Thursday, July 10, 2014

Ikan Kukus Limau

Ok lah...sementara tengah rajin mengupdate blog ni elok la saya update resepi Ikan Kukus Limau yang telah di minta oleh peminat2 saya...ahahaha. Perasannya lah. Ikan kukus ni senang je nak buat. Pastu yang best tu plak boleh sediakan awal2. Buh *awah2 dia semua...simpan kat peti ais. Pastu bila nak makan tinggal kukus je lagi. Senang kan ?  Cuma kalau nak kukus ikan ni kena pastikan ikan tu betul2 fresh lah. Kalau dah tak berapa fresh memang mudah je kita detect bila makan .

Ikan yang sesuai untuk di kukus plak biasa nya ikan Siakap lah...ikan merah pon sedap, ikan jenahak....ikan kerapu pon sedap. Cuma kalau nak guna ikan kerapu kena make sure semua sisik2 nya dah di bersihkan. Bukan apa...sisik ikan kerapu ni halus2....jadi kalau tak bersihkan betul2...pastu kita kukus....memang akan terasa2 la sisik tu bila makan....sangat lah menganggu. Tapi kalau kerapu tu di goreng garing2 tak per....jadik sedap la plak sisik2 tu.

Ok lah...kita tak payah cerita panjang mari kita teruskan dengan resepi kita ya...






IKAN KUKUS LIMAU

Bahan2 :

-Seekor ikan jenahak/siakap/ kerapu/merah ( berat kira2 500g -1kg)
ikan ni di siang bersih2, dan di kelar, pastu kalau boleh tak payah potong, biar sekor2 gitu....

- 5 ulas bawang putih ,dicincang
-5- 7 biji cili padi , di hiris . ( Kalau suka pedas boleh tambah, kalau tak suker boleh kurangkan)
-3 biji limau nipis ( di ambil jusnya)
- 1 sudu besar sos ikan
- sedikit kicap manis
-1 sudu teh garam
- 1 sudu teh gula
- 1 sudu teh serbuk pati ayam
- 1/2 cawan air

(campurkan semua bahan2 di atas di dalam mangkuk).

-1 biji tomato  ,di potong dadu
- 2,3 tangkai daun ketumbar di hiris halus.


Cara2:

- sediakan ikan di dalam pinggan yang panjang. Muat2 untuk seekor ikan. Dan pastikan muat juga dengan pengukus anda nanti ya....hehehe. Kang nanti bila nak kukus tak muat la pulak...satu keje dah kat situ.

- kemudian tuang lah campuran bawang putih, cili padi dan semua2 tadi tu la....ke atas ikan. Tuang la juga kat bahagian dalam ikan...biar rata gitu.

- Pastu bubuh la pulak tomato yang di potong dadu.

- OK ...bila dah bubuh semua bahan2 tu..kalau nak makan boleh terus kukus, tapi kalau kata nak makan untuk lunch ke...atau dinner ke...boleh simpan dulu kat peti ais. Bila nak makan baru kukus...so sedap la makan ikan fresh...panas2 baru kuar dari pengukus. Contoh kalau macam kata uols keja la kan...Malam tu sebelum tido atau pon pagi2 sebelum gi keje tu siap kan ikan ni awal2 dgn bahan2 ni semua..pastu simpan dulu kat peti ais. Balik keje kang , panaskan air dalam kukusan...pastu kukus...sementara tunggu ikan masak kita boleh solat ker...mandi ke...siapkan anak ke....masak lauk lain ke...ok tak ?

- Bila nak kukus ni...pastikan air kukusan dah menggelegak....api, tak payah besar sangat, sederhana je. Kalau ikan tu besar dalam 1kg, kukus la dalam 20-25 minit....kalau ikan tu kecik skit...15 minit pon dah cukup dah.

- Bila nampak ikan tu dah masak, barulah di tabur daun ketumbar..., tutup piuk dan matikan api.

- Pastu senduk2 la nasi buh dalam pinggan sedia...pastu boleh angkat ikan letak kat tengah2 meja..untuk di santap.

- Ok tak ? Rasa2 susah tak ? Tak la susah sangat kan? Anak saya yang sulung pon reti dah buat Ikan Kukus Limau ni. Hehehe...


Ada orang penah tanya saya..tak letak serai ke...halia ke nak bagi hilang hanyir ikan....well, saya kalau kukus limat memang tak letak dah...sebab nya rasa limau yang masam2 tu dah cukup untuk hilang kan bau2 ikan.....tapi kan, kalau kita guna ikan fresh...mana ada hanyir pon. Kan ?

