Aina Rihana Goes To School

* Entry ni di karang atas permintaan Kak Chik Yasmin. Hehehe.

Kak Chik cakap dekat Mak, " Mak, nanti mak update la di blog tajuk - Nana goes to school, " . Tapi betul laa...mak takde update pon lagi pasal Nana dah masuk tahun 1 kan ? Ish , Ape la mak ni....tak macam ibu2 lain yang kemain lagi dah dok upload gmbar di fesbuk.....sori ye Nana.

So here it is.....Nana on he first day at school.






Ya, Nana @ Aina Rihana dah masuk tahun 1. Alahai...dah besar dah baby tua mak ni. Nana memang excited sangat nak masuk sekolah rendah ni. Malah memang tak sabar2.

On the first day tu Mak pegi la hantar Nana dengan kak chik ke Sk Pasir Puteh....tahun ni 3 orang anak mak skolah petang...Nana, Kak Chik and Kakak Sophea. Tinggal Angah je yang sekolah pagi. Jadi bila waktu petang tinggal la Angah je kat rumah jadi anak tunggal . Hehehe.

So masa first day tu mak hantar Nana...tengok Nana masuk barisan untuk perhimpunan and memang ramai la parents lain2 yang dok menunggu anak2 masing2. Tapi mak tunggu kejap je...hehehe....tak dan habis perhimpunan Mak dah balik .  Sebenarnya lepas perhimpunan tu ada taklimat untuk ibu bapa murid2 Tahun 1 ni...tapi Mak tak pegi sebab Mak dah tahu dah apa yang akan di ceritakan masa dalam taklimat tu nanti.....pasal PBS, pasal konsep i-think bla bla....Mak dah dengar dah tahun lepas masa Kak Chik tahun 1....so tahun ni mak rasa tak perlu la dengar dah. Hehehe.

Jadi mak pon balik laa....waktu rehat mula2 mak ingat nak pegi la jugak jenguk Nana....nak ajar la dia membeli kat kantin....tp Mak tak terpegi plak sebab Ayah ajak pegi pekan plak.....kol 5.40 Mak pon pegi la amek Nana and Kak Chik di skolah.....

Nana nampak sangat la hepi.....kak chik pon ok jelaa...Dah balik rumah mak pon tanya la Nana...makan apa kat skolah...beli apa.....Nana kata dia beli Mee Gemuk 50 sen, pastu air soya dalam tin 1. Mak pon buat la kira2 dalam kepala......cukup ke duit RM1.50 yang mak bagi dia untuk beli semua tu...macam tak cukup je....

Mak pon tanya la Nana....ehh...cukup ke duit mak bagi ? Nana jawab....Nana amek duit kak chik.

Aduhaiii...sabor jelah anak mak neh....di pow duit kak chik dia rupanya....

Skang ni dah masuk minggu ke-2 skolah...Alhamdulillah...Nana is doing well, dah dapat kawan baru kata dia...nama Azza Dahlia....gitu kot eja nya. Tapi cikgu belom divide kelas lagi...masih berorientasi ikut grup.....tapi tu la...turn Nana ni...mak tak tunggu pon kat skolah. Hantar pon dekat gate skolah je...kadang2 Mak drop je....sabor jelah mak ni kan ? Tak macam tahun lepas masa Kak chik tahun satu hari2 mak pegi tunggu....kang rehat mak pegi lagi jenguk.....seminggu jugak la dok ulang alik. Tapi kali ni mak selamberrrr... je.....mujur la Nana ok je.....

OK lah...untuk baby tua Mak , Nana....selamat ke sekolah belajar rajin2 ye.....Mak sayang Nana !

Comments

Popular posts from this blog

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Fettucini Alfredo

Aileen Diyana, the lucky no. 6!