Wednesday, January 15, 2014

Resepi Nasi Mandy Kambing/Ayam

Semalam sempena sambutan Maulidurrasul I had decided untuk buat Nasi Arab....dari hari tu lagi anak2 mintak saya buat sebenarnya....tak terbuat2.....semalam dah kebetulan cuti plak so apa lagi kita buat lah. Alhamdulillah anak2 and cik abang suka sangat. Anak2 siap makan dalam talam lagi haa....

Sebelum makan of kos la kena amek gambar, dah amek gambar kena la pos kat fesbuk ke,,,,share kat IG and Whatsapps la kan ? hehehe....Bila dah kongsi2 gambar ni ramai pulak yang minta resepi. Saya ni memang suka kongsi resepi....lagi pon resepi ni saya amek dari orang juga......so marilah kita berkongsi2 ilmu yang elok kan ? Semoga mereka yang dah berkongsi resepi sebelum ni mendapat pahala yang berpanjangan....

Perangai saya ni....sebelum nak cuba satu2 resepi baru saya akan search kat internet lah. Saya akan search banyak2 resepi....tengok resepi orang ni, baca resepi orang tu....pastu saya akan amek resepi yang saya rasa macam sedap dan senang di buat. Sungguh tak bersemangat nak cuba resepi2 baru kalau tengok senarai bahan2 yang panjang serta pelik2, pastu plak ada banyak sangat step.

So setelah saya belek resepi itu dan ini...pastu kebetulan kawan saya yang baik hati Amelia ( tokey Nasi Beriani dan Nasi Arab Haji Thamby, Padang Temu, Melaka) pon ada kongsi resepi dia dengan saya...maka saya pon campor2 resepi tu dan jadi lah resepi kat bawah ni.....

InsyaAllah , senang je nak buat rasa nya...dan tak renyah sangat.






Nasi Mandy Kambing/ Ayam.

Bahan2 untuk stok kambing/ayam :

-6 keping daging kambing ( kira2 1kg) - saya beli kepingan lamb chop yang sejuk beku tu, sebab di Keningau ni memang tak ada jual fresh mutton/lamb

atau,

- 4 keping peha ayam ( saya tak buang kulit nya)

- air secukupnya untuk merebus daging. 
- 1 sudu besar buah pelaga ( cardamom)
- 1 sudu besar biji lada hitam
-2,3 keping bay leaf kering.
- garam secukup rasa.

Cara2:
- masukkan semua bahan ke dalam periuk, dan rebus sehingga kambing/ ayam empuk.  


Bahan2 untuk sup

- 2 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1inci halia 

(semua di hiris)

- 2 atau 3  cawan stok kambing/ayam
- air secukup nya ( jika nak kuah banyak)
- garam skit. 
- minyak utk menumis
-secubit serbuk kunyit,


Cara2:
- panas kan minyak dalam periuk, pastu tumis bawang merah, bawang putih, halia dan secubit serbuk kunyit hingga layu dan wangi,
- kemudian masukkan stok kambing/ayam dan tambah kan air dan garam jika perlu.
- Biarkan ia mendidih dan rasakan.


Bahan2 untuk masak nasi.

- 1kg beras Basmathi ( saya guna Jasmine Pusa Gold Extra Panjang, memang cantik nasi nya jadik, kalau tak ada guna beras Basmathi biasa je pon boleh) 

- Stok ayam secukupnya. 
- sedikit pewarna kuning

CAra2: 

- Sukat beras terlebih dahulu walaupon dah tahu beratnya 1kg ( ini bertujuan untuk memudahkan proses menyukat stok kambing/ayam)

- cuci bersih dan rendam kira2 10 minit.

- masukkan ke dalam periuk dan sukat stok kambing ( yang sudah di tapis ) mengikut ratio 1 bhgn beras : 1.1 bhgn stok ( tak tepat pon tak apa, agak2 je) . 

- kemudian masukkan kambing/ayam yang sudah masak tadi bersama2 dan tanaklah sehingga nasi masak.  Masa tengah tanak nasi tu jangan di godek2 atau di kacau2 ye, nanti beras hancur.

