Tuesday, January 12, 2016

Balik Kampung 2015

Assalamualaikum semua...SElamat Tahun Baru 2016.

Rasanya masih belum terlambat untuk saya wish selamat tahun baru kan ? Lagi pon kita masih lagi di bulan Januari. Hehehe.

Lama sungguh Mak tak update blog. Well, alasan nya ...macam yang sebelum2 ni lah....payah nak mengadap laptop sekarang. Maafkan lah Mak yer.....

Apa2 pon nak cerita la sikit pasal balik kampung hujung tahun lepas.

Seronok sungguh balik kampung. Ye lah...balik cuma setahun sekali. Tapi tu la...balik pon memang tak boleh nak jumpa semua adik beradik. Yang mana ada kat Malaya ni ...dapat lah jumpa..yang dok seberang laut...jauh di negara orang tak dapat jumpa. Mudah- mudahan dapat berjumpa di lain waktu lah hendaknya.

Balik kampung kali ni kami balik ke Pulau Indah dulu sebab nya mertua nak pergi umrah awal December...so ngam la balik pulau dulu. Lepas diaorang dah berangkat baru lah kita orang balik ke Kota Bharu. My PIL ni jarang berjalan...satu tu sebab tak tahu nak ke mana. Ye lah..anak2 semua dok situ2 je....kalau anak2 dok merata2 kurang2 dapat la pegi bejalan rumah anak2 ....macam my parents. Lagi satu bapak tu pon tak berapa sihat sangat...mak pon selalu sakit lutut...sakit pinggang. Memang tak berapa fit la...masa pegi umrah baru2 ni pon Bapak terpaksa di tolak dengan kerusi roda.....gitulah putaran hidup kita ni kan...?




OK la..meh kita sambung cerita...balik ke KB kita orang drive la dari Port Klang ni....ngam2 sampai rumah kita orang di sambut dengan hidangan kambing panggang. Hadoiii2....sampai2 je dah makan sedap2. Macam ni lah kalau balik KB....makaaaan je. Sapa2 yang berhajat nak diet tu sila la lupakan hasrat tu. Merana jiwa dan raga nanti tengok orang dok makan macam2 ! Heheh. Nak2 plak weols ni memang suka wat makan ramai2. Tak semestinya kena wat makan macam2...berjenis2...siap berkhemah bagai...goreng mee or mihun or nasi lemak pastu makan ramai2 pon jadi dah. Asal dapat beramai2. Seronok !

Pastu pagi2 plak dah bergilir2 beli sarapan. Nasi belauk lah...nasi gulai itik serati.....nasi dagang, nasi kerabu.....nasi beriani...nasi tumpang ..hadoiii  ! macam2! tu belom kira kuih muih lagi yang sah2 dah ada macam2 rupa, rasa dan warna.





Petang2 plak makan pisang goreng lah....buat kek lah..roti lah.....minum air kelapa lah..makan ccolek di tepi pantai....makan satay ikan....itu lah kerja nya. Makaaaan je. Pot feveret weols tentula the dining table. Sambil becerita...ketawa2...sambil mulut ni mengunyah tak henti2 walaupon bukan lapar sangat pon ! My mom pon keje nya masak je hari2.


Balik kampung kali ni pon kami sempat berjumpa dengan sahabat2 lama yang dah lamaaaa tak bertemu mata. We even went to Perlis to attend an old friend's wedding. Pastu balik dari perlis tu siap singgah di Ipoh rumah another friend. Yang tu nanti lah kita cerita kat entry lain yer ? Heheh.

Ok lah...mak nak upload gambar plak....gambar2 masa balik kampung hari tu. Tapi sebenarnya lebih banyak gambar makanan..ehehehe. 



Wednesday, October 28, 2015

Dari Dapur Janna : Mac & Cheese, my style.

Assalamualaikum semua...

