Dari Dapur Janna : Roti Sarang Lebah (Beehive Bun)

Mula2 saya nak mintak maaf kepada kawan2 yang mintak resepi ni dengan saya sebab lambat update resepi di blog. Bukan apa....saya ni kalau nak mengadap laptop mmg payah,setakat bukak fesbuk kejap2...boleh la....Jadi memandangkan sekarang ni macam ada sedikit masa ..maka saya update la segera resepi Roti Sarang Lebah yang kawan2 mintak tu yer....






ROTI SARANG LEBAH


Bahan2 utk bun :

500g tepung roti (tepung high protein)- tepung biasa pon boleh tapi tak beapa gebu kalau dah sejuk.
secubit garam
2 sudu besar gula
2 sudu kecil yis kering
2 biji telur
100g butter.
200ml susu segar.

untuk hiasan :
almond flakes, kuaci, atau biji bijan.

Cara2: 

-campurkan bahan2 kering di dalam mangkuk (tepung, gula, garam, yis) dan gaul asal rata je.
- kemudian pecah kan telur dan gaul2 biar rata lagi.
- masukkan pula susu. Uli2 sehingga sebati.
- akhir sekali masukkan butter.  Uli lagi sehingga adunan tidak melekat di tangan.
- Bila dah uli hingga licin, tutup mangkuk dan biarkan doh mengembang 2 kali ganda ( kira2 2 jam, bergantung kepada keadaan cuaca juga)

note: saya uli guna mixer. Kalau kawan2 ada breadmaker pon boleh uli ikut cara yg saya bagi ni yer. 
- bila doh dah kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin.
- kemudian uli kecil2 sebesar bola golf. Susun dalam loyang  yang sudah di gris/
- uli la sehingga doh habis.
- kemudian tutup loyang dan biarkan doh mengembang lagi.
- Bila doh dah kembang cantik....panaskan oven pada suhu 180'C
-Sapu kan bun tadi dengan telur yang di pukul supaya permukaannya berkilat.
-taburkan almond flakes, kuaci dan lain2.
- kemudian bakar di dalam oven kira2 20 minit, atau sehingga roti garing keemasan gituk. JAngan over cook, nanti rot kering tak sedap plak.


Bila roti dah siap bakar keluarkan dari oven dan bolehla di siram dengan sos butterscotch.


Sos Butterscotch 

1 cawan gula perang
50g butter
sedikit vanilla
3/4 cawan susu cair atau cream

CAra2:

-cairkan butter, kemudian masukkan gula.Pastikan api kecil je supaya gula tak hangus.
- Kacau2 dulu...agak2 gula dah sedikit cair masukkan lah susu/cream dan vanilla. Kacau lagi hingga kuah agak pekat...dan gula nya sebati.
- kadang2 ada gula yang tak hancur atau berketul2. Jangan risau, nanti bila dah sejuk ia akan larut juga nanti.
-sos ni boleh wat awal sehari. So bila nak tuang tu dia macam dah pekat skit....

OK, kepada kawan2...silala cuba ye. Memang sedap roti ni.

Credit kepada pencipta asal resepi ni which I don't know who.


Comments

imm said…
salam kenal,,

dok blogwalking mencari resepi roti,,terlompat masuk sini pulak..:)
thanx ye nnt nak try bt roti ni lah

-imm-
Ummi Syahmi said…
Hai Janna, Salam Perkenalan!
TQ yer kongsikan resepi roti sarang labah yang sedang hot ni...hehe.. Nanti nak cuba buat.

Saya dh follow blog awak. Jika sudi singgah ke blog saya
http://ummirdinacong.blogspot.com/

TQ
lia ummiirfan said…
wahh.. musim sekarang ni.. roti sarang lebah.. hihi..
salam kenal , minta izin copy resepi yer ;)
immm, Ummi Syahmi, Lia Ummiirfan dan nayfatimah rasyid :

Tq sudi cuba resepi ni...sapa2 yang nak copy paste tak perlu minta izin dari saya yer....ilmu yang baik kena la kita kongsi....

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!