Saturday, January 14, 2017

Mungkin.






Mungkin saya tidak layak untuk meminta.....

Mungkin juga tidak layak untuk menerima....



Friday, January 13, 2017

What's your hobby?

Sekarang ni kalau orang tanya "what is my hobby?", Saya memang tak oleh nak jawab.

Seriously, sejak dah berbelas tahun kawin dan ada anak I'm not sure if i have a hobby at all. Dulu2 boleh la kata hobi saya suka baking, buat kek dan kuih...buat roti..pastry...tapi sekarang hobi tu dah jadi punca rezeki. Alhamdulillah...

Hobi lain?

Entah la. Bersukan pon lama dah tak buat. Dulu2 boleh la juga kata hobi saya bersilat.

Nak kata hobi saya suka membaca pon tidak juga sebab saya ni sangat memilih bahan bacaan saya. Tapi seingat saya majalah pon dah lama gila saya tak beli. Entah lah. Mungkin juga sebab harga majalah di Keningau ni agak boleh tahan juga harganya sehingga saya berfikir berkali2 untuk membeli.

Apa ye hobi saya....most of my time are spent for my family. My husband, my 6 kids. Sehingga saya sendiri pon tidak mempunyai masa untuk hobi saya sendiri.

Ada orang suka membaca novel so they spent a lot of $ untuk membeli buku atau majalah kegemaran.

Ada yang suka berkebun...ada yang gemar menjahit. Ada juga yang suka tengok tv.

Entah lah. Apalah agaknya hobi saya...oh, mungkin juga hobi saya ialah blogging! Ya. I enjoy writing. Lagi pon ia adalah satu hobi yang tidak memerlukan banyak modal . It's kinda a cheap and easy hobby.

Ok la tu. I guess now I know.


Monday, December 26, 2016

Alhamdulillah.....Tahniah Kakak!

Alhamdulillah...baru2 ni keputusan PT3 sudah pon keluar. Saya ni nak kata berdebar sangat nak tahu result anak sulung saya tu...tidak lah juga tapi excited juga nak tahu.

Tapi , rupa rupanya cikgu cikgu nya yang lebih teruja nak bagitahu result my daughter. Hehe.

Alhamdulillah, Sophea dapat 9A 1B. B tu subject sains. Result rasmi keluar hari Isnin tapi guru kelas kakak hari Sabtu lagi dah whatsapps saya excited nak bagitahu result. Hehe. Siap hantar gambar slip lagi. Syukur sangat dengan result kakak.




Memang betul dan mak setuju dengan kata2 berapa banyak A dalam keputusan peperiksaan bukanlah penentu kejayaan seseorang , tetapi tidak kah kita berasa bangga jika anak boleh dapat straight A dalam peperiksaan?

As a mother...i am proud of my children no matter what their results are. Banyak A...or tiada A...but when they do finish as top of their class tentu lah hati ini lebih berbunga2.

Namun, i always remind my kids....A yang banyak menjadi tidak bermakna jika akhlak ke laut....jika tak solat. Always. Bila tengok result kakak (dan juga anak2 yang lain)...yang boleh kata cemerlang first thing that cross my mind is - this is a test for me.
Ya, anak tidak berapa cemerlang dalam akademik tu ujian...namun mendapat anak yang cemerlang dalam akademik pon ujian juga bagi saya. Apa2 pon saya tetap bersyukur. Sangat sangat.

Since this is my journal so i need to document it here. Bukan untuk menunjuk atau eksen....it's for me to keep as memories. Kalau nak menunjuk saya dah tepek kat FB. Hehe.

Bila result dah keluar ni...mula la ada soalan " Nanti nak masuk SBP/MRSM ke?"
 Hmm....actually soalan yang macam tu ok lagi....yang pening sikit bila ada yang kata, " Lepas ni MESTI masuk sekolah asrama!". Aduhai. Tu kita cerita di lain entry.


Sunday, December 25, 2016

Balik Kampung 2016

I have to document this before it goes out dated. Hehe.

Our #balikkampung2016 was okay. We stayed in Kelantan for about 10 days and then spent another 10 days in Pulau Indah.

We didn't do much in Kota Bharu. *Sigh. But it's okay. As long as I could be with my Ma and Abah, and my siblings. I also got to meet some of my old friends from my old schools. It was fun though.

On our way back to Pulau Indah we spent a night at Ust. Raddi's crib at Tanah Merah. And then we continued our journey to Ipoh and spent another night there at Fazmi's. From Ipoh we gathered at Fazli's house in Tanjung Malim. It was fun. This could be our annual activity during school holidays.

We also didn't do much in Pulau Indah. As usual whenever I'm around I will take over the kitchen. Hehe. But I don't mind, I enjoyed it to be frank. I got to eat my favourite Naan Cheese but not Ikea Meatball or Subway.

Overall, it was just Okay. Just okay.

It's okay. There'll always be next time, insyaAllah.
 Teh Tarik session with my one and only brother & wife.





At Fazli's in Tanjung Malim, Perak.


 With Ust. Raddi and family.



Meeting my old friends from primary school.

Wednesday, November 16, 2016

Untuk bacaan sendiri...

Hmmm....
Susah juga jadi isteri dan ibu.
Tak boleh merungut, tak boleh penat,
Tak boleh sakit.
Kena pandai masak, rajin kemas rumah,
Kena ada kerja ataupon pandai cari duit,
Tapi kena juga jaga anak
Mesti pandai jaga suami
Pandai berhias , jaga diri..
Psst....dan juga seksi.
Kalau boleh kena kuat macam lelaki
Tapi tetap perlu berlemah lembut, bersopan santun,
Kalau pandai bertukang , paling bagus pandai berdikari
Tak menyusahkan orang dan boleh buat semua benda sendiri...
Tak boleh marah...ataupon berkecil hati,
Dan apa lagi......?
Sila tambah sendiri.

Susah juga jadi ibu dan isteri.