Thursday, April 28, 2016

Aileen Diyana, the lucky no. 6!




Alahai, dah 2 bulan lebih baru la mak nak document pasal kelahiran cahayamata mak dan ayah yang ke - 6...sori ye Aileen sayang...bukan mak lupa...bukan mak pilih kasih, tapi tahu2 sajalah..zaman sekarang ni orang lebih gemar rakamkan apa2 berita gembira mahu pun berita sedih di Facebook. Tapi, sebab mak sayangkan blog ni....and I'd rat4her keep this blog than my Facebook account, so mak tetap akan buat satu entry khas untuk setiap anak Mak. Lagipon blog Mak ni dah berusia lebih tahun! Dari ada anak 2 sampai mak ada anak 6!

So...beginilah...pada 11 Februari 2016 baru2 ni Mak telah selamat melahirkan zuriat Mak yang ke-6 di Hospital Keningau yang kami namakan AILEEN DIYANA.
Mak mengaku it was an unplanned pregnancy (macam mak pregnant kan Kak Nana dulu jugak), sebab when i realized that you were inside my womb you were already 20 weeks old. Dah gerak2 pon. Hehe. Walaupun tak rancang tapi mak dan Ayah tetap happy sebab Allah's plan is always the best.

Aileen was delivered 5 days earlier. Pagi Khamis tu mak sebenarnya nak buat kek sebab ada kawan order untuk birthday anak dia tapi mak perasan ada a couple of blood stains di baju Mak. So mak memang tekejut lah sebab Mak tak pernah turun tanda darah , berdebar la jugak walaupon tak sakit. Oleh yang demikian terpaksa la Mak kensel order kawan tu. Sian jugak dekat dia tapi tulah...baik kensel awal2 supaya dia pon boleh cari back up .

Sampai dah tengahari Mak masih belum rasa sakit sangat so Mak rilek2 jelah...sampai nak dekat2 waktu Asar dah rasa sakit dah jugak tapi gap masih jauh...up to 20 minutes . Bag apa semua memang dah siap letak dalam kereta dah. Ayah plak memang tunggu signal dari Mak je nak start kereta pegi spital. Tapi lepas dah solat Asar apa semua pon mak masij belom bagi signal. Malah masih sempat lepak2 kat depan rumah...tengok Umar main2...borak2 dengan jiran. Bila contraction datang mula la muka berkerut2 menahan sakit. Sedar tak sedar dah masuk Maghrib...alang2 dah Maghrib mak tunggu sampai selesai solat Isyak terus. Ngam2 siap solat mak terus ajak ayah pegi spital.

Check in labour room pukul 8.40 malam. Dah bukak 7cm dah. Pukul 9.47 malam Aileen keluar. Haish. Lega sesangat. Tapi memang penat sikit la beranak umur dah nak dekat 40 ni. Hehe.

Aileen weighed 3.2kg when she was born and she was my only child yang baru 30menet lahir dah bersin. Hehe. Comel je. Bila ingat balik saat Aileen lahir...di letakkan di dada...rasa rindu sangat saat tu. Best sangat.

Apa2 pon Mak memang lega sangat sebab despite of my age and masa pregnen pon x berapa fit...mak tetap dapat lahirkan Aileen dengan selamat through normal delivery with no stitches.

Sunday, March 06, 2016

........*sigh.

Dalam hidup kita ni...kita harus belajar untuk tidak bergantung pada orang lain.
Biar kita yang susah....jangan kita susahkan orang lain. Sebab nya nanti kalau kena ungkit...sungguh bisa sekali.

Seboleh2 nya...walau kita sakit sekalipon janganlah mengharapkan orang orang lain...selagi boleh buat sendiri hatta terpaksa merangkak sekali pon tak apa
...asal kita tidak membebankan orang lain.

This is what i have always told myself. Tapi kadang2 .....saya terlupa....sehinggalah orang lain menyedarkan saya. Life is tough.

Tuesday, January 12, 2016

Balik Kampung 2015

Assalamualaikum semua...SElamat Tahun Baru 2016.

Rasanya masih belum terlambat untuk saya wish selamat tahun baru kan ? Lagi pon kita masih lagi di bulan Januari. Hehehe.

