Posts

Showing posts from January, 2015

Dari Dapur Janna : Resepi Chapatti

Image
Assalamualaikum....

Baru2 ni saya upload gambar chapatti di Facebook. Gambar tu dah lama cuma baru upload. Dah ada kawan ni mintak resepi chapatti plak. BOleh2...tader masalah, saya memang suka kongsi resepi..lagi2 resepi yang mudah2 jer....

Resepi ni saya dapat dari salah satu forumner di Cari Farum. Lama dah saya jumpa resepi tu. Sapa yang post pon saya tak ingat dah....Apa2 pon thanks kepada forumner tu yang sudi berkongsi resepi.....
So ini lah resipi nya...




 CHAPATTI

Bahan2:

500g tepung atta
secubit garam
1 sudu besar minyak sapi ( kalau xder minyak sapi, boleh guna minyak masak biasa je tp letak dalam 3 sudu besar)
 1 cawan air.

Cara uli :
- masukkan tepung ke dalam mangkuk bersama garam. Kemudian masukkan minyak sapi dan gaul2 hingga rata.
- masukkan air sedikit...sehingga adunan lembut tetapi tidak melekat di tangan. Jika adunan nampak sedikit keras tambah kan lagi air.
- biarkan  doh rehat seketika sebelum mencanai. ( pastikan di tutup supaya adunan tidak mengering)

Cara nak …