- kemudian amek sedikit pewarna kuning dan titik2kan ke sedikit bahagian nasi. ( Supaya nasi ada warna kuning2 skit, kalau original Nasi Arab diaorang guna air rendaman Safron, tp Safron ni mahal, tapi kalau anda ada jumpa di jual mana, boleh beli dan guna safron ni, misti nasi bertambah sedap, guna 3,4 helai je ye. Jangan banyak. ) 

- Ada tips untuk bagi Nasi wangi..iaitu dengan membakar sedikit arang sampai berbara, kemudian masukkan ke dalam loyang kecik atau bentukkan alluminium foil mcm bentuk mangkuk, pastu letakkan sedikit lemak kambing or ayam, biar berasap , pastu masukkan dalam periuk nasi yang dah kering tadi, tutup periuk dan biarkan asap tu terperangkap dalam periuk...so nanti Nasi kita tu nanti akan berbau wangi...seolah2 di masak di atas dapur arang  macam orang Arab buat, Hehehe. 


Bahan2 untuk buat Saltah :

- 4 bij tomato 
- 4 bij cili merah ( kalau suka pedas campur la dgn beberapa biji cili padi, ikut selera sendiri)
- sedikit daun ketumbar
- sebiji bawang bombay
- secubit garam
- 3 sudu besar gula ( manis2 skit ,sedap, hehehe) 
- 2 biji air perahan limau nipis
- 4, 5  sudu besar cuka

Cara2 : 

Masukkan semua bahan2 ke dalam blender, dan blend hingga hancur. Rasakan masam, manis, masin biar balance, pastu siap .


Okey...itu la resepi penuh Nasi Arab Kambing/Ayam.  Nampak macam panjang juga kan ? Tapi insyaAllah senang je nak buat....buat stok nya dulu....sambil2 tu boleh la rendam beras.....sementara daging lembut boleh sediakan saltah nya...blend siap dan simpan kat peti ais , nak makan baru kuarkan. 

Bila stok dah siap boleh terus buat sup nya pulak....dan seterusnya masak nasi......

Sayur2 yang sesuai di makan dengan Nasi Arab ni adalah tomato, timun, bawang besar dan juga lettuce, tp selalunya saya makan dengan lettuce je sbb anak2 memang tak makan sayur2 mentah gitu....huhuhuh. 


Saya harap kawan2 yang mintak resepi dengan saya tu boleh la cuba..kalau ada apa2 nak tanya atau tak faham jangan malu2 tanya ye...saya sedia membantu....boleh wassap, pm, atau call je saya....Bahan2 insyaAllah tak susah nak cari....ada di jual di supermarket .

Selamat Mencuba ya ! 

Wednesday, January 08, 2014

Aina Rihana Goes To School

* Entry ni di karang atas permintaan Kak Chik Yasmin. Hehehe.

Kak Chik cakap dekat Mak, " Mak, nanti mak update la di blog tajuk - Nana goes to school, " . Tapi betul laa...mak takde update pon lagi pasal Nana dah masuk tahun 1 kan ? Ish , Ape la mak ni....tak macam ibu2 lain yang kemain lagi dah dok upload gmbar di fesbuk.....sori ye Nana.

So here it is.....Nana on he first day at school.






Ya, Nana @ Aina Rihana dah masuk tahun 1. Alahai...dah besar dah baby tua mak ni. Nana memang excited sangat nak masuk sekolah rendah ni. Malah memang tak sabar2.

On the first day tu Mak pegi la hantar Nana dengan kak chik ke Sk Pasir Puteh....tahun ni 3 orang anak mak skolah petang...Nana, Kak Chik and Kakak Sophea. Tinggal Angah je yang sekolah pagi. Jadi bila waktu petang tinggal la Angah je kat rumah jadi anak tunggal . Hehehe.

So masa first day tu mak hantar Nana...tengok Nana masuk barisan untuk perhimpunan and memang ramai la parents lain2 yang dok menunggu anak2 masing2. Tapi mak tunggu kejap je...hehehe....tak dan habis perhimpunan Mak dah balik .  Sebenarnya lepas perhimpunan tu ada taklimat untuk ibu bapa murid2 Tahun 1 ni...tapi Mak tak pegi sebab Mak dah tahu dah apa yang akan di ceritakan masa dalam taklimat tu nanti.....pasal PBS, pasal konsep i-think bla bla....Mak dah dengar dah tahun lepas masa Kak Chik tahun 1....so tahun ni mak rasa tak perlu la dengar dah. Hehehe.

