Posts

Showing posts from December, 2010

Bye 2010 Welcome 2011

yup, finally 2010 has come to its end.......

2010 has been a good year for me....my business is growing and hopefully in 2011 it will expand more, insyaAllah.

In 2010 also we celebrated our first decade being together as husband and wife..there has been ups and downs...but over all, it was good.

I don't have any particular resolution for 2011...er, actually I never had any particular resolution every year because I believe that new resolution should be made on daily basis. I just hope that I'll earn more so that I can give more , I have big dreams especially for my business and my familly. So far it's been wonderful

I wanna be a loving, understanding and more patient mother and wife....I wanna be a better daughter to my parents , a better sister to my siblings, I just wanna be a better person in whole. insyaAllah.

Meletopsss!

Image
Tengahari tadi saya tak sempat masak sebab nak siapkan order orang. Kesian anak2. Tapi suami saya yang baik hati telah sudi menapau soto di Warung Alan. Ni pon sebenarnya nak kena siapkan 2 biji kek orang order sebab besok diaorang nak amek pagi2, tapi masih ada hati nak update blog.

Jadi....malam ni untuk menebus kes tak masak tengah hari tadi maka saya telah memasakkan Mee Kari untuk anak2 dan juga suami. Anak2 dan suami serta saya sangat suka makan mee2 ni...terutama mee kari dan juga mee bandung. Kalau buat dua menu ni...memang masing2 dok menanti2 bila nak siap. pastu pulak saya kalu buat mee kari misti mewah ...eceh....mewah gitu, misti banyak fish ball....fish cake pon kena banyak...sebab tu memang favourite anak2, pastu udang pon kena banyak jugak sebab incik suami sangat suka makan udang......

Siap je kuah mee kari terus saya hidang masing2 satu mangkuk. Mengadap la masing2 dengan penuh khusyuk. Suka saya menengok. Puas hati masak.



Ini gambar mangkuk Mee Kari saya.




Mee kari saya …

Rindu

Image
Yer saya rindu (Bukan produk Rindu yang x-bini Uncle Seekers senget punya tu....)

baru beberapa hari pulang dari kampung saya sudah mula rindu. rindu semua yang ada di sana.



rindu dengan air liurAqeef...(kak nana kata aqeef tetindai detat tampun)





.....dengan budak2 ini......





.....rindu dengan Muhammad Wazif ("Muhammad waziff......"-nyanyi style Nana)






...dan tentu sekali rindu banget sama budak tembam ini....






dan rindu ashtray ni juga...ehh....sebenarnyer rindu dengan Abah saya.....ashtray ni rasanya dah boleh wat masuk muzium rasanya....ashtray tembaga, mana nak cari lagi, kan?






gambar crane ni cheja amek dari bilik hotel, istimewa untuk Muaz Wajdi




dan che ja suka sangat dengan gambar ni..... :)



miss you all!

jumpa x jumpa

Saya sekarang sudah berada di Keningau. Rasa penat masih berbaki namun esok sudah perlu kembali bekerja. Apa boleh buat. Sudah menjadi tanggung jawab.

Owh balik kampung tahun ni best. Part yang tak berapa nak best...abaikan saja. Tiap kali balik kampung saya akan pastikan saya dapat bertemu semua adik beradik saya yang seramai 10 orang tu. .....namun kali ni ....macam tahun lepas juga, tak dapat bertemu one of my sisters. Tahun lepas tak dapat berjumpa dengan Kak Ngoh sebab masa tu dia sedang menunaikan fardhu haji di Mekah tetapi pada tahun ni saya tidak di izin kan oleh-Nya untuk bertemu dengan kakak sulung saya...Kakak, yang berada di Singapura kerana tidak dapat balik bercuti di Kota Bharu. Kami cuma dapat bercakap2 di telefon sahaja. Tak per lah. Lain kali la kita jumpe yer Kakak, Abe Long, Kak Long...Kak Ngah and Kak Ann. Miss you all!

Owh lagi satu....tak dapat jumpe my very best cousin, Adrina. Huhuhu...sangat sedih. Dengan dia pon tiap2 tahun misti kena jumpa..tp tu la..tahun n…

Mixed

I'll be leaving for Keningau in a couple days........hmm.....I have mixed feelings, sad because my annual balik kampung holiday has come to an end....yet am also happy to get back to my home sweet home....................

