Posts

Showing posts from May, 2014

Sampai bila...?

My eldest daughter has been asking me sampai bila Mak nak buat kek. Maksud dia since saya dalam keadaan yang macam sekarang ni lah kan........yelah. Mungkin dia dok tengok saya ni nak bawak diri sendiri pon dah semakin tak larat tapi masih jugak gigih terima order kek.

Well, ntah. Selagi saya larat memang saya amek order. Tapi saya tak amek banyak la. Maksimum 3,4 biji kek je sehari. Tak boleh lebih. Lagipon seronok . Hehe. Itu yg masih buka order tu. Tambahan pula kalau tak buat apa pon bosan jugak. Banyak duduk or baring pon badan tetap sakit so baik la saya buat kek.....ada jugak hasil. Boleh la buat beli2 jajan.

Takaful pon saya masih teruskan. Pon sambil2..... lagipon buat Takaful ni saya buat sama2 dengan cik abe.....ok la jugak. Setakat ni alhamdulillah.....ok la jugak.....yang penting saya seronok tolong orang....seronok berkongsi pengetahuan dengan orang. Lagipon, sementara kita masih muda dan sihat ni lah kita kena kerja kuat, dok gitu? Kalau uols ada nak tanya apa2 pasal pl…

HIdup kita yang saling bergantungan.

I came accross a friend's Facebook status, and dia komplen pasal kenapa TV dok heboh2 wish pasal Hari Guru sedangkan ketika itu adalah Hari Jururawat. So dia sangat la sentap dan sedih sbb seolah2 jururawat ni tak di hargai and bla bla bla. Maka ramailah kawan2 nya datang berbondong2 menambah perisa di ruang komen....macam2 lah. Cuma yang saya ingat tu siap nak suh semua nurses in this world cuti sehari. Nak tengok cemaner la konon.

Sememangnya bulan May ni banyak sambutan hari2 tertentu...ada Hari Pekerja...tapi setakat ni tak penah plak dengar orang komplen pasal hari pekerja neh. Pastu ada Hari Ibu plak....yang ni pon ada orang kata hari2 adalah hari ibu la...tak boleh sambut hari ibu laa...dan macam2 lagi...pastu ada Hari Jururawat...ni pon saya baru tahu sebenarnya....pada tahun lepas.....pastu nanti ada Hari Guru pulak......
Pada pendapat saya ....kalau nak argue sapa lagi lebih patut di hargai antara Jururawat dan Guru ni....sebenarnya dua2 adalah sama penting. Bak kata Tuan…

Dari Dapur Janna : Resepi Begedil

Image
Sebenarnya saya baru teringat..rasa nya macam ada orang pernah mintak resepi begedil denga saya tak silap dan saya dah berjanji yang saya akan update resepi di blog. Maaf lah kepada yang meminta resepi tu yer sebab lambat update di blog. So mari la kita tengok resepi dan cara2 macam mana nak buat begedil. Senang je .....








Begedil

Bahan2:

500g kentang ( dikupas kulit, di potong wedges, dan di goreng hingga empuk)
2 keping daging burger, di goreng.
daun bawang ,di hiris.
daun sup , di hiris.
2 sudu besar bawang goreng
garam dan lada sulah secukup rasa.
Sebiji telur ( utk menyalut begedil)

Cara2:

- tumbuk kentang dan daging burger hingga lumat dan hancur.
- kemudian satukan semua bahan2 di dalam mangkuk.
- gaul2 hingga sebati dan rata.
- selepas itu bulat2 kan sebesar bola pingpong.
-Bulatkan sehingga habis.

- kemudian panaskan minyak untuk menggoreng.
- pecah kan sebiji telur di dalam mangkuk dan kacau2 agar telur kuning dan putih bercampur.
- celup sebiji begedil yang sudah di bulatkan …