Hari ni nak update resepi Mac & Cheese yang dah agak lama jugak la kawan2 mintak. Sebenar nya saya pon tak pasti resepi sebenar macam mana...pernah la tengok sekali dalam rancangan masak2 kat tv tapi ingat2 lupa plak.....tapi rasa nya resepi yang saya try ni ok la kot. Anak2 cakap sedap. Hehe. Dan paling best sebab senang ke nak buat. Anak2 pon boleh buat sendiri ni ....

OK lah..tanpa melengahkan masa mari kita tengok resepi nya yaa...



MAC & CHEESE

Bahan2 :




300g macaroni ( masak seperti yang di arahkan pada packaging, kemudian toskan)




50g butter
2 sudu besar tepung jagung
400ml susu segar

50g cheddar cheese ( parut)
50g mozarella cheese ( parut)
4 sudu besar serbuk parmesan cheese
3 sudu bear serbuk nacho cheese
garam secukup rasa.


Cara2:

- Panaskan kuali/periuk..kemudian masukkan butter dan biar sehingga cair. ( kalau boleh guna periuk or kuali non-stick)
- Bila butter dah cair...masukkan pula tepung jagung, kecikkan api dan kacau2 hingga tepung tak berketul.
- masukkan pula susu segar. kacau2 lagi biar tepung dan susu sebati dan biarkan ia mendidih sedikit.
- Lepas tu masukkan kesemua 4 jenis cheese tadi...kacau2 lagi biar semua bercampur dan cheese yang di parut cair...pastu masukkan la macaroni..
- rasakan..kalau perlu masukkan garam...kalau dah cukup masin..tak payah letak pon tak per..sbb cheese2 tu semua dah ada rasa masin2 jugak..
- kacau2 biar sebati pastu tutup api, siap !


Senang je kan ? Macam kat rumah saya ni stok pasta memang sentiasa ada....stok cheese 4 jenis tu pon boleh kata mesti selalu ada dalam peti ais. So bila2 nak buat pon senang dan boleh terus buat. Cepat siap pulak tu !

So apa lagi..lepas ni bleh cuba ya !




Wednesday, October 07, 2015

Hari Itu Dalam Sejarah.

Ni nak cerita ni...cerita haru dan sedih.  Hehehe.

Masa cuti skolah baru2 ni cik abang ajak la pegi ke KK. Plannya nak pegi...pastu tido satu malam pastu esok nya balik lah. Saja jelah..bawak anak2 jalan2. Mak ni bukan apa sangat pon..mak ni kalau pegi KK, nak makan je. Sebab ada banyak pilihan tempat makan yang best2 dan sedap2 dan tak ada di Keningau. Hehe.

So masa hari kejadian tu kami semua pon bersiap2 la nak ke KK...packing baju apa semua. Sampai je KK kami semua dah kelaparan. Tapi sebelum pegi makan Mak singgah la kejap beli barang2 kek sikit....pastu Ayah plak singgah ofis Maa Takaful nak submit borang.

 Selesai semua urusan penting maka kami pon bersemangat la nak pegi mengisi perut. Lapar giler dah semua ni . Perut kita orang semua dah menyanyi2. So cik abang kata kita pegi 1B la...so ok la. ke 1B la kita semua....

Mak pon berpikir2 la nak makan apa...sambil wajah tersenyum2 bahagia...sedapnya kalau boleh makan Nando's...Chicken Rice Shop pon sedap juga. Tapi...kalau dapat pegi makan di Koki Bandung pon best juga...pekena menu dari seberang yang pedas2...panas2. Pergh ! Tapi Cik abang kata dia malas nak masuk area Alamesra tu..sebab nanti dah satu keje nak kena keluar and beratur plak nak masuk 1B. So Mak ikut sajalah....asal boleh makan sedap2, 

Sesampai nya kami di 1B...dan setelah mendapat parking space yang agak strategik sebab dekat dengan entrance...so kami pon beramai2 la masuk ke dalam mall...jam ketika itu dah pukul 5.30 petang. Semua dah tak sabar ni nak makan ! Kira2 baru je 10 meter kami berjalan masuk..cik abang saya pon meraba2 poket seluar nya mencari dompet. Wajah nya yang sebelum ni ceria sebab nak pegi makan kemudian bertukar menjadi wajah risau . 

