Posts

Showing posts from August, 2011

25 Ramadhan 1432H

Ramadhan has almost come to its end.

Sedihnya lah rasa. Anak2 rasa seronok lah sebab nak beraya. But as for me rasa sedih. Moga2 di panjang kan umur untuk bertemu dengan Ramadhan yang lain pula.

Persiapan raya ? Biasa2 sahaja. Tiada langsir baru, tiada perabut baru, rumah pon tidak bercat baru...owh...cuma ada orang tu ber'lense' baru. Lain2 biasa2 sahaja.

Baju raya dah lama tempah, dah lama siap pon. Sepasang sorang je baju kurung. InsyaAllah kalau ke KK nanti mahu juga cari lagi sepasang untuk anak2.

Biskut raya pon saya tak tempah. Buat pon tidak. Kalau sempat esok nak buat lah. Kalau tak sempat kita tunjuk2 saja lah .

Tahun ini...seperti tahun2 yang lepas kami beraya di Sabah sahaja. Cuma ada kelainan sedikit lah. Kami beraya di Sandakan, bersama adik saya Siti ,suami nya Hisyam dan anak nye Muhammad Nabil. Tak sabar rasanya.

Kebiasaannya kalau Siti tak balik ke kampung dia sekeluarga akan ke Keningau untuk beraya bersama2 saya sekeluarga...tapi tahun ni they have decided …

Bukan Merungut, Tapi Bersyukur.

preparation berjam2...
dari pagi sampai ke petang ( kol 3 tu ..petang la kan ?)

sampai kepala lutut bergoyang2..
tangan pon kejang2..( oloh, over nyer)

sampai masa nya
tak sampai sejam habis semua,
tak padan dengan nak membuat nya...
Alhamdulillah...syukur kepada-Nya.


Apa nya ni ?
Ehehehe...kan saya berniaga...kalau buat laksam tu dari pagi dok mengukus.
selai ...selai...segulung....segulung buat laksam.
pastu perisi ikan plak ..nak wat kuah...
pastu potong ulam2 plak....
pastu laksam tu pulak nak kena gunting...
masuk satu2 kat dalam plastik....pastu bungkus pulak kuah nya..
ikat satu2....masuk plastik....sedar2 dah kol 3 ....
nak makan pon tak sempat you.....( makan ape nye,kan bulan poser? )

lepas solat asar dah nak naik atas ,
pegi ke gerai...selalunya dalam kol 4 la pon paling awal....

bukak gerai orang pon mula la datang...
zup zap zup zap....kol 5 dah habis semua .

Syukur alhamdulillah......habis jualan.
Well, nak buat macam mana..jual benda yang lain dari orang....
limited pla…

QA

Baiklah.

Dalam entry ni saya akan menjawab soalan oleh seorang peminat saya. Wahahaa...statement tak menahan.

Walaupon saya dah warning jangan tanya, tapi dia ni nak tanya jugak. Degil kata nya nak tanya. Tapi tu la...kalau dah peminat tanya kenala jawab jugak seikhlas hati....nanti peminat kecik hati macam mana kan ?

So untuk Adik Fatin Bukan Katy, soalan anda yang bertajuk " Kenapa adik beradik yang lain tak ada ' Wan ' ? " saya jawab di sini lah dik yer .

Yer dik...adik badik ahkak ada 10 orang...tapi sorang je yang ada Wan kat pangkal nama walaupon kedua Ma and Abah saya mempunyai Wan pada nama masing2. Ma saya Wan Hasnah ...Abah saya Wan Muhammad.

Saya pon tak tahu kenapa ayah saya takmo letak Wan kat nama kami adik beradik and kami pon tak kisah. Apa la sangat dengan nama Wan tu. Lain la kalau ada Wan kat depan nanti dapat duit tiap2 bulan ke direct masuk akaun ...kalu gitu saya nak tuntut la nama Wan tu. Hahaha.

