Posts

Showing posts from April, 2009

Kecemasan ! Kecemasan!

Selama2 aku dah kawin ada anak2, tak pernah lagi la kena uji dengan benda2 kecemasan macam kebakaran ker, eksiden ker...atau2 apa2 emergency yang serious lah. Sekali jela dulu...masa Laila jatuh tersembam lepas tu dagu dia terkoyak. She was 4 kot....leh tahan jugak la koyak dia tuh...nasib baik my cik abe ada kat umah...tu pon dah pegi spital dia takmo jahit.. just tepek plaster jer kat dagu. Aku dah citer kat sini.

Cumer teringat balik masa aku baru lepas SPM..dok tunggu result lah. So pegi rumah my sister Kak Ngoh untuk babysit her son..Ahmed Zaki. Zaki mastu omo setahun lebey....and baru pandai jalan and budak omo besar ni memang suker mengutip2 benda pastu masuk dalam mulut. Ada sekali tu I was alone at home with Zaki lah..since both my Kak Ngoh and Abe Ngoh went to work...Zaki came to me tersengih2...ni mesti dia bubuh apa2 dalam mulut dia...bila aku nak korek mulut dia ..dia tak bagi....sekali dia tercekik ! Keluar bunyi Erk! je....aku dah panik nih....ketuk2 belakang dia tak kel…

Feeding the kids

Macam mana nak start yer...? Gini la...saya ni...sangat la malas nak suap anak saya makan. Adakah saya ni seorang ibu yang jahat or tidak menyayangi anak2 nyer hanya kerana saya tidak suapkan makanan kat anak2 saya? My kids..once they know how to feed themselves then I will stop spoonfeed them as youg as 2 years old.Tak kuasa la nak suap2 kan anak2 yg dah besar2 nih....makan la sendirik. Terukkan? Kecuali laa...depa demam ker....tak larat sgt ker...atau ada la hari2 mereka mengada dan saya rajin melayan..baru la saya suap kan. Even Yasmin pon saya tak suap dah. Aina ni skang ni pon on training to feed herself. Setakat ni my kids..once they turned 2 mereka dah makan sendiri pakai sudu. Makan kat umah ke...kat kedai ke...I'll make sure they will have their own bowl or plate. Kecuali la kalau pegi makan kenduri kat rumah sesapa.....Yasmin n Aina aku akan suap...Sophea and Laila..of kos la makan sendiri jer.

Antara alasan2 yang biasa saya dengar bila cakap bab bagi anak2 makan sendiri…

Congratulations!

Image
New member of the family...Muaz.


I'd like to congratulate my sister Jie and her husband Azmin, for their new born son.....err..nama tak tahu lagi la plak...She has safely delivered her baby boy at 12.50 a.m. on 24 April at Hospital Raja Perempuan Zainab II, Kota Bharu.

This little new fella is my parents' 20th grandchild and I'm still waiting for Jie to send a MMS of my new nephew's photo. Cepat lah Jie ! Nak tengok your baby ikut muka siapa...hehehe....

Congrats again and welcome to the club ! Hehehe......

Ma Fon

Image
My handphone keypad sudah rosak. Tokleh nak tekan2....ehh..ape plak tokleh tekan, bulih je tekan cumer tak berfungsi jelah. Hari tu keypad MENU rosak...BACK masih ok....skang ni sumer dah kong. Even the numbers pon tak berfungsi. Nasib baik la tepon tu ada touch screen....so leh guna option nih. Just bermain dengan sentuhan jer....hahaha....tepong tu dah almost 2 tahun pon omo nyer...dapat pon sebab my husband bagi..it was his phone initially and since he got himself a new phone, so the old phone goes to me. I tak kisah pom..tader hal.....in fact I dah ada fon yang paling besh dah pon....Fixed Line Phone......kuikuikui......tp since cik abe nak bagi...kita terima la dengan hati yang terbuka....hehehe.

Tak pelah...keypad nyer jer yg tak boleh guna....tader la sampai nak tukar tepong baru....hehehe.

Giler Buruk

Image
Ape yang buruk nyer?
Saya lah yang buruk.
Buruk aper?
Buruk lantak.