Jadi mak pon balik laa....waktu rehat mula2 mak ingat nak pegi la jugak jenguk Nana....nak ajar la dia membeli kat kantin....tp Mak tak terpegi plak sebab Ayah ajak pegi pekan plak.....kol 5.40 Mak pon pegi la amek Nana and Kak Chik di skolah.....

Nana nampak sangat la hepi.....kak chik pon ok jelaa...Dah balik rumah mak pon tanya la Nana...makan apa kat skolah...beli apa.....Nana kata dia beli Mee Gemuk 50 sen, pastu air soya dalam tin 1. Mak pon buat la kira2 dalam kepala......cukup ke duit RM1.50 yang mak bagi dia untuk beli semua tu...macam tak cukup je....

Mak pon tanya la Nana....ehh...cukup ke duit mak bagi ? Nana jawab....Nana amek duit kak chik.

Aduhaiii...sabor jelah anak mak neh....di pow duit kak chik dia rupanya....

Skang ni dah masuk minggu ke-2 skolah...Alhamdulillah...Nana is doing well, dah dapat kawan baru kata dia...nama Azza Dahlia....gitu kot eja nya. Tapi cikgu belom divide kelas lagi...masih berorientasi ikut grup.....tapi tu la...turn Nana ni...mak tak tunggu pon kat skolah. Hantar pon dekat gate skolah je...kadang2 Mak drop je....sabor jelah mak ni kan ? Tak macam tahun lepas masa Kak chik tahun satu hari2 mak pegi tunggu....kang rehat mak pegi lagi jenguk.....seminggu jugak la dok ulang alik. Tapi kali ni mak selamberrrr... je.....mujur la Nana ok je.....

OK lah...untuk baby tua Mak , Nana....selamat ke sekolah belajar rajin2 ye.....Mak sayang Nana !

Monday, January 06, 2014

This Is Why.....

Ramai yang tanya saya kenapa tak hantar Sophea ke sekolah berasrama ( SBP or SMKA or MRSM) , rugi depa kata UPSR 5A tapi hantar sekolah harian biasa je.

Well, gini lah...bagi saya yang nak sekolah adalah anak saya. Yang nak belajar nanti pon dia , bukan saya. Jadi di mana pon anak saya nak bersekolah saya kena ambil kira perasaan dan pendapat dia. Memang sedap nak cakap kat orang ..." Owh...anak sulung saya belajar di MRSM...bla, bla ,bla..." tapi apalah maknanya pergi bersekolah berasrama tetapi anak tak gembira belajar di sana ? Saya pula tak suka paksa2 nih

Bagi saya kalau nak masuk asrama pon biarlah SBP ataupon MRSM , boarding school la kiranya. Kalau setakat sekolah biasa pastu suh anak dok asrama atas sebab nak suh berdikari...baik tak payah. Tu pendapat saya lah. Lain orang lain pendapatnya. Macam saya sendiri memang tak skolah asrama. I went to two selected schools juga masa secondary school dulu tapi saya tak dok asrama sebab rumah dekat je kan . Tapi sekolah yang saya attend tu walaupon bukan SBP or MRSM tapi bukan semua orang boleh masuk skolah tu . I went to Ma'ahad Muhammadi (P), Kota Bharu (MMP)...sebuah sekolah yang tidak pernah gagal dalam mencipta sejarah dalam melahirkan pelajar2 yang terpelajar dan insyaAllah masih mengutamakan Islam. Nak masuk result UPSR mesti bagus juga dan di samping itu mesti lulus ujian bertulis serta ujian lisan . My second school was SM Ismail Petra ( currently known as SMK Ismail Petra) juga salah satu sekolah harian terpilih di Kota Bharu. Kalau PMR kurang dari 5A kena tendang keluar dari SMIP.