Jadi. bila ayah saya ada Wan, tapi anak2 tader …

Mati, Idop,Nyawa2 Ikan.

Image
Tengok statusDalinciter pasal keta.
Dan2 nak raya time tu la nak kena servis keta....time tu la tayar botak, time tu la roadtax pon arwah....hadoii lah. Mana kepala pon tak botak ?

Aku pon berdebor la ....yer lah....baru je gomen announce dapat bonus 1/2bulan gaji,
tak dan nak hepi2 lagi...baru merancang nak hepi2....kang tak jadi nak hepi2.....buatnya road tax mati ?

aku pon tgk la keta SAA.......tengok kat cermin.....



Haaaa...? Mati 25 Mac 2011?
Laki aku tak pasan ke road tax keta dia dah arwah neh ?
aku kan cepat kalut....masa tu ingat nak masuk dalam rumah nak pegi komen kat status dalin je yang aku tahu....
tapi aku coba bertenang...

sekali tengok2.......


lerrr....tahun depan la baru mati....25 Mac 2012. Laki aku dah renew ....Cheh, yang first tu road tax lama ...laki aku tak bukak. Syukur ....alhamdulillah....lega sangat. Harapan untuk beraya dengan hati yang gumbira masih cerah.


Pastu pegi plak tengok keta SA ......tengok2.........


Jadi....nak raya ke tanak neh ?

Siblings

Siblings Stick Together.

Aida, Ramizah, Noor Haniah, Halilah, Abdullah Munsif, Wan Azizon (jgn tanya kenapa dia je ada Wan ), Siti Aisyah,Muhammad Yusuf (R.I.P), Ahlami and Fatien Adibah.
I love you guys so very much.







P.S : mekasih Kak Ngoh sbb telah menegur kesilapan saya menulis susunan adik beradik...eheheh....

13 Ramadhan 1432H

hari ni saya tak meniaga.
sebab nya ada oder kek dan juga kuih seri kaya.
lagi pon encik suami pon tak ada.
pergi KK sebab ada kerja.


sibuk buat kuih saya pon tanak la nasi,
nak masak apa pon tak tahu lagi
tak apa lah kita pikir ajelah nanti,
last2 minit mesti ada idea mari,

dah pukul 5.30 idea tak mari2,
kek belum di ambik, kuih pon tak habis packing lagi
mak pon kata kita tapau ajelah nanti,
beli kat kedai atas lepas ni mak nak pergi

tapi tu la siapa sangka kalau dah rezeki,
macam2 yang jiran bagi,
kuih keria, rendang ayam dan bubur nasi,
alhamdulillah, syukur ke hadrat ilahi.

ngam2 sebelum maghrib suami pon tiba,
anak2 pon semua gembira,
apa lagi melihat di tangannya,
macam2 yang ayah bawa...

itu la rezeki tak di sangka2,
lauk dan kuih penuh semeja,
berkat berada di bulan yang mulia...
........................................( apa lagi aku nak tulis ya ? )

Good Food, Great Company.

Image
Tadi saya pegi dating.
Dating ? Dating dengan siapa ?
Ish ...sapa lagi...dengan cik abang saya laa...

Mula2 pegi cari barang. Dah jumpa barang pegi la minum2 pulak.
Pekena Kopi C Special sorang segelas.





Cik Abang order ni .....nak meratah dia kata,


Puyuh Goreng berempah. Di Keningau kat Restoran Sambal Belacan ni la tempat nya kalau rasa2 nak makan puyuh. Tak pernah jumpa lagi kat kedai2 lain. Saya tak terai rasa pon. Tapi Ayang kata sedap. Lagi pulak makan yang panas2.



Saya pulak order ni.....


