Posts

Featured Post

September Promotion!

Image
Assalamualaikum...


Siapa kat sini yang...:
- dah lama berkenan dengan iron best ni?
- nak bayar kali2 tapi tak nak main kutu?
- nak cepat dan takmau tunggu turn?
Haa...sekarang la masa yang sesuai sebab #amway ada buat offer 4 kali bayar. Lepas first payment boleh terus dapat iron. Best tak?
So.....cepat2 wassap saya 0146887963.
Offer ends on 30th September 2017.





Long Weekend

Lama sungguh tak post apa apa entry di blog ni. Hari ni rasa macam nak cerita pasal cuti hujung minggu yang panjang baru baru ni.

Bulan September ni banyak betul cuti umum yg bersambung dengan cuti hujung minggu. Macam minggu yang sebelum ni cuti Hari Kebangsaan jatuh pada haru Jumaat...minggu ni pula cuti Haru Keputeraan YDPA jatuh pada hari Ahad,maka hari Isnin nya di kira cuti umum ganti. Kemudian bersambung pula dengan cuti tahun baru Hijriah, 1 Muharram pada hari Selasa. Maka straight la cuti 4 hari. Ramai la yang ambil kesempatan untuk berjalan2.

But too bad for us tak dapat nak ke mana2 sangat. Sabtu Ahad saya ada order kek, suami pula ada pertandingan badminton hari Sabtu tu. Ahad pula dia ke KK dan balik hari Isnin. Tu pon matahari dah tenggelam baru sanpai rumah.

Hari Selasa pagi pula anak2 yang exam UPSR dan SPM ada kelas tambahan. Maka petang di hari terakhir cuti hujung minggu yang panjang tu baru la kami semua dapat berjalan.

Encik suami ajak kami ke Rabbit Farm di Kiman…

Tips Supaya Anak-anak Mudah Tidur Malam

Assalamualaikum semua...

Sejak dua menjak ni terasa rajin pulak nak update blog. Hehe.

Sekarang ni dah pukul 2 pagi dan saya masih belum tidur. Bukan apa tadi lepas solat Maghrib saya dah terlelap sekejap. Sampai tak pergi terawikh di masjid. Bila saya sedar dah dekat jam 9. Suami pon dah balik dari masjid.

Umar dan LinLin pon dah nyenyak tidur dari tadi lagi. Oh, sebut pasal Umar dengan Lin saya teringat seorang kenalan saya ni tentang anak2 dia yang jenis tidur lambat sampai jam 2,3 pagi. Allahu..kesian betul dengan dia. Hampir setiap malam jadi burung hantu.

Macam Umar dengan Lin pon kadang2 kerap juga tidur lambat. Tapi saya ada cara untuk bagi diaorang mudah tidur.

Saya mandikan mereka berdua sebelum tidur!

Betul!

Saya tak kira pukul berapa pon hatta jam 12 tengah malam pon saya mandikan je budak dua orang tu. Saya mandikan dengan air suam laa. Orang tua2 kata tak bagus mandi malam takut nanti kena penyakit paru- paru berair? Nampaknya itu semua mitos semata mata. Para doktor pon…

Pergi Tak Kembali.

Image
Hari ni sudah masuk hari ke-16 kita di bulan Ramadhan. Baru la saya nak update blog. Hehe. Tak apa.

Apa nak cerita ya...?

Owh..ye..Ramadhan kali ni saya telah kehilangan seorang sahabat. Sahabat yang sangat baik. Sentiasa tersenyum. Mudah untuk kita minta tolong. Sahabat satu sekolah rendah dulu. Radzuan nama dia. Tapi kami semua panggil dia Wan je.

Masa sekolah dulu saya tak pernah sekelas dengan dia rasanya. Arwah telah diserang angin ahmar untuk kali kedua beberapa hari sebelum puasa dan tak sedarkan diri. Sebelum ni pon dia dah pernah kena stroke sekali...tapi just mild stroke. Masih boleh berjalan..masih boleh memandu kereta.

