Posts

Showing posts from August, 2012

My Birthday : Entry Tertunda

Image
Yer...baru nak cerita . Dah nak dekat sebulan baru nak karang. Tak apa lah kan ?

Nak cerita pasal besday saya yang lepas la. Celebrate la juga tapi cuma wat acara bagi hadiah je. Acara potong2 kek tiup2 lilin memang tade lah. Acara makan2  kat restoran berpusing menara KL pon tade jugak la rasanya. Entah. Tak ingat la plak. Tu la kalau dah nak dekat sebulan baru nak update cemaner la nak ingat kan ?


 Jadi, semenjak anak2 dah besar ni lagi beberapa hari nak dekat dengan besday diaorang dah mula bising. Tanya2 mak nak kek apa . Alah...kalau mak bagitahu pon mak jugak yang kena buat kan ?

Hahaha.

Anak2 memang terlebih excited dari mak2. Walaupon bukan la besday diaorang pon. Selain dari tu diaorang excited sebab nak beli and bagi hadiah untuk Mak. Si Nana siap mintak duit dengan Mak untuk beli hadiah dekat Mak. Keh Keh Keh.

Mak memang gembira bila anak2 berebut2 nak bagi hadiah untuk Mak...tapi dalam pada kisah gembira Mak dapat hadiah dari anak2 and Ayah ni ...ada juga kisah sedih. At…

Tader tajuk,hehe.

Image
Bila rumah dah siap2 kemas rasa lega sangat2.

P.E.T.A.I.

Image
Saya ni suka juga makan ulam2. Tak kira la ulam apa2 pon. Lagi2 kalau ada budu ke..sambal belacan ke....memang meletop lah kesedapannyer. Tapi ada satu ulam yang saya suka ni ..tapi saya tak boleh makan sesuka hati.





(Gambar hasil dari Google)


Petai.

Owh sedap nye petai....yang paling sedap pasal petai ni tentu la bau dia. Hahaha. Sabor jelah. Sama ada petai jeruk ke..celur ke....atau mentah ke semua saya makan. Tapi tu la ..sekarang ni sejak hampir 13 taun dulu kalau saya nak makan petai saya nak kena mintak izin dulu. Wah! Nak makan petai pon nak kena mintak izin bagai ke ? Minta izin ngan sapa ?

Tentu la kena minta izin dengan incik suami lah. Dia tak suka bau petai. Apa lagi memakannyer. Jadi bila dia tak suka maka saya pon tak boleh la nak makan sesuka hati. Penah la saya minta la izin nak makan petai ni cicah ngan budu....dia kata boleh....tapi 3 ulas ke. Ade ke patut bagi saya makan 3 ulas ke ? Ada ke orang makan petai 3 ulas je ? Biasa nya tu sorang sepapan ada laa...hehehe. Ta…

Salam Aidilfitri 1433/2012

Image
Salam Aidilfitri ! 

Maaf lah lama tak update, sibuk beraya. Hehehe.

Well, tahun ni macam2 juga tahun2 yang lepas kami sekeluarga beraya di Keningau sahaja walau pon memang ramai juga sahabat2 yang pulang beraya di kampung ...sedih juga. Tapi...tak apa lah....insyaAllah nanti sampai juga giliran kami untuk beraya di kampung . Cuma jangan nanti bila dah boleh balik beraya di kampung bergaduh pulak nak balik kampung sapa dulu....hahahaha. Kalau gaduh2, kita raya di KEningau ajelah....

Kami dah buka pintu rumah untuk tetamu2 datang pada 2 Syawal. Menu simple2 jer ....satay, kuah kacang, nasi impit, kuah lodeh dan juga sambal sotong. Itu jer. Simple2 jer. Hari tu kami memang dok kat rumah sungguh2 tunggu tetamu datang. Ingat kalau line clear nak la cabut kejap pegi ke rumah jiran yang membuka pintu pada hari tu juga ....tapi tak dapat, tetamu tak putus2 datang so memang tak boleh nak tinggal langsung.

3 Syawal terus la sambung ke open house lagi....makan tak henti2. Tapi tetap beringat2 ag…

Kad Raya Pengganti Diri

Image
Tadi lepas baca entry pasal kad raya di blog my sister - Ami, timbul la idea nak update blog. Asal nya nak komen je kat entry dia sekali tengok2 tulis komen dah macam karang satu entry .... hahaha, jadi baik saya update blog kan ?

Sebenarnya dah lama saya tak menghantar kad raya. Lagi2 zaman sekarang ni yang mana ramai orang lebih suka wish melalui SMS and kad raya elektronik...termasuk la saya. Ye la...kalau sms tu modal nya kecik je, tak payah kuar rumah nak beli kad ..tak payah pegi pejabat pos. Tapi tahun ni saya bersemangat pulak nak pos kad raya.

Awal2 lagi dah beli kad raya siap2, beli stem  banyak2...lepas beli tu terus balik rumah and tulis siap2 untuk dihantar kepada yang tersayang. Memang betul macam Ami cakap...kena put a quite some of effort untuk hantar kad raya ni..and kena ada modal juga!Modal duit untuk beli kad raya and stem, juga modal air liur untuk tampal stem.

Hahaha !


Juga kena memerlukan ketahanan jari yang tinggi lebih2 lagi bagi saya yang adik beradik ramai …

15 Ramadhan 2012

Pejam celik pejam celik dah 15 hari dah kita di bulan Ramadhan ni. Alahai, cepat sungguh masa berlalu. Rasa macam baru je stat puasa..ni alih2 dah nak raya dah .

Ramadhan kali ni saya tak berniaga di Bazaar Ramadhan Taman Luagan tu macam tahun2 yang sudah. Ntah la. Tahun ni macam tak berapa semangat nak berniaga. Mungkin juga sebab ruang2 untuk letak payung berniaga tu dah penuh. Tapi berniaga juga di rumah...kalau ada orang tempah la. Macam hari ni ada orang tempah laksam 35 bungkus. Jadi la. Boleh buat makan untuk diri sendir skit. Tapi hari ni ada majlis berbuka puasa dan solat terawih la plak di Tadika Pasti. Buat potluck. Saya insyaAllah akan bawak ikan goreng. Hehehe. Tengok la, kita beli buah ke plak nanti. Ok jugak kan ?

Baju raya anak2 dah siap beli dah semua. Tak sempat nak upah jahit sebab tukang jahit yang selalu saya upah jahit baju tu balik bersalin la plak. Padahal dah siap beli dah kain pasang 2 pasang untuk anak2. Balik jahit kat kampung ajelah nanti.

Biskut raya tak …