Sunday, February 08, 2015

Ulas sikit2 je.

Assalamualaikum semua...

Hari ni saya bukan nak tepek resepi. Hehehe. Hari ni saya nak membebel je walaupon sebenarnya saya masih ada terhutang beberapa resepi dengan kawan2 . Resepi Roti Naan belum update...dah ada kawan ni mintak resepi nasi beriani...resepi kari kambing lah..aduhai. Sabar yer kawan...nanti saya akan update satu2.

Banyak sebenarnya yang saya nak cerita kan...dari cerita banjir besar di kampung saya baru2....pastu cerita anak2....cerita pasal kes nak rotan2 anak la....macam2 lah. Tapi tu la..keadaan sangat la tak mengizinkan saya untuk mengadap laptop lama2.  Asal nak mengadap je ada orang . Hehe. Almaklum, laptop ada 1 jer.



Banjir. 

Banjir yang berlaku baru2 ni memang banjir terbesar la yang pernah saya tengok. Sayang nya saya tidak berpeluang untuk merasainya sendiri sebab tak balik kampung pon hujung tahun lepas. Jadi saya cuma dok berdebar2 depan laptop sahaja. Hari2 telefon ke kampung tanya perkembangan. Adik2 yang dok kat rumah my mom pon tak boleh nak update status di Facebook...nak buh gambar pon tak boleh nak tunjuk kat adik2 beradik lain yang jauh...sebabnya bateri fon dah kong, letrik pon tak ada nak caj. Seminggu juga la h letrik tak ada. Memang menguji sungguh. Tapi dalam pada kami merasa susah tu hakikatnya kami ni di kira masih jauh beruntung kalau nak dibandingkan dengan saudara2 senegeri kami yang berada di Kuala Krai dan Gua Musang. Bukan setakat letrik tak ada....dengan rumah2 nya sekalo hanyut di bawa air. Lagi sedih. Sekelip mata je mereka hilang harta benda yang dah di kumpul sekian lama. Tapi itulah nama nya ujian...kehendak Allah s.w.t.

Namun hikmah dari kejadian banjir besar ni kita dapat lihat rakyat negara kita bersatu padu...berganding bahu dan tenaga serta wang ringgit beramai2 menghantar bantuan kepad mangsa2 banjir ni. Dah tak kira dah apa bangsa..apa agama...semua tu dah tak jadi isu dah.

OK lah...tu jelah dulu. Nanti bila2 saya ulas pasal rotan plak yer...


Tuesday, January 27, 2015

Resepi Chapatti

Assalamualaikum....

Baru2 ni saya upload gambar chapatti di Facebook. Gambar tu dah lama cuma baru upload. Dah ada kawan ni mintak resepi chapatti plak. BOleh2...tader masalah, saya memang suka kongsi resepi..lagi2 resepi yang mudah2 jer....

Resepi ni saya dapat dari salah satu forumner di Cari Farum. Lama dah saya jumpa resepi tu. Sapa yang post pon saya tak ingat dah....Apa2 pon thanks kepada forumner tu yang sudi berkongsi resepi.....
So ini lah resipi nya...




 CHAPATTI

Bahan2:

500g tepung atta
secubit garam
1 sudu besar minyak sapi ( kalau xder minyak sapi, boleh guna minyak masak biasa je tp letak dalam 3 sudu besar)
 1 cawan air.

Cara uli :
- masukkan tepung ke dalam mangkuk bersama garam. Kemudian masukkan minyak sapi dan gaul2 hingga rata.
- masukkan air sedikit...sehingga adunan lembut tetapi tidak melekat di tangan. Jika adunan nampak sedikit keras tambah kan lagi air.
- biarkan  doh rehat seketika sebelum mencanai. ( pastikan di tutup supaya adunan tidak mengering)

Cara nak masak :
- uli doh chapatti kecil2 agak2 sebesar bola golf.
- kemudian canai nipis di atas. Tapi jgn nipis sangat.
- panaskan kuali leper. Pastikan kuali betul2 panas sebelum memasak chapatti. Cara nak tahu kuali benar2 panas ialah dengan menabur sedikit tepung, Kalau tepung tu terus bertukar warna jadi perang maknanya kuali dah betul2 panas .
- letakkan chapatti yg telah di canai ke atas kuali. Balikkan . Kemudian tekan tepi2 chapatti dgn tuali kecil . Nanti chapatti akan menggelembung skit.
- balik2 kan lagi , pastu angkat .
- sapukan sedikit mentega pada permukaan chapatti yg masih panas supaya lembut.
- ulang sehingga semua doh habis.


Chapatti sedap di makan dengan kari ayam/ dagin/ kambing atau pon kurma ayam/ daging.  Dengan Keema pon sedap juga !

Selamat mencuba !

note : Tepung atta ni boleh di dapati di supermarket di bahagian tepung2. Kalau di Keningau ni saya biasa beli di Hiap Lee. Tepung Atta ni adalah tepung whole meal so chapatti is a healthy meal. :)

Tuesday, December 02, 2014

Soalan Jawab Masak2 : Bolehke masak nasi arab dalam rice cooker ?

