Tuesday, April 14, 2015

Bersusah2 dahulu......






Dah lebih seminggu kereta tak ada. Maknanya dah lebih seminggu jugak Kakak dan Angah pegi skolah berjalan kaki while Nana dan Kak Chik ayah hantar dengan motor.

Nasib baik la sekolah dekat je dengan rumah so boleh la jalan kaki je. Dulu2 masa Sophea sorang je skolah menengah memang tak berani nak bagi dia jalan kaki sorang2 ke sekolah kalau time tade kereta. Tapi skang ni sebab dah berdua dengan Angah so konfiden la skit. Sebab ada kawan.

Dalam 10minit berjalan gitu sampai la sekolah dia orang . Memang tak jauh sangat la. Tambah2 plak sambil berjalan berdua tu sambil bercerita, menyanyi2...jadi tak terasa sangat la .

OK jugak biasa kan diaorang jalan kaki pergi sekolah. Belajar bersusah. Belajar berpanas. Tader la nanti semua nya dah tersedia je. Tader la asyik selesa je naik kereta, tak panas..berhawa dingin. Supaya tak la manja sangat.

Kalau zaman kita dulu2 memang biasa jalan kaki neh. Sekolah bukan dekat2 tapi sebab berjalan beramai2 tak terasa penatnya. Tapi zaman sekarang ni memang parents teragak2 nak biar anak2 pergi skolah jalan kaki sendiri2. Yelah..nak buat macam mana...Malaysia ni kan masih aman. Haish.

Cuma Alhamdulillah la di Keningau ni masih ok lagi. Keadaan di sini masih macam zaman kita dulu2.

Saya ni pon sejak kereta masuk workshop nak ke mana2 pon payah sikit lah. Nak ke pasar terpaksa la pergi time hujung minggu. Naik motor la kita. Hehe.

Owh, buat yang tanya ke mana kereta kami tu...well, hari tu incik suami terlanggar anjing masa on the way nak pegi KK. Boleh tahan besar juga la anjing tu sampai radiator dan air con pon rosak. So kena la repair. Tak tahu lagi la berapa lama baru siap. Bersabar ajelah.

Wednesday, April 01, 2015

Dari Dapur Janna : Kari Kambing

Saya masih lagi ada terhutang beberapa resepi dengan orang2 yang request resepi dengan saya. Maaf lah ye kepada yang mintak sebab lambat bagi resepi. Saya ni kalau nak mengarang di blog, memang amek masa skit.

OK lah...sekarang ni saya nak kongsi resepi Kari Kambing. Saya tak ingat sangat dah sapa yang mintak tapi tak apa...bila dah update di blog ni sapa2 pon boleh cuba...boleh amek resepi ni. Resepi Kari kambing ni lebih kurang je macam resepi kari ayam or daging. Tapi tak apa , kita tulis je kat sini , kang besok2 anak2 saya nak refer pon senang. Hehehe.


So ini lah resepi nya ya....







KARI KAMBING

Bahan2:

- 1kg daging kambing , di potong dadu kasar.( saya beli daging kambing frozen yg org buat lamb chop tu, sbb kat Keningau ni tader orang jual fresh mutton)

- 4 sekawan (1 batang kulit kayu manis, 5 ,6 kuntum bunga cengkih, 3 biji buah pelaga ,2, kuntum bunga lawang)
- 5 sudu besar minyak utk menumis

- 1biji bawang bombay di hiris
  5 ulas bawang merah di tumbuk
  2 ulas bawang putih, di tumbuk.
  1 inci halia, di ketuk.
  3 sudu besar rempah kari daging ( apa2 jenama pon boleh)


1 keping asam keping
1 cawan santan pekat ( saya guna 1 kotak santan segera )
4 cawan air ( actually, ni agak2 je, kalau nak kuah byk, lebih kan.)
2 sudu besar yogurt
2 @ 3 biji kentang ( di dadu) - tengok saiz kentang la jugak.
garam dan gula secukup rasa.
serbuk pati ayam ,jika suka.


Cara2:

- panas kan minyak...bila dah panas, tumis 4 sekawan biar wangi. kejap je.
- lepas tu masukkan bawang bombay yang di hiris., bawang merah + bawang putih yang di tumbuk. Tumis hingga wangi dan bawang nampak layu . Api jgn besar sgt.

- lepas tu masukkan rempah kari yang dah di campur dengan sedikit air.  Tumis lagi sampai rempah garing dan pecah minyak.

- lepas tu masukkan la daging kambing, campur air ....kacau2 biar rata. Masuk lagi asam keping dan halia. Pastu tutup periuk, kecikkan api dan biar kan sehingga daging kambing empuk. Petua mak saya...kalau nak bagi daging cepat empuk, masukkan 1 sudu besi bersama2 dengan daging tu. Kalau byk sangat masak , letak la 2 batang ke sudu...

