Thursday, June 09, 2016

Dari Dapur Janna : Red Velvet Cake Recipe ( with frosting)

Assalamualaikum semua.  Saya sebenarnya nak bayar hutang ni. Hutang resepi. Hehe. Ramai yang minta resepi dengan saya..macam2...ada yang nak resepi kek..resepi lauk pauk...tapi saya belum juga update. So hari ni saya nak update satu resepi yang di minta oleh sahabat saya Glenys. She requesetd for Red Velvet Cake recipe. So this is for you Glen !




RED VELVET CAKE

Bahan2 untuk kek :

250g gula ( saya guna gula pasir biasa je)
150g butter
sedikit esen vanilla.
2 biji telur gred B atau pon A

270g tepung naik sendiri ( saya guna tepung bluekey)
2 sudu besar serbuk koko
(campur keduanya dan ayak)                                        

250ml @ 1 cawan buttermilk
2 sudu kecil pewarna merah cerah
(campur keduanya dan kacau rata)

1sudu teh soda bikarbonat
1 sudu besar cuka


Cara2:

- putar gula dan butter bersama esen vanilla sehingga gebu,creamy dan warnanya kuning pucat.
- kemudian masukkan telur. Putar lagi hingga sebati
- Selepas itu masukkan tepung + serbuk koko yang sudah di ayak tadi berselang seli dengan buttermilk + pewarna merah cerah. Putar lagi hingga adunan bercampur rata.
- Di dalam mangkuk kecil, campurkan sodabikarbonat bersama cuka. dan biarkan ia berbuih seketika. Selepas buih2 nya berkurangan masukkan ke dalam adunan kek kita tadi dan kacau2 sekejap sekadar bahan2 bercampur.

- panaskan oven pada suhu 180'C. Sementara menunggu oven panas kita griskan  2 loyang bulat bersaiz 8" dan di lapik dengan kertas minyak.

- tuangkan adunan kek ke dalam kedua2 loyang sama banyak.
- bakar di dalam oven kira2 35-40 minit atau sehingga kek masak.
-  Apabila kek masak, keluarkan dari loyang dan biarkan ia menyejuk pada suhu bilik.


Bahan2 untuk frosting :

250g cream cheese ( di biarkan pada suhu bilik terlebih dahulu supaya lembut)
1/2 cawan gula icing ( di ayak)
1 1/2 cawan non - dairy whip cream ( di putar sehingga kental)


Cara2:
- putar cream cheese hingga creamy kemudian masukkan lah gula icing. Putar lagi sehingga sebati.
- masukkan sedikit whip cream yg sudah di putar terlbih dahulu. Putar sekejap.
- selepas itu masukkan kesemua whip cream yang tinggal. Putar hingga adunan sebati.
-  Boleh la di sapu pada kek dan di hias.




* note : Butter milk kita boleh buat sendiri dengan mencampurkan 250ml susu segar dengan  1sudu besar cuka atau pon air perahan lemon. Kacau rata dan biarkan seketika sebelum di guna.
- boleh juga menggantikan dengan plain yogurt yang di campur dengan sedikit susu segar.

- resepi asal untuk frosting sebenarnya menggunakan dua jenis cheese iaitu cream cheese dan mascarpone cheese, tapi kat sini susah nak dapat marcarpone cheese ( plus, ia juga agak mahal) so saya cuma guna sejenis cheese sahaja. Hehe. 

- adunan kek ini juga boleh di buat cupcakes. Cuma masukkan ke dalam papercups dan bakar sseperti biasa. 

Wednesday, May 11, 2016

Faces of Aileen.....


Saja2 la ni nak upload gambar2 Aileen....

Semalam Aileen genap 3bulan...and dah pandai meniarap....alhamdulillah....pegi klinik untuk check up..kena cucuk...tapi nangis kejap je....hehehe...








Thursday, April 28, 2016

Aileen Diyana, the lucky no. 6!




Alahai, dah 2 bulan lebih baru la mak nak document pasal kelahiran cahayamata mak dan ayah yang ke - 6...sori ye Aileen sayang...bukan mak lupa...bukan mak pilih kasih, tapi tahu2 sajalah..zaman sekarang ni orang lebih gemar rakamkan apa2 berita gembira mahu pun berita sedih di Facebook. Tapi, sebab mak sayangkan blog ni....and I'd rather keep this blog than my Facebook account, so mak tetap akan buat satu entry khas untuk setiap anak Mak. Lagipon blog Mak ni dah berusia lebih dari 10 tahun! Dari ada anak 2 sampai mak ada anak 6!

So...beginilah...pada 11 Februari 2016 baru2 ni Mak telah selamat melahirkan zuriat Mak yang ke-6 di Hospital Keningau yang kami namakan AILEEN DIYANA.
Mak mengaku it was an unplanned pregnancy (macam mak pregnant kan Kak Nana dulu jugak), sebab when i realized that you were inside my womb you were already 20 weeks old. Dah gerak2 pon. Hehe. Walaupun tak rancang tapi mak dan Ayah tetap happy sebab Allah's plan is always the best.

Aileen was delivered 5 days earlier. Pagi Khamis tu mak sebenarnya nak buat kek sebab ada kawan order untuk birthday anak dia tapi mak perasan ada a couple of blood stains di baju Mak. So mak memang tekejut lah sebab Mak tak pernah turun tanda darah , berdebar la jugak walaupon tak sakit. Oleh yang demikian terpaksa la Mak kensel order kawan tu. Sian jugak dekat dia tapi tulah...baik kensel awal2 supaya dia pon boleh cari back up .