" Eh, mana dompet Ayah? " 

Serentak kami semua berhenti berjalan. Ah! Sudah....! Saya menepuk dahi di dalam hati. Eh, macam mana tu ? Alaa..kira macam imagine tepuk dahi jelaa...Hehe.

Cik Abang pula gigih la menepuk2 semu poket seluar dan baju nya...tak cukup tepuk..di seluk2 nya beberapa kali kot2 dompet nya menyorok dalam2. Mana la tahu kan. Setelah penat menepuk dan menyeluk...Cik abang berkata... " ke tertinggal kat dalam keta...? " Maka mak dan kakak secara sukarela pergi la ke kereta untuk menge'check' kot2 dompet Ayah memang betul tertinggal dalam kereta. Sambil berjalan menuju kereta tu....hati ni betul2 berharap akan bertemu dengan dompet ayah di dalam kereta nanti.

Namun....harapan kecewa. Sah dompet ayah selamat berada di rumah di Keningau. Tak ada dalam kereta.
Kami semua terdiam. Macam mana nak pegi makan ni ? Duit mak ketika tu cuma ada 40 hengget dalam purse. Sebab nya tadi kan mak dah belanja barang2 kek di Bake With Me. Tanya Sophea dia cuma ada 12hengget. Hmm...perut yang tadi lapar seakan mengerti. Terus hilang rasa lapar. 

Kami pon berjalan2...sambil mencari idea walaupon langkah agak lesu . Akhirnya we decided untuk pegi solat dulu. So ke surau la kami semua bersolat. Lepas siap solat apa semua ...baru la Mak dapat idea.

Mak cakap kat Ayah.. " Marilah mak amek duit mak dalam akaun CIMB mak tu...mak rasa ada la dalam 50 hengget dalam tu...." so mak pon pegi la cucuk kad bank mak..keluar la sekeping note 50 hengget. Ada la modal untuk buat pegi makan.

Kami pon pusing la level bawah tu...lalu2 depan kedai makan.  Kami berenti di restoran Ayam Penyet Ria. Sebab nya sebelum ni Cik abang dok kata macam nak terai makan kat situ. Setelah mak belek2 menu di situ ..mak rasa macam mahal. Ikan keli sekor dah rm9..nasi lain rege...sup pon harga lain....Yelah...risau jugak kang dah sedap2 makan tak cukup plak duit yang ada ni. Terhad kepada RM90 je kan... hehehe.
So,  mak cakap la kat Ayah... " Apa kata kita pegi je Alamesra...makan di Koki Bandung...situ dekat Maybank. So boleh la suh kakak Sophea korek duit dia skit dalam bank tu...pinjam...." Ayah pon bersetuju.

So pegi lah kami ke Koki Bandung yang pada awalnya cik abang takmo pegi. Hehe. SAmpai sana Mak pon suruh la theyols masuk restoran dulu dan orde je apa yang patut sementara mak dan Sophea berjalan kaki pegi cucuk duit di ATM Maybank.
SEbaik sahaja keluar la beberapa keping note 50 dari mesin ATM tu mak rasa legaaaa sesangat. Biarpon cuma duit pinjam dengan Sophea. RAsa macam baru la bleh nak bernyawa...baru la bleh nak senyum. Masa bejalan balik menuju restoran tu pon rasa laju lain macam je. Hahaha.

Sampai je dalam restoran Cik abang dan anak2 yang lain dah siap order...Mak pon tambah la order lagi. Masa tu rasa happy dan lega sangat sebab akhirnya kami dapat jugak isi perut. Hehe.

