never care about having a girl...or a boy...all girls...or all boys...as long as my baby is h…

A Special Visit

Image
Muka aku muka tokojut...hahaha


Owh..badan masih penat lagi pasal pegi KK semalam. Yer...my sister Fatien ,Siti and my brother in-law Hisyam mai Keningau last Friday. Aku tak bitau pon dekat anak2 that their aunts and uncle are coming. Saje nak wat surprise and masa Siti sampai depan umah dengna teksi tu baru la diaorang tahu. Suka betul budak2 tu. Ni kira Fatien's first visit lah ni. Tengkiu adik sebab sudi jugak singgah rumah Kak Ja walau pon sekejap.

Aku pon tak sempat nak bawak Fatien jalan ke mana2 sangat sebab yer la....sampai Keningau hari Jumaat..tu pon dah nak Maghrib..pastu the next day plak my Ayang sekolah. Tu pon my Ayang tinggalkan keta and pegi sekolah naik motor so that boleh la Hisyam tolong hantar and ambik Angah yang ada kelas Mandarin. Tapi aku sempat la jugak bawak fatien pegi pasar basah keningau....pegi belajar mengenal jenis2 ikan. Hahaha...orait la tu kan dik? At least dah kenal ikan tenggiri...ikan kerapu....ikan selayang.....ikan pari...kira macam educatio…

AAArrrrgggghhh...!

Malas sungguh nak update blog. Macam2 cerita ada tapi tu la...punyer la malas sampai kan nak baca blog kengkawan pon malas gak. Hadoi....gini lah kalau dah penyakit malas dah datang, kalu time rajin wah.....tak menyempat2 nak update...tp kalau dah malas.....haremmm.

Tak pela...nanti2 kang kalau aku dah ada mood nak update aku updatele banyak2....cumer nak bitau, today my sisters and brother in-law are coming to my house. Jap2 lagi dalam sejam dua lagi sampai la tuh. So skang ni aku tengah gigih mengemas la nih. Hahaha...sabor jelah. Actually, fatien my adik bongsu ada datang. Her first stop was Siti's house at Sandakan....and hari ni depa sumer mai Keningau plak. Tapi mai sekejap je..sebab tiket balik Fatien ke KL is on Sunday...28/6..flight pagi plak tu.....kalau flight tengah hari ker...petnag skit ker...dan la jugak nak bawak pegi cuci2 mata kat Pasar Tamu Gaya Street..tak pelah...nak wat cemaner kan....dia dapat mai singgah Keningau pon aku dah suka. Aku tak bitau pon anak2 th…

Happy Father's Day and Happy Birthday too....

Image
I'd like to wish happy father's day to...


My Ayang....Mokhsin Shaari,


for being such a wonderful, respectful,incredible, adorable and loving father to the kids. They love you so much ! Macam lirik lagu Aris Ariwatan tu.....

1, kasih nan abadi, tiada tandingi,
Dia yang Satu,
2, sayang berpanjangan, membawa ke syurga,
kasih nya Ibu...
3, lapar dan dahaga, rela berpayahan,setia nya Ayah....
4, Mudah kau ketemu, berhai selalu
beza antara...kasih dan kekasih.....


Ibu, ku ingat dahulu,
menyisir rambut ku...kemas selalu...
Ayah, menghantar ke sekolahberguna la ilmu, bila dewasa.....



juga untuk my Abah, Wan Muhammad Wan Jaafar...


for being a sporting, strict yet funny ,understanding, simple and for being my father.....if it weren't you..I may not be who I am today...I love Abah...so very much ! Miss you too......



and my father in-law.... Shaari Idris



for your endless advices, guidance and stories....who never fails to bekalkan kami with various do'a ......love you too Bapak.....




and happy 15t…

Happy Birthday Welloh..!

Image
Aina and her Ayah Loh


Yeyer.....another birthday wish. Mana boleh skip this one sebab this is the only brother that I own in this world.

Happy 31st Birthday to you my dear brother...Welloh. That's my brother...my only brother...he was born with the name Abdullah Munsif but everybody in the family calls him Welloh. Welloh is the 6th child in the family ...which means he came after me. He is the only son that my parents have out of 10 kids.

Welloh masa kecik2 ni nakal la jugak....kiranya walaupun dia dikelilingi oleh kakak2 and adik2 perempuan tapi dia menten macho....hahaha. Welloh ni suke buat lawak...macam my Abah jugak...kids memang mudah suka kat dia...anak2 sedara sume panggil dia Ayah Loh. Memang sesuai la dengan kerja as Cikgu Pendidikan Jasmani sekolah rendah.

My brother Welloh went to the same primary shcool with me, SRK Redang and after that he studied at Ma'ahad Muhammadi (L) until he finished his SPM. Later, he took matriculation programme at International Islamic Univ…

Happy Birthday Ami !

Image
Today is my sister's birthday......aiseh..berapa banyak sister daaa.....well...I have 8 sisters so of kos la banyak birthday wishes untuk my siblings, hehehe....