Lama sungguh Mak tak update blog. Well, alasan nya ...macam yang sebelum2 ni lah....payah nak mengadap laptop sekarang. Maafkan lah Mak yer.....

Apa2 pon nak cerita la sikit pasal balik kampung hujung tahun lepas.

Seronok sungguh balik kampung. Ye lah...balik cuma setahun sekali. Tapi tu la...balik pon memang tak boleh nak jumpa semua adik beradik. Yang mana ada kat Malaya ni ...dapat lah jumpa..yang dok seberang laut...jauh di negara orang tak dapat jumpa. Mudah- mudahan dapat berjumpa di lain waktu lah hendaknya.

Balik kampung kali ni kami balik ke Pulau Indah dulu sebab nya mertua nak pergi umrah awal December...so ngam la balik pulau dulu. Lepas diaorang dah berangkat baru lah kita orang balik ke Kota Bharu. My PIL ni jarang berjalan...satu tu sebab tak tahu nak ke mana. Ye lah..anak2 semua dok situ2 je....kalau anak2 dok merata2 kurang2 dapat la pegi bejalan rumah anak2 ....macam my parents. Lagi satu bapak tu pon tak berapa sihat sangat...mak pon selalu sakit lutut...sakit pinggang. Memang tak berapa fit la...masa pegi umrah baru2 ni pon Bapak terpaksa di tolak dengan kerusi roda.....gitulah putaran hidup kita ni kan...?




OK la..meh kita sambung cerita...balik ke KB kita orang drive la dari Port Klang ni....ngam2 sampai rumah kita orang di sambut dengan hidangan kambing panggang. Hadoiii2....sampai2 je dah makan sedap2. Macam ni lah kalau balik KB....makaaaan je. Sapa2 yang berhajat nak diet tu sila la lupakan hasrat tu. Merana jiwa dan raga nanti tengok orang dok makan macam2 ! Heheh. Nak2 plak weols ni memang suka wat makan ramai2. Tak semestinya kena wat makan macam2...berjenis2...siap berkhemah bagai...goreng mee or mihun or nasi lemak pastu makan ramai2 pon jadi dah. Asal dapat beramai2. Seronok !

Pastu pagi2 plak dah bergilir2 beli sarapan. Nasi belauk lah...nasi gulai itik serati.....nasi dagang, nasi kerabu.....nasi beriani...nasi tumpang ..hadoiii  ! macam2! tu belom kira kuih muih lagi yang sah2 dah ada macam2 rupa, rasa dan warna.





Petang2 plak makan pisang goreng lah....buat kek lah..roti lah.....minum air kelapa lah..makan ccolek di tepi pantai....makan satay ikan....itu lah kerja nya. Makaaaan je. Pot feveret weols tentula the dining table. Sambil becerita...ketawa2...sambil mulut ni mengunyah tak henti2 walaupon bukan lapar sangat pon ! My mom pon keje nya masak je hari2.


Balik kampung kali ni pon kami sempat berjumpa dengan sahabat2 lama yang dah lamaaaa tak bertemu mata. We even went to Perlis to attend an old friend's wedding. Pastu balik dari perlis tu siap singgah di Ipoh rumah another friend. Yang tu nanti lah kita cerita kat entry lain yer ? Heheh.

Ok lah...mak nak upload gambar plak....gambar2 masa balik kampung hari tu. Tapi sebenarnya lebih banyak gambar makanan..ehehehe. 



Wednesday, October 28, 2015

Dari Dapur Janna : Mac & Cheese, my style.

Assalamualaikum semua...

Hari ni nak update resepi Mac & Cheese yang dah agak lama jugak la kawan2 mintak. Sebenar nya saya pon tak pasti resepi sebenar macam mana...pernah la tengok sekali dalam rancangan masak2 kat tv tapi ingat2 lupa plak.....tapi rasa nya resepi yang saya try ni ok la kot. Anak2 cakap sedap. Hehe. Dan paling best sebab senang ke nak buat. Anak2 pon boleh buat sendiri ni ....

OK lah..tanpa melengahkan masa mari kita tengok resepi nya yaa...