Sampai dah tengahari Mak masih belum rasa sakit sangat so Mak rilek2 jelah...sampai nak dekat2 waktu Asar dah rasa sakit dah jugak tapi gap masih jauh...up to 20 minutes . Bag apa semua memang dah siap letak dalam kereta dah. Ayah plak memang tunggu signal dari Mak je nak start kereta pegi spital. Tapi lepas dah solat Asar apa semua pon mak masij belom bagi signal. Malah masih sempat lepak2 kat depan rumah...tengok Umar main2...borak2 dengan jiran. Bila contraction datang mula la muka berkerut2 menahan sakit. Sedar tak sedar dah masuk Maghrib...alang2 dah Maghrib mak tunggu sampai selesai solat Isyak terus. Ngam2 siap solat mak terus ajak ayah pegi spital.

Check in labour room pukul 8.40 malam. Dah bukak 7cm dah. Pukul 9.47 malam Aileen keluar. Haish. Lega sesangat. Tapi memang penat sikit la beranak umur dah nak dekat 40 ni. Hehe.




Aileen weighed 3.2kg when she was born and she was my only child yang baru 30menet lahir dah bersin. Hehe. Comel je. Bila ingat balik saat Aileen lahir...di letakkan di dada...rasa rindu sangat saat tu. Best sangat.

Apa2 pon Mak memang lega sangat sebab despite of my age and masa pregnen pon x berapa fit...mak tetap dapat lahirkan Aileen dengan selamat through normal delivery with no stitches.

Sunday, March 06, 2016

........*sigh.

Dalam hidup kita ni...kita harus belajar untuk tidak bergantung pada orang lain.
Biar kita yang susah....jangan kita susahkan orang lain. Sebab nya nanti kalau kena ungkit...sungguh bisa sekali.

Seboleh2 nya...walau kita sakit sekalipon janganlah mengharapkan orang orang lain...selagi boleh buat sendiri hatta terpaksa merangkak sekali pon tak apa
...asal kita tidak membebankan orang lain.

This is what i have always told myself. Tapi kadang2 .....saya terlupa....sehinggalah orang lain menyedarkan saya. Life is tough.

Tuesday, January 12, 2016

Balik Kampung 2015

Assalamualaikum semua...SElamat Tahun Baru 2016.

Rasanya masih belum terlambat untuk saya wish selamat tahun baru kan ? Lagi pon kita masih lagi di bulan Januari. Hehehe.

Lama sungguh Mak tak update blog. Well, alasan nya ...macam yang sebelum2 ni lah....payah nak mengadap laptop sekarang. Maafkan lah Mak yer.....

Apa2 pon nak cerita la sikit pasal balik kampung hujung tahun lepas.

Seronok sungguh balik kampung. Ye lah...balik cuma setahun sekali. Tapi tu la...balik pon memang tak boleh nak jumpa semua adik beradik. Yang mana ada kat Malaya ni ...dapat lah jumpa..yang dok seberang laut...jauh di negara orang tak dapat jumpa. Mudah- mudahan dapat berjumpa di lain waktu lah hendaknya.

Balik kampung kali ni kami balik ke Pulau Indah dulu sebab nya mertua nak pergi umrah awal December...so ngam la balik pulau dulu. Lepas diaorang dah berangkat baru lah kita orang balik ke Kota Bharu. My PIL ni jarang berjalan...satu tu sebab tak tahu nak ke mana. Ye lah..anak2 semua dok situ2 je....kalau anak2 dok merata2 kurang2 dapat la pegi bejalan rumah anak2 ....macam my parents. Lagi satu bapak tu pon tak berapa sihat sangat...mak pon selalu sakit lutut...sakit pinggang. Memang tak berapa fit la...masa pegi umrah baru2 ni pon Bapak terpaksa di tolak dengan kerusi roda.....gitulah putaran hidup kita ni kan...?




OK la..meh kita sambung cerita...balik ke KB kita orang drive la dari Port Klang ni....ngam2 sampai rumah kita orang di sambut dengan hidangan kambing panggang. Hadoiii2....sampai2 je dah makan sedap2. Macam ni lah kalau balik KB....makaaaan je. Sapa2 yang berhajat nak diet tu sila la lupakan hasrat tu. Merana jiwa dan raga nanti tengok orang dok makan macam2 ! Heheh. Nak2 plak weols ni memang suka wat makan ramai2. Tak semestinya kena wat makan macam2...berjenis2...siap berkhemah bagai...goreng mee or mihun or nasi lemak pastu makan ramai2 pon jadi dah. Asal dapat beramai2. Seronok !

Pastu pagi2 plak dah bergilir2 beli sarapan. Nasi belauk lah...nasi gulai itik serati.....nasi dagang, nasi kerabu.....nasi beriani...nasi tumpang ..hadoiii  ! macam2! tu belom kira kuih muih lagi yang sah2 dah ada macam2 rupa, rasa dan warna.





Petang2 plak makan pisang goreng lah....buat kek lah..roti lah.....minum air kelapa lah..makan ccolek di tepi pantai....makan satay ikan....itu lah kerja nya. Makaaaan je. Pot feveret weols tentula the dining table. Sambil becerita...ketawa2...sambil mulut ni mengunyah tak henti2 walaupon bukan lapar sangat pon ! My mom pon keje nya masak je hari2.


Balik kampung kali ni pon kami sempat berjumpa dengan sahabat2 lama yang dah lamaaaa tak bertemu mata. We even went to Perlis to attend an old friend's wedding. Pastu balik dari perlis tu siap singgah di Ipoh rumah another friend. Yang tu nanti lah kita cerita kat entry lain yer ? Heheh.

Ok lah...mak nak upload gambar plak....gambar2 masa balik kampung hari tu. Tapi sebenarnya lebih banyak gambar makanan..ehehehe.