Anyway..today my sister Ami turns 22.....alamak..baru 22...still young ma....Ami is the 9th child in the family...actually she's the 10th...before her we had a brother named Muhammad Yusoff...but he was a stillborn baby ....so Ami became the 9th.

Since our gap was quite far so I had the chance to dokong her when she was a toddler. Sangat la chubby and putih...mcam anak cina. Hehehe....Ami...Ami..besar doh Ami deh? Ami ni suka sangat menyanyi. I thought I was the only one in the family who loves to sing the most...alih2 keluar si Ahlami ni...lagiiiiiiiiii la suka menyanyi....hahahha...nasib baik suara sedap macam suara I,ekekeke. I'd call her the Queen of Downloads.....and the Dictionary of All Lyrics....okey la kan?

My sister Ami received her first formal education at SK. Penambang....eh,jap2...rasa nyer when she was…

Sukak nyaa..!

Iyer..saya sungguh gembira sebab cik abe saya sudah balik selepas kena outstesen ke Sandakan for almost 2 weeks !

Dia sampai umah kol 12 tgh malam tadik...ehh..dekat kol 1 pagi laa.....lama sungguh aku tunggu. Aku tunggu dia dari petang lagik. Alih2 kol 4 ke gitu aku SMS tanya dia dah sampai mana..dia kata baru sampai Telupid . Aku pon agak bengang la jugak kan....dari pagi kol 10 aku call tu..ni dah kol 4 baru sampai Telupid.....kol baper dia jalan ?

Last2 tu lah...dekat pukul 1 baru sampai rumah. Anak2 pon dah tido belaka. Mula2 aku cam bengang la kan...sebab lama sangat aku tunggu.....tp bila dah tengok dia balik......tak jadik nak majuk. Hahaha.....Rugi majuk2 nih. Ekekeke....(wah...asik gelak jer...)

Pastu pagi ni pulak aku kena wat Nasi Ayam..ada orang tempah. Dia juga tempah karipap frozen 100 bijik. So...tengah hari kami makan nasi Ayam lah. Pukul 10.30 lagi dah siap makan tengahari. Anak2 bangun tido tengok2 Ayah diaorang dah balik.....suke sungguh !

Nana la nampak paling suka..…

Minyak Ubat Ayah Chik Keli

Image
Tadi macam biasa, sebelum tido....aku misti akan arahkan anak2 aku kemas2 dulu semuaaaa benda2 yg deme dah main....kalu mood aku ok...aku cakap leklok...kalu mood aku tak berapa nak ok...jangan carik pasal...nanti mak jadik tarzan....hahahha....

hari ni mood aku lemau...so nak marah pon tader mood...korang bernasib baik anak2....hahaha...giler teruknyer mak macam aku nih...lepas dah wat milo sorang satu (ni anak2 yg besar)...susu sorang sebotoi (ni anak2 yg kecik) dah suh pegi kencing...gosok gigi aku suh depa sumer masuk tido....pastu mood lemau aku bertukar menjadi mood baik....yer la...kadang2 sian kat anak2...nak tido pon kadang2 kena marah....sian kan? aper punyer mak la aku nih.....bad mother! bad mother !

Aina plak..dah habis susu sebotoi..dok selak2 baju dia...

"bak...bak!"

Amende la Aina cakap nih...jenuh mak nak kena translate.Dia dok ulang2...."bak...bak....." lambat nyer mak proses....pastu baru la paham.....ooooo.....nak letak minyak ubat kat perut......h…

Jururawat ?

Itu actually panggilan aku kat jerawat. Aku sker panggil gitu. Jangan marah yer para jururawat kat spital.....
Sejak dari omo 17 ....dok struggle ngan bender nih. Sedey nyer....sokmo dok berangan kalau muka aku licin....dan gebuss. Aku start ada jururawat once I had my menses tp biasa2 jela...sebijik gitu jela....orang kata kalau ada sebijik kat muka..jadik pemanis la plak.

Masa aku dok Ma'ahad Muhammadi (P)...sekolah pompuan....muka aku licin woo...peminat pon ramai (wah,perasannyer) . Kiranya memang tader masalah la...sampai la aku form 4, habis SRP (yes, aku amik SRP yer..bukan PMR) aku tukar skolah pegi SMIP , sekolah campor. Mula2 ok lagi....muka aku masih menten licin....pastu ntah bila dan kenapa..makin lama makin galak plak jururawat timbul....sampai sumer peminat2 lari taww...! Mebi jugak sebab aku punyer lifestyle berubah sbb dok di Ma'ahad dulu tu aku tak aktif...my routine was pegi skolah, balik skolah...that was it. Tapi bila dok SMIP aku attended persatuan silat...…

Happy Birthday Kak Ngoh !

Image
Today....June 9 2009 is my sister's birthday, Kak Ngoh.

