Posts

Featured Post

Belasungkawa : Almarhum Mohamad Jainudin bin Moklas ( part 2)

Image
I came to know arwah since he was my mother in law's first cousin and to make us even closer was because he also was posted to Sabah once he graduated. So we were the only family he had in Sabah. We seldom visited each other and usually whenever we went to KK we would also visited them. My husband and him also bought a house in the same housing estate. 
Din, as we always called him eventhough we were supposed to call him paman ( uncle in Javanese) was someone who was always smiling. Kalau terbayang muka dia po mesti kita ternampak muka dia yang sentiasa murah dengan senyuman sampai nampak gigi. 





Anak2 pon bila di tanya how do you see Atuk Din in your mind? Diaorang  pon akan cakap terbayang muka Atuk Din yang selalu tersenyum. He was a loving husband and father. Kalu pegi rumah dia kadang masa kita sampai tu dia bukak pintu sambil pakai apron. Tengah masak di dapur, Hehe. In fact masa malam kejadian tu pon Fiza cerita sebelum kena stroke tu dia tengah cuci pinggan, kemas dapur, lepa…

Belasungkawa : Almarhum Mohamad Jainuddin bin Moklas ( Part 1)

Image
Last 4th June saya telah mendapat berita bahawa pakcik sepupu kepada suami saya yang kami panggil Din telah diserang angin ahmar. Saya ketika itu berada di rumah manakala suami telah pergi keluar memancing bersama sahabat2 nya.
By the time saya mendapat berita itu saya terus segera menelefon isteri nya, Fiza untuk mendapat kepastian. Upon hearing my voice Fiza burst into tears. Saya dapat rasakan betapa dia berasa tidak tentu arah, tidak tahu apa yang nak difikirkan or more like bermacam macam perkara yang memenuhi fikirannya. Saya rasa macam nak terbang ke KK ketika itu juga namun saya ada beberapa kek yang perlu disiapkan.
I tried to call my husband to break the news but to no avail, all my attempt failed. He was probably somewhere in the middle of the South China Sea and couldn't be reached.

At first I wanted to go to KK by myself but then I changed my mind. I decided to wait for my husband and to go together with him. 
Early in the morning we drove straight to /Queen Elizabeth II …

Dari Dapur Mak Janna : Seri Kaya @ Tok Aji Serban

Image
This sweet kuih is one of my favourite and my kids' too. It si made of glutinous rice, eggs and palm sugar. Usually we'll have this kuih during Ramadhan, so since Ramadhan is just around the corner I guess it's very suitable for me to paste the recipe. Though the steps might seem complicated but actually it's not. If you plan to have this kuih for Iftar, it's better if you prepare the ingredients earlier........So here is a recipe of Seri Kaya.




Seri Kaya



Seri Kaya (Glutinous rice, topped with egg castard and palm sugar)


Ingredients A :

5 eggs
100g palm sugar, chopped. (satu kerek laa kira2...atau setengah ketul)
1/4 cup of water
1 tbl spoon of corn flour (or you can just use plain flour)
a pandan leaf for the aroma (if it's not available you can ommit this)

Method :
- in a pot, boil the water and then add in the palm sugar and the pandan leaf.
- stir until all the palm sugar has dissolved. Turn off the heat.
- add in the corn flour and mix well. Let it cool.
- cr…

Dari Dapur Mak Janna : Poori dan Kentang Masala

Image
Sejak musim PKP ( Perintah Kawalan Pergerakan ) ramai dari kita yang mengambil kesempatan untuk mencuba bermacam2 resepi. Kalau tengok di Facebook tu macam2 menu yang naik. Tapi Mak suka sebab kita boleh bertukar2 resepi, boleh juga memberi idea kepada orang lain yang dah buntu nak masak apa. So hari ni mak telah cuba buat Poori. Terima kasih kepada sahabat sahabat yang telah memberi idea kepada Mak. Cuma yang mak perhati ada bermacam2 versi resepi Poori ni.

 Being me yang mesti nak buat macam yang original so mak telah search banyak resepi dan mak banding2 kan semua resepi2 tu. Rupa-rupanya cara nak buat Poori ni sama juga dengan cara nak buat Chapatti, cuma beza nya chapatti di masak di atas kuali tanpa menggunakan minyak sementara Poori di goreng dengan minyak yang banyak. So marilah Mak kongsikan resepinya di sini.


Poori 

Bahan2:
- 500g tepung atta
- secubit garam
- 3 sudu besar minyak sapi / minyak masak biasa pon boleh
- air secukupnya
- 2 