Monday, September 05, 2016

Sahabat untuk selamanya.



Hari Ahad baru baru ni saya ke KK. Tujuan utama nak bertemu seorang sahaat yang dah sekian lama tak bertemu mata. Asyik dok berselisih dalam Facebook sahaja itu pon sekali sekala sebab sahabat saya ni sibuk orangnya. Hehe.

Kebetulan juga encik suami saya pon ada urusan di KK jadi saya pon tumpanglah sekaki.

Bertempat di surau airport KK kami bertemu. Seronoknya lah walaupo sekejap sahaja. Kali terakhir kami bertemu tidak silap saya 6 tahun dulu di MAHA 2010. Ketika itu dia masih berkhidmat di Kementerian Pertanian.

Sufie ni sahabat saya ketika di UPM. Dia junior 2 tahun dari saya, tak silap saya lah. Kami bukan dari jurusan yang sama tapi kami sama-sama aktif bersilat. Kami di sini maksudnya saya, suami dan juga Sufi. Suami Sufi pon kawan kami juga. Geng silat di UPM juga.

Seronok bila dapat berjumpa sahabat2 lama. Yang mana sudah terputus hubungan boleh disambung semula...mana yang sudah sejuk atau suam2 kuku boleh kita panaskan balik.

Semoga persahabatan ini akan berterusanlah hendaknya. Ameen.


Immortality.

Tidak ada yang kekal di dunia ini.
Sedih dan pilu pasti ada pengakhirannya.
Kasih sayang dan cinta pon ada juga yang berlalu pergi.

Tiada yang kekal di dunia ini.
Melainkan Allah s.w.t sahaja.

Thursday, September 01, 2016

Part 2: Those were the days....

As most of you know, i just obtained my driving licence when i was already 36. Unlike others who tend to enroll for driving classes as soon as they turned 17, but not for me. I only managed to do that when i already have 4 kids. At first i thought that i would never ever get the chance to drive, ever. That i would never have my own driving licence. Hehe. I did write a few posts regarding my journey of getting my drivig licence.

But at last, i made it.

Before i knew how to drive i solely depended on my husband to get to places. To the grocery store, the market, clinic, well almost everywhere.

My husband is an active person. He proactively involves in Silat, badminton and other sports. And being a teacher he seldomly needs to attend courses a few times a year. So sometimes he needs to be out of town for a couple days up to couple weeks. So whenever he's out of town he will make sure that i have everything i need before he leaves. From food to groceries, pocket money, etc. The amount depends on how long and how far he'll be away.

As for me, waiting for him to be home is something that i always looking for . Usually, on the day he comes home, minutes before he reach our house he will call me first. " Get yourself and the girls ready, i'll be there in a couple of minutes. We'll go out!" And i would jump and instantly dress the girls and and myself up , full of excitement .

From far we could already hear the sound of his car engine before we could even see the car itself! Haha. It was so loud!

I knew he was tired. I knew that all he wanted after a long trip was to lay down and have a good rest but he didn't care. Because he cared about us even more. What mattered to him was us. He knew that i needed to go out.

He would take us to the town and let the girls buy anything under 5 ringgit. Hehe. And we would stop to have a drink at the cafe. Just chilling out. And then we went home. We were so happy.

How i miss those days. It wasn't easy. But at the end of the day, we had a smile on our faces. We were happy. And that's all that matters.



Monday, August 22, 2016

Those Were The Days....

I miss blogging. I love blogging.  In fact, I still do.

I used to blog almost every week. Sometimes every other day. This is the place where I document my daily routine , special events and memories, my ups and downs moments , photos. I already have this blog for 11years! You can check out my first entry

Yup!11 years. You read it right. I used to change its template and layout annually. Now not anymore. I've kept this template for 4,5 years, I suppose? ?

But for the past 3,4 years I tend to update my blog very seldom. Though I have a lot of stories and ideas but I never push myself to update any. This does not happen to only me, but also to my other blogger  friends.  They too have slowed down. And some even had put it to a stop. * sigh. But I still want to keep it. I love it when my kids would read all my previous entries which most are about them. Hehe.

