Posts

Showing posts from October, 2013

Sila La Hubungi saya !

Image
Alhamdulillah....saya dah pon lulus exam asas takaful dan sekarang ni saya dah pon jadi ejen berdaftar MAA Takaful.





Asalnya suami saya dulu yang jadi ejen, sekali dia ajak saya join jugak. Senang dia kata, kalau ada apa2 event ke...apa ke...boleh la buat sama2.....so saya pon amek ajelah exam tu.

Berdebar2 jugak sebab saya tak study satu hape pon ! Dah la bab2 ekonomi ke...muamalah ke...bukan bidang saya tu....tapi redah je lah amek exam. Risau jugak kalau2 tak lulus....malas nak ulang2 sebenarnya.

Sebelum exam tu memang dah gi toilet siap2 dah...kosongkan pundi kencing semua...tapi bila tengah jawab exam tu alahaii.....makin beriya2 rasa nak kencing la...berak la...terkentut semua ada ! Kaki ni tak duduk diam sekali...adoi lah. 2 jam peksa tu rasa macam lamaaaaaa sangat nak habis. Soalan pulak humangaaiii ! Susah nye lah. Siyes susah ! SEmua saya jawab main hentam je...serta ikut common sense je.

Tapi Alhamdulillah...dah rezeki saya agaknya....saya LULUS ! Hehehe. Happy la jugak .

So…

Nasi Arab/ Nasi Mandy Kambing

Image
Sejak makan nasi arab di restoran sahabat saya Amelia dan Nazli di Melaka hujung tahun lepas ( Restoran Nasi Beriani Haji Thamby, Padang Temu) kami anak2 beranak dah jadi kemaruk haaa... nak makan sokmo. Tapi di Keningau ni mana la nak cari ...memang tak ada orang jual pon. Di KK ada la jugak ....tapi yang saya tahu di Grace Point je.....


So bila terasa nak makan memang la kena buat sendiri. Sedap sangat tu...tak la jugak, tapi boleh la kot....incik husband kat sedap, anak2 pon suka.....ok la kan ? Ada la beberapa kali buat nasi arab ni. Mujur la bahan2 nak buat senang di cari dan ada di jual di Keningau ni.

Masa buat solat hajat untuk Sophea periksa UPSR baru2 ni pon saya buat nasi arab. Siap hidang dalam talam lagi....hehehe...pastu masa raya haji baru2 ni pon Cik abang suruh saya buat nasi arab jugak.....mula2 tu memang rasa macam susah nya nak buat nasi arab ni..tapi bila dah cuba buat 2 kali rasa macam ok laa....tade la rumit dan renyah sangat buat nasi arab nih....

Itu jelah nak …

Dari Dapur Janna : Resepi Mexican Bun

Image
Baru2 ni, Mak buat roti. Mak ni sebenarnya lama dah tak buat roti. Setahun lebih dah kot walaupon dulu2 Mak jual roti sebenarnyya ! Ha..percaya tak ?

So mak pon buat la roti...buat dua jenis je...Mexican Bun dengan Sweet bun jah. Itu je yang sedap tapi senang di buat. Bila dah siap2 bakar, dah buat keluar dari oven baunya sungguh la harum dan memanggil2. Tapi, tak boleh makan lagik ! Mesti la kena amek gambar dulu. Hahaha. Lepas dah upacara amek gambar baru la boleh di ngap.

Bila dah amek gambar of kos la kena la upload kat mana2, kat fesbuk dan instagram la seharusnya kan. Ater, bila dah upload gambar roti ni di media sosial maka ramai la peminat2 Mak yang mintak resepi. Mak ok jer....kita jangan kedekut ilmu. Cuma tu la...sori la ye semua sebab lambat mak update resepi kat blog ni. Malas nak mengarang sebenarnya.

So ini lah resepi nya...resepi ni mak main hentam je sebenarnya....tapi insyaAllah jadi la kalau buat nanti .







Mexican Bun 


a)Bahan2 utk inti :

- marjerin atau butter di poton…

It isn't that bad for not having a phone, until................

Baru2 ni tablet saya which is also my fon buat hal tak boleh nak caj. Ada la dalam 2 hari gitu saya tak dapat bertelefon, tak boleh nak bukak fesbuk, tak boleh nak tengok gambar2 Nora Danish dengan boipren dia Si Nadem Nazri tu dekat Instagram .....hahaha. Agak hangin juga la . Moody je. Pastu ntah cemaner Cik abang saya ejas dah ok dah...dah boleh caj dah. Maka hidup saya pon kembali normal dan bahagia. Hahaha. Over nye la.

Sekali.....2 hari lepas tab saya tu buat hal lagi. Kali ni keras kejung dah tak boleh buat apa dah. usik sana, usik sini....takmo idop dah. Aduhaii......tapi ntah kenapa kali ni saya cool je. Rilek je. Pasrah sebenarnya. Cuma risau juga la kalau ada orang yang call/ sms/ whatsapps nak order kek ke ape ke ....habis la kacau bisnes saya yang juta2 tu kan, Hehehe.

Tak apa la..nak bisnes ni tak semestinya cuma melalui fon kan ? So memang saya rilek je lah. I guess it's not that bad lah walaupon takde fon.......sehingga lah anda rasa macam tunggul bila orang sebelah …