Wednesday, September 02, 2015

Mak Nak Komen Sikit.

Adeh...tengok my last post was during Ramadhan lagi. Punya lama tak update blog. Jangan kata Raya Puasa...ni dah nak raya haji dah plak ! Hahaha. Sabor jelah.

Saya sekarang memang bermasalah betul nak update blog, Nak kata beriya sangat  update status di Facebook...pon tak jugak. Sebab rasa macam bebudak skolah je dok update status memanjang. Sekali sehari pon paya. Nampak sangat mak ni dah tua.

Yer...Mak ni dah tua dah...nak masuk 4 series dah tahun depan. Maknanya dengan mati pon dah semakin dekat. Ya Allah....takutnya lah .

Nak cerita pasal apa ye sebenarnya ni ?

Owh..tader ni ha..mak nak kadang nak ketawa jugak kalau tengok status atau komen2 ibu2 muda ...ehh...bukan lah ibu muda but more to first timer mothers/parents. Tapi memang mak notice kalau bab pasal anak2 or husband or wife relationship ramai yang baru ada anak 1 atau baru kawin setahun dua yang beriya bagi tips, bagi pendapat.

Well, mak tak nafikan tips2 or nasihat tu berguna juga..tapi kadang2 tu komen2 tu rasa macam kelakar pon ada. As if they have known everything ! Yang mak perasan Ibu2 atau isteri2 yang dah lama kawin 10,15 tahun..yang dah ada anak besar2...tade plak beriya nak bagi komen atau pendapat. Ada la jugak..tapi sangat jarang .

Kadang2 yang baru2 kawin...beriya la update status lovey dovey....letak gambar romantik..pastu nanti berbondong2 la pengkomen yang datang komen... " alaa...sweet nya...." romantik nya..." bla2...hadoi....hmmm...nanti ada la yang akan kata mak ni jeles. Aduhaiii....Mak ni bukan lah jeles. Nak jeles apa...Mak pon ada laki. Lovey dovey pon kat rumah je. Sikit2 tunjuk tu boleh la..tader la orang meluat sangat....orang kata..biar berpada2.

Lagi satu mak kagum betul orang yang selfie...sambil pegang tangan....sambil lentuk kat bahu laki dalam keta....sambil pejam mata konon2 tgh lelap pastu selife.  Rasa macam kelakar plak sebab sedangkan gambar tu di ketik oleh tangan sendiri. Maap la yer...Mak ni memang outdated . Selfie sikit2 mak rasa ok la....sebab nya mak ni tak cukup kreatif nak buat gitu. Hehe. Setakat selfie biasa2 tu ok la...

Ok lah..lainkali la plak mak membebel yer ....

Saturday, July 04, 2015

Ramadhan 1436

Assalamualaikum w.b.t

Salam Ramadhan dari saya sekeluarga. Alahai...dah masuk 18 hari puasa baru nak wish selamat berpuasa ? Tak apalah...as long as masih dalam bulan puasa kan ?

Al-maklumlah sekarang ni "rajin" sangat update blog. Nak buat macam mana kan ?

Puasa kali masih juga macam tahun2 sebelum ni...cuma tahun ni puasa macam penat skit lah. Mungkin sebab dah lama tak puasa sambil breastfeed kan . Agaknya la kan.  Pastu puasa kali ni macam malas je...lemau je. Nak buat kuih pon mood tader. Ntah la apa masalah. Tapi masih tetap masak untuk berbuka hari2 sebab malas nak berbuka kat luar ni. Kang hangin je plak . Hehehe.  Tetap masak walaupon lauk simple2 ikan goreng je.

Pasar Ramadhan (Param) plak selalu jugak pegi sebab dekat sangat dengan rumah pastu kalau pegi pon sebab nak beli air yang best2 skit...atau pon beli kuih. Yer la kan..kan tadi cakap malas nak wat kuih so kita beli je la.


Sebut pasal Param ni banyak saya dengar kek makanan kat Param yang tak sedap lah, tak padan dengan rege la ...malah yang basi pon banyak kes jugak. Aduhai...sedih bila dengar tu. TApi kalau Param kat sini alhamdulillah tak penah lagi la member2 ke...sapa ke yang kena kes gitu. Kena kes tak sedap tu biasa lah...well, mungkin tak kena dengan selera kita , tapi selera orang lain Ok.

Sepanjang puasa ni baru dua kali attend majlis berbuka puasa. Yang first di KK, Majlis Iftar Maa Takaful. Semua anak beranak kami angkut pegi. Heheh. Mula2 tu segan la jugak kan...tapi bila tengok makanan yagn terhidang punya la banyak....rasa macam bersyukur la plak kami ni anak ramai....boleh la tolong perabih lauk pauk segala. Hehe. Memang mewah la makan nya..appetizer je dah berapa jenis...ada salad, kerabu mangga lah...bubur plak ada 3 jenis...lauk pauh ada ikan, ayam , daging, sayur mayur....mee apa la...pastu kuih muih pon bermacam2 jenis dan warna....buah2 lagi...adeii...tobat sengkak perut makan. Siap weols tapau wat balik lagi haaa... tapi memang puas hati lah makan.


