Posts

Showing posts from January, 2014

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Image
Semalam sempena sambutan Maulidurrasul I had decided untuk buat Nasi Arab....dari hari tu lagi anak2 mintak saya buat sebenarnya....tak terbuat2.....semalam dah kebetulan cuti plak so apa lagi kita buat lah. Alhamdulillah anak2 and cik abang suka sangat. Anak2 siap makan dalam talam lagi haa....

Sebelum makan of kos la kena amek gambar, dah amek gambar kena la pos kat fesbuk ke,,,,share kat IG and Whatsapps la kan ? hehehe....Bila dah kongsi2 gambar ni ramai pulak yang minta resepi. Saya ni memang suka kongsi resepi....lagi pon resepi ni saya amek dari orang juga......so marilah kita berkongsi2 ilmu yang elok kan ? Semoga mereka yang dah berkongsi resepi sebelum ni mendapat pahala yang berpanjangan....

Perangai saya ni....sebelum nak cuba satu2 resepi baru saya akan search kat internet lah. Saya akan search banyak2 resepi....tengok resepi orang ni, baca resepi orang tu....pastu saya akan amek resepi yang saya rasa macam sedap dan senang di buat. Sungguh tak bersemangat nak cuba resepi…

Aina Rihana Goes To School

Image
* Entry ni di karang atas permintaan Kak Chik Yasmin. Hehehe.

Kak Chik cakap dekat Mak, " Mak, nanti mak update la di blog tajuk - Nana goes to school, " . Tapi betul laa...mak takde update pon lagi pasal Nana dah masuk tahun 1 kan ? Ish , Ape la mak ni....tak macam ibu2 lain yang kemain lagi dah dok upload gmbar di fesbuk.....sori ye Nana.

So here it is.....Nana on he first day at school.






Ya, Nana @ Aina Rihana dah masuk tahun 1. Alahai...dah besar dah baby tua mak ni. Nana memang excited sangat nak masuk sekolah rendah ni. Malah memang tak sabar2.

On the first day tu Mak pegi la hantar Nana dengan kak chik ke Sk Pasir Puteh....tahun ni 3 orang anak mak skolah petang...Nana, Kak Chik and Kakak Sophea. Tinggal Angah je yang sekolah pagi. Jadi bila waktu petang tinggal la Angah je kat rumah jadi anak tunggal . Hehehe.

So masa first day tu mak hantar Nana...tengok Nana masuk barisan untuk perhimpunan and memang ramai la parents lain2 yang dok menunggu anak2 masing2. Tapi mak tung…

This Is Why.....

Ramai yang tanya saya kenapa tak hantar Sophea ke sekolah berasrama ( SBP or SMKA or MRSM) , rugi depa kata UPSR 5A tapi hantar sekolah harian biasa je.

Well, gini lah...bagi saya yang nak sekolah adalah anak saya. Yang nak belajar nanti pon dia , bukan saya. Jadi di mana pon anak saya nak bersekolah saya kena ambil kira perasaan dan pendapat dia. Memang sedap nak cakap kat orang ..." Owh...anak sulung saya belajar di MRSM...bla, bla ,bla..." tapi apalah maknanya pergi bersekolah berasrama tetapi anak tak gembira belajar di sana ? Saya pula tak suka paksa2 nih

Bagi saya kalau nak masuk asrama pon biarlah SBP ataupon MRSM , boarding school la kiranya. Kalau setakat sekolah biasa pastu suh anak dok asrama atas sebab nak suh berdikari...baik tak payah. Tu pendapat saya lah. Lain orang lain pendapatnya. Macam saya sendiri memang tak skolah asrama. I went to two selected schools juga masa secondary school dulu tapi saya tak dok asrama sebab rumah dekat je kan . Tapi sekolah yang …