Hehehe...fish and chips. Sedap la jugak. Saya bagi 3 star. Sayang nya ikan tu dia guna ikan kembung je saya rasa....sebab saya tengok isi ikan nye agak kelabu2 sikit warna nya. Pastu isi nya nipis jer....Fish and chips ni paling bagus guna white flesh fish...macam ikan dori ke ....ikan kerisi ker...ikan tilapia ke...dori fish fillet pon banyak je di jual di pasaraya...tebal lagi isi nya. Memang puas hati makan...

Sambil makan2...sambil tengok cerita dekat Cinemax. Ntah hape2 la cerita merepek2.…

Apa Perasaan Jadi Surirumah ?

Apa perasaan saya?

Ada masa2..saya merasa sangat buhsan dgn rutin saya sehari2, nak2 plak hari2 dok melayan karenah anak2...adoii..letih!

balik2 itu la keje saya...masak ...uruskan somi dan anak2....tiap2 hari anak2 nak kena suh mandi ..suh pakai baju...baru la bergerak...basuh baju tak pe lagi...lipat baju yg saya tak tahan,..actually malas sebenarnya. Kalu nak cari apa2..Maaaak ni juga yg di cari..yg di tanya...termasuk la somi saya...kalu dia cari barang2 tak jumper. Owh...time nak layan somi makan, time tu la anak2 melalak2 nak mintak susu la...nak itu la...nak ini la...mana la tak buhsangg!

TETAPI......

saya tetap tak sanggup nak tinggalkan itu semua. Malah saya rasa saya ni sangat la bertuah sebab dapat menyusukan anak2 saya dgn susu saya....dan juga dapat menjaga sendiri anak2 saya dan melihat setiap perkembangan mereka dengan mata saya sendiri.

Berasa letih..bosan..itu pekara biasa. Lagikan kita kerja ofis pon kita rasa letih, kita rasa bosan. tido banyak pon letih …

The Day I Turned ...35.

Image
Yup, I'm officially 35.

Tua ke 35? Boleh la kan....tua tu tidak lah....asal matang cukup lah, janji hati muda.

Hari lahir saya kali ni jatuh pada hari Selasa dan di dalam bulan puasa. Alhamdulillah. Dah meningkat umur setahun lagi.

Beberapa hari sebelum hari ulangtahun saya ni saya saya telah menulis status saya di Facebook yang saya nak pegi makan di Gayang. Sungguh la kemaruk nak makan di sana. Teringat2 ikan kukus nyonya nyer...buttered prawn nye.....alahai sedapnya lah, kan Sella ?

Dan sehari sebelum birthday saya saya telah meng'hide'kan tarikh birthday saya di Facebook juga. Saja je wat gitu. Bukan apa...kadang2 tu kesian juga dekat "kawan" di Facebook yang tak la kenal mana dengan saya....tapi terpaksa wish birthday di wall saya bila je dapat tahu yang hari tu adalah birthday saya. Tapi......walaupon dah sorok masih ramai juga yang ingat......Adrina Adi, you' were the first person yang wish ai di FB !

Thanx to my eldest sis yang pagi2 lagi dah buat mor…

Apa cerita.......

....dengan kelas memandu saya ?

Cerita dia macam ni, lepas dapat L saya pegi belajar 3 kali.
3 kali tu...seminggu sekali.
Tutor saya ok....tak marah2. cakap pon lembut je. ajar pon saya mudah paham.

Lepas pegi belajar 3 kali...bini dia masuk wad.so kelas kensel.
minggu berikut nya tutor cuti.
minggu kemudiannya pon tak pegi sebab apa ntah.
Pastu minggu lain saya call tutor saya plak batuk.
dah sebulan tak bajar.

saya pon dah ingat2 lupa apa yang dah di ajar.

ni pulak dah puasa...saya sebok berniaga.bila masa nak pegi kelas kan ?

so baru belajar sampai bukit. tu pon tak lepas elok lagi.

lambat nye lah nak ada lesen. haish.

Unprivatised

My fellow readers .......