Majlis berbuka yang satu lagi ialah kat skolah cik abang ....pon best jugak. Sebab lepas buka terus solat maghrib, isyak dan terawikh pon kat situ. SEnang. Sejak puasa ni baru 2 kali pergi berterawikh kat masjid. Yelah...sejak ada anak kecik ni payah skit. Nak kalau kat masjid....Umar plak masih kecik.....kita solat kat rumah ajelah...

 OK lah...tu jelah kot, Kang nanti bila2 rajin kita update lah lagi.


p.s : tak lama lagi Umar dah nak setahun !

Sunday, April 26, 2015

Dari Dapur Janna : Rendang Ayam Lah Konon

Owh, baru2 ni...eh, apa plak baru2 ni...semalam je pon. Yer semalam saya buat rendang ayam. Well, konon la rendang sebab tak pasti la plak kalau buat rendang memang macam tu. Anak2 plak suka makan...so tengok alang2 dah ada rendang ni kalau makan dengan pulut kuning pon sedap juga. Maka saya pon buat la pulut kuning. Tak reti jugak sebenarna buat pulut kuning. Main belasah ke...asal jadi kuning. Hehehe. Dapat la bagi2 kat jiran2 and kengkawan sikit sorang. Buat2 rasa. Alih2 ada kawan ni sorang mintak la plak resepi  Rendang Lah Konon saya tu....Saya ni kalau orag mintak resepi memang saya suka share. Nak2 lagi kalu resepi yang senang2 lagi la best nak kongsi .


So ini lah resepi Rendang Ayam Lah Konon ni ya my fren Suriani Makhtar dan sapa2 yang nak cuba pon boleh juga.











Rendang Ayam Lah Konon. 

Bahan2 :

1 ekor ayam ( di potong 12, atau berapa2 lah )
10 bij bawang merah ,dihiris
2 ulas bawang putih, di hiris.
1 inci lengkuas, dihiris.
2 batang serai, di titik.
1 sudu kecil serbuk kunyit.
2 sudu besar cili kering yg di kisar ( cili boh pon boleh)
1 sudu besar kerisik
1 cawan santan pekat  @ 1 kotak santan segera
1 keping asam keping
sedikit gula melaka
garam secukup rasa
air
3,4 helai daun limau purut, di koyak2.


Cara2 :
- masukkan kesemua bahan2 ke dalam kuali dan gaul rata. Hidupkan api. Tutup kuali dan biarkan ayam dalam piyuk tu sehingga masak. Kacau la sekali sekala ya. Kalau suka berkuah lebihkan skit la air..kalau suka kuahnya kering and pekat biarkan la ayam atas dapur tu lama skit. Api jangan besar sangat yer..kang hangus plak. Hehehe.

Senang tak ? Senang kan ? Kalau nak guna daging pon boleh jugak. Cuma tempoh nak masak tu jadi panjang skit la sebab daging ni lambat empuk skit dari ayam. Jika suka pedas boleh tambah cili padi dalam tu. Biar rasa pedas meletop2 skit. Rendang ni sedap di makan dengan nasi lemak, nasi putih, nasi impit or ketupat nasi pon sedap, dengan lemang pon boleh...atau macam yang saya makan tu...dengan pulut kuning.

OK...selamat mencuba ya ?

Tuesday, April 14, 2015

Bersusah2 dahulu......






Dah lebih seminggu kereta tak ada. Maknanya dah lebih seminggu jugak Kakak dan Angah pegi skolah berjalan kaki while Nana dan Kak Chik ayah hantar dengan motor.

Nasib baik la sekolah dekat je dengan rumah so boleh la jalan kaki je. Dulu2 masa Sophea sorang je skolah menengah memang tak berani nak bagi dia jalan kaki sorang2 ke sekolah kalau time tade kereta. Tapi skang ni sebab dah berdua dengan Angah so konfiden la skit. Sebab ada kawan.

Dalam 10minit berjalan gitu sampai la sekolah dia orang . Memang tak jauh sangat la. Tambah2 plak sambil berjalan berdua tu sambil bercerita, menyanyi2...jadi tak terasa sangat la .

OK jugak biasa kan diaorang jalan kaki pergi sekolah. Belajar bersusah. Belajar berpanas. Tader la nanti semua nya dah tersedia je. Tader la asyik selesa je naik kereta, tak panas..berhawa dingin. Supaya tak la manja sangat.

Kalau zaman kita dulu2 memang biasa jalan kaki neh. Sekolah bukan dekat2 tapi sebab berjalan beramai2 tak terasa penatnya. Tapi zaman sekarang ni memang parents teragak2 nak biar anak2 pergi skolah jalan kaki sendiri2. Yelah..nak buat macam mana...Malaysia ni kan masih aman. Haish.

