Antara Jalan Kimanis dan Parking Kereta 1Borneo.

Assalamualaikum semua.....Wah, baik pulak ahkak hari ni ,siap bagi salam lagi.

Sekarang ni tengah bersiaran dari Menggatal , Kota Kinabalu. Dah ngantuk jugak sebenarnya tapi rasa macam nak update jugak blog. Esok nak pegi jemput Cik Habang di airport. Dia balik dari Melaka. Dah seminggu kat sana ada tournament silat.

So minggu lepas ahkak mai hantar dia la...minggu ni plak mai amek dia. Ni akak nak bitau la...masa festaim Cik Habang bagitahu kata nak suh saya drive balik/pergi ke KK sendiri akak memang la berdebar2. Harus la berdebar2 dik....sebabnya :

1) Ahkak ni  masih lagi lesen P, dah la lesen P setahun pon belom sampai lagi tau pegang lesen P neh ! So harus la akak berdebar kan...

2) Jalan KK- Kimanis- Keningau ni agak mencabar jalannya. Dah la berliku2, pastu berbukit bukau..bergunung ganang...bukit nya pulak memang la curam sebab nya ramai la jugak kenalan2 yang dari KK  memang tak berani nak lalu jalan Kimanis tu walau pon jaraknya lebih dekat , tak sampai 2 jam dah sampai dah....sanggup diaorang lalu jalan lama ikut Tambunan tu...padahal kalau ikut situ ....paling cepat pon 2 jam setengah....diaorang cakap bukit kat jalan Kimanis ni tingggiiiiiii sangat.

So bila Cik Habang memang bersungguh2 suh ahkak drive je....seminggu benda tu dok bermain dalam fikiran akak tau.  Risau sungguh memikirkannya.

Bila tiba masa nya...nak kena drive di KK akak pon hantam sajalah. Drive ajelah macam biasa....drive kat KK ok je...tader mende sangat, cuma bila jam tu sakit jugak la kepala lutut belah kiri ni....almaklum, keta manual kekdahnya ! Jenuh la menekan clutch !

Masa kat KK tu anak2 plak sibuk la ajak pegi 1Borneo....aduhai....ahkak ni bukan tanak pegi, tapi ahkak takut nak naik jalan utk ke parking tu kat tingkat atas.....kalau kereta tak banyak ok la jugak....ahkak risau kalau time keta banyak....takut tersangkut kat tengah2 jalan tu kan...kang tak pasal2 mengundur pulak keta ahkak....adoyaii.....keta manual la almaklum!

Tapi bila anak2 dah ajak akak redah la pegi jugak...konon2 nak cari parking kat bawah2 jer..kat tepi2 je....sekali penuh daaa.....so jenguk la jalan yang naik kat parking atas tu...tengok2 line clear, tader keta...ahkak pon apa lagi..pecut jela naik atas.....pergh ! Rasa bangga sungguh ! Seolah2 macam akak dah berjaya daki Gunung Kinabalu je...hahahaha ! Over sungguh kan ?

Pastu masa nak balik Keningau tu memang la akak berdebar2.....segala tips2  yang Cik Habang bagi tu pon hilang...hahahaha ! Tapi Alhamdulillah...berkat doa, doa dari kawan2 dan adik beradik ahkak selamat sampai KEningau walaupon sepanjang jalan Kimanis tu hujan lebat....kabus pon tebal......

Hari ni plak dah kena drive lagi dari KEningau mai ke KK plak...pon berdebar jugak....tapi syukur alhamdulillah pon selamat sampai jugak...

Bila kawan2 akak dengar ahkak drive senirik to/fro KK depa semua tekejuut...ada sorang member ni rasa sungguh tercabar dengan pencapaian ahkak ni...sehinggakan dia pon berazam nak drive jugak....tapi nak drive ke Pekan KEningau dulu kata nya...eheheeh...ok la kan...sebab dia sebelum ni cuma dok drive pi skolah dia (which is cuma sebelah taman dia jer....) and drive hantar and amek anak dia skolah.....tu yang dia rasa tercabar tu...

Apa2 pon akak berterima kasih la kepada CIk Habang akak...sebab kalau bukan galakan dan arahan dari dia...tak ada la akak dapat drive macam ni kan ? At least my level of confidence masa drive tu dah meningkat la skit.......Ahkak nak ucap tahniah la pada diri ahkak sendiri ! Hehehehe....

Comments

AziniMZ said…
Wauwi..manual lg.. hebat kak.. hebat.. tk iley kagum lg ni..k.janna drive ke kk.. ingat dulu asal lalu kimanis ke tambunan ke mesti paka seat belt walopon dok belakey.. hihi
Adrina Adi said…
Wah manual gitu. Bukan calang2 orang boleh drive berbukit bukau gunung ganang dengan gear manual tau!! (kasi you up lagi) Hehehe.

Anyway, I am so proud of you.

Cer drive dari Keningau ke Semenanjung plak :P

Lap u.
Azie : jangan kagum sangat , u pon bulih tu...hehehe


MEkna: OOo..kasi up aaa....apa kata u dulu terai drive dari SEmenanjung ke KEningau neh....hihihih....Lap u too mekna !

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!