Posts

Showing posts from September, 2014

Dari Dapur Janna : Roti Sarang Lebah (Beehive Bun)

Image
Mula2 saya nak mintak maaf kepada kawan2 yang mintak resepi ni dengan saya sebab lambat update resepi di blog. Bukan apa....saya ni kalau nak mengadap laptop mmg payah,setakat bukak fesbuk kejap2...boleh la....Jadi memandangkan sekarang ni macam ada sedikit masa ..maka saya update la segera resepi Roti Sarang Lebah yang kawan2 mintak tu yer....






ROTI SARANG LEBAH


Bahan2 utk bun :

500g tepung roti (tepung high protein)- tepung biasa pon boleh tapi tak beapa gebu kalau dah sejuk.
secubit garam
2 sudu besar gula
2 sudu kecil yis kering
2 biji telur
100g butter.
200ml susu segar.

untuk hiasan :
almond flakes, kuaci, atau biji bijan.

Cara2: 

-campurkan bahan2 kering di dalam mangkuk (tepung, gula, garam, yis) dan gaul asal rata je.
- kemudian pecah kan telur dan gaul2 biar rata lagi.
- masukkan pula susu. Uli2 sehingga sebati.
- akhir sekali masukkan butter.  Uli lagi sehingga adunan tidak melekat di tangan.
- Bila dah uli hingga licin, tutup mangkuk dan biarkan doh mengembang 2 kali ganda ( …