Tibayau

Adik saya Fatien tanya ...Tibayau tu apa? Well, Tibayau ni adalah maskot Sukan Malaysia di Sabah pada tahun 2002. Ehehe....I'm not kidding ! Memang betul pon.

Okay lah...i malas nak google2 atau pon copy paste rom Wikipedia..so I tulis je mana yang ai tahu yer dek ?

Actually Tibayau is the name the locals (Sabahans) call for the Proboscis Monkey. Tibayau ni memang exclusive hanya terdapat di Borneo sahaja. Monyet ni memang special dengan ciri2 berhidung mancung....no wonder la the Indonesians call them with the name Monyet Belanda sebab hidung monyet tu macam hidung penjajah Belanda di Indonesia dulu...hahaha....nasib la kan.
Di mana kita boleh nak tengok tibayau ni ? Tentulah di zoo...tetapi di Sandakan ada satu tempat nama dia Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary di mana di situ memang banyak tibayau and they are not kept in cages macam di zoo. Kiranya macam lebih asli dan semula jadi lah. Best kan Sandakan ni ? Nak Tengok orang utan pegi ke Sepilok...nak tengok Tibayau pegi la ke Labuk Bay. Memang boleh kata memang ramai la sedara2 Charles Darwin kat sini. Jadi....ai memang nak pegi la Labuk Bay ni...nak berkenalan dengan Tibayau la pulak in real life. Asik tengok kat tv..kat internet....mana cukup. Lagi pon alang2 dah ada kat Sabah ni kan.

Jadi..macam mana kah rupa tibayau ni ? Owh..tak payah susah2 nak google. Saya dah siap google dah untuk anda semua tengok...... credit to google dan juga tuan empunya gambar yang saya pon tak tahu siapa........so mari kita tengok rupa tibayau ni....




Ini la Tibayau dek....








ehhh...sori2....tersilap.....ni la tibayau yang sebenar......




Hai....nama saya Tibayau...panggil je saya Ti




I live on trees deep in the jungle with my family. We do almost everything on the tree. We eat.



we sleep



I can jump and swing from one tree to another like an acrobat.



I can swim too.





One whole happy family.






macam sama kan ?


Jadi ai harap Che Adek dah kenal dah tibayau ni apa. Lenkali kalau pegi sandakan suruh Kak Tie and Abe Ise bawak pegi Labuk Bay yer....


Comments

fatien adibah said…
hehehe...ooh Proboscis monkey ko..huhu.tibayau ni bahasa sabah la dehs..thanks kak ja.i loveyou:)
Halen said…
owh terimas la kasih di atas info yg sy br tahu ini huhu. dh 4 thn kt sini baru hari ini alin tau tibayau ni adalah monyet probocis hahaha
Ahlami said…
Wow mancung laaa hidung Tibayau nih. Eh kalu nok panggil Abg Yau pom buleh kan ?
Effah Sahat said…
Hahaha. selalu gelak2 dengan zz pasal hidung monkey species ni.. hahaha .. ala-ala "K" hahhaha... mind my dirty minded!! :P
ise3339 said…
itula tibayau..i dah pegi tengok..jauh sikit dari sepilok.. Tibayau ni, senang je nak beza jantan and betina, you'll know it when you see it..hi3
kak ja: jgnla panggil Ti, teras pulak i..hahaa.
adek : no poblem dek..utk adek,apa saja...hahaha...lebiu more dek !

Alin : owh..mujo la saya wat entry ni..dapat gak Alin tahu ,dop ?

Ami : yup,that's y the indonesian panggil Monyer Belanda...hahaha

Effa: AHahahaha..sabar jelah,takper, otak ai pon ala2 dirty gak...ngeh3.

Tie : ok la...tak panggil Ti..panggil Abang Yau macam ami suggest tu...if I go to sandakan, awak kena bawak ai pegi tgk Abg Yau yer...

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!