Monday, February 13, 2017

Dari Dapur Janna : Spaghetti Bolognese

Masa saya update resepi udang butter telur masin baru2 ni sebenarnya saya ada berhutang satu lagi resepi  iaitu resepi Spaghetti Bolognese.

Malu nak share sebenarnya sebab resepi yang mak guna ni biasa2 je, Lagi pon mak guna instant spaghetti sos je pon, Haha, Tapi untuk tidak menghampakan permintaan sahabat saya ni saya share la jugak,





Spaghetti Bolognese My STyle

Bahan2:

1/2 packet Spaghetti ( ikut instruction pada packaging dan masak  hingga ala dente, maksudnya biar dia masih ada rasa kenyal2 gitu, Jangan masak sangat nanti spaghetti mudah hancur and patah2)

* pastikan anda masukkan garam ke dalam air rebusan tu ya. Generous.


Bahan2 Sos :

2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar holland
( cincang kasar )

3 sudu besar minyak zaitun ( minyak biasa pon boleh)

3 hingga 4 batang lobak merah ( di dadu kecil2)
2 biji tomato ( di dadu kecil2)

400g daging cincang ( ayam or daging pon boleh, tapi mak suka daging)
2 botol sos spaghetti jenama Kimball ( mak suka jenama ni sebab murah, dan sedap)

satu sudu kecil oregano kering
4 sudu besar parmesan cheese

garam secukup rasa.

air.


CAra2 :

- panaskan minyak zaitun di dalam kuali kemudian tumis bawang putih dan bawang besar hingga layu.
- setelah itu masukkan lobak merah dan tomato yang sudah di dadu kecil2. Kacau rata . Masukkan sedikit air sehingga semuanya tenggelam , kecilkan api , tutup kuali dan biarkan sehingga lobak merah lembut ( kira2 15 minit)

- Bila lobak merah dah lembut, masukkan daging cincang. Kacau hingga daging berubah warna menjadi pucat. Masukkan pula sos spaghetti dan satu botol air ( guna botol spaghetti tadi untuk sukat). Kacau2 lagi dan biarkan ia mendidih dan kuah nya pekat sikit.

- Sekarang masukkan oregano, garam dan parmesan cheese. Kacau2 sekejap dan lepas tu boleh la di hidang dengan Spaghetti.


* selain daging cincang anda juga boleh guna sosej cocktail yang kecik2 tu pon sedap.
** selain di makan dengan spaghetti sos ni boleh juga kita guna  untuk buat lasagna.

Now i know...


Sekarang saya sudah tahu....
kenapa orang selalu kata perempuan lebih cepat tua dari lelaki.....

😢😢😢


Thursday, February 09, 2017

Dari Dapur Janna : Udang Butter Telur Masin

Saya ni nak menunaikan janji saya untuk bagi resepi Udang Butter Telur Masin. Maaf la kawan2, adik kakak..sebab lambat skit bagi resepi. OK, tanpa melengahkan masa mari la kita tengok cara2 nak buat udang ni macam mana...






Udang Butter Telur Masin

Bahan2:

400g udang (bersaiz sederhana, dibuang kulitnya dan di belah belakang butterfly style. saya memang suka bukak kulitnya)

garam, kunyit secukup rasa

5,6 sudu besar tepung jagung/


Cara2:
- campur semua bahan2 di atas bersama udang, gaul rata .
-Panas kan minyak masak dan goreng udang tadi sehingga masak.
- Ketepikan


Bahan2 untuk Sos:

2 sudu besar butter
1 sudu besar minyak masak
4 ulas bawang putih , di cincang
4-5 biji cili padi, di hiris
1 biji cilihijau/merah, di cincang kasar
2 pelepah daun kari
1/4 tin susu cair
2 sudu besar susu pekat manis + setengah cawan air
sebiji telur masin yang sudah di rebus , di hancur2 kan.
garam secukup rasa
1 sudu besar tepung jagung.


