Posts

Featured Post

Dari Dapur Janna : Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Image
Semalam sempena sambutan Maulidurrasul I had decided untuk buat Nasi Arab....dari hari tu lagi anak2 mintak saya buat sebenarnya....tak terbuat2.....semalam dah kebetulan cuti plak so apa lagi kita buat lah. Alhamdulillah anak2 and cik abang suka sangat. Anak2 siap makan dalam talam lagi haa....

Sebelum makan of kos la kena amek gambar, dah amek gambar kena la pos kat fesbuk ke,,,,share kat IG and Whatsapps la kan ? hehehe....Bila dah kongsi2 gambar ni ramai pulak yang minta resepi. Saya ni memang suka kongsi resepi....lagi pon resepi ni saya amek dari orang juga......so marilah kita berkongsi2 ilmu yang elok kan ? Semoga mereka yang dah berkongsi resepi sebelum ni mendapat pahala yang berpanjangan....

Perangai saya ni....sebelum nak cuba satu2 resepi baru saya akan search kat internet lah. Saya akan search banyak2 resepi....tengok resepi orang ni, baca resepi orang tu....pastu saya akan amek resepi yang saya rasa macam sedap dan senang di buat. Sungguh tak bersemangat nak cuba resepi…

The day I turned 41.

Image
Yer... 9 Ogos datang lagi maka bertambah lah umur Mak. Sekarang umur Mak dah 41. Haish. Tua dah tu.

Gambar kat atas tu adalah hadiah hadiah dari encik suami dan juga anak anak. Hehe.

1) Hand cream tu pemberian dari Sophea. Rupanya dia beli untuk Mak. Mak dah nampak hari tu tapi mak tak terfikir pon ia adalah untuk Mak sebabnya dia memang suka online shopping dan gemar sangatlah beli skin care. Tahun lepas dia bagi Mak sekotak facial mask. Dalam kotak tu ada 5 pack facial mask. Seminggu pakai lah sekeping. So patutnya dalam masa 5 minggu habis lah kesemuanya tu kan. Namun, bukan itu yang berlaku. Selepas setahun dan sehingga hari lahir Mak untuk tahun ini datang lagi Mak masih ada 1 pack lagi facial mask yang belum dipakai. Sori ya kakak, bukan Mak tak suka..tapi mak ni tak cukup berdisiplin nak pakai mask segala tau. So tahun ni dia bagi hand cream. Haa..yang ni Mak rasa mak akan pakai sampai habis sebab mak memang suka pakai hand cream. Best je kalau nak bersalam dengan orang. Plus …

Perkahwinan itu....

Perkahwinan bukanlah medan untuk bertanding. Siapa yang beri lebih banyak, siapa yang lebih rajin, siapa yang malas, siapa yang lebih banyak menyumbang tenaga dan wang ringgit. It's not a competition. It's a teamwork.

We work together, we complete each other. Jika ada perasaan iri, dengki sesama suami isteri apalah maknanya itu? Ungkit mengungkit serta rasa cemburu dengan kejayaan atau kelebihan masing-masing sepatutnya tidak wujud.

Andai semua itu wujud di dalam hubungan suami isteri maka istilah perkahwinan yang membawa maksud perkongsian sudah tidak relevan lagi.

Cinta sudah mati.





7 Ramadhan 1438H

Image
Hari ni sudah pon masuk 7 Ramadhan. Sekejap je dah seminggu. Cuti sekolah pon ada seminggu lah juga lagi.

Persiapan hari raya saya...well, macam biasa...ala kadar sahaja. Beli baju untuk anak2...kasut..asal ada je. Tak sedondon pon. Tak ada warna tema pon. Hehe.

Tak apa. Yang penting anak2 happy...dan ada juga baju baru.

Baju baru untuk saya sendiri tahun ni tak ada. Tak excited sangat nak soping untuk diri sendiri.

Bila dah umur2 macam ni, diri sendiri dah bukan keutamaan.

Dan tahun ni..macam tahun2 lepas juga..beraya di Keningau sahaja. Ntah bila la dapat merasa beraya di kampung lagi.

Setakat 7 hari puasa ni kami masih berbuka di rumah...masak sendiri. Kecuali hari Rabu dan Khamis baru2 ni...berbuka di KK.

Hari ni mak masak ikan masak sambal cili hidup, sambal goreng dan udang goreng kunyit. Pastu mak arahkan anak2 buat onde2. Tapi onde2 mak kali ni warna pink. Hihi. Takde kaler hijau. Tak apa. Onde2 hipster mak kata. Pastu jiran2 pulak masing2 bagai berjanji...semua pakat bagi kui…

Be Positve.

Sekarang ni sudah pon pukul 12.30 tengah malam. Mak baru je siap cuci muka...gosok gigi yang tinggal berapa batang je lagi ni...dan juga basuh kaki...yela, orang tua tua kata nanti tak mengigau. Hehe. 
Elok je tengah landing atas katil ni mak tiba tiba rasa macam nak update blog lah. Nak cerita la sikit kejadian tadi. 
Bukan kejadian teruk sangat pon tapi ia cukup membuatkan mak rasa sedih sangat. Rasa putus semangat sangat dan rasa kecewa nya alahai. 
Tadi siang mak dah open order untuk brownies. Alhamdulillah.....ramai yang nak order. Jadi petangnya lepas solat Asar mak pon pergilah ke pekan nak beli bahan bahan untuk buat brownies ni lah. Dah cukup semua mak pon balik. 
Dah memang jadi tabiat Mak kalau nak buat kerja malam malam mak lebih gemar buat bila Umar dengan Aileen dah tidur. Bukan apa..aman sikit nak buat kerja. Jadi bila kedua dua nya dah selamat ke alam mimpi mak pon nak la start enjin. Siapkan bahan2 semua...cuci telur siap siap. Lepas tu mak pon ambil la pack coklat ma…

Dari Dapur Janna : Spaghetti Bolognese

Image
Masa saya update resepi udang butter telur masin baru2 ni sebenarnya saya ada berhutang satu lagi resepi  iaitu resepi Spaghetti Bolognese.

