Posts

Showing posts from September, 2013

Serupa Tapi Tak Sama

Image
Suami saya tak pernah tak ada misai. Sejak misai mula2 tumbuh dulu memang dia tak pernah sekali pon cukur misai dia. Masa saya kenal dia dulu pon memang dia dah ada misai ,nipis2 gitu...dan saya sangat la suka kan misai dia tu.

Bila dah kawin beberapa tahun dia ada cakap kat saya dia nak cukur misai dia. Saya tak bagi. Saya kata nanti dia nampak macam budak form 3 yang baru nak amek PMR. Saya juga kata kat dia, dia nampak lebih hensem kalau bermisai.

Tetapi baru2 ni...well, actually, tader la baru jugak....beberapa bulan lepas laa...sebelum raya puasa lagi la...dia akhirnya telah mencukur misai dia. Saya pon redho ajelah. Cuma masa mula2 tu saya tengok muka dia nampak laiiiiin je bila tak bermisai neh. Namun, walaupon misai dah cukur...tapi dia dah simpan janggut plak. OK lah....sunnah lagi pon kan.

Tetapi....baru2 ni ada orang kata muka dia dah macam Beto Kusyairy la pulak ! Member ni yang memang langsung tak pernah dengar dan tak kenal pon sapa Beto Kusyairy gigih la google image.....n…

Antara Jalan Kimanis dan Parking Kereta 1Borneo.

Assalamualaikum semua.....Wah, baik pulak ahkak hari ni ,siap bagi salam lagi.

Sekarang ni tengah bersiaran dari Menggatal , Kota Kinabalu. Dah ngantuk jugak sebenarnya tapi rasa macam nak update jugak blog. Esok nak pegi jemput Cik Habang di airport. Dia balik dari Melaka. Dah seminggu kat sana ada tournament silat.

So minggu lepas ahkak mai hantar dia la...minggu ni plak mai amek dia. Ni akak nak bitau la...masa festaim Cik Habang bagitahu kata nak suh saya drive balik/pergi ke KK sendiri akak memang la berdebar2. Harus la berdebar2 dik....sebabnya :

1) Ahkak ni  masih lagi lesen P, dah la lesen P setahun pon belom sampai lagi tau pegang lesen P neh ! So harus la akak berdebar kan...

2) Jalan KK- Kimanis- Keningau ni agak mencabar jalannya. Dah la berliku2, pastu berbukit bukau..bergunung ganang...bukit nya pulak memang la curam sebab nya ramai la jugak kenalan2 yang dari KK  memang tak berani nak lalu jalan Kimanis tu walau pon jaraknya lebih dekat , tak sampai 2 jam dah sampai dah..…

Fettucini Alfredo

Image
Baru2 ni saya buat fettucini carbornara pastu saya letak la gambar kat Facebook...ater, ramai la pulak yang mintak resepi...hehehe. Resepi tu saya main ejas sendiri je...ikut selera saya ...tapi untuk tidak menghampakan kawan2 yang request so saya letak la resepi nya kat sini...senang, sapa2 pon boleh refer.

Cuma...saya ada pembetulan la nak buat....setelah saya google sana sini dan merujuk beberapa resepi rupa2 nya nama resepi yang saya guna tu salah....bukan Carbonara....tap Alfredo ( white sauce), sebab nya kalau Carbonara ada letak telur...and tak letak cream. So nama sebenar resepi yang saya buat tu adalah Fettucini Alfredo lah....hehehehe...





Fettucini Alfredo 

Bahan2 :

- 3/4 packet Fettucini , tapi kalau nak guna pasta jenis lain pon boleh macam spaghetti, penne atau pon shells. (cukup utk 4 orang dewasa makan)

- rebus pasta mengikut arahan di packet nya . Rebus hingga pasta masak al dente, iaitu lembut tetapi masih terasa kenyal2 bila di gigit, do not over cooked , nanti pasta bo…

You're 12 !

Image
Dah masuk September baru nak mengarang. HEhehe, Tak apa la yer.

Yup, my eldest daughter just turned 12 years old last August,18.  Dah besar dah....dah anak dara dah....Dia memang ada request suruh mak buat apa2 kek sebiji untuk dia tapi mak cakap mak tak janji, kalau sempat mak buat sebab nya masa birthday dia tu mak banyak la pulak order, dengan kek kawin nya, kek tunang nye, kek birthday lagi...so Mak tak berani la nak janji.

Tapi akhirnya Mak buat juga kek untuk dia walaupon lewat sehari dari tarikh sebenar birthday dia. Mak buat kek Pelangi.  First time mak cuba buat tu. Lepas solat Maghrib mak cuba la search2 resepi di internet and kebetulan kat peti ais tu ada beberapa biji telur putih yang mak dok simpan ( yela...kan raya sibuk dok buat biskut, biskut plak banyak guna egg yolk je, so banyak la egg white yang dok tersimpan di peti ais) so ape lagi , terus la cepat2 cuba buat kek pelangi tu...


So, ini lah hasilnya.......










Ok la kan ? Jadi la jugak kan ? Memang menarik rainbow cake n…