Jadi in my doter's case saya menyerahkan sepenuhnya kepada Sophea untuk decide which school she wants to go. Buat masa sekarang ni dia bersekolah di SMK Keningau 2 . Tu memang feeder school untuk SK Pasir Puteh la....plus dekat je dengan rumah. Tapi saya ad jugak tanya dia kalau dia nak ke SMK Gunsanad 2 (G2)  sebab di G2 ada Kelas Rancangan Khas ( kelas untuk pelajar2 lepasan UPSR yang dpat 3A ke atas ) dia kata ok jer.

Saya ada juga tanya dia kalau dia memang nak pegi ke SBP or MRSM....pon jawb ok, tp saya tahu dia seboleh2nya tak mahu tinggal di asrama. Dah faham sangat dah dia tu. Tapi apa2 hal pon kami memng tanya dia dulu. Bukan apa....ada this one lady cakap kat saya dan suami...." hantar je anak pegi asrama...dia suka ke tak suka ke ,hantar je...lama2 ok laa..." . Well, saya tak suka dengan pendekatan macam tu...lagipon ni anak saya....bukan anak dia. Sebab nya anak dia memang dia hantar je dok asrama. Tak apalah...tu anak dia. Saya memang tak masuk campur.



p/s : lepas saya UPSR saya yang decide utk pergi ke MMP, so abah pon amek la borang masuk skolah tu, lepas SRP saya cakap kat abah nak tukar skolah pegi SMIP so abah ikutkan jugak...begitu jugak dengan my other siblings, Kakak di SM Kota Bharu, kak Ngoh di MMP juga, Kak Noor and Kak Lah di SM Puteri dan SMIP, Welloh di MML, Jie di SM Puteri, Siti di SMIP dan MRSM Kuantan, Ahlami di SMIP and Fatien di SM Penambang dan MRSM Kuala Terengganu. Abah tak pernah paksa kami adik beradik.....bagi abah, just do whatever we like, as long as it's good , not against Islam, abah will always support us.

Monday, December 30, 2013

Rindu sebenarnya ni.

Suka sangat tengok gambar ni...my Ma and Abah with my sister Kak Ngoh and her son Lutfi. Bergambar kenangan di Candi Borobudur, Jogjakarta.

Alhamdulillah...sampai juga Ma dan Abah ke Jogja. Kak ngoh yang sponsor. Tq Kak Ngoh ! Saya tumpang gembira untuk Ma dan Abah. Dah berumur macam ni dapat pergi berjalan2, kenal tempat orang. Dulu2 masa muda2 mana la ada masa, dan duit untuk berjalan2. Anak berderet2, umur pulak rapat2.

Alhamdulillah juga Ma dan Abah masih di beri kesihatan yang baik....maka boleh la berjalan2. Sebelum ke Jogja ni Ma dan Abah dah sampai ke Jakarta, pon kak Ngoh yang bawak. Awal tahun baru2 ni Ma pergi umrah dengan Abah serta dua orang adiknya - Che Noh and Che Moh. Pastu masa bulan 8 hari tu nak ke Padang, Indonesia...tapi tersekat plak dekat imigresen Penang sebabnya passport dah nak dekat expired (kalau kita nak ke luar negara, pastikan passport kita masih hidup (?) dan lebih 6 bulan dari tarikh expired) so tak jadi la ke Padang.

Jepun dan Australia pon Ma dah sampai....Singapore ,Sabah , Sarawak toksah kata laaa...hehehe.... at this age Ma gets to do things for herself, boleh pegi masjid solat jemaah Maghrib ISyak setiap hari...boleh pegi kelas mengaji, dengar ceramah ugama...tader dah nak pikir2 jaga cucu ke apa....nak berjalan ke mana pon tade halangan. Nak ke pasar ke apa ke Ma cakap je kat Abah, mesti abah akan bawakkan sebab Ma memang tak boleh drive atau bawak moto. Memang ada adik saya sorang dok dengan Ma kat kampung, tapi dia tetap hantar 3 orang anak nye ke nursery sebab tak nak susahkan Ma. Yer laa...cukup2 la Mak kita jaga kita dari kecik kan...takkan la dah tua2 ni nak jaga cucu plak. Lagikan kita jaga anak pon merungut penat...apa lagi kalau orang tua. Saya kesian jugak dengan mertua saya yang masih kena jaga cucu. Seharian dari pagi sampai petang. Mandikan, basuh berak, tidurkan cucu dia...aduhai.....memang tak boleh nak buat benda lain. Nak berjalan lagi lah.