Assalamualaikum....saya baru perasan ada yang bertanya di ruang komen soalan pasal nak masak Nasi Arab. Kepada yang bertanya saya minta maaf sebab lambat respon. Sebab saya ni jarang2 dapat meluang masa mengadap laptop. Jadi saya nak jawab la kat sini. Senang skit jawab begini supaya kawan2 yang lain pon dapat baca dah dapat tahu. Soalannya macam di bawah.

"Salam...bru trjumpa resepi ni. Nk tnye sikit..saya nk guna rice cooker bole tk sbb tk pndai masak nasi guna periok biase. Air stok ayam/kambing tu nk tunggu bg sejuk dulu ka bru masak nasi? Sukatan 1.1 air beras tu mcm mna saya kurang fhm maaf lah. Hrp dpt bntu sbb bru nk bljr masak nasi arab wlwpn dh tringin lama. Terimaksih."

Untuk pengetahuan saudari/puan yang bertanya ni...saya memang masak nasi arab guna rice cooker. Biasanya kambing or ayam tu saya rebus pon dalam rice cooker . Sebab nya saya tak suka nak guna periuk banyak2 nanti banyak jugak la periuk2 yang saya kena cuci. Hehe. Lagi satu kalau masak dalam rice cooker ni senang tak payah nak risau pasal gas habis ke. Style saya buat macam ni...saya rebus dulu ayam or kambing dalam rice cooker. Pastu bila ayam kambing dah empuk, saya keluarkan stoknya dan masukkan dalam bekas lain. Pastu saya masukkan beras basmathi yang saya dah sukat , cuci ,rendam dan tos kan ke dalam periuk. Pastu saya masukkan la pula stok tu.. dan masaklah nasik macam biasa.

Sukatan 1.1 air stok kira senang macam ni lah. 1 sukatan beras untuk 1 sukatan stok (air rebusan ayam/kambing)...tapi lebihkan skit sukatan stok. Haa..faham tak...gini lah....kalau la kata beras tu kita sukat 5 pot...maka sukatan untuk air rebusan untuk kita tanak nasi tu kita bubuh 6 pot. Haa...lebih kan 1 pot gitu.

Air stok kambing tu tak perlu kita tunggu sejuk pon tak apa. Sebab nanti kita nak masak nasi pon kena panaskan jugak kan? Kalau dah sejuk pon tak apa juga. Mana2 pon tak boleh.  

OK tak ? Harap2 saudari yang bertanya tu paham la yer.....Orait ! Kalau ada sapa2 nak tanya lagi boleh la bertanya pada saya di ruang komen ni..atau pon di FB saya ya !

Monday, December 01, 2014

Tahniah Anak Mak Laila Amani !

Baru2 ni result UPSR dah keluar. Kali ni result keluar lambat sikit sebab nya kek soalan bocor  tu kan...so calon2 semua nak kena mengulang paper English, Sains dan Math ( dan juga Bahasa Tamil) . Sampai kan jadi sejarah la UPSR tahun ni sebab ambil masa paling lama untuk settle iaitu sebulan haa !

Tahun lepas masa Sophea amek UPSR result keluar ngam2 dengan pihak skolah dia buat majlis hari kecemerlangan jadi terus la naik pentas terima insentif bagai....dapat juga sumbangan dari pihak luar skolah. Jadi Mak nya ni pon tumpang syiok la jugak. Hahaha. Tahun ni result kena amek kat skolah....

So pagi 26/11 tu kejut la Angah bangun pagi.... " Angah...bangun. Angah takmo amek result ke ? "

Terus Angah celik mata. Selalu nya punga la liat kalu kejut bangun pagi.  Kol 11 jugak baru kami pegi sebab nya dah tahu dah...pegi awal pon bukan terus dapat kan. Cikgu nak wat analilis apa semua..nak print sijil sedia baru la depa bagi2 kat student.

Angah yang nak amek result tapi semua pegi haa...adik2 pon nak ikut, Sophea pon nak ikut....Mak Ayah pon confirm la ikut kan...Mak ni berdebar la jugak skit2. Tapi always prepare for the worse.

Masa angah pegi amek result tu Mak and Ayah tunggu dalam keta je. Sekali masa tengah dok lepak2 dalam keta tu Cik Habang nampak la kawan dia  a.k.a cikgu budak2 ni namanya Cikgu Ramli  lalu depan keta. CIk Habang pon hon la konon say Hi Hi. Kawan tu pon angkat tangan. Pastu dia tunjuk ibu jari...tanda BAGUS. Pastu dia tunjuk lagi tangan di... 5 jari...macam Hi- 5 gituk.....alahai Cikgu Ramli..jangan la bitau..tak saspeng laaa... Hahaha. Ater ...cikgu pon tak sabor nak bitau haaa...