Bila orde semua sampai kami semua makan dengan berselera dan penuh rasa syukur sekali. Pecel Lele hari tu pon rasa nya sedap lain macam plak. Nasi plak boleh tambah2. Boleh makan puas2 dan kenyang2. Alhamdulillah....rupanya rezeki kami semua di Koki Bandung. Hehe.  We ordered 5 set pecel lele dan minuman yang macam2 jenis jugak. Pastu siap tambah dessert aiskrim goreng special lagi. Each set of pecel lele tu ada 2 ekor ikan keli goreng, 2 jenis sambal...sup dan juga nasi yang boleh di tambah. Owh ! Memang puas hati. And it only cost us RM7+. ++  ( including GST) . Memang puas hati lah. Alhamdulillah. Tak guna langsung duit Sophea.. heheh. 



Lepas semua dah kenyang kami pon bertolak la balik ke Keningau....with full belly. Alhamdulillah. What an experience for me and the kids. Moral nya...sebelum jalan ke mana2...cek dulu dah bawak dompet ke blom ? Hehehe.




Menikmati hidangan dengan penuh rasa syukur...Alhamdulillah... 

Saturday, October 03, 2015

Dari Dapur Janna : Sambal Bilis Tempoyak Petai ( or without the Petai, hehe)

Assalamualaikum semua....

 Ok kali ni  ada sebab nak update blog sebab ada sahabat ni mintak resepi. So kita mengarang resepi la kali ni .

Resepi yang sahabat saya minta ni adalah resepi Sambal Bilis Tempoyak dan Petai. Saya sebenarnya bukan lah peminat tegar tempoyak...mungkin sebab saya orang kelantan kot. Kalau di Kelantan kami tak makan tempoyak..tapi kami makan Sambal Durian....tapi saya tak makan jugak pon, Hehe. Well, apa beza SAMBAL DURIAN   dengan TEMPOYAK ? Sambal durian ni di buat dari durian fresh dan masih elok...pastu di tumbuk dengan cili padi bagi pedas2...tapi tempoyak plak sifat dia masam2 sikit...itu lah bezanya.

Okey, back to our resepi. Actually respi ni saya main hentam jer. Sebab saya memang tak tahu resepi asal. Main belasah ikut suka hati je. Asal nya saya tengok kat Facebook ada orang upload gambar...saya plak memang suka makan petai....so terliur ler. Kebetulan plak ada tempoyak beli dengan sorang sahabat ni jugak..so bermula la sesi menerai dan mengolah resepi. Hehehe.

So...ini lah resepi nya....





SAMBAL BILIS TEMPOYAK DAN PETAI

Bahan2:

3 ulas bawang merah ( di hiris)
1 ulas bawang putih ( di hiris )
Segenggam Lada putih ( boleh ganti dengan 5- 7 biji cili padi, kalau suka pedas boleh lebihkan)
2 biji tomato ( di potong dadu)
2 genggam bilis ( di goreng )
2 sudu besar tempoyak
sedikit air
garam dan gula secukup rasa
2 papan petai ( di buang kulit)
4  batang kacang panjang di potong serong (
minyak untuk menumis


CAra2:

- panas minyak dalam kuali, kemudian tumis lah bawang2 yang dah dihiris tadi hingga layu...
- kemudian masukkan tomato dan juga lada putih/cili padi, tempoyak dan sedikit air. Kalau suka berkuah lebihkan air. Kecik kan api dan biarkan hingga mendidih seketika.

- masukkan garam dan gula...pastu masukkan kacang panjang dan petai...serta ikan bilis. Kacau2 dan rasakan.

- hidang kan panas2 bersama nasik.








note : - Kacang panjang tu boleh jugak kita ganti dengan kacang botor. Pon sedap ! 
          - for those yang tak suka petai you can ommit the petai ok ? 

Sunday, September 13, 2015

Syukur Alhamdulillah....