Hahahhahaa.....sabar jelah. Mana la tak buruk. Mula2 masa anak2 makan nasik saya pon makan nasik jugak. Sedap pulak nasi lemak makan dengan rendang ayam. Jadik makan la nasi sepinggan. Pastu cik abe plak takmo makan nasik. Dia request nak mee bandung muor. Ish....sedap jugak tuh....nak makan ke tak nak...last2 saya wat jugak mee bandung semangkuk untuk saya. Sejak dah pandai wat mee bandung muor sendirik ni....dah 3 kali dah buat, memang senang banget lah nak buat. My fren Iena dah ajar cara2 nak wat perencah segera mee bandung muor. Hehehe.


ni mee bandung cik abe gwe,misti ada telur yg kuning nyer cair, udang and vegie free, hihihi


Dah kenyang makan mee bandung...wat pulak teh ais ...aku satu mug...cik abe satu mug besar....biasala..tangki besar..kena la mug besar,hihihi. Lepas habis satu mangkuk mee bandung and satu mug air teh ais.....perut rasa full giler. Ni la masalahnyer biler dah makan, kenyang la pulak.....ekekek..…

Errr....

Image
Nak tulis ape yer? Nampaknye musim kekeringan idea sudah bermula. Hari2 kat rumah pon macam biasa.

Owh..sebelum tu nak ucapkan tahniah to my dear friend Effa for her newborn baby girl..Nurzara Adlia....who was born last April 11. Alhamdulillah...another girl for you....so selamat berpantang yer !

Since dah mula citer pasal baby ni...meh la kita citer pasal my babies lah. Lama pulak tak bercerita pasal anak2. Well, Aina dah mula nak ikut2 cakap2 kita....walaupon tak berapa jelas...tp boleh la...nampak la jugak dia punyer effort untuk cuba sebut. Suker banget akuk.....hahaha. Bila di ingat2 balik masa Yasmin dulu...omo2 macam Aina ni (1 tahun 5 bulan) mulut dia dah potpet2 dah.....well, Aina pon potpet jugak..cumer potpet bahasa German,ekekeke.Kira Aina lagi advance dari Yasmin la sebab pandai cakap German....Yasmin tak sempat blajar cakap german.... Yasmin dah boleh cakap elok2 at the age of 18months. Dah banyak dah vocabulary dia. Pelat tu adala...but dah boleh sangat la kalau nak di a…

che-gu,cikgu (part 2)

Aku ingat sorang cikgu aku masa sekolah rendah. Nama dia Cikgu Zaabar Mohd. Zainal and dia ngajar BM masa aku darjah 6. Sebab dia ngajar la aku dapat A utk BM masa UPSR..hahaha...sabor jelah. Pastu masa aku masuk UPM...aku jumper dia ...dia masa tu dok tahun akhir wat degree.....dulu dia ngajar aku.pastu sesama masuk U ngan aku. Pastu tak lama tu aku jumper lagi dia kat tepi jalan...aku pon tegor la.... "cikgu wat apa skang?"..... "owh..cikgu sambung master", ......suka nya aku dengar dia sambung bajar lagik......and masa aku final year aku jumpe dia lagi sekali kat kedai fotostat tempat aku wat part time keje......aku tanya lagi soklan sama....kali ni dia jawab... "Cikgu tengah wat Ph.D.....", owh..kagum betol aku ngan semangat belajar cikgu aku tuh......terus terusan sambung belajar.

Che-gu,Cikgu

Memang dari kecik title 'cikgu' tu kat nama aku memang dah lama melekat .Sebab aku anak cikgu. Abah aku cikgu...pastu kena pulak aku skolah kat skolah abah aku.....so sumer orang tahu aku anak Cikgu. Abah aku pernah ngajar aku tapi kalau kat kelas aku tak panggey Abah la...aku panggey Cikgu lah kat abah aku....."cikgu...saya nak gi tandas", hehehe....kat skolah seingat aku abah pernah ngajar aku Muzik....ehh..sore Abah aku sedap tau...! penah masuk pertandingan menyanyi and dapat naib johan.....skang ni abah lebih banyak menggunakan suaranya untuk mengaji Quran la plak. Selain muzik..abah pernah ngajar Alam dan Manusia...haa..ni kira cam subjek Sains lah....pastu ntah tahun bila kementerian tukar nama jadik Sains. Sebelum zaman aku tu di panggil Ilmu Alam.

