Errr....

Nak tulis ape yer? Nampaknye musim kekeringan idea sudah bermula. Hari2 kat rumah pon macam biasa.

Owh..sebelum tu nak ucapkan tahniah to my dear friend Effa for her newborn baby girl..Nurzara Adlia....who was born last April 11. Alhamdulillah...another girl for you....so selamat berpantang yer !

Since dah mula citer pasal baby ni...meh la kita citer pasal my babies lah. Lama pulak tak bercerita pasal anak2. Well, Aina dah mula nak ikut2 cakap2 kita....walaupon tak berapa jelas...tp boleh la...nampak la jugak dia punyer effort untuk cuba sebut. Suker banget akuk.....hahaha. Bila di ingat2 balik masa Yasmin dulu...omo2 macam Aina ni (1 tahun 5 bulan) mulut dia dah potpet2 dah.....well, Aina pon potpet jugak..cumer potpet bahasa German,ekekeke.Kira Aina lagi advance dari Yasmin la sebab pandai cakap German....Yasmin tak sempat blajar cakap german.... Yasmin dah boleh cakap elok2 at the age of 18months. Dah banyak dah vocabulary dia. Pelat tu adala...but dah boleh sangat la kalau nak di ajak berbual ....skang ni toksah citer la Yasmin....bulan depan ni baru nak masuk 3 tahun.....tapi alhamdulillah...dah tak pakai diapers...siang or malam. So mak nyer sangat la happy sebab boleh berjimat sikit tang diapers. Lately dia suker tanya..."Mak, hari ni hari apa? " aku jawab jela yang betul ....kalau ngan Ayah dia...dia suka tanya.." Ayah, sekarang pukul berapa?" tak tahu la ape tujuan dia dk tanya sumer2. Macam la dia dah pegi sekolah.



Kak Chik bersungguh2 nak makan pakai chopstick


Nana pon suke makan sushi gak


Angah pulak..baru naik Iqra' 4....tak pela angah walau pon lambat sikit....asal kan Angah ngaji la jugak. As for Sophea...memang dah lama baca Quran pon....alhamdulillah....semoga Allah semakin terangkan hati anak2 aku untuk belajar. Ameen.


Ni masa sambut birthday Angah tahun lepas, kat 1Borneo.


Budak ni sejak bersekolah ni....tiap kali balik sekolah ada je permainan baru ....alah,macam permainan kita kecik2 dulu la jugak...main teng2.....pastu main yang tepuk2 tangan tuh.....sambil nyanyi2 lagu.....tapi kat sini...yang version Keningau punyer lah.....pelik2 pon ada...klakar pon yer....Cemaner yer....jap nak pikir....it goes something like...


"oo...mega,katabila,mamagirl,papaboy,
oooo megakatabilamamagirl,papaboy..dumdum cak...dumdum cak...."


hahahahaa....gitu lah.....sampai aku pon dah hafal sama...kuikuikui.....cakap Dusun belom lagi...tapi macam pernah terdengar2 Angah cakap.. nakuro and beberapa perkataan lagik. Bah2 tu tak yah cakap la...aku pon guna....kalau tade bah ni cam tak cukup perasa je.....hehehe.


Kakak and Nana at Pasar Tamu Gaya Street, yang dok dalam buggy tu baby tua...


Aina ngan Yasmin memang ngam...macam bestfren walaupon Aina suke sangat tarik rambut Yasmin.....mentang2 la Aina tak berapa nak ada rambut...di tarik nyer rambut Yasmin. Anin plak tak melawan pon.....Anin...kalau adik dia...memang dia tak pukul.....tp dia suka nyakat....amik barang kat tgn aina la...gitu lah.....tapi..dalam pada Anin dok kacau2 Aina...bila suh pijak or picit...Aina wat dengan sukahati nyer....hehehe.



Atas lagi Na...kanan sikit....haa..tu...owh sedapnyer.....dekat pau tu Na...


Okay lah....kalau dah start citer pasal anak2 misti melarat2....tu jelah dulu.

Comments

iena hamdi said…
hahahhha mesra gietu....
aranam said…
Salam, Janna.

Bah bah...jadi wajib kalau di Sabah...hehehe.

*** Seronok baca kisah anak-anak Janna... :)
ise3339 said…
anin..anin..mcm2 sungguh..
msti tgk ayah slalu suruh pijak ni..tu yg aina jd mangsa tuh..
sesemutku said…
ank aku yg sulong pun sure ada bah...makan bah, susu bah, apa saja...fenin2..
halen said…
waaa best kan ader anak ramai ni. rindu laaa.. bla nk bawa diaorg jln2 cni lg..
pB said…
keningau dengan KK tu , dekat KOR ??
a'ah ler Janna... awak jarang sgt stori psl kids, kan? x mcm sy ngan Nurul... mmg kami create blog nie khas utk depa! sesekali jer citer psl diri sendiri..

mesra-nyer... x mcm aiman & Aisyah! ade jer yg cari pasal.. betu kata awak, dlm ramaiX2 tu akan ada yg ngam sikit mcm Aisyah & Adam!
iena: tu time mesra lah..time tak berapa mesra...arrghhh..!hehehe

nam: haa...tu la kan, kalau tader bah...lain macam je rasa,hehehe.

tie: ho, tu la tie...dio tiru ayah die la tu..aina plok koho suko,ekeke.

semut:haa..tengok, kecik2 lagi dah pandai..misti ikut ayah dia cakap nie...

alin: haa...aper lagik alin? bagi la adik kat nasya....hihihi,tu la..lama dah tak gi Politeknik tuh... :D

kakPb: dekat tu dok lah,kira2 2 jam lagi naik keto..tp bagi kami...dekat jah tu 2 jam...hehehe...

Nur: hmm..tu lah kan ..lagipon this is my personal blog,it will write about me the most,my family,my kids...sumer la kiranya....hehehe.

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!