Cara2:

- panaskan butter + minyak masak, kemudian tumis bawang putih, cili padi, cili merah/hijau dan daun kari hingga wangi
- masukkan telur masin yang di hancur2 kan.  Kacau rata.
- masukkan susu cair, susu pekat manis + air, kacau rata.
- perasakan dengan garam. Jangan banyak sangat sebab telur dah masin.
- bancuh kan tepung jagung dengan sedikit air dan campurkan ke dalam kuali tadi. Kacau supaya tepung tidak berketul.
- Ketika ini boleh la di masukkan udang yang kita telah goreng tadi. Kacau hingga sos rata.
- Siap.


Note : Selain udang , kita boleh juga guna ketam, isi ayam, isi ikan or sotong . Semua pon sedap. Heheh. Cuba jangan tak cuba !

Wednesday, February 08, 2017

Blood is thicker than water, indeed.

Cuti Tahun Baru Cina baru2 ni saya telah berpeluang untuk pulang ke Semenanjung berdua sahaja dengan Aileen. Terima kasih kepada encik suami kerana telah mengizinkan saya bersama dengan ma abah dan adik beradik saya sekejap. Mudah mudahan Allah akan melimpahkan rezeki buat Ayang...ameen.

Pada awalnya memang saya berhasrat untuk balik tapi saya pada mulanya tidak mengharap sangat...sebab yelah..tiket flight tu bukan berharga seringgit dua. Tapi Alhamdulillah...Allah telah mengizinkan saya untuk balik juga....seronok sangat2.

Tujuan asal balik tu sebenarnya nak bersama2 dengan kakak sulung saya who had been through tough time. So when we heard that she wanted to go to KL just to ease her mind and be with my two other sisters in KL so we ( me and my other siblings) thought ...why don't we get together in KL . Just to support her. Further more my sister who lives in Japan was also in town and I haven't seen her for 2 years! The last time we saw each other was during our youngest sister's wedding back in 2014.

At last we all decided to gather in KL. All of us including Ma and Abah. Except for our littlest sister couldn't make it. She's in Melbourne, Australia.

So I was the one who arrived first...on the January 27 early in the morning followed by my sister Siti from Sandakan with her baby girl Nuha in the afternoon....and the next day we went to KLIA to meet the rest of the family.. Ma and Abah together with Kak Lah and her two sons took the same flight with Ahlami  from Kota Bharu. Jie and family drove all the way from KB too despite off the flood news....Kakak , Abe Long and Ann already arrived on the 28th morning . They took the earliest flight from Singapore.

So...there we were....almost complete in KLIA. Though it was a short meeting with Ami...but it was sweet and memorable indeed. We also were joined by my two aunts and cousins. That's very sweet of them.



Kak Noor booked a homestay for all of us not very far from her house and we spent 2 nights there. We went shopping together....we dine together....it was fun. I'm sure we had a blast even just for a short time.

I really hope that this bond will stay strong together....I love all of you so very much !


Sunday, January 22, 2017

Tagal Kampung Kinolosodon, Papar.

Oh, lupa pula saya nak tulis pasal cerita kami pergi ke Tagal Dolungan Sumbiling, Kg Kinolosodon di Kimanis. Eh, apa tu? Panjangnya nama? Hehe. Ok, mari la kita cerita satu-satu.



Tagal ni maksudnya ' tidak boleh memancing'. Mana2 sungai yang sudah kena tagal ni maknanya kita memang tidak dibenarkan memancing kat situ. Tujuannya adalah untuk menjaga stok ikan di sungai tu. Eh, stok la pulak....kira macam nak jaga populasi ikan di sungai tu. Haa..macam tu la. Tapi tak silap saya dalam sekali setahun akan ada satu hari khas akan diperuntukkan di mana orang ramai akan dibenarkan untuk menangkap ikan. Tak kira nak pancing ke, nak jala ke..atau nak sauk2 je tak kisah. Tak silap saya laa...kalau salah tolong betulkan ye?

Sebenarnya di Sabah ni ada banyak juga sungai sungai yang kena tagal tapi yang paling popular dan boleh kata paling ramai dikunjungi oleh orang ramai ialah di Kg. Luanti, Ranau. Kalau dari Kota Kinabalu tu kira-kira 2 jam naik kereta..ataupon mungkin lebih. Boleh dikatakan tempat ni adalah antara destinasi wajib bagi mereka yang melancong ke Sabah. Saya pon tak pernah sampai lagi sebenarnya. Hehe.