"YA Allah ! Kau ampunilah segala dosa kedua orang tua ku dan kasihani lah mereka sebagaimana mereka mengasihani kami ketika kami kecil dahulu....dah kau berikan la kesihatan yang baik buat kedua nya... Ameen. "



Long Time No Write ?

Owh, dah lama tak update blog. Ni la kalau dah penyakit malas melanda. Tahun 2013 pon dah sampai ke penghujung nya....jadi apa kata kita update la sikit mana2 cerita yang tertinggal tu...

Well, mana nak start yer.......hmm....ok lah, result UPSR keluar sebelum cuti skolah baru2 ni...alhamdulillah Sophea dapat 5A. Tapi aku tak apply pon mana2 boarding school. Ntah....rasa macam tak payah la pegi sekolah berasrama...kecik lagi....skolah dekat2 sudah la....senang nak pantau. Hehehe.

Pastu plak...cuti skolah macam biasa lah....balik kampung. Cuma balik kampung kali ni memang tak berjalan ke mana2 pon. Balik Kelate sempat la main banjir kejap....alah...air sikit je, takat lutut je....pastu sehari je naik, esok nya dah surut.  Tapi sejarah banjir kali ni kami dapat tangkap ikan keli 8 ekor...! Hahaha ! Tak penah2 ada ikan kat depan rumah time banjir tiba2 kali ni ada ikan plak. Rasa nya ikan dalam kolam orang tu...terlepas dalam banjir, Hehehe.

Balik Kelate macam biasa la...misti ada makan2....family gathering....mmg syiok !  Balik Port Klang plak cik abang sibuk dengan agenda bertemu kawan2 lama dia....main futsal la...boling la....tp dia ajela yang pegi nya....ai dok rumah je.

Hmmm...itu jelah kot....memang tade yang menarik kan ? TAk apa lah. Janji update. Hehehe....

 See you in 2014 la ya ! InsyaAllah.


P/S : Malas nak cerita pasal benda2 yang dok naik nih....wat sakit hati je.

Wednesday, October 30, 2013

Sila La Hubungi saya !

Alhamdulillah....saya dah pon lulus exam asas takaful dan sekarang ni saya dah pon jadi ejen berdaftar MAA Takaful.





Asalnya suami saya dulu yang jadi ejen, sekali dia ajak saya join jugak. Senang dia kata, kalau ada apa2 event ke...apa ke...boleh la buat sama2.....so saya pon amek ajelah exam tu.

Berdebar2 jugak sebab saya tak study satu hape pon ! Dah la bab2 ekonomi ke...muamalah ke...bukan bidang saya tu....tapi redah je lah amek exam. Risau jugak kalau2 tak lulus....malas nak ulang2 sebenarnya.

Sebelum exam tu memang dah gi toilet siap2 dah...kosongkan pundi kencing semua...tapi bila tengah jawab exam tu alahaii.....makin beriya2 rasa nak kencing la...berak la...terkentut semua ada ! Kaki ni tak duduk diam sekali...adoi lah. 2 jam peksa tu rasa macam lamaaaaaa sangat nak habis. Soalan pulak humangaaiii ! Susah nye lah. Siyes susah ! SEmua saya jawab main hentam je...serta ikut common sense je.

Tapi Alhamdulillah...dah rezeki saya agaknya....saya LULUS ! Hehehe. Happy la jugak .

So kepada sesiapa yang berminat nak tahu pasal produk2 MAATakaful boleh lah kontek saya di nombor ni .... 014-5691618. Nanti kita boleh arrange untuk buat apppointment. Appointment santai2 je...sambil kita minum2. Memang banyak produk2 MAATakaful yang best2 ! Antara nya Takaful pendidikan untuk anak2....Medical Card pon ada....and yang paling saya suka MAA Takaful Haji. Produk ni saya suka sangat     nak offer dekat kawan2 semua. . Jangan segan2 tau nak kontek saya. Nak tanya2 je pon boleh ! Saya sudi untuk terangkan.....memang kita kena survey dulu dan banding2 kan dengan takaful2 lain. OK !

Ok ! Nanti saya akan cerita panjang2 lagi ye !