So sila la cuba ya ?

* awah2 = bahan2

12 Ramadhan 1435

Hari ni 12 Ramadhan.

Incik suami request buat Nasi Mandy Kambing untuk berbuka.

Actually, dia tak request pon. Cuma semalam dia balik dari pekan dia beli beras Basmathi....beli kambing. Hehe. Saya pon tanya la dia nak buat masak apa ni. Dia kata Mandy Kambing. So Mandy Kambing it is.

Alhamdulillah.....My neighbour Syuk bagi kuih apa tu yer yang kaler ijau, inti kelapa manis tu...tak ingat dah nama dia. Siti Baiyah plak bagi mee bandung ke rasanya....and Sarah plak bagi puding karamel. Alhamdulillah........sedap2 semua nya.

Tuesday, July 08, 2014

10 Ramadhan 1435


Alhamdulillah...hari ni dah masuk 10 Ramadhan. Sekejap je kan dah lepas 1/3 bulan RAmadhan untuk tahun ni.

Setakat puasa kali ni baru sekali kami berbuka kat luar. Membeli di Bazaar Ramadhan pon rasa nya baru 3 kali kot ....tu pon beli kuih2 je. Bazaar Ramadhan ni masa minggu pertama aje meriah..parking susah serta panjang berjela2 sampai berkilometer jauhnya.....tapi bila dah masuk minggu kedua dan seterusnya lama2 makin sejuk lah. Tapi saya suka juga pegi bazaar..suka sebab boleh tengok2 orang...heheeh....memang ada macam2 benda di jual..tapi siyes saya tetap blank tak tahu nak beli apa. Last2 beli kuih sejenis dah...balik.

Kalau masak kat rumah pon takde la masak macam2 sampai berjenis2 lauk dan penuh meja. Biasa masak sejenis lauk...sayur...dah. Kalau rajin buat la kuih. Setakat ni menu berbuka memang nasi laa...mee goreng baru buat sekali. Pastu ada la buat kuih Che Mek MOlek sekali.....donut sekali...pudding roti pon ada jugak buat....

Kadang2 tu memang tak idea nak masak apa....buat la sejenis menu .....janji ada makanan untuk berbuka..tapi bila dah tiba waktu berbuka tengok2 penuh jugak meja. Mana tak penuh...jiran sebelah kiri bagi kuih....jiran sebelah kanan plak bagi mihun goreng la....jiran depan plak bagi benda lain...last2 jadi ada macam2 jenis jugak. Alhamdulillah..itu la yang seronoknya bulan puasa ni. Anak2 pon kalau bab nak tolong hantar kuih or lauk pauk dekat jiran itu la yang paling diaorang suka. Tak sabar2 dan excited nak bersedekah.






Semalam saya buat Ikan Kukus Limau buat kali kedua berturut2. Bukan apa...memang request dari incik suami suruh buat lagi....so saya pon buat lah. Lepas tu saya buat juga Udang Goreng Kunyit campor Kacang Panjang pastu goreng ikan sekor. Kuih tak buat...sebab nya donut yang buat kelmarin dulu tu ada lagi, hehehe.....

Anak2 makan dengan penuh berselera....( bila lapar semua jadik sedap,hehe) . Bapak anak2 pon makan dengan penuh khusyuk juga. Ikan kukus tu di sisip2 sampai licin. Tinggal tulang je. Seronok Mak tengok. Tak kena puji pon Mak dah happy. Rasa puas hati sangat masak penat2...bila anak2 dan suami makan dengan berselera sekali.


Alih2 incik suami kata ..." Hmm...makan kat rumah lagi puas hati aah....". Bukan apa...pada hari kami berbuka kat luar tu...kami oder ikan bakar...sayur mayur...dgn beberapa lagi lauk lain la....tp tu la...cik abang saya ni jenis cerewet skit...bila budak kedai tu lambat bagi tahu kata udang dah habis...terus spoil selera dia....pastu sayur pon siap lambat...lauk yang dah siap masa tu cuma ikan bakar tu je sekor. Hadap la kami ikan tu semata ...( dengan nasi la) . Mood laki den masa tu memang dah kelaut lah. Muka pon dah semacam. Hehehe. Maka moral nya...makan kat rumah lagi bahagia....lagi puas hati...tade nak masam2 muka....walaupon Mak penat skit lah. Tapi tak apa....mak suka.