Wan ni memang baik orangnya. Cakap pon lembut je. Muka tu tersenyum sokmo. Kalau geng Redang ni ajak jumpa, pegi minum2 ke...pekena me rebus ke dia mesti join. Tak pernah tak join. Kali terakhir saya jumpa dia masa akhir tahun lepas. Kita semua ramai2 pegi makan mee rebus kedai Rahim. Hehe.

Siapa sangka, Allah panggil dia dulu...di usia 42 tahun. Perginya di…

Dari Dapur Janna: Kentang Oregano

Anak2 saya sangat suka makan kentang. Tak kira lah apa cara masakan nya mereka memang suka. Jadi di rumah ni memang kena selalu ada stok kentang.

Kali ni saya suka nak berkongsi satu resepi kentang yang mudah, cepat dan yang penting sedap.

Saya namakan kentang ni Kentang Oregano. Okay...jom kita tengok bahan bahannya.


Kentang Oregano


Bahan2:
-5,6 biji kentang, di kopek kulitnya dan di potong dadu dan direbus hingga empuk
- 100g salted butter
- secubit oregano


Cara2:
- toskan kentang yang sudah direbus tadi dan masukkan ke dalam mangkuk.
- ketika masih panas, masukkan butter dan juga oregano.
- gaul rata.
- siap!

Kan saya dah cakap, senang sajakan? Kentang oregano ni sedap kalau kita padankan dengan chicken chop ke..lamb chop ke...makan dgn sosej pom boleh atau pon dengan pasta. Memang sesuai. Jika sula boleh juga drizzle sedikit extra virgin olive oil. Pon sedap.

Jadi janganlah lupa untuk cuna resepi yang simple tapi sedap ni.

Dari Dapur Janna : Tuna Pasta

Image
Baru kali ni berkesempatan untuk tunaikan permintaan sahabat yang request resepi Tuna Pasta saya. So tanpa melengahkan masa jom kita tengok apa bahan2 nya.




Tuna Pasta

Bahan2:
1 pack pasta ( boleh guna apa2 jenis yg anda suka spaghetti, fettuciné ke..macaroni ke)- di rebus hingga ala denté

5 ulas bawang putih- di cincang
1 biji bawang besar - di potong wedges
1 biji capsicum - di potong panjang2
1 tin isi ikan tuna
50g butter
Garam secukup rasa
Serbuk parmesan cheese
Chilli flakes
1 sudu kecil oregano kering
Minyak zaitun utk menumis.


Cara:
-panaskan minyak zaitun dalam kuali atau pan kemudian tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi.
- kemudian masukkan capsicum dan kacau2.
- seterusnya masukkan pasta, isi tuna, garam dan serbuk parmesan cheese. Kacau2 biar rata.
- masukkan butter, kacau lagi sehingga butter cair, dan lepas tu boleh la masukkan oregano kering dan chilli flakes. Gaul rata dan siap.

Sedap di makan panas2.  Senang saja kan? Saya memang selalu buat tuna pasta ni s…

The day I turned 41.

Image
Yer... 9 Ogos datang lagi maka bertambah lah umur Mak. Sekarang umur Mak dah 41. Haish. Tua dah tu.

Gambar kat atas tu adalah hadiah hadiah dari encik suami dan juga anak anak. Hehe.

1) Hand cream tu pemberian dari Sophea. Rupanya dia beli untuk Mak. Mak dah nampak hari tu tapi mak tak terfikir pon ia adalah untuk Mak sebabnya dia memang suka online shopping dan gemar sangatlah beli skin care. Tahun lepas dia bagi Mak sekotak facial mask. Dalam kotak tu ada 5 pack facial mask. Seminggu pakai lah sekeping. So patutnya dalam masa 5 minggu habis lah kesemuanya tu kan. Namun, bukan itu yang berlaku. Selepas setahun dan sehingga hari lahir Mak untuk tahun ini datang lagi Mak masih ada 1 pack lagi facial mask yang belum dipakai. Sori ya kakak, bukan Mak tak suka..tapi mak ni tak cukup berdisiplin nak pakai mask segala tau. So tahun ni dia bagi hand cream. Haa..yang ni Mak rasa mak akan pakai sampai habis sebab mak memang suka pakai hand cream. Best je kalau nak bersalam dengan orang. Plus …