Tapi, baru-baru ni (kira2 tahun lepas la) saya dapat tahu dekat Kimanis tu rupanya ada juga Tagal ni. In fact ada dua tempat. Padahal dok lalu situ sokmo, setiap kali nak ke KK memang lalu jalan Kimanis ni tapi tak pernah pula saya tahu ada tagal yang memang dibuka untuk orang ramai. Aduhai....jadi baru-baru ni juga saya berkesempatanlah bawa anak-anak ke salah satu tagal yang ada di jalan Kimaniß ni iaitu Tagal Dolungan Sumbiling, Kg. Kinolosodon yang berada di dalam bahagian Papar.

Tagal Kg. Kinolosodon ni kalau dari Kota Kinabalu jaraknya kira2 1 jam la..tak pon 1 jam lebih. Bergantung kepada cara pemanduan dan trafik. Hehe. Tapi jalannya okay. Tidaklah berliku liku sangat macam nak ke Ranau tu.

Kebetulan hari yang kami pergi tu hari cuti umum tahun baru jadi pengunjung agak ramai. Kebanyakan yang saya tengok memang siap bawa tuala, baju extra , makanan dan minuman sebab memang boleh kalau nak berkelah sambil bakar ayam ke kat situ. Tapi kalau musim cuti agak sesak la sedikit.

Tagal ni dibuka setiap hari dari jam 8,9 pagi ke macam tu sampai jam 4.30 petang. Tetapi....ha..ada tetapi di situ...jika hari hujan dan air sungai menjadi deras biasanya pihak pengurusan akan tutup tagal ni sebab keadaan sungai yang agak bahaya. Hari yang kami pergi hari tu tak hujan pon walaupon cuaca sedikit mendung tapi air sungai nya boleh tahan laju jugak dan pengunjung semua tidak dibenarkan mandi pada hari tu tapi aktiviti memberi makan ikan masih boleh berjalan seperti biasa. Selamatlah kiranya.

Bayaran masuk ke tagal ni tak mahal pon.
Untuk warganegara harga untuk kanak- kanak (12-10 tahun) cuma RM1 dan dewasa (13 tahun ke atas) RM3 sahaja. Bawah 10 tahun percuma. Tak payah bayar.

Mana kala untuk Bukan Warganegara , kanak-kanak RM3, dewasa RM5.

Makanan ikan pula harganya RM2 sebungkus.



Ikan- ikan yang ada di sungai ni ialah ikan kelah yang boleh dikatakan jinak sebab bila kita bagi makan ia akan selamba je datang dekat kita , berbelit2 di kaki. Agak geli juga bila ikan2 tu bergesel. Hehe. Bagaimanapun pengunjung adalah dilarang untuk menangkap dan mengangkat ikan tu...setakat nak gosok2 badan ikan tu dalam air , ok lagi. Tapi kalau sampai nak angkat, nak peluk untuk bergambar....itu tak boleh. Malah ditegah sama sekali. Tiada tempoh masa dihadkan. Maknanya korang boleh nak dok situ bagi ikan makan dari pagi sampai petang pon tak apa.  Cuma orang ramai dinasihatkan agar berhati2 la masa bagi ikan makan tu sebab batu2 kat sungai tu agak licin jugak. Takut tergelincir je.






Macam mana nak ke tagal Kimanis ni ? Anda bolehlah memandu jika nak ke sini. Public transport tu saya tak pasti pulak ada ke yang boleh hantar sampai ke tagal ni tapi kalau dapat memandu sendiri itu lebih baik. Jika anda memandu dari Kota Kinabalu @ Beaufort , selepas bulatan yang nak ke Beaufort tu ada la kot dalam 35minit lagi ...dan simpang tu berada di sebelah kanan jalan. Jika anda memandu dari Keningau , selepas turun dari bukit Kimanis boleh lah drive pelan2 sebab dah tak jauh sangat dah dan simpang tu berada di sebelah kiri jalan. Ada juga papan tandanya. Cuma mak lupa nak ambil gambar. Hehe.

Ok lah. Rasanya cukup lah ni info yang mak boleh bagi dan mudah mudahan ia dapat membantu anda semua.

Saturday, January 14, 2017

Mungkin.






Mungkin saya tidak layak untuk meminta.....

Mungkin juga tidak layak untuk menerima....