Pastu siapa sangka aku kawin pon ngan cikgu..jadi pulak bini cikgu,hahaha.....Cikgu Mokhsin. Cikgu ni ngajar sekolah menengah..dia ngajar Kemahiran Hidup. Habis bajar jer terus kena posting ke Sabah ni sampai la la …

Happy Birthday Adik

Image
I'd like to wish my littlest sister Fatien Adibah Wan Muhammad...a very happy 20th birthday. Oloh dik....20 doh dik. My sister ni is our adik bongsu....on this day....20 years ago my mother gave birth to her at Hospital Raja Perempuan Zainab II (previously known as Hospital Besar Kota Bharu) through c- section sebab my sister ni takmo dok leklok dalam perut my mom...nak dok songsang...kaki bawah....and since my mother pon was already 40 at that time...so c-section is the best solution. When she was a toddler..dia lambat cakap, at the age of 2 pon she couldn't utter a word..cuma bulih sebut "Ma" jer....my late grandmother dah risau dah......tapi....one day...dia telah mula bercakap, and since then she couldn't stop talking,hahahaha.....laju plak tu kalau bercakap, sampai kadang2 terbelit2,ekekekeke. Klakar la Adik nih.

Kami adik beradik memang panggey dia Adik jer....while anak2 sedara panggey dia "Che Adik"....when she had her first niece at the age of 3…

Demam

Aku ni kan..sejak dedulu lagik..mmg jarang la demam. Nak kata setahun sekali.....tak..3 tahun sekali la kot demam.....? Tanya my cik abe..when was the last I demam..he said...2004 kot....hahaha....tu lah...alhamdulillah la aku ni jarang demam...sakit ppaler pon jarang....sakit perut berokna pom..jarang jugak.......syukur...syukur....

Kalau kena hujan sikit2..pon tak der hal...kena hujan banyak sampai basah lencun pon tak der hal jugak. Tapi......kalau dah sekali aku demam.....teruk lah. Kalau macam batuk and selsema tu...tengok musim...kalau musim..jangkit jugak la kat aku. Tapi biasanyer aku yang last la kena....huhuhuhu....Adik badik aku yang lain pon gitu gak aku rasa. Jenis payah and jarang demam.
Anak2 aku pon setakat ni..alhamdulillah la.....tahun ni tak kena lagi lah.....tahun lepas...ada la kot sekali budak2 ni demam.....

Tapi kan..bila di fikir2 balik gitu..takut jugak aku. Mana lah tahu kan.....dah selama2 ni Allah bagi aku sihaaaaaaaaaat je manjang...demam pon jarang...tiba2 s…

Lama dah....

Image
Lama dah tak wat pau. Hari tu la...Sophea nak makan pau..so aku kukus la pau segera tuh...sekali tgk ada macam2 jenis inti, budak2 ni sker makan yang ada inti kacang itam jer....ada dua bijik jer yang inti kacang itam....so semalam..aku wat la pau. Dah lama tak mengePau...hehehe...lagi pon aku dah lama kemaruk nak menguli ....nak wat roti oven lom pasang.....so kita wat pau lah. Beli inti kacang itam yang dah siap tuh...senang keje. So wat la sikit....300g tepung je...dapat la dalam 18 bijik pau yang cumil2...sajer wat kecik2....ingatkan kalau ada lebih nak le di freeze kan....alah...tak dan baper minit...dah licin....alahai..tak puas la plak makan.....tengok la..petang2 ni ke...try wat lagik....





Motor

My cik abe beli motor. Alah..bukan motor baru pom..motor second hand jer...dah 9 tahun dah pon omo motor tuh. Dia beli ngan member dia...motor Honda EX5 ....member dia jual sebab nak beli motor baru. Cik abe beli dengan rege 750 hengget ....member dia kata leh bayar kali2. Bayar hari ni sekali..besok sekali..lusa sekali....gitu la...sampai 15 kali pon tak per.Hahaha...macam2. Jadik lah...leh guna wat pegi masjid ke....kan? Nampak gaya..leh la aku merempit naik moto pegi pasar....iyolah tue...kang terbang sayur2 sumer.....kuikuikui.