- bila daging dah separuh empuk baru kita masukkan kentang. Pastu kita biar lagi biar daging dan kentang betul2 empuk.

- Macam mana nak tahu daging dah empuk ? Macam mana lagi caranya...kena rasa sendiri lah. Cuba siat daging tu guna sudu ke...kalau elok dan senang je di siat, dah empuk la tu....

- bila daging dah empuk, kentang pon dah lembut...kita masukkan pulak santan dan juga yogurt.
- kacau2 dan biarkan hingga pecah minyak...
- kemudian masukkan lah pulak garam, gula, dan juga serbuk pati ayam ( jika suka la). Pastu rasakan dulu....kalau semua rasa dah cukup, maka siaplah kari kambing kita !


Kari kambing ni selalunya kalau saya buat untuk makan dengan nasi briyani. Kalau malas nak buat nasi briyani makan dengan nasi putih je pon dah sedap jugak ! Atau pon nak cicah dengan chapatti ke...atau roti Naan ke....roti canai pon boleh . Kadang2 saya sengaja buat kari kambing ni banyak2 skit...sebab kalau ada kuah lebih nanti saya akan kiraikan roti jala buat cicah dgn kuah nya. Mals nak kirai roti jala..cicah dengan roti sandwich pon boleh !

OK, itu lah resepi kari kambing. Kepada kawan2 yang nak cuba boleh la cuba.....

Tuesday, March 31, 2015

Caakkkk !

It's been a while since the last time I posted anything. Sekarang ni macam malas je nak update blog walaupon idea banyak, cerita pon banyak. Tapi entah.

Kalau sebelum ni masa anak2 yang atas2 ni masih kecik sangat la kerap mengupdate blog, cerita kelaku diaorang, karenah anak2 yang macam2....gigih juga memuatnaik gambar anak2 berkeping2...tapi sekarang ni macam tak ada pon beriya letak gambar Umar...cerita pasal Umar...kan ?

Rasa nya semua ni sebab zaman sekarang ni orang lebih aktif di facebook . Dulu2 semua pakat ada blog, baca blog....tak ada akaun blogger ke...wordpress ke...sanggup bukak sebab nak komen, nak baca blog kawan2..kenalan. Zaman dah berubah yer ?

Saya sayang kan blog ni sebab bulan July tahun ni genaplah umur blog saya ni sedekad. 10 tahun you. Of kos la sayang. Lebih2 lagi saya gemar membaca entry2 lama....kisah2 lama....cerita2 masa anak2 yang atas ni masih kecik...gambar2 diaorang....Banyak cerita2 yang saya sudah lupa dan tidak ingat. Anak2 pon suka baca juga.

Jadi marilah kita update pasal Umar.

Umar dah pandai merangkak. Laju. Kalau nampak ayah dia nak keluar je...mesti dia cepat2 merangkak nak ikut. Heheh. Gigi plak dah ada 2 batang kat bawah. Ada la jugak mak amek gambar.

Umar ni memang baby yang tak banyak karenah. Jarang menangis. Jarang sakit. Rasanya setakat ni tak pernah lagi Umar demam. Alhamdulillah. Umar masih belom makan solid food. Hari tu ada la mak cuba bagi dia makan bubur nasi kosong masa omo dia 5 bulan lebih. OK, dia makan...habis semangkuk kecik. Tapi masa kali ke3 mak bagi dia makan bubur ( cuma kali ni mak campur dengan carrot) ,lepas setengah jam dia makan dia muntah balik. Keluar habis semua. So mak stop dulu.

Pastu skang mak cuba la bagi lagi...dia tak mo makan. Actually, lebih kepad atak berminat sangat. Kalau bagi puree pisang ke...dia makan jugak, tp tak banyak. Sikit je. Breastfeed pon biasa2 je. Tapi berat dia masih ok.

Ada jugak yang cadangkan pada Mak suruh bagi nestum atau2 apa2 jenama baby cereal. Ntah la. Mak ni seboleh2 nya takmo bagi semua tu pada Umar.

OK lah. Mak nak sambung siapkan kek. Sekarang ni dah pukul 3 pagi. Umar pon tengah sedap tidur.





Sunday, February 08, 2015

Ulas sikit2 je.

Assalamualaikum semua...

Hari ni saya bukan nak tepek resepi. Hehehe. Hari ni saya nak membebel je walaupon sebenarnya saya masih ada terhutang beberapa resepi dengan kawan2 . Resepi Roti Naan belum update...dah ada kawan ni mintak resepi nasi beriani...resepi kari kambing lah..aduhai. Sabar yer kawan...nanti saya akan update satu2.