Malu nak share sebenarnya sebab resepi yang mak guna ni biasa2 je, Lagi pon mak guna instant spaghetti sos je pon, Haha, Tapi untuk tidak menghampakan permintaan sahabat saya ni saya share la jugak,





Spaghetti Bolognese My STyle

Bahan2:

1/2 packet Spaghetti ( ikut instruction pada packaging dan masak  hingga ala dente, maksudnya biar dia masih ada rasa kenyal2 gitu, Jangan masak sangat nanti spaghetti mudah hancur and patah2)

* pastikan anda masukkan garam ke dalam air rebusan tu ya. Generous.


Bahan2 Sos :

2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar holland
( cincang kasar )

3 sudu besar minyak zaitun ( minyak biasa pon boleh)

3 hingga 4 batang lobak merah ( di dadu kecil2)
2 biji tomato ( di dadu kecil2)

400g daging cincang ( ayam or daging pon boleh, tapi mak suka daging)
2 botol sos spaghetti jenama Kimball ( mak suka jenama ni sebab murah, dan sedap…

Now i know...

Sekarang saya sudah tahu....
kenapa orang selalu kata perempuan lebih cepat tua dari lelaki.....

šŸ˜¢šŸ˜¢šŸ˜¢


Dari Dapur Janna : Udang Butter Telur Masin

Image
Saya ni nak menunaikan janji saya untuk bagi resepi Udang Butter Telur Masin. Maaf la kawan2, adik kakak..sebab lambat skit bagi resepi. OK, tanpa melengahkan masa mari la kita tengok cara2 nak buat udang ni macam mana...






Udang Butter Telur Masin

Bahan2:

400g udang (bersaiz sederhana, dibuang kulitnya dan di belah belakang butterfly style. saya memang suka bukak kulitnya)

garam, kunyit secukup rasa

5,6 sudu besar tepung jagung/


Cara2:
- campur semua bahan2 di atas bersama udang, gaul rata .
-Panas kan minyak masak dan goreng udang tadi sehingga masak.
- Ketepikan


Bahan2 untuk Sos:

2 sudu besar butter
1 sudu besar minyak masak
4 ulas bawang putih , di cincang
4-5 biji cili padi, di hiris
1 biji cilihijau/merah, di cincang kasar
2 pelepah daun kari
1/4 tin susu cair
2 sudu besar susu pekat manis + setengah cawan air
sebiji telur masin yang sudah di rebus , di hancur2 kan.
garam secukup rasa
1 sudu besar tepung jagung.


Cara2:

- panaskan butter + minyak masak, kemudian tumis bawang putih, …

Blood is thicker than water, indeed.

Image
Cuti Tahun Baru Cina baru2 ni saya telah berpeluang untuk pulang ke Semenanjung berdua sahaja dengan Aileen. Terima kasih kepada encik suami kerana telah mengizinkan saya bersama dengan ma abah dan adik beradik saya sekejap. Mudah mudahan Allah akan melimpahkan rezeki buat Ayang...ameen.

Pada awalnya memang saya berhasrat untuk balik tapi saya pada mulanya tidak mengharap sangat...sebab yelah..tiket flight tu bukan berharga seringgit dua. Tapi Alhamdulillah...Allah telah mengizinkan saya untuk balik juga....seronok sangat2.

Tujuan asal balik tu sebenarnya nak bersama2 dengan kakak sulung saya who had been through tough time. So when we heard that she wanted to go to KL just to ease her mind and be with my two other sisters in KL so we ( me and my other siblings) thought ...why don't we get together in KL . Just to support her. Further more my sister who lives in Japan was also in town and I haven't seen her for 2 years! The last time we saw each other was during our youngest s…

Tagal Kampung Kinolosodon, Papar.

Image
Oh, lupa pula saya nak tulis pasal cerita kami pergi ke Tagal Dolungan Sumbiling, Kg Kinolosodon di Kimanis. Eh, apa tu? Panjangnya nama? Hehe. Ok, mari la kita cerita satu-satu.



Tagal ni maksudnya ' tidak boleh memancing'. Mana2 sungai yang sudah kena tagal ni maknanya kita memang tidak dibenarkan memancing kat situ. Tujuannya adalah untuk menjaga stok ikan di sungai tu. Eh, stok la pulak....kira macam nak jaga populasi ikan di sungai tu. Haa..macam tu la. Tapi tak silap saya dalam sekali setahun akan ada satu hari khas akan diperuntukkan di mana orang ramai akan dibenarkan untuk menangkap ikan. Tak kira nak pancing ke, nak jala ke..atau nak sauk2 je tak kisah. Tak silap saya laa...kalau salah tolong betulkan ye?

Sebenarnya di Sabah ni ada banyak juga sungai sungai yang kena tagal tapi yang paling popular dan boleh kata paling ramai dikunjungi oleh orang ramai ialah di Kg. Luanti, Ranau. Kalau dari Kota Kinabalu tu kira-kira 2 jam naik kereta..ataupon mungkin lebih. Boleh dik…