Kak Ngoh was named Ramizah when she were born 40 years ago. She is the second child in the family. Masa aku kecik2 dulu...aku sokmo kena ngepek dengan Kak Ngoh.....sebab aku ni malas nak study. Hehehe....penah sekali tu kak ngoh ngepek kat aku bila dia tengok time aku nak pegi skolah dah baru le aku nak susun jadual.. " Janna baru nok susun jadual? Patut nyer malam tadi sebelum tido tu Janna dah siap2 dah susun jadual! Kalu Kak Ngoh.....and bla bla bla......." hehehe....

Itu la my sister Kak Ngoh. Dulu, masa aku dok UPM..tiap hujung minggu rumah dia la tempat aku lepak. Masa tu dia dok Bandar Utama. Dia suka bawak aku jalan2 ....kalau ada makan2 kat umah kawan dia ker...kat kampus dia ker...dia bawak jugak aku....bawak aku pegi pasar malam....pasar malam kat Taman Tun tu...pasar malam kat Seksyen 17 ,PJ tu........sampai kan aku...kalau area PJ, Damansara tu...aku tau la sikit2....tp skang dah tak berapa tahu sebab …
Tengah hari tadi kat meja makan, tengah ngadap lunch ngan anak2. Lauk hari ni...Ikan Kerisi Masak Kicap (aku sebenarnye tak reti masak kicap) and Sotong Goreng My mom's style....

Pastu, aku amik la kuah ...and ikan bahagian ekor.



Yasmin: mak...mak ambik ekor ikan?

Aku : yer....

Yasmin: nanti macam mana ikan nak berenang?

Aku : (sabor jela......)


Anak...anak...

Posting Tertunda

Image
Hahaha...kenapa di panggil posting tertunda? Sebab patut nyer update masa mother's day hari tu tp skang baru nak update ..dah nak dekat Father's Day dah pon.Hehehe...

Well, mother's day yg lepas...budak2 ni sibuk la dok tanya aku...well..budak2 yg besar lah....yang kecik2 sikit tu lom pandai lagi.....depa dok tanya.."mak...hari ni hari ibu ker? " aku pon cakap yer la.....Pastu depa dua orang songlap kertas warna laki den sekeping sorang. Aku sokmo membebel kalu budak2 ni amik kertas. Suka benar amik kertas A4 lukis2...kaler...conteng2...gunting2....pastu tabur kat lantai..bawah meja...atas katil.....owh....mulut aku memang akan membebel2. Bersepah2 !


Ruper nyer diaorang buat nie...


















Hehehe....kad ucapan hari ibu.....sorang satu. Terharu mak.....hmm..kalau wat kad cenggini tader la mak membebel....wakakaka.....terima kasih anak2....sebab bagi mak kad ni....lagi besh sebab anak2 buat sendiri......Kakak ....Angah....tengkiu girls ! Mak love you so very much ! Dah besar …

Missing you....

it's been 4 days since Ayang had left for Sandakan. it's not something unusual for me being away from my Ayang for a week or two and this time he won't be back until the 13th. Though it's something common but that doesn't mean it would be easy for me to let him go everytime.....huhuhu.....usually every year he would be away 4 to 5 times at least...but I guess, I've got used to it.

When I was young my mom used to face the same thing. Abah was a national football referee and he was away a lot. Whether he went for football matches, for meetings or courses and training too but my mom was lucky since her family was all around her...my grand ma...my aunts..uncles....everyone was always in hand whenever we need one and they still are. As for me...even though I don't have my family and relatives near me but I still have friends and neighbours that I can count on.

Unlike my sister in-law...her husband works shift so everytime her husband had to work night shift my …

sushi dan laksa penang

Image
Last Sunday we went to KK. Actually our initial plan was to go on Saturday but tiba2 je my cik abe kena sakit kepala plak..so tak jadi. Lagi pon pagi Sabtu tu Angah masih ada kelas Mandarin.

Sampai je KK kami terus makan nasik....sbb pagi tu makan simple2 jer...makan byk2 kang budak2 ni konfirm akan uwekk2...ehh...ada gak adegan uwekk2...tp sorang jelah..Sophea. Lepas makan aku nak pegi ke Bake With Me ....nak cari barang2 and bahan2 nak wat kek lah. Alih2...tutup la plak. Aku pon lupe sbb 3 hari ni ...(Sabtu, Ahad sampai Isnin) memang cuti sempena Pesta Kaamatan kat sini. Dari Lintas kami ke Karamunsing. Pusing2 kejap sbb kedai yang kami nak pegi tu pon tutup jugak. Hadoi...aper la nasib hari ni .Satu haper benda utk baking tak jumper. Tak pela....lain kali ajelah.

Dari Karamunsing kami ke rumah my dear blogger fren.. Alin atau nama glemer dia kat blogger, Halen. Dah lama tak pegi umah dia. Last time kami pegi masa dia wat open house raya tahun lepas. So...since kali ni pegi KK pon tad…