Banyak sebenarnya yang saya nak cerita kan...dari cerita banjir besar di kampung saya baru2....pastu cerita anak2....cerita pasal kes nak rotan2 anak la....macam2 lah. Tapi tu la..keadaan sangat la tak mengizinkan saya untuk mengadap laptop lama2.  Asal nak mengadap je ada orang . Hehe. Almaklum, laptop ada 1 jer.



Banjir. 

Banjir yang berlaku baru2 ni memang banjir terbesar la yang pernah saya tengok. Sayang nya saya tidak berpeluang untuk merasainya sendiri sebab tak balik kampung pon hujung tahun lepas. Jadi saya cuma dok berdebar2 depan laptop sahaja. Hari2 telefon ke kampung tanya perkembangan. Adik2 yang dok kat rumah my mom pon tak boleh nak update status di Facebook...nak buh gambar pon tak boleh nak tunjuk kat adik2 beradik lain yang jauh...sebabnya bateri fon dah kong, letrik pon tak ada nak caj. Seminggu juga la h letrik tak ada. Memang menguji sungguh. Tapi dalam pada kami merasa susah tu hakikatnya kami ni di kira masih jauh beruntung kalau nak dibandingkan dengan saudara2 senegeri kami yang berada di Kuala Krai dan Gua Musang. Bukan setakat letrik tak ada....dengan rumah2 nya sekalo hanyut di bawa air. Lagi sedih. Sekelip mata je mereka hilang harta benda yang dah di kumpul sekian lama. Tapi itulah nama nya ujian...kehendak Allah s.w.t.

Namun hikmah dari kejadian banjir besar ni kita dapat lihat rakyat negara kita bersatu padu...berganding bahu dan tenaga serta wang ringgit beramai2 menghantar bantuan kepad mangsa2 banjir ni. Dah tak kira dah apa bangsa..apa agama...semua tu dah tak jadi isu dah.

OK lah...tu jelah dulu. Nanti bila2 saya ulas pasal rotan plak yer...


Tuesday, January 27, 2015

Dari Dapur Janna : Resepi Chapatti

Assalamualaikum....

Baru2 ni saya upload gambar chapatti di Facebook. Gambar tu dah lama cuma baru upload. Dah ada kawan ni mintak resepi chapatti plak. BOleh2...tader masalah, saya memang suka kongsi resepi..lagi2 resepi yang mudah2 jer....

Resepi ni saya dapat dari salah satu forumner di Cari Farum. Lama dah saya jumpa resepi tu. Sapa yang post pon saya tak ingat dah....Apa2 pon thanks kepada forumner tu yang sudi berkongsi resepi.....
So ini lah resipi nya...




 CHAPATTI

Bahan2:

500g tepung atta
secubit garam
1 sudu besar minyak sapi ( kalau xder minyak sapi, boleh guna minyak masak biasa je tp letak dalam 3 sudu besar)
 1 cawan air.

Cara uli :
- masukkan tepung ke dalam mangkuk bersama garam. Kemudian masukkan minyak sapi dan gaul2 hingga rata.
- masukkan air sedikit...sehingga adunan lembut tetapi tidak melekat di tangan. Jika adunan nampak sedikit keras tambah kan lagi air.
- biarkan  doh rehat seketika sebelum mencanai. ( pastikan di tutup supaya adunan tidak mengering)

Cara nak masak :
- uli doh chapatti kecil2 agak2 sebesar bola golf.
- kemudian canai nipis di atas. Tapi jgn nipis sangat.
- panaskan kuali leper. Pastikan kuali betul2 panas sebelum memasak chapatti. Cara nak tahu kuali benar2 panas ialah dengan menabur sedikit tepung, Kalau tepung tu terus bertukar warna jadi perang maknanya kuali dah betul2 panas .
- letakkan chapatti yg telah di canai ke atas kuali. Balikkan . Kemudian tekan tepi2 chapatti dgn tuali kecil . Nanti chapatti akan menggelembung skit.
- balik2 kan lagi , pastu angkat .
- sapukan sedikit mentega pada permukaan chapatti yg masih panas supaya lembut.
- ulang sehingga semua doh habis.


Chapatti sedap di makan dengan kari ayam/ dagin/ kambing atau pon kurma ayam/ daging.  Dengan Keema pon sedap juga !

Selamat mencuba !

note : Tepung atta ni boleh di dapati di supermarket di bahagian tepung2. Kalau di Keningau ni saya biasa beli di Hiap Lee. Tepung Atta ni adalah tepung whole meal so chapatti is a healthy meal. :)