Posts

Showing posts from April, 2010

Kenapa Saya Tak Boleh Jadi YDP PIBG?

Sebab masa mesyuarat PIBG skolah anak2 saya baru2 ni, saya tak pegi pon. Haa..cemaner nak jadi YDP?

Tapi, bila saya dengar citer sahabat saya yang pergi baru2 ni, dia kata sangat la tidak best walaupon ada makan2 free. Dia kata, proses nak mengundi siapa yang jadi YDP,S/U, AJK ...semua lah...sangat la pelik dan tidak pernah dilihatnya. Ini yang saya dengar dari sahabat saya ni la...
Dia kata...tak mengundi pon. Sekali cadang nama sapa....terus setuju.Aikk..? Tak ke pelik tu. Gini la..saya bagi contoh la kan...supaya tuan2 dan puan2 nampak lebih clear.



Pengerusi Majlis : OK....siapa ada cadangan untuk jawatan YDP PIBG bagi tahun ini? (ayat ini di olah semula suka suki oleh saya ye...)

Parent A : Saya cadangkan supaya kita kekalkan sahaja organisasi PIBG yang sedia ada.

Pengerusi Majlis : Ada siapa2 yang setuju?

Cikgu A : Saya setuju!

Pengerusi Majlis : Maka dengan itu organisasi PIBG sebelum ni, di kekal kan.

Me (if I happened to be there) : wtf ? (dalam hati jela)

Agak2 koran…

Kesian

My kids bagi tahu aku...tandas kat skolah rosak semua. Nak kencing pon payah. Aku tanya, rosak cemaner....pintu sumer rosak takboleh di tutup.

Hmm...kesian kat budak2 skolah SK Pasir Putih (Sekolah Impian). Daif nyer tandas pon rosak. Kata skolah impian. Imagine la....kat skolah tu ada 6 buah tandas, tp yang boleh diguna sebelum ni cuma 2 jer. Lagi empat hanya sebagai perhiasan. Sian budak2. Dah kalu budak2 terberak terkencing kat dalam kelas....satu hal la plak kan? Kesian plak kat cikgu cikgu.

Tak tahu la kat mana budak2 ni melepas kan hajat masing2. Kalu setakat air kecil..ok lagi la..buat nya nak buang air besar,cemaner yer?

Kesian kat SK Pasir Putih ni...tader peruntukan....jangan kata nak repair toilet....nak beli kusi student pon tak mampu. Kesiaaaan....kesiaaaann (tiru nada pembantu En.Jamil cerita Madu 3). Owh...ingat kan entry saya yang pasal pihak skolah mintak sumbangan kerusi untuk sekolah....well, saya tak bagi. Kedekut kah saya? Sahabat saya sorang ni ada dua orang anak be…

Pizza Panas!

Semalam Sophea balik je dari skolah, sampai je kat umah, terus dia bagi aku satu note kecik. Aku pon baca....bla bla bla.....ooo...cikgu dia nak oder pizza. Ok la. Dah ada dah sorang ejen bakery aku kat SK Pasir Puteh. Hahaha...nasib ler anak.

So tadi dia gi skolah sambil bawak 3 kotak pizza panas. Bawak masuk bilik guru. Cikgu2 ada yang tengok.

Hari ni dia balik...bagi lagi nota...cikgu dia nak pizza lagi. Suh bawak esok plak. Bah, aku kata. Dah dok meniaga la plak anak aku kat skolah. Agak2...makcik kantin marah tak ?

Mee and Fish?

Image
Hah,baru ada idea nak tulis apa. Ni haa...whenever I go to this stall not very far from my house apart of its famous Soto and Bakso, I suka la jugak oder benda ni.... Mee Goreng Basah with Isi Ikan (Fried Egg Noodle with fish chunks)


see the fish chunks? nyum2.



