Posts

Showing posts from February, 2011

Ntahapeape.

Hari Sabtu baru2 ni saya telah pergi mendengar ceramah. Rajin nya la saya pegi ceramah. Iya la..kena la merajinkan diri. Nak ambik lesen punya pasal . (Apa? baru nak amek lesen?). Saya dengar laa walaupon awak semua sebut dalam hati jer... .ya....tua2 macam ni baru nak amek lesen. Tak pelah...walau pon sekarang kos nak amek lesen punya la mahal.

Jadi..pagi2 sabtu tanpa bersarapan saya pon pergi la ke Interior Driving Academy (IDA) untuk mendengar ceramah. Encik suami la yang hantar di iringi oleh dua orang budak kecil. Sampai sana belom pon pukul 8 sebab katanya ceramah start pukul 8..jadi kena la sampai awal sikit kan. Dah tu...tunggu2..pukul 8 lebih sikit baru la kaunter kat depan di bukak untuk pendaftaran dan jugak pembayaran yuran ceramah. Tunggu punya tunggu siap semua dekat pukul 10 baru la start ceramah. Hmm..masa ni mula la fikir..kalau la aku pegi brekfes nasi lemak dekat Pak Kandar dulu kan bagus...dah kenyang. Tapi tak apa lah. Lagi pon ada kantin jugak kat situ.

Sesi perta…

Membesar Bagai Johan

Image
Saya sejak dari kecil memang tak pernah mengalami masalah berat badan. Memang dari budak2 lagi saya memang kecik je orang nya. Tapi kurus sangat macam tak cukup zat tu tidak lah. Sebab masa sekolah rendah dulu tu saya tak layak pon untuk dapat bantuan susu tepung percuma, maknanya saya ni dah cukup zat la.Dah menginjak ke umur remaja pon badan masih mantain je...sedang elok je. Lagipon saya ni bukan la tinggi orang nya.

Masa dah masuk U pon gitu lagi lah saiz saya. Tak kembang...tak kecut. steady je. Tambah2 pulak saya sangat la aktif bersilat masa di universiti. Kalau ada tournament lagi ligat saya training..pegi jogging, berenang. Pendek kata memang fit lah.

Bila dah kawin pon saya tak ada konflik dengan berat badan saya. Walaupon masa mengandung anak sulung berat saya naik 19kg tapi elok je lepas bersalin kecut balik macam biasa. Bila dah masuk anak dua berat turun la pulak..sampai ada member tegur saya nampak cengkung. Haish.

Tapi sejak akhir2 ni setelah beranak 4 badan saya macam di…

Dah besar dah anak mak.

Semalam sophea nak mandi mintak syampoo rambut saya. Saya pon bagi. Hmm...nampak nya adegan meminjam barang2 mak sudah bermula. Dah besau dah anak mak. Tak pe lepas ni mak beli syampoo untuk kakak jer. bukan syampu kanak2 lagi dah....dah beli syampoo...kang tak lama tu kena beli pulak pencuci muka.....aduss.....lepas pencuci muka ...nak kena beli pad la plak....adehhh!

Bagai mencurah air ke daun keladi

Seorang emak telah keluar dari bilik dan melihat ke empat2 anak nya sedang bergelimpangan menonton tv.Wah....celik mata tengok tv....sudah la belom mandi..gigi pon belom gosok. Mak sudah penat la nak marah2. Jadi mak pon bersuara...bukan la menjerit...tetapi bernada tegas.



Mak : Hhmm....bagai mencurah air ke daun keladi

anak2: blur (apekehei mak ni ?)

Mak : maknanya apabila kita memberi nasihat atau teguran ia tidak memberi kesan terhadap orang itu

anak2: blur lagi (apa la mak merepek ni,org nak tgk kartun neh)

Mak : cth - apabila mak menyuruh anak2 pegi mandi,tiada seorang pon yg bergerak pegi mandi


sekian...pepatah untuk hari ni. nanti mak nak tunjuk kat anak2 macam mana mencurah air ke daun keladi pasal daun keladi pon anak2 tak penah tengok.

Macam2 lah.

Image
Saya masuk bilik nak ngadap laptop. Pastu saya nampak ni .......

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v


dah ni ape kehal la plak.......?






bila saya tanya dia kata ..." ada belalang warna coklat terbang2...." lerr.....jadi takut ngan belalang..tapi nak main game.....berbungkus ngan towel la yer ?

Chef Wan's Chilly Crab

Image
Semalam nak masak ketam, tapi tak tahu nak masak apa. Selalunya saya buat sweet sour..atau pon buttered crab ke...letak status kat fesbuk mintak la sapa2 bagi idea. Banyak yang bermurah hati memberi idea....hehehe.....setelah di pikir2 saya pon setuju dengan cadangan Incik Khairul Nizam a.k.a Chef Nizam and Kak Mah kita supaya buat Chilly Crab je.Chep siap bagi link lagi suh amek resepi kat mana. Resepi Chef Wan. Tengok bahan2...sume ada....maka boleh la saya cuba. Tung tang tung tang..Siap! The verdict. Sedap! Semua kata sedap. Anak2 suka..somi lagi la suka. Bagi la 2 ketul dekat jiran saya yang tengah pegnen..Anis...buat rasa2.



Pada sapa2 yang nak cuba ini resepi nyer.....(saya copy paste jer, malas nak taip balik...hehehe)







Chef Wan's Chilly Crab


Ingredients:

Cooking Oil for deep-frying
Crabs 1.2-1.5 Kg / 2 – 3 pound, halved
2 Tablespoons / 1 oz Corn Flour (Cornstarch), mixed with 60 ml 2 / fl oz ¼ Cup water
1 Egg, beaten
1 Spring Onion (Scallion), chopped
1 Pineapple, grated


Finely Grou…

Semalam.

Image
Semalam saya pegi pasar petang .Kenapa panggil pasar petang? Sebab pasar tu di buka pada waktu petang dan saya pergi pada waktu petang. Kalau saya pergi malam tentula dah jadi pasar malam.

Sesampai di pasar saya membuat keputusan untuk turun seorang diri sahaja. Saya pon keluar dari kereta dan berjalan beberapa langkah saya patah balik ke kereta. Lupa nak tanya incik suami nak beli apa. Elok je saya pusing balik dah dua orang budak nak ikut saya. Ikut saje la. boleh tolong bawak plastik sayur.

Mula2 sekali saya beli pisang. Sebenarnye pisang ni tak ada pon dalam senarai benda2 yang hendak beli yang dah saya buat dalam kepala saya tapi saya beli jugak. Saya beli sesikat je. Nak buat goreng pisang nanti. Saya pilih yang dah kuning warnanya supaya by the time saya nak goreng esok2 ni pisang tu cukup lembek...saya suka pisang lembek2. Lepas tu saya bagi sophea pegang. sampai senget2 dia bawak sebab berat. Hahaha. Nak ikut sangat kan.



Pisang di tempat anda berapa ringgit sesisir?



Lepas tu say…

Mari menyidai baju.

Image
Ini la hasil sidaian somi saya. Walau pon berkedut2 sikit, tapi tak pelah. walaupon di sidai tak ikut kategori jenis2 pakaian pon....tak apa.bukan apa..saya ni kalau sidai baju ada caranya..kalau t-shirt...t-shirt je dulu...pastu baru seluar.....pastu towel ker....pastu baju2.....gitu lah,kalau kain skolah....kain jer...gitu la....biar seragam orang kata....

tapi,tak apa la...yang penting ada gak inisiatif somi saya nak tolong saya sidai baju. Kang kalau di tegur macam2...sentap la pulak, terus majuk takmo sidai baju. hahaha...jadi biarla dia sidai ikut cara dia. kering jugak,dok gitu ?


Thank you Babe.

Blank.

Sejak akhir2 ni saya tak ada idea nak tulis apa di blog. Rasa macam ada idea tapi macam tak berapa best. Alaa..macam Kak Mah kata...roh tade mari gitu.

Looking back for the past few days membuat kan saya semakin sedar yang manusia ni ada bermacam2 perangai. Ada yang kita senang...ada yang kita tidak berapa senang. Adat la.

Tak apa la.....dan mana2 aje lah. Cuma kita kena ingat..segala perbuatan baik akan di balas baik..dan segala perbuatan jahat akan di balas jahat juga.

Cuti

Hari ni saya tak perlu memasak (Weehuuuuuuuuuu...!!!!) sebab ada 2 kenduri kawin. Satu di keningau dan satu lagi di Papar. Terima kasih kepada yang menjemput ya.....kepada yang lain yang nak kawin tu sila jemput saya.


Owh..lupa pulak....kebetulan jugak my cousin sorang ni pon kawin juga. Unfortunately I sekeluarga tak dapt attend. To my dear cousin Ahmad Faiz Abdul Azik a.k.a Paih..dan isteri nya Emma....selamat pengantin baru...semoga tabah dan sabar dalam mengharungi alam rumah tangga. Susah kawin ni. To Emma..welcome to the family....


p.s: tengok kad kawin Paih di fesbuk, dekat nama parents pengantin lelaki (my aunt and uncle la) just tulis "Abdul Aziz Wan Yusoff dan Wan Normi Wan Othman " je..tade pon tulis Haji2 kat depan w/p my ayah ziz and mokcik mi dah pegi haji lama dah.....