Posts

Showing posts from March, 2011

Tibayau

Image
Adik saya Fatien tanya ...Tibayau tu apa? Well, Tibayau ni adalah maskot Sukan Malaysia di Sabah pada tahun 2002. Ehehe....I'm not kidding ! Memang betul pon.

Okay lah...i malas nak google2 atau pon copy paste rom Wikipedia..so I tulis je mana yang ai tahu yer dek ?

Actually Tibayau is the name the locals (Sabahans) call for the Proboscis Monkey. Tibayau ni memang exclusive hanya terdapat di Borneo sahaja. Monyet ni memang special dengan ciri2 berhidung mancung....no wonder la the Indonesians call them with the name Monyet Belanda sebab hidung monyet tu macam hidung penjajah Belanda di Indonesia dulu...hahaha....nasib la kan.
Di mana kita boleh nak tengok tibayau ni ? Tentulah di zoo...tetapi di Sandakan ada satu tempat nama dia Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary di mana di situ memang banyak tibayau and they are not kept in cages macam di zoo. Kiranya macam lebih asli dan semula jadi lah. Best kan Sandakan ni ? Nak Tengok orang utan pegi ke Sepilok...nak tengok Tibayau pegi la …

Cerita Tertunda : Nabil's Visit.

Image
Memandangkan saya belom lagi cerita pasal kedatangan adik saya ke Keningau....maka ,marilah semua dengar cerita saya.

Masa adik saya Siti SMS saya bitau dia nak mai keningau..and dah siap beli tiket semua, saya sangat lah happy. Tak sabar sungguh rasanya w/p masa tu ada la dalam sebulan lagi kot dari tarikh Siti nak sampai tu. Iyer la..nak buat macam mana...rumah saya ni memang jarang menerima tetamu dari ahli keluarga..jadi bila Siti kata nak datang of kos la saya happy kan. Lagi2 saya dah rindu sama itu budak kecik -Muhammad Nabil. Nyum3....

Siti ,Hisyam and Nabil sampai hari Sabtu ke KK...hari Ahad baru kami pegi amek dia. Bawak jalan2 ke Tamu di Gaya street...pusing2 cuci mata...haus beli air....last2 kami beli fridge magnet jer. Lepas tu kami pegi makan2 di Sushi King. Ada orang nak makan soft shell crab. Nabil suka la makan nasi jepun. Sampai bertabur2 di lantai. Dah la nasi jepun melekit2...dekat selipar kami pon banyak nasi melekat. Hahaha. Nabil2...kecik lagi dah pandai makan…

Stock Clearence!

Image
Hari ni saya bersarapan dengan stok terakhir popia otak2 from Otak2 Gombak.....

haih.....sedih ni....sbb lepas ni susah dah nak dapat popia otak2. Tu pon lama saya simpan.....lebih 3 bulan. Hahaha..punya la sayang nak perabih. Stok murtabak raja saya pon baru jugak habis....dekat 3 bulan jugak simpan kat peti ais.....

Iena ...awak takmo pos popia otak2 ke kat saya ? hihihih...

Kan Mak dah kata...bubur ni sedaapp!

Ya Allah..punyer la tader mood nak update blog. Apa la nak jadi.


Memandang kan saya tader idea..saya nak beritahu ini aje lah....hari ni saya buat bubur nasi. Nasi pon saya tanak jugak..pastu saya suh Hugau wat ikan singgang. Saya tengooook je. Pastu saya rasa nak makan sup bubur nasi..ehh..ke bubur nasi sup ? ala..mana2 lah. Jadi saya buat la bubur. Pastu saya dengan penuh berhati2 dan berlemah lembut memesej suami saya supaya dia beli sup tulang on the way balik sekolah. Dia kata boleh. Weeehuuuu...! Kalau tidak harus lah saya kena merempit pegi ke Warung Allan untuk beli sup.

Tunggu punya tunggu...pukul 3 somi saya balik wat balik sup. Perut saya pon dah berbunyi2 .Suka nya lah. Bila saya amek bau sup tu....lain sikit bau dia...tak macam bau Allan....ehhh...tak macam bau sup Allan......tp sedap lah. Ahh...! Belasah jer. Saya pon sendukkan bubur ke dalam mangkuk, bubuh sup....bubuh ikan bilis...tabur ngan bawang goreng segera....picit cili padi dua bijik.....pastu ..makan ! Alahaiii…

Malu bertanya, sesat jalan.

Selama2 dok di sabah ni....boleh kata saya dah pusing hampir seluruh Sabah. .Yer la...Sabah ni kan besar negerinya.....meh kita tengok kat mana bahagian sabah yg saya dah sampai......KK of kos la sudah... Ranau misti la sudah....Kudat pon sudah 2 kali pegi...Sandakan sudah....2 kali jugak....Lahad Datu ....Tawau....Semporna.....Beaufort....Labuan....owh boleh kata dah sekeliling Sabah la saya dah pegi. Tapi pulau2 di Sabah satu apa pon belum pegi walaupon bukan susah pon nak ke sana. Tak berkesempatan lagi.