MAC & CHEESE

Bahan2 :




300g macaroni ( masak seperti yang di arahkan pada packaging, kemudian toskan)




50g butter
2 sudu besar tepung jagung
400ml susu segar

50g cheddar cheese ( parut)
50g mozarella cheese ( parut)
4 sudu besar serbuk parmesan cheese
3 sudu bear serbuk nacho cheese
garam secukup rasa.


Cara2:

- Panaskan kuali/periuk..kemudian masukkan butter dan biar sehingga cair. ( kalau boleh guna periuk or kuali non-stick)
- Bila butter dah cair...masukkan pula tepung jagung, kecikkan api dan kacau2 hingga tepung tak berketul.
- masukkan pula susu segar. kacau2 lagi biar tepung dan susu sebati dan biarkan ia mendidih sedikit.
- Lepas tu masukkan kesemua 4 jenis cheese tadi...kacau2 lagi biar semua bercampur dan cheese yang di parut cair...pastu masukkan la macaroni..
- rasakan..kalau perlu masukkan garam...kalau dah cukup masin..tak payah letak pon tak per..sbb cheese2 tu semua dah ada rasa masin2 jugak..
- kacau2 biar sebati pastu tutup api, siap !


Senang je kan ? Macam kat rumah saya ni stok pasta memang sentiasa ada....stok cheese 4 jenis tu pon boleh kata mesti selalu ada dalam peti ais. So bila2 nak buat pon senang dan boleh terus buat. Cepat siap pulak tu !

So apa lagi..lepas ni bleh cuba ya !




Wednesday, October 07, 2015

Hari Itu Dalam Sejarah.

Ni nak cerita ni...cerita haru dan sedih.  Hehehe.

Masa cuti skolah baru2 ni cik abang ajak la pegi ke KK. Plannya nak pegi...pastu tido satu malam pastu esok nya balik lah. Saja jelah..bawak anak2 jalan2. Mak ni bukan apa sangat pon..mak ni kalau pegi KK, nak makan je. Sebab ada banyak pilihan tempat makan yang best2 dan sedap2 dan tak ada di Keningau. Hehe.

So masa hari kejadian tu kami semua pon bersiap2 la nak ke KK...packing baju apa semua. Sampai je KK kami semua dah kelaparan. Tapi sebelum pegi makan Mak singgah la kejap beli barang2 kek sikit....pastu Ayah plak singgah ofis Maa Takaful nak submit borang.

 Selesai semua urusan penting maka kami pon bersemangat la nak pegi mengisi perut. Lapar giler dah semua ni . Perut kita orang semua dah menyanyi2. So cik abang kata kita pegi 1B la...so ok la. ke 1B la kita semua....

Mak pon berpikir2 la nak makan apa...sambil wajah tersenyum2 bahagia...sedapnya kalau boleh makan Nando's...Chicken Rice Shop pon sedap juga. Tapi...kalau dapat pegi makan di Koki Bandung pon best juga...pekena menu dari seberang yang pedas2...panas2. Pergh ! Tapi Cik abang kata dia malas nak masuk area Alamesra tu..sebab nanti dah satu keje nak kena keluar and beratur plak nak masuk 1B. So Mak ikut sajalah....asal boleh makan sedap2, 

Sesampai nya kami di 1B...dan setelah mendapat parking space yang agak strategik sebab dekat dengan entrance...so kami pon beramai2 la masuk ke dalam mall...jam ketika itu dah pukul 5.30 petang. Semua dah tak sabar ni nak makan ! Kira2 baru je 10 meter kami berjalan masuk..cik abang saya pon meraba2 poket seluar nya mencari dompet. Wajah nya yang sebelum ni ceria sebab nak pegi makan kemudian bertukar menjadi wajah risau . 

" Eh, mana dompet Ayah? " 

Serentak kami semua berhenti berjalan. Ah! Sudah....! Saya menepuk dahi di dalam hati. Eh, macam mana tu ? Alaa..kira macam imagine tepuk dahi jelaa...Hehe.