So far memang tak pernah lagi jumpe kat mana2 kedai di semenanjung. Kalu kat Sabah ni...especially Keningau..ada la a couple restoran yang jual. Kalu kat Sabah ni..if you order for Mee goreng basah ..what you'll get is mee goreng with sheer, transparent and thick sos...or kuah la. ..which normally known as Mee Ladna back in the peninsular. Usually, if I opt for mee goreng basah I would ask for the Seafood version. But kalu kat kedai Alan ni...I suker Mee goreng basah dengan isi ikan. Nyum ! Nyum! Isi ikan dia banyak....sos or kuah dia is not too thick yet not to runny. Just nice. And the isi ikan is soooooo soft. Sangat la sedap.

If you happen to be in Keningau...and always fancy Soto or Bakso you should go to this Warung …

To stay at the hostel or not to stay?

If it were you which one do you prefer?

I , myself never stayed at a hostel during my school years. I went to a regular daily school which do provide hostels for students from out of town . Both with my previous secondary schools. I used to dream of going to boarding school but luckily, I was never given the chance.

I, personally do not have any plans of letting my kids to stay a school hostels. Unless if it is a boarding school, then I guess I don't have a choice. If it's just a regular school and only 10km away from the house, then there's no need for my kids to stay at the hostel.

I want my kids to be near to me...to grow right in front of me. I want to spend as much time as I can with my kids while I can. Especially during their adolescence. And when the time has come for me to let them go....then I will. Just like my mom did. Only two of my sisters stay at hostel.. Itu pon mainly because it was boarding school...they went to MRSM, itu pon when they were already 16. S…

Exhausted

Image
Yer. Saya sangat penat. Sangat2 penat. tak larat. tido tak cukup.makan tak sempurna. tader waktu rehat. kaki tangan badan kepala mata..bulu mata pon... sumer sakit. ada orang kesah? owh.yang kesah ramai. tapi setakat tu jela. kadang2 rasa macam over the limit dah. but, ntah. kadang2 rasa macam machine pon yer jugak. kerja jer. tader sosial life. kerja tak stress pon.cuma penat je. punya penat sampai rasa macam nak nangeh.tp tak nangeh pom. macam je. pastu mula la nak marah. jadi, jangan kaco saya. I jut need a break.

Apa la ??

Apa la nak di tulis (or di taip to be precise) .

Sesungguhnya I'm totally lack of idea.

Terasa nak update blog sebab tengok macam dah lama tak berupdate, tp siyes tader idea.

Apa nak cerita?

Nak cerita pasal masak apa hari ni?
Nak cerita pasal apa yang saya buat hari ni?
Atau ke mana saya pegi hari ni?
Tader apa lah yang menarik sangat.
Pada pandagan saya la.

Yer la...setakat pegi kedai kat Taman Luagan pasal nak beli sayur kangkung dan keropok lekor pastu kena pow ngan anak2 beli bubbles dan eskerim perasa keladi kat gerai Si Madu 2...(tu pon anak nak pow lagi minum milo ais kat gerai Si Madu 3 plak !)

Ataupon pasal saya naik motor tak pakai helmet masa hantar si Hugau balik pastu terserempak plak ngan Boss JPJ Keningau masa kat simpang Warung Si Alan....

Ke nak cerita pasal Si Hugau si budak Bajau + Dusun (Hugau lagik) yang dah pandai makan Ikan Singgang cicah ngan budu dan telah berjaya menyeludup petai masuk ke rumah saya?

Atau pon nak cerita pasal anak kembar makcik yang jual air anggur …

=)

A neighbour of mine was so concern when her 12 year old son kept singing Michael Jackson's song - You Are Not Alone. She insisted her son to sing Nasyid, instead of pop songs. I only smiled. May be singing is not something common in her house.

If only she knew that I LOVE to sing ,if only she knew that my father was a good singer and so do my sisters and brother and we do sing (a lot!) what would she think of me.

And if only she knew that my kids also like to sing.....and my 2 year old daughter keeps singing Lady Gaga's Bad Romance....I guees she'll say : Who is Lady Gaga?