Cuma Alhamdulillah la di Keningau ni masih ok lagi. Keadaan di sini masih macam zaman kita dulu2.

Saya ni pon sejak kereta masuk workshop nak ke mana2 pon payah sikit lah. Nak ke pasar terpaksa la pergi time hujung minggu. Naik motor la kita. Hehe.

Owh, buat yang tanya ke mana kereta kami tu...well, hari tu incik suami terlanggar anjing masa on the way nak pegi KK. Boleh tahan besar juga la anjing tu sampai radiator dan air con pon rosak. So kena la repair. Tak tahu lagi la berapa lama baru siap. Bersabar ajelah.

Wednesday, April 01, 2015

Dari Dapur Janna : Kari Kambing

Saya masih lagi ada terhutang beberapa resepi dengan orang2 yang request resepi dengan saya. Maaf lah ye kepada yang mintak sebab lambat bagi resepi. Saya ni kalau nak mengarang di blog, memang amek masa skit.

OK lah...sekarang ni saya nak kongsi resepi Kari Kambing. Saya tak ingat sangat dah sapa yang mintak tapi tak apa...bila dah update di blog ni sapa2 pon boleh cuba...boleh amek resepi ni. Resepi Kari kambing ni lebih kurang je macam resepi kari ayam or daging. Tapi tak apa , kita tulis je kat sini , kang besok2 anak2 saya nak refer pon senang. Hehehe.


So ini lah resepi nya ya....







KARI KAMBING

Bahan2:

- 1kg daging kambing , di potong dadu kasar.( saya beli daging kambing frozen yg org buat lamb chop tu, sbb kat Keningau ni tader orang jual fresh mutton)

- 4 sekawan (1 batang kulit kayu manis, 5 ,6 kuntum bunga cengkih, 3 biji buah pelaga ,2, kuntum bunga lawang)
- 5 sudu besar minyak utk menumis

- 1biji bawang bombay di hiris
  5 ulas bawang merah di tumbuk
  2 ulas bawang putih, di tumbuk.
  1 inci halia, di ketuk.
  3 sudu besar rempah kari daging ( apa2 jenama pon boleh)


1 keping asam keping
1 cawan santan pekat ( saya guna 1 kotak santan segera )
4 cawan air ( actually, ni agak2 je, kalau nak kuah byk, lebih kan.)
2 sudu besar yogurt
2 @ 3 biji kentang ( di dadu) - tengok saiz kentang la jugak.
garam dan gula secukup rasa.
serbuk pati ayam ,jika suka.


Cara2:

- panas kan minyak...bila dah panas, tumis 4 sekawan biar wangi. kejap je.
- lepas tu masukkan bawang bombay yang di hiris., bawang merah + bawang putih yang di tumbuk. Tumis hingga wangi dan bawang nampak layu . Api jgn besar sgt.

- lepas tu masukkan rempah kari yang dah di campur dengan sedikit air.  Tumis lagi sampai rempah garing dan pecah minyak.

- lepas tu masukkan la daging kambing, campur air ....kacau2 biar rata. Masuk lagi asam keping dan halia. Pastu tutup periuk, kecikkan api dan biar kan sehingga daging kambing empuk. Petua mak saya...kalau nak bagi daging cepat empuk, masukkan 1 sudu besi bersama2 dengan daging tu. Kalau byk sangat masak , letak la 2 batang ke sudu...

- bila daging dah separuh empuk baru kita masukkan kentang. Pastu kita biar lagi biar daging dan kentang betul2 empuk.

- Macam mana nak tahu daging dah empuk ? Macam mana lagi caranya...kena rasa sendiri lah. Cuba siat daging tu guna sudu ke...kalau elok dan senang je di siat, dah empuk la tu....

- bila daging dah empuk, kentang pon dah lembut...kita masukkan pulak santan dan juga yogurt.
- kacau2 dan biarkan hingga pecah minyak...
- kemudian masukkan lah pulak garam, gula, dan juga serbuk pati ayam ( jika suka la). Pastu rasakan dulu....kalau semua rasa dah cukup, maka siaplah kari kambing kita !


Kari kambing ni selalunya kalau saya buat untuk makan dengan nasi briyani. Kalau malas nak buat nasi briyani makan dengan nasi putih je pon dah sedap jugak ! Atau pon nak cicah dengan chapatti ke...atau roti Naan ke....roti canai pon boleh . Kadang2 saya sengaja buat kari kambing ni banyak2 skit...sebab kalau ada kuah lebih nanti saya akan kiraikan roti jala buat cicah dgn kuah nya. Mals nak kirai roti jala..cicah dengan roti sandwich pon boleh !

OK, itu lah resepi kari kambing. Kepada kawan2 yang nak cuba boleh la cuba.....