I'm proud and glad to tell you that....

my personal blog has gone ...PUBLIC !

no more prebet2.....weeeehuuuuuuuuuuuuuu!

Alahai .....

Baru2 ni masa saya pegi KK saya rasa macam nak beli sandal baru.
Sandal saya yg lama tu dah uzur bebenor.
Dah koyak dah.Lagi pon dah dah 3 tahun dah omo sandal tu.

Jadi masa di KK tu kebetulan masuk kedai Bata...berkenan ngan satu sandal ni, beli la sepasang.
Yer la..sandal2 bata ni boleh tahan jugak lawa nyer...murah pulak tu...
konon nak berjimat lah beli sandal Bata...
Sekali hari ni....ehh...semalam saya tengok dah nak terkopak dah sandal tu ...
yang kaki sebelah kanan.....
aduhaii...ganas sangat ke saya ni pakai sandal sampai baru je beli dah nak rabak ?
Sebelah je pulak tu....

Hmm...nampak gaya..kaki eden ni ..nak Hush Puppies jugak......kaki, kaki....pandai ko yer.

Reunion

Image
Owh ...lagu mano la bulih nyo tok ingat nok tulih cerito juppo saing lamo ?

Ish2....tu la...sibuk sangat.

Dok....nok oyat nyo ..baru2 ni ...tok ingat doh berapo haribulae...ambo gi KK.
Gi blako la...bowok semo anok2. Gi nyo sebak nok juppo saing lamo. 11 tahun doh tok jupo.

Last jupo maso ambo nikoh dulu..pah tok jupo2 doh.

Jadi kebetulae dio mari jjale kKK nih. Hari tu lagi dio oyat nyo nok mari jadi ambo meme dok nati2 lah.

Ambo gi di hotel dio....pah ambo pon turun keto nok gi cari dio la....kot luar lobi tu ambo napok doh dio nga mok dio, anok2 dio...cik abae dio.....wahahahaa...suko nyo ambo! Mujo ambo tok gi tepuh pitu kaco tuh wak nyo suko do'oh. Hahaha...

Ambo bukok jah pitu lobby hotel tu dio pon napok laluh ambo....nyo lari la dio nok khabat ambo supo cito industae. Takdop music jah. Hahaha....tobat weh suko nyo jupo Suhaila.

Ambo nga Suhaila ni kenal maso matrik di UPMT sekali. Dio dok rumoh lain...tapi dio sokmo mari lepok rumoh ambo mugo housemate ambo tiko tu ado spupu dio s…

3 Ramadhan 1432H

Image
Tibo2 ambo sero nok tulih entry kot bahaso klate pulok.
Tahu lah...nyo bue tebe'at pulok. Hahaha....lohgi lah.

Kalu ado sapo2 hok tok pehe tu gi la tanyo saing2 ko, bos ko, cikgu ko, gu2 ko, ipar2 biras2 ko hok oghe klate deh?

Jadi nyo bulae poso ni pejae celik pejae celik masuk hari ketigo doh. Aloh laaa....smetar jah deh? pah kakgi kaba2 nok rayo doh. uk aloh laa.....cepat sungguh la maso loning.

Pah ...supo skalo gak kalu bulae poso ambo nego la. Nego Ayae percik la supo taung2 lepah. 3 hari ...ehh...jolo ko 3 hari ? ko 2 hari ? Bela laaa berapo2 hari pom. Tapi gak gitu la...2,3 hari sebelung poso tu ambo gi la pasae kemoh hok ambo beli di KK.....

cik abae ambo la hok sungguh nyo....sanggup gi KK nok beli kekmoh kaler biru. Mugo dio kato dari pado beli payung hok tok besar mano tu baik beli kekmoh. Ghego pon tok banyok mano tikah, ehh...ko lebih kughe jah. Jadi gak nyo ambo pon gi la pasae kekmoh, cok tepat awal2...toksir wi berebut tepat la kakgi.

Pah maso hari pertamo poso tu ambo …