Nasi Tupae

Image
Ini dio Nasi Tumpang
Oghe Kelate panggey, Nasi Tupae.
Kito makae waktu sarapae,


kalu nok beli keno gi ppagi,
takut habih la pulok kakgi





nasi di bukuh nga daung pisae,
ddaley dio ado lauk ikae,
nasi lembek nga sambal ikae
kunyoh sikit pah teghuh telae

oghe tuo hok tak dok gigi
ataupun budok hok tok tumbuh lagi
molek benar la makae goni
paka kunyoh nga gusi....



nasi tupae sedak sengoti,
makae sekali misti nok lagi,
kalu demo nok gi beli,
ambo nok kighing seklosong lagi....

bulih ko?





p.s : ambo beli nasi tupae ni di Pasar Kubae Pasu...demo pulok,beli mano?

Really.

Malam tadi saya dengan Ma, Abah, Incik Suami dan anak pergi melawat my uncle Ayah In yang baru balik dari Makkatal Mukarromah...my Ayah In nampak kurus sikit, but alhamdulillah...sihat walafiat.
Sepanjang perjalanan dalam kereta tu saya tengok di tepi2 jalan banyak betul kedai2 makan, gerai2 dan restoran. Macam2 gaya...macam2 nama...meriah dengan lampu yang berwarna warni....orang pon boleh tahan ramai. Masa tu baru la saya perasan...saya ni orang Kota Bharu...lahir di Kota Bharu...membesar...bersekolah pon di Kota Bharu....tapi saya tak tahu pon kat mana tempat makan yang menarik dan best di Kota Bharu. Pity me kan? Kalau la orang tanya kat mana tempat nak makan Tom Yam yang sedap KB...saya tak tahu. Kalau orang suruh saya tunjukkan tempat makan ikan bakar yang best di KB....pon saya tak tahu. Siyes saya tak tahu. Tambah2 pulak sejak kawin ni pon balik kampung setahun sekali jer...
Nak buat macam mana...selama2 saya dok di KB..dari kecil sampai la sekolah menengah kami adik beradik ni…
currently at kampung penambang ,kota bharu....my hometown.
nasi belauk dah makan....owh..baru tingat..nak kena goreng udang la....chow dulu yer !

Jalan2 Makan Jem

Image
Hari ni hari last kami di Pulau Indah. Mula2 ingat tak dapat la nak ke mana2, lagi pon nak mengemas2...nak packing2 barang....but ibarat orang nak berjalan di beri kunci kereta..( eh...apa plak ibarat,memang ye pon) maka gembira la kami.
Mula2 pergi ke Seksyen 3 , Bangi....rumah my sis Kak Noor untuk tajaan makan tengah hari menu nya Ikan Kerapu Masak Tiga Rasa, Daging Beefstik, hati goreng, ayam masak merah, nasi putih ( boleh tambah tanpa had atau sehingga nasi di periuk habis ) , air oren, air suam, sira pisang, Nasi^Impit dan kuah kacang, satay goreng (set ni di taja oleh Kak Ngoh). Perjalanan ke Bangi dari Pulau Indah sangat lancar melalui Lebuh Raya Kesas dan Plus. Total tol fare was RM6.60 + RM2.70
Setelah dah kenyang kami pon bertolak pula ke PWTC sebab cik abam saya ni nak sangat pegi ke KL Motorshow....dia cakap dia dah dok berangan nak pegi since bulan 6 lagik. Tapi...tahu2 la kalau dah masuk KL...kalau tak makan jem, tak sah. Kali ni memang kami di bagi makan jem cukup2, …

Gembira2 kan diri anda

Yer..happy kan lah diri anda. Supaya anda kekal cantik dan sihat. Betulla orang kata, kalau hati anda tenang...gembira dan tidak sakit....kita akan turut cantik di luaran. Badan kita pon sihat dan susah mendapat penyakit.
Jika kita tidak gembira..hati kita tidak tenang....wajah kita pon tidak ceria. Penyakit pon mudah datang . Makan ubat pon susah nak baik.
Orang yang sihat....tapi di dalam hati nya tidak pernah gembira dan tidak tenang akan nampak macam orang sakit. Tapi kalau orang sakit namun hati nya tenang serta ceria akan nampak sihat walaupun sedang bertarung dengan penyakit kronik.
maka..ceria2 kan lah hidup anda...bersihkan la hati dan jiwa anda.....


p/s : I feel sorry for her because she's not happy.