Posts

Showing posts from January, 2012

Jom mandi sama2 !

Image
Anak2, meh mandi......!





Okay Mak ! Dah ready !





Alaaa......Along tak muat la ...........Along kena mandi sorang2 la yer...





Huhuhuuuuu....nak mandi sama2 jugak..! Wuwuwuwuwuuuuu....!




Ni la namanye....tader keje.

Jemput2 Durian

Image
Wah. Ramai betul yang mintak resepi jemput2 durian dengan saya. Sungguh saya tak sangka sebab jemput2 je pon, bukan makanan spesel ke apa. Tapi, tak apa...saya suka sangat nak kongsi resepi. Actually saya tak tahu jugak resepi sebenar yang Mak saya selalu buat jadi saya main belasah je ikut sedap saya. Untuk wat jemput2 durian ni kena ada dua adunan. Satu adunan tepung, satu lagi adunan inti duriannyer.

Mula2 kita sediakan inti durian ni dulu....Bahan2 untuk inti durian :

-Durian yang dah di asingkan biji nya. 1 mangkuk la .
- 2 sudu besar gula pasir. kalau sker manis, lebihkan, kalau suka manis2 durian tu, tak mo letak gula pon tak per.

Cara2 :
-satukan isi durian dan gula. Kacau2 dengan garfu hingga bercampur. Durian tu tak perlu la hancur or ' le'it" sangat bak macam orang Kelantan kata, biar ada yg kasar2 sikit pon tak pe.

Bila dah campur dia akan jadik macam ni.




Pastu simpan la dulu kat peti ais. Biar dia solid skit. Senang nak gentel nanti.



Bahan2 untuk adunan tepung :

- 2 …

PETUA

Image
Kenapa bila kita kopek atau hiris atau potong bawang merah ke..bawang besar ke nanti kita nangis ? Saya ni boleh kata masak hari2 la jugak. Tapi masih jugak nangis tiap kalu potong bawang. Sangat la tak best. Ended up saya suka kopek bawang sekali harung banyak. Pastu blender, buh dalam bekas simpan kat peti ais. Nanti nak masak senang, tinggal amek jer. Kira nya sekali nangis aje lah. Tader la kiranya nangis hari2. Penah la jugak ikut beberapa petua..tapi hampeh tak jadik pon. Tapi saya rasa petua macam gambar kat bawah ni berkesan kot ? Boleh la kot kalau nak cuba....



v

v

v

v

v

v

v

v

v

v

v

v

v

v

v

v

v








gambar di cilok dari Forum Cari.

Cikgu Garang.

Hari ni anak2 yang besar dah stat cuti. Dasat jugak SK Pasir Puteh ni. Awal betul cuti raya cina mengalahkan skolah cina. Bila cuti skolah ni ada part best and tak best la jugak .Yang best sebab pagi2 tak payah jadik cam kartun kena rush siapkan anak2 dan jugak bapak anak2. Yang tak best sebab Mak tak boleh conquer rumah sorang. Eh, bukan ke memang selama ni mak memang conquer rumah ke ?

Anak2 yang kecik skit saya cutikan jugak walaupon diaorang belom cuti. Hahaha. Mak ni pandai2 jadik cam Penolong Kanan 1 plak. Ye la...kan Mak anak PK 1.

Tengah2 mak dok berfesbuk. Tiba2 tengok anak2yang besar tengah wat keje rumah. Waahhh! Bagus nya lah anak2 , cuti skolah pon wat keje skolah. Memang rajin betul laa....macam Mak dia jugak. Sambil2 berfesbuk sambil2 mak jeling anak no.2 wat keje. Tiba2 mak dengar anak no.1 separuh membebel kat " Angah tak pandai bahagi lagi ke ? " , terus telinga Mak bergetar, kening mak terconget, mata mak plak macam nak tersembul. Mulut mak plak otomatik …

Thoughts

Cerita Hari Sabtu

Image
* Entry kok bahaso Klate (Entry dalam bahasa Kelantan)

Hari ni hari Sabtu. Bangung lambak. Muehehehe...lepah subuh tido smula. Ho la...mugo kalu hari biaso tokleh nok sambung tido doh.

Sedar2 ....tengok tok laki pon takdop doh. Tubik gi berbasikal. Hmmm...ambo ni bilo la nok naik basikal.

Bangun2 terus masuk bilik air ...cuci muko...gosok gigi...tapi tok mandi. Hahaha. Masuk dapor sida baju. Bukok peti...wak tubik ikae hok sayo buh gaghe kunyit doh...wak tubik udae.... Ingat nyo hari ni nok nyayur kubih, goreng ikae pahtu wat sambal tumis udae.

Nyipae2 sikit...ngepek2 suruh budok2 ni gi mandi ( padahal mok dio tok mandi lagi,ahahaha!) . Budok2 ni makae Cheese jah for brekfes. Heii...ni kalu tahu ko tok tuo ambo tok wat properbreakfast konfirm kena ngepek doh ni. ehh...dio tok ngepek, tapi dio sindir. Ahahahaa....kuat suko teh.

Pahtu ambo pon koyok la bawae......pahtu blender, pah blender plok ladi kering. Ambo ni kalu bawae meme ambo blender siap blako doh. Biar sene la nok masok kakgi...p…

Found !

Image
Masa kami balik dari Semenanjung ke Sabah dua hari lepas ..perkara yang tak pernah jadi kat saya telah terjadi. Apa yang telah terjadi ? Alah…tader apa sangat pon sebenar nya , Cuma satu dari pada 8 luggage yang kami wat masuk dalam perut kapai terbang tak sampai ke destinasi. Kami keluar agak lambat sikit sebab masa ngam2 nak keluar tu Yasmin muntah la pulak…nasib baik tak banyak sangat tapi habis muntah dia kena teddy bear yang dia bawak. So nak kena la pegi toilet dulu…cuci2 apa yang patut…kosongkan mana2 pundi yang patut di kosongkan….so lambat sikit la sampai kat tempat ambil luggage.
Selalunya kalau kat KLIA kalau kami lambat ambil barang ni ok la jugak, sebab nanti by the time kami dah sampai kat tempat beg kuar …beg kami dah elok dah tersusun setompok kat satu tempat. Ehehehe. Tak payah susah2 nak tunggu beg or barang2 lain keluar…tak payah nak berebut2 dengan passenger lain. Tapi hari kami balik tu lepas kami tunggu2 …beg kami yang lagi satu tak keluar2 dah. Sah beg kami m…