Posts

Featured Post

September Promotion!

Image
Assalamualaikum...


Siapa kat sini yang...:
- dah lama berkenan dengan iron best ni?
- nak bayar kali2 tapi tak nak main kutu?
- nak cepat dan takmau tunggu turn?
Haa...sekarang la masa yang sesuai sebab #amway ada buat offer 4 kali bayar. Lepas first payment boleh terus dapat iron. Best tak?
So.....cepat2 wassap saya 0146887963.
Offer ends on 30th September 2017.





Balik Kampung 2018

Image
Tahun lepas kami balik kampung lewat sedikit dari pada biasa. It is because we had to wait for
Sophea untuk selesai menduduki peperiksaan SPM. Tapi kami pos dulu 3 beradik balik kampung ( Nana, Kak Chik and Angah).

And a week after that baru lah Mak balik berempat dengan Kakak, LinLin dan Umar, Ayah pulak terpaksa balik lewat sikit only after he finished his job in Brunei,

Balik asing- asing semua dan balik kali ni pon tak lama. Dok di KB pon cuma seminggu je, Haish, Apa boleh buat, Banyak juga senarai makanan yang tak sempat kami makan, Hihihi, Itu pulak yang difikirnya, Well, makan2 ni memang salah satu agenda utama tiap kali balik kampung,

Alhamdulillah juga kami sempat pergi bercuti sekejap di Cameron Highland, we spent a night there on our way back to Kota Bharu. Jadi lah, Sempatla jugak melawat ladang teh. Pengalaman lah bagi anak2,

On our way back to Pulau Indah pula kami ikut Terengganu, and itu pon kami bermalam sekejap di Kuala Terengganu, setelah di paksa oleh my friend Suha…

First Post of 2019

Image
It has been a long time since the last time i posted anything in this blog. I have a lot of stories to share and document here but to post anything using your mobile phone is not very convenient,

This year 2019 marks the 14th year of me been blogging and I want to keep this blog as long as I could, This blog has always been a treasure to me. I kept so many of my memories here that I no longer keep.

This year Umar has started kindy and he enjoys going to kindy everyday.
Kakak Sophea is home since she's waiting for her SPM result.
Angah is now in form 5 and will be sitting for SPM while Nana is in her primary 6 and will be taking UPSR
Kak Chik is in her first year as a secondary student and she goes to the same school with Angah and Kakak.
LinLin is turning 3 this February 11 .

The kids are all grown up . *sigh.







to more posts and entries.

Mak Janna


Long Weekend

Lama sungguh tak post apa apa entry di blog ni. Hari ni rasa macam nak cerita pasal cuti hujung minggu yang panjang baru baru ni.

Bulan September ni banyak betul cuti umum yg bersambung dengan cuti hujung minggu. Macam minggu yang sebelum ni cuti Hari Kebangsaan jatuh pada haru Jumaat...minggu ni pula cuti Haru Keputeraan YDPA jatuh pada hari Ahad,maka hari Isnin nya di kira cuti umum ganti. Kemudian bersambung pula dengan cuti tahun baru Hijriah, 1 Muharram pada hari Selasa. Maka straight la cuti 4 hari. Ramai la yang ambil kesempatan untuk berjalan2.

But too bad for us tak dapat nak ke mana2 sangat. Sabtu Ahad saya ada order kek, suami pula ada pertandingan badminton hari Sabtu tu. Ahad pula dia ke KK dan balik hari Isnin. Tu pon matahari dah tenggelam baru sanpai rumah.

Hari Selasa pagi pula anak2 yang exam UPSR dan SPM ada kelas tambahan. Maka petang di hari terakhir cuti hujung minggu yang panjang tu baru la kami semua dapat berjalan.

Encik suami ajak kami ke Rabbit Farm di Kiman…

Tips Supaya Anak-anak Mudah Tidur Malam

Assalamualaikum semua...

Sejak dua menjak ni terasa rajin pulak nak update blog. Hehe.

Sekarang ni dah pukul 2 pagi dan saya masih belum tidur. Bukan apa tadi lepas solat Maghrib saya dah terlelap sekejap. Sampai tak pergi terawikh di masjid. Bila saya sedar dah dekat jam 9. Suami pon dah balik dari masjid.

Umar dan LinLin pon dah nyenyak tidur dari tadi lagi. Oh, sebut pasal Umar dengan Lin saya teringat seorang kenalan saya ni tentang anak2 dia yang jenis tidur lambat sampai jam 2,3 pagi. Allahu..kesian betul dengan dia. Hampir setiap malam jadi burung hantu.

Macam Umar dengan Lin pon kadang2 kerap juga tidur lambat. Tapi saya ada cara untuk bagi diaorang mudah tidur.

Saya mandikan mereka berdua sebelum tidur!

Betul!

Saya tak kira pukul berapa pon hatta jam 12 tengah malam pon saya mandikan je budak dua orang tu. Saya mandikan dengan air suam laa. Orang tua2 kata tak bagus mandi malam takut nanti kena penyakit paru- paru berair? Nampaknya itu semua mitos semata mata. Para doktor pon…

Pergi Tak Kembali.

Image
Hari ni sudah masuk hari ke-16 kita di bulan Ramadhan. Baru la saya nak update blog. Hehe. Tak apa.

Apa nak cerita ya...?

Owh..ye..Ramadhan kali ni saya telah kehilangan seorang sahabat. Sahabat yang sangat baik. Sentiasa tersenyum. Mudah untuk kita minta tolong. Sahabat satu sekolah rendah dulu. Radzuan nama dia. Tapi kami semua panggil dia Wan je.

Masa sekolah dulu saya tak pernah sekelas dengan dia rasanya. Arwah telah diserang angin ahmar untuk kali kedua beberapa hari sebelum puasa dan tak sedarkan diri. Sebelum ni pon dia dah pernah kena stroke sekali...tapi just mild stroke. Masih boleh berjalan..masih boleh memandu kereta.

Wan ni memang baik orangnya. Cakap pon lembut je. Muka tu tersenyum sokmo. Kalau geng Redang ni ajak jumpa, pegi minum2 ke...pekena me rebus ke dia mesti join. Tak pernah tak join. Kali terakhir saya jumpa dia masa akhir tahun lepas. Kita semua ramai2 pegi makan mee rebus kedai Rahim. Hehe.

Siapa sangka, Allah panggil dia dulu...di usia 42 tahun. Perginya di…

Dari Dapur Janna: Kentang Oregano

Anak2 saya sangat suka makan kentang. Tak kira lah apa cara masakan nya mereka memang suka. Jadi di rumah ni memang kena selalu ada stok kentang.

Kali ni saya suka nak berkongsi satu resepi kentang yang mudah, cepat dan yang penting sedap.

Saya namakan kentang ni Kentang Oregano. Okay...jom kita tengok bahan bahannya.


Kentang Oregano


Bahan2:
-5,6 biji kentang, di kopek kulitnya dan di potong dadu dan direbus hingga empuk
- 100g salted butter
- secubit oregano


Cara2:
- toskan kentang yang sudah direbus tadi dan masukkan ke dalam mangkuk.
- ketika masih panas, masukkan butter dan juga oregano.
- gaul rata.
- siap!

Kan saya dah cakap, senang sajakan? Kentang oregano ni sedap kalau kita padankan dengan chicken chop ke..lamb chop ke...makan dgn sosej pom boleh atau pon dengan pasta. Memang sesuai. Jika sula boleh juga drizzle sedikit extra virgin olive oil. Pon sedap.

Jadi janganlah lupa untuk cuna resepi yang simple tapi sedap ni.