Hari ni Mak plan nak masak Kurma Daging...dengan Roti Jala. Semoga Allah memberi mak kekuatan untuk menjala lah nanti. Almaklum....dalam keadaan macam ni mana tahan berdiri lama2 kan.

OK...untuk semua selamat berpuasa dan berbuka ya ! Kepada kawan2 yang ada request resepi ikan kukus limau tu nanti saya update yer !

Friday, June 20, 2014

Dan Scan Ke?

Assalamualaikum semua....

Last entry yang mak tulis was over a month ago. Kan betul mak cakap...kalau dah lepas post satu entry nak tunggu post the next entry memang la lama lagi...tengok mood dan keadaan lah.

Mak bukan nya apa...dalam kepala ni kadang memang selalu je ada idea nak tulis di blog. Cuma sejak dua menjak ni Mak takboleh nak duduk lama2 mengadap laptop. Cepat sakit belakang...sakit pinggang. So tu la antara sebab kenapa mak payah benor nak update blog skang.

Owh, semalam mak ada terbaca satu member ni buat status...katanya Awal Shaari dengan Scha Al- Yahya tu  siap buat PC lagi ha..announce jantina anak . Ingatkan dah banak rupanya belom lagi...Mak pon terfikir la kan...ni mesti sebab ramai sangat dok menanya diaorang....dah scan ke...dah scan ke....boy ke girl....haa...hamek ko...buat PC terus....konfirm lepas tu tade sapa yang akan bertanya soalan yang sama.

Mak bukan apa...sebab Mak yang bukan artis ni pon kena tanya ngan soalan yang sama juga. Bukanla mak tak suka...tapi kan..kalau dah sekali pegi pasar dekat Taman Luagan tu....tiap kali benti kat each stall Mak kena tanya...." dah scan dah ? Bila EDD? " and kat pasar kan banyak gerai...tu pon mak tak berhenti di setiap gerai pon dah penat nak menjawab. Kalau wassap (whatsapps) pon gitu jugak. Tiap kalu wassap mesti ada soalan " dah scan dah ? " . Hadoiii la....tu yang Mak rasa macam nak wat PC jugak kekdahnya tu.....Hahaha.

Well, bagi menjawab soklan2 tu....Mak jawab kat sini jelah yer...hehehe....memang la mak dah pegi scan, dua kali. Tapi scan di Klinik kesihatan ibu dan anak tu la....klinik awam tu... ( mak takmo guna term klinik kerajaan) ,tapi tahu2 la kalau scan di klinik awam...patient ramai...so doktor yang bertugas pon nak cepat2 laaa ....so nak tanya banyak2 pon kita serba salah...doktor pon dia cuma tengok kedudukan baby, placenta.....keadaan fizikal...kalau semua ok...ok lah. Kalau nasib2....dapat doktor yang tengok and cakap " ok...ok...." je, tak de nak elaborate sangat. Asal dia paham, cukup. HEhehe. Tapi doktor yang handle saya kali ni ok la jugak...banyak jugak bertanya saya... contoh nya macam ..." Puan memang nak anak ramai ke ....? " dan juga memberi nasihat yang memang biasa saya dengar dari doktor2 kat spital awam...seperti " lepas dah bersalin nanti you ikat je ye...umur you dah nak masuk 40 dah ni..." . Hehehe.

Memang ada plan nak pegi buat scan yang 4D tu....tapi tu la...tak berkesempatan pon lagi nih. Lagipon anak2 dah pesan kalau nak pegi scan tu...semua nak ikut masuk tengok. Hadoi....

OK lah..pinggang mak dah sakit dah ni...mak kena stop dulu la yer ! Until next time !

Tuesday, May 13, 2014

Sampai bila...?

My eldest daughter has been asking me sampai bila Mak nak buat kek. Maksud dia since saya dalam keadaan yang macam sekarang ni lah kan........yelah. Mungkin dia dok tengok saya ni nak bawak diri sendiri pon dah semakin tak larat tapi masih jugak gigih terima order kek.

Well, ntah. Selagi saya larat memang saya amek order. Tapi saya tak amek banyak la. Maksimum 3,4 biji kek je sehari. Tak boleh lebih. Lagipon seronok . Hehe. Itu yg masih buka order tu. Tambahan pula kalau tak buat apa pon bosan jugak. Banyak duduk or baring pon badan tetap sakit so baik la saya buat kek.....ada jugak hasil. Boleh la buat beli2 jajan.