Those were the days.


Thursday, June 09, 2016

Dari Dapur Janna : Red Velvet Cake Recipe ( with frosting)

Assalamualaikum semua.  Saya sebenarnya nak bayar hutang ni. Hutang resepi. Hehe. Ramai yang minta resepi dengan saya..macam2...ada yang nak resepi kek..resepi lauk pauk...tapi saya belum juga update. So hari ni saya nak update satu resepi yang di minta oleh sahabat saya Glenys. She requesetd for Red Velvet Cake recipe. So this is for you Glen !




RED VELVET CAKE

Bahan2 untuk kek :

250g gula ( saya guna gula pasir biasa je)
150g butter
sedikit esen vanilla.
2 biji telur gred B atau pon A

270g tepung naik sendiri ( saya guna tepung bluekey)
2 sudu besar serbuk koko
(campur keduanya dan ayak)                                        

250ml @ 1 cawan buttermilk
2 sudu kecil pewarna merah cerah
(campur keduanya dan kacau rata)

1sudu teh soda bikarbonat
1 sudu besar cuka


Cara2:

- putar gula dan butter bersama esen vanilla sehingga gebu,creamy dan warnanya kuning pucat.
- kemudian masukkan telur. Putar lagi hingga sebati
- Selepas itu masukkan tepung + serbuk koko yang sudah di ayak tadi berselang seli dengan buttermilk + pewarna merah cerah. Putar lagi hingga adunan bercampur rata.
- Di dalam mangkuk kecil, campurkan sodabikarbonat bersama cuka. dan biarkan ia berbuih seketika. Selepas buih2 nya berkurangan masukkan ke dalam adunan kek kita tadi dan kacau2 sekejap sekadar bahan2 bercampur.

- panaskan oven pada suhu 180'C. Sementara menunggu oven panas kita griskan  2 loyang bulat bersaiz 8" dan di lapik dengan kertas minyak.

- tuangkan adunan kek ke dalam kedua2 loyang sama banyak.
- bakar di dalam oven kira2 35-40 minit atau sehingga kek masak.
-  Apabila kek masak, keluarkan dari loyang dan biarkan ia menyejuk pada suhu bilik.


Bahan2 untuk frosting :

250g cream cheese ( di biarkan pada suhu bilik terlebih dahulu supaya lembut)
1/2 cawan gula icing ( di ayak)
1 1/2 cawan non - dairy whip cream ( di putar sehingga kental)


Cara2:
- putar cream cheese hingga creamy kemudian masukkan lah gula icing. Putar lagi sehingga sebati.
- masukkan sedikit whip cream yg sudah di putar terlbih dahulu. Putar sekejap.
- selepas itu masukkan kesemua whip cream yang tinggal. Putar hingga adunan sebati.
-  Boleh la di sapu pada kek dan di hias.




* note : Butter milk kita boleh buat sendiri dengan mencampurkan 250ml susu segar dengan  1sudu besar cuka atau pon air perahan lemon. Kacau rata dan biarkan seketika sebelum di guna.
- boleh juga menggantikan dengan plain yogurt yang di campur dengan sedikit susu segar.

- resepi asal untuk frosting sebenarnya menggunakan dua jenis cheese iaitu cream cheese dan mascarpone cheese, tapi kat sini susah nak dapat marcarpone cheese ( plus, ia juga agak mahal) so saya cuma guna sejenis cheese sahaja. Hehe. 

- adunan kek ini juga boleh di buat cupcakes. Cuma masukkan ke dalam papercups dan bakar sseperti biasa. 

Wednesday, May 11, 2016

Faces of Aileen.....


Saja2 la ni nak upload gambar2 Aileen....

Semalam Aileen genap 3bulan...and dah pandai meniarap....alhamdulillah....pegi klinik untuk check up..kena cucuk...tapi nangis kejap je....hehehe...