So makanya...betul laa....Alhamdulillah...Angah dapat 5A. Macam Sophea dulu jugak. Syukur sangat2.
She gets what she wants, what she had worked for. Alhamdulillah. Tahniah Anak mak. Keep it up yer ! 
So lepas dah amek result Ayah pon terus la bawak kami semua anak beranak pegi makan di PIzza. Hehehe. Angah yang dapat 5A kami semua pon dapat tumpang sekaki makan best2. Hehehe. Tengkiu Angah !

Maka untuk hari tu penuh la wall di FB menanya Angah dapat berapa...henfon pon berbunyi tak benti2 sbb whatsapps dok masuk bertubi2...pakat menanya belaka.
News feed di FB pon mula la penuh dengan gambar ibu bapa menepek gambar anak2 memasing sambil memegang slip result UPSR. Tahniah kepada anak2 sahabat2 dan sedara2 semua juga ya ! Menengok  gambar anak kengkawan yang pakat dok bergambar dengan result memasing maka saya pon bertanya la kepada Angah...." Angah nak mak amek gambar Angah sambil pegang result ke ? " , Yela...mana la tahu kot2 Angah sedih or terasa hati bila Mak nya tak de pon nak upload gambor anak nya sambil pegang slip result peksa.....Angah jawab " Takmo lah Mak" , hehe. Mak pon sinyuuummm saja. Tapi nak upload di sini...sebab di blog ni tak ramai yang tengok dan baca. Tak seramai di FB la....sebagai kenangan untuk Mak dan juga anak. 

SK Pasir Puteh tahun ni cuma 4 orang je yang dapatp 5A. 3 orang lelaki...seorang je perempuan. Tahun lepas 7 orang yang dapat  5A, tapi peratus yang lulus naik katanya.

Tahniah untuk anak Mak Laila Amani. Mak sentiasa doakan kejayaan untuk Angah di dunia dan di akhirat. Teruskan usaha Angah yer.....




Tuesday, November 25, 2014

Selamat Pengantin Baru Adek and Almie !



Adek bongsu kesayangan kami akhirnya sudah selamat bernikah. Baru nak cerita ni sebenarnya. Hehe.

13 September 2014 baru2 ni ...akhirnya lengkap lah kami 10 beradik anak2 Cikgu Wan Muhammad dan Wan Hasnah sudah bernikah dan berkeluarga.

Jejaka bertuah yag berjaya mencuri hati adik bongsu kami ni bernama Mohd. Almie....orang Melaka.  Baik dan sopan orang nya. Hehe. Memang sesuai dengan adek bongsu kami tu.

Saya tak pasti la macam mana mereka berkenalan...sebab tidak la pula saya menemuramah adik saya tu. Semua adik beradik pakat balik..yang dekat mahupon yang jauh.

Yang special kali ni....adik saya telah di nikahkan sediri oleh my Abah. Abah ni...walaupon ada 9 orang anak perempuan...sebelum2 ni memang tak pernah lagi nikahkan anak sendiri. Semua pakai kadi je. So bila sampai turn adik bongsu kawin ni memang kami nak sangat la tengok Abah yang akadkan pengantin. Akhirnya tercapai jugak hasrat kita orang...lagi pon lepas ni dah tade dah adik badik yang nak kawin kan.

Sayu la pulak bila tengok Abah nikahkan my adik bongsu tu. Bergenang ayaq mata. Haish. Apa2 pon semua nya dah selamat.

Memandangkan cuti pon pendek...jadual pon pack. So semua macam rush2 dan tergesa2. Saya po tergesa2 juga balik ke Pulau Indah. Penat drive balik ke KB pon tak hilang lagi dah nak drive balik ke rumah mertua la plak. Tapi..dalam pada nak balik sana tu masih sempat singgah Cameron Highland...adik lelaki saya la yang mengajak. Saya pon memang tak penah2 lagi sampai Cameron, akhirnya berjayala jugak pijak kaki di Cameron Highland. Cuma tu la..pegi time cuti skolah punya la ramai orang...jam sana sini. Tapi tak tido sana pon....sebab tu saya kata singgah. HEhe.

Lepas acara di KB kena la pulak bertandang ke Melaka pula. Maka berbondong2 lah rombongan CIk Kiah pakat ke Melaka. Sepupu sepapat yang memang ada di Lembang Klang semua nak join. Yelah..bukan selalu dapat berkumpul ramai2 macam ni kan. Nak2 plak family kami ni besar dan ramai. Hehe.

Selesai majlis di Melaka sedar2...dah nak habis cuti skolah dah. Haish. Siyes tak puas.

Tapi tak apa lah......insya Allah ada masa , ada rezeki...dan ada kesihatan yang baik kita akan kumpul2 lagi.....

Untuk Adik bongsu kesayangan Kak Ja.... Fatien Adibah dan suami.. Mohd Almie...kak ja sekeluarga ucapkan " Selamat Pengantin Baru....semoga tabah dan sabar dalam mengharungi kehidupan berumahtangga...." Jaga adik kami tu baik2 ye Almie......hehehe.  ADek dok Melbourne tu elok2 yer.. masa ni la adek nak belajar masak2....hehehe.....beli la Corelle banyak2.  I love dek ! LOve you so much !