Takaful pon saya masih teruskan. Pon sambil2..... lagipon buat Takaful ni saya buat sama2 dengan cik abe.....ok la jugak. Setakat ni alhamdulillah.....ok la jugak.....yang penting saya seronok tolong orang....seronok berkongsi pengetahuan dengan orang. Lagipon, sementara kita masih muda dan sihat ni lah kita kena kerja kuat, dok gitu? Kalau uols ada nak tanya apa2 pasal plan takaful dengan saya jangan segan2 ya? Tanya je apa2....pasal takaful haji ke...takaful education utk anak2 ke....takaful wanita ke....medical card ke.....atau nak invest pon boleh. Boleh PM atau wassap atai call je saya terus. Hehe. I will assist you.

Ok lah, nak gi pasau plak. Cari apa yg patut, hehe.

Monday, May 12, 2014

HIdup kita yang saling bergantungan.

I came accross a friend's Facebook status, and dia komplen pasal kenapa TV dok heboh2 wish pasal Hari Guru sedangkan ketika itu adalah Hari Jururawat. So dia sangat la sentap dan sedih sbb seolah2 jururawat ni tak di hargai and bla bla bla. Maka ramailah kawan2 nya datang berbondong2 menambah perisa di ruang komen....macam2 lah. Cuma yang saya ingat tu siap nak suh semua nurses in this world cuti sehari. Nak tengok cemaner la konon.

Sememangnya bulan May ni banyak sambutan hari2 tertentu...ada Hari Pekerja...tapi setakat ni tak penah plak dengar orang komplen pasal hari pekerja neh. Pastu ada Hari Ibu plak....yang ni pon ada orang kata hari2 adalah hari ibu la...tak boleh sambut hari ibu laa...dan macam2 lagi...pastu ada Hari Jururawat...ni pon saya baru tahu sebenarnya....pada tahun lepas.....pastu nanti ada Hari Guru pulak......

Pada pendapat saya ....kalau nak argue sapa lagi lebih patut di hargai antara Jururawat dan Guru ni....sebenarnya dua2 adalah sama penting. Bak kata Tuan Guru Nik Abdul Aziz...hidup kita ni saling menumpang. Contoh bila kita makan nasi laa....dalam sepinggan nasi tu ada nasi...ada lauk ikan or ayam, ada sayur....ikan tu....nelayan yang tangkap di laut....nasi tu pulak petani siam yang tanam....pastu sayur tu pon petani lain yang tanam...pastu di masak oleh orang lain...sehinggalah jadi satu menu yang lengkap utk kita makan.

Maka antara Guru, Jururawat dan juga profession lain yang ada di dunia pon kita saling bergantungan dan menumpang. Kalau tak ada jururawat sapa la yang nak tolong doktor2 kat spital tu rawat pesakit kan....kalau tak ada tukang buat rumah sapa la yang nak buatkan rumah untuk kita....kalau tak ada orang yang buatkan jalan adakah kita sanggup nak menurap jalan kita sendiri ?

Kalau tak ada nelayan yang sanggup meredah ombak di laut macam2 mana la kita nak makan ikan ? Dan begitulah seterusnya. Jadi tak perlu la kita nak argue siapa lebih penting. Kerana dalam hidup ni kita memang kena saling bergantungan. Namun saya memang akui tugas seorang jururawat ni sangat mulia  dan saya memang sangat2 menghargai tugas seorang jururawat, sehebat saya menghargai tugas seorang guru. Sanggup ke awak2 semua nak cuci bontot patient yang terberak atas katil spital masa nak beranak ? Sanggup ? Tolong cuci...tolong lap...tolong pakaikan pad ? Sama la jugak dengan Cikgu2 yang terpaksa la mencuci bontot budak tadika yang terberak atau terkencing dalam kelas.

Cuma saya tak nafikan Hari Guru ni memang lebih popular dari Hari2 lain...selain Hari Raya la kan. Seingat2 saya memang saya dari keciiiiik lagi dok sambut hari guru neh. Hari ibu pon dah tua2 sikit baru tahu hari ibu ni bila....Hari Bapa lagi laaa....maka semua nya adalah penting. 


Apa2 pon saya nak wish la jugak ye....Selamat Hari Pekerja, Selamat Hari Ibu, SElamat Hari Jururawat dan Selamat Hari Guru untuk semua yang menyambutnya ! 



p/s : Tapi kan...kalau bukan kerana cikgu2 yang mengajar ni...rasa2nya. jururawat ni boleh jadi jururawat dgn sendiri ke ? Hehehe. OK. Peace !