Posts

Showing posts from January, 2013

Lembu

Tiap2 pagi bila hantar suami ke sekolah dia ...err....rasanya it's more like I tolong wat balik kereta je sebab hubby yang drive..hehehe. ...ok,sambung, tiap kali ke sekolah cik abang pagi2 mesti akan lalu kawasan kampung......kawasan bendang....memang cool je rasa....dan sepanjang jalan tu memang banyak lembu2 dan juga kuda.

Bila dah banyak lembu2 dan kuda2 ni tentu la taik2 lembu dan taik2 kuda pon banyak juga. Tapi bukan itu yang saya nak cerita.....yang saya perasan ni..kuda2 ni tak gemor sangat dok bersantai kat tengah2 jalan...mereka lebih suka dok tepi jalan....in group of course dan bila ada kereta lalu kuda2 ni reti bahasa la jugak nak ke tepi.

Tapi kalau lembu2 ni....aduhai....dah la suka berkumpulan, pastu pulak selamba je dok tengah2 jalan. Kereta lalu pon lembu tu buat bodo je....buat tak paham sambil mulut mengunyah2. Memang lembu betul laaa....

Even orang dah hon2 pon masih lagi wat bodo...kita la pulak yang nak kena mengelak... Saya suka la perati muka lembu2 ni....…

Kek Butter (Butter Cake)

Image
Kek Butter.

Hari tu ada orang mintak dengan saya resepi kek butter ni. Sori la yer kepada yang berkenaan sebab lambat bagi resepi. Kek butter ni bagi saya senang je, sebab ni kira basic resepi la untuk buat kek. Bahan2 pon tak banyak dan tak pelik2.

Bahan2:

- 200g butter
- 200g gula castor (saya guna gula pasir biasa tu jer....)
- sedikit esen vanilla
-4 biji telur
- 270g tepung naik sendiri + 1 sudu kecil soda bikarbonat (ayak bersama)
-1/2 tin susu cair.


Cara2:


- masukkan butter,gula dan esen vanilla ke dlm mangkuk kemudian putar sehingga kembang, gebu dan berkrim.

- setelah itu, pecahkan telur sebiji demi sebiji ke dlm nya dan putar lagi hingga sebati.

-kemudian, masukkan tepung yg sudah di ayak bersama2 soda bikarbonat tadi, berselang seli dengan susu cair, sehingga la habis.



- panaskan oven pada suhu 180'C

- griskan loyang bersaiz 9 inci dgn minyak/butter kemudian lapik dgn kertas.

- tuangkan adunan kek ke dalam loyang dan bakar di dalam oven kira 40-45minit, atau pon sehingg…

Sibuk sikit....

Aduhai, sejak skolah dah start ni serius la saya tak sempat nak update blog. Even sehari2 pon rasa terkejar2.

Ni semua sejak saya naik pangkat ( eh, ke turun pangkat? hihihhi) kena jadik supir plak. So pagi2 kol 6.30 dah keluar....balik rumah siap2 kan budak kecik dua orang ni pulak....hantar Nana ke Pasti pastu pegi sarapan dengan Yasmin. Yer, Yasmin skang sekolah petang itu yang jadik terkejar2 tu.

Nanti balik rumah nak kena buat kek plak...kalau sempat saya masak, kalau tak sempat tapau ajelah jawab nyer. Huhuhu. Sekali sekala menapau tak apa, tapi kalau dah selalu tu bosan juga dan saya rasa tak seronok tak dapat masak sendiri untuk anak2 and incik suami.

Kang nanti kol 11.30 ke gitu kuar pulak pegi amek Nana and terusss hantar Yasmin skolah...dan terusss tunggu Sophea and Laila balik sekolah plak sekali harung. Balik rumah setel apa kerja yang kena setel....nanti kol 3 gi amek incik suami plak. Haa...tak ke macam supir tu kan ? Hehehe.

Tapi skang ni incik suami soh amek dia kol …

HOMESTAY IN KOTA KINABALU, SABAH

Image
(This is a Sticky Post, please scroll down for latest entry, thank you)
LOOKING FOR A PLACE TO STAY IN KOTA KINABALU ??

SEARCH NO MORE ! 

3 BEDROOMS, 2 BATHROOMS HOMESTAY. GROUND FLOOR APARTMENT SWIMMING POOL, 24 HOURS SECURIT,
FREE WI-FI

30minutes drive from Kota Kinabalu Airport
10minutes drive to city centre
5 minutes drive to 1Borneo, UMS, UITM, Politeknik Kota Kinabalu, Gayang Seafood Restaurant, Salut Seafood Restaurant,
easy access to Kundasang





PROMOTION RATE : RM150/night ONLY !

CALL NOW ! EARLY BOOKING IS A MUST ! 014-5691618

Yasmin Goes To School!

Image
Yasmin  with her friends ( Zafira and Arina)  who went to the same kindy with her.

Yup! My 3rd daughter Yasmin is now in her Primary 1. Ahh...how time flies so fast. I still remember writing an entry about her birth 7 years ago in this blog and now she's going to school !  She is a big girl now. Luckily that I have my two elder daughters studying at the same school in the morning session so I can count on them to look on Yasmin .