Cik Abang pula gigih la menepuk2 semu poket seluar dan baju nya...tak cukup tepuk..di seluk2 nya beberapa kali kot2 dompet nya menyorok dalam2. Mana la tahu kan. Setelah penat menepuk dan menyeluk...Cik abang berkata... " ke tertinggal kat dalam keta...? " Maka mak dan kakak secara sukarela pergi la ke kereta untuk menge'check' kot2 dompet Ayah memang betul tertinggal dalam kereta. Sambil berjalan menuju kereta tu....hati ni betul2 berharap akan bertemu dengan dompet ayah di dalam kereta nanti.

Namun....harapan kecewa. Sah dompet ayah selamat berada di rumah di Keningau. Tak ada dalam kereta.
Kami semua terdiam. Macam mana nak pegi makan ni ? Duit mak ketika tu cuma ada 40 hengget dalam purse. Sebab nya tadi kan mak dah belanja barang2 kek di Bake With Me. Tanya Sophea dia cuma ada 12hengget. Hmm...perut yang tadi lapar seakan mengerti. Terus hilang rasa lapar. 

Kami pon berjalan2...sambil mencari idea walaupon langkah agak lesu . Akhirnya we decided untuk pegi solat dulu. So ke surau la kami semua bersolat. Lepas siap solat apa semua ...baru la Mak dapat idea.

Mak cakap kat Ayah.. " Marilah mak amek duit mak dalam akaun CIMB mak tu...mak rasa ada la dalam 50 hengget dalam tu...." so mak pon pegi la cucuk kad bank mak..keluar la sekeping note 50 hengget. Ada la modal untuk buat pegi makan.

Kami pon pusing la level bawah tu...lalu2 depan kedai makan.  Kami berenti di restoran Ayam Penyet Ria. Sebab nya sebelum ni Cik abang dok kata macam nak terai makan kat situ. Setelah mak belek2 menu di situ ..mak rasa macam mahal. Ikan keli sekor dah rm9..nasi lain rege...sup pon harga lain....Yelah...risau jugak kang dah sedap2 makan tak cukup plak duit yang ada ni. Terhad kepada RM90 je kan... hehehe.
So,  mak cakap la kat Ayah... " Apa kata kita pegi je Alamesra...makan di Koki Bandung...situ dekat Maybank. So boleh la suh kakak Sophea korek duit dia skit dalam bank tu...pinjam...." Ayah pon bersetuju.

So pegi lah kami ke Koki Bandung yang pada awalnya cik abang takmo pegi. Hehe. SAmpai sana Mak pon suruh la theyols masuk restoran dulu dan orde je apa yang patut sementara mak dan Sophea berjalan kaki pegi cucuk duit di ATM Maybank.
SEbaik sahaja keluar la beberapa keping note 50 dari mesin ATM tu mak rasa legaaaa sesangat. Biarpon cuma duit pinjam dengan Sophea. RAsa macam baru la bleh nak bernyawa...baru la bleh nak senyum. Masa bejalan balik menuju restoran tu pon rasa laju lain macam je. Hahaha.

Sampai je dalam restoran Cik abang dan anak2 yang lain dah siap order...Mak pon tambah la order lagi. Masa tu rasa happy dan lega sangat sebab akhirnya kami dapat jugak isi perut. Hehe.

Bila orde semua sampai kami semua makan dengan berselera dan penuh rasa syukur sekali. Pecel Lele hari tu pon rasa nya sedap lain macam plak. Nasi plak boleh tambah2. Boleh makan puas2 dan kenyang2. Alhamdulillah....rupanya rezeki kami semua di Koki Bandung. Hehe.  We ordered 5 set pecel lele dan minuman yang macam2 jenis jugak. Pastu siap tambah dessert aiskrim goreng special lagi. Each set of pecel lele tu ada 2 ekor ikan keli goreng, 2 jenis sambal...sup dan juga nasi yang boleh di tambah. Owh ! Memang puas hati. And it only cost us RM7+. ++  ( including GST) . Memang puas hati lah. Alhamdulillah. Tak guna langsung duit Sophea.. heheh. 



Lepas semua dah kenyang kami pon bertolak la balik ke Keningau....with full belly. Alhamdulillah. What an experience for me and the kids. Moral nya...sebelum jalan ke mana2...cek dulu dah bawak dompet ke blom ? Hehehe.




Menikmati hidangan dengan penuh rasa syukur...Alhamdulillah...