Assalamualaikum semua...

 Tiba2 kali ni mak rasa macam rajin plak nak update blog. Ni sebenarnya tengah rehat2 lepas dok tunggang tebalik siapkan kek order seorang sahabat. Well, semua pelanggan saya adalah sahabat saya. Hehehe.

Owh..gini sebenarnya... Mak perasan la dekat fesbuk skang ni macam jadi trend plak pasangan suami isteri ( atau isteri sahaja, atau suami sahaja) dok cerita la pasal pengalaman mereka kawin muda.  Dah la muda...masih belajar. Duit pon tak ada. Orang kata zero lah.

Ada lah yang dok share ...masa dok bercinta dulu...susah....naik keta buruk je. Pastu pakai beg pon cap Bonia or Carlo Rino je.....sedihnya lah rasa.  Susah nya la hidup ketika tu . Sungguh la mereka tak punya apa2 . Tapi gambar kawin boleh tahan grand jugak Mak tengok. Takde2 duit...tp kawin boleh jugak upah photographer. Owh...mungkin itu di sponsor. Macam mak dulu2 la...hantaran semua di sponsor oleh adik beradik, sepupu sepapat dan makcik pakcik. Alhamdulillah....

 Jadi mak ni pon rasa tercuit la nak menyampuk. Sebab masa mak kawin dulu pon...mak pon muda juga. 24 tahun kira muda la kan. Laki mak pon 24 jugak. Muka pon macam bebudak skolah lagi.  Misai pon nipis je. Badan pon kerempeng je. Bukan badan je yang kerempeng...wallet and purse weols lagi kerempeng taw !

Mak nak la cakap ni haa....untung la uols...masa bercinta boleh naik jugak kereta...! Ada jugak beg Bonia nak di usung ke hulu ke hilir ! Mak ni dulu nak hadooo! Laki mak tu...masa lagi 3 hari nak genggam tangan tok kadi baru duit gaji dia masuk taw dak ??

Uols tu beruntungle  boleh naik keta..buruk2 pon at least tak basah pon kalau hujan kan ? Uols penah merasa ke naik motor berdua dengan laki ? Pastu tetiba hujan. Dah kena benti dulu....berteduh kat mana2. Kalau tade tempat berteduh redah je lah hujan2 pon...hujan air je pon...bukan la hujan api kan ? Motor plak motor kapcai je...bukan moto besar. motor EX5 tu.  Jadi lah...dapat la jugak merasa pakai HONDA.

Mak dulu masa pregnant sulung teringin la nak pegi KK. Jalan2. Yela...masa tu...sejak mula2 sampai Keningau ni....sebab Mak mabuk teruk memang weols tak pegi2 pon ke KK...tapi bila dok dengar cerita orang tu...cerita orang ni..betapa best nye pegi bejalan ke KK..so laki mak ni layankan lah Mak....pegi naik bas ekpress tu. Sampai KK..kena la menapak nak ke mana2 kan...tapi masa tu Mak rasa happy.....bahagia ....susah jugak..tapi rasa nya ada orang lagi susah dari weols la rasanya. Pastu dah balik Keningau...bas benti tepi jalan je...dah kena menapak lagi naik bukit sebelum sampai rumah. Mak plak tengah memboyot masa tu......uols imagine la seekor ikan paus yang berjalan macam penguin...berjalan panjat bukit macam mana ? Susah kan nak imagine ? Haaa...gitu lah.

Masa mak kawin dengan laki mak dulu...weols tak ada apa2. Sungguh. Lepas kawin baru la kami kumpul sikit2....dari tak ada ..kepada ada. Mewah tu tidak lah...tapi alhamdulillah...makan pakai cukup. Sebab nya kalau mak rasa mak ni susah...mak selalu ingat....ada orang di luar sana yang lebih susah dari Mak.

OK lah...mak dah penat membebel. Lain kali la plak mak membebel yer.