Mujur la jugak suami saya pon jenis suka berjalan. Asal ada kelapangan...keadaan poket pon mengizin kan....maka berjalan la kami ke tempat2 yang menarik. Sama ada kami tahu jalan nya atau tidak itu tidak menjadi masalah. Kami redah jer....kalau agak2 tak tahu...apa susah...tanya orang ajelah. Kalau nak berjalan2 ni...satu je kita kena pegang, jangan malu bertanya. Kalau asik dok rasa malu....memang la payah.

Lagi satu kalu kami nak berjalan ke mana2 pon tak semestinya kami kena berja…

Asal Kenyang.

Image
(Apa la punya tajuk ,kan ? )

Suami saya tade di rumah hari ni. Dari pagi jam 9.30 dah keluar hantar adik saya Siti and Ise ke KK. Dia dok KK sampai ke malam sebab nanti malam ada member baru balik dari kampung suh jemput kat airport. Jadi..bila suami tak ada ni....mula la rasa malas nak masak.Hahahah. Jadi tengah hari tadi saya tapau KFC je untuk anak2. Malam ni pulak...saya tingin nak makan megi yang saya beli semalam.....tapi saya tak nak bagi anak2 saya makan maggi,tak pe..makan malam sikit bila anak2 semua dah tido.....kebetulan pulak ada orang oder pizza...so..alang2 menguli tepung pizza...uli la banyak sikit. ..untuk anak2 makan sekali. Hehehe....So malam ni...anak2, kita makan pizza yer....



nah, ni pizza nyer.




sila layan diri ye anak2.

Al-Fatihah

Pagi ini saya telah menerima khabar sedih....ibu saudara saya....Wan Zainab Wan Jaafar telah kembali ke rahmatullah setelah sakit tua. Kami panggil arwah Mok Long . Mok Long ni kakak kepada Abah saya. Arwah tinggal di Cheras. Tetapi memang kerap berulang alik antara KL- KB

Sekarang..adik beradik abah cuma tinggal 4 orang....Abah, Chik,Ayoh In dan Su........3 orang sudah kembalik ke rahmatullah....




In Loving Memory of

Wan Zainab Wan Jaafar ( 1938- March 2011)

Leaving behind 3 sons, 7 daughters, countless grand children and a few great grand children.

We'll always miss you.... Mok Long.

Al-Fatihah

Lama tak jumpa

Yer..lama kan saya tak update ? Tak ada idea la....lagi pon cuti ni adik saya dari Sandakan datang..jadi tader masa nak online sangat.

Nanti la saya cerita lepas ni...ni pon sambil2 buat kek ni.

Anak Saya Menang !!!.

Image
Kira2 sebulan yang lepas saya telah mendapat satu panggilan telefon. Orang tu kata dia dari KFC...and dia kata lagi...anak saya Sophea dah menang hadiah saguhati peraduan KFC.....saya pon naik heran. Bila masa la pulak si sophea masuk peraduan...? Bila masa di hantar nye peraduan tu ? Tetapi setelah di tanya dengan bermacam soalan....itu dan ini maka memang sah lah sophea dah menang itu peraduan. Walaupun cuma hadiah saguhati....hehehe...boleh laaa...

Tapi lepas dapat call tu saya tak bitau pon Sophea...saya diam2 je. Nak wat surprise. Lagi pon kalau bitau dia awal2 nanti dia akan balik2 tanya saya bila hadiah dia nak sampai. Sampai saya naik rimas. Jadi adalah lebih baik saya rahsiakan sahaja.

So minggu lepas sampai la jugak akhirnya hadiah yg di tunggu2....besar kotak nyer....






Tapi saya tak bukak...saya nak suruh tuan empunya hadiah yang buka sendiri...dah dia punya kan...maka Mak ...sila la jangan over. Walaupun mak ni sebenar nya tak sabar nak tunggu sophea balik sebab mak pon dah ex…

Vacancy - Review Writer for hannahjohary.blogspot.com

Image
Apa? iklan kerja? Hahaha...bukan...ni ada contest ni..ehh..ker giveaway? Bubuh jela mana2 pon.
Saya ni sebenarnya tak berapa minat nak join contest2 ke...giveaway ke kecuali la dah kena tag ke..tu lain ceritalah. Tapi kali ni memang saya masuk atas kehendak saya sendiri. Tak ada orang tag..tak ada orang paksa..tak ada orang ugut sambil letak pisau kat leher ke...memang tak ada. Saya yang sukahati dan sukarela nak join. Sebab apa ? Sebab saya memang suka baca blog HannahJohary ni!

Saya boleh terbaca blog mama Myiesha ni sebab dia ada letak link blog dia dekat forum Bincang.net. Masa tu nick name dia dekat BDN tak silap saya crystallynna ke...atau lebih kurang gitu lah. Masa tu dia belum kawin....belum tunang...tengah prepare2 nak tunang . Mula2 tengok dia punya posting...humang aiii! panjang. suka betul hannah taip entry yang panjang2. Saya pulak kalau dah entry panjang2 sangat saya mula la terasa malas nak baca....tapi kalau yang Hannah tulis.....memang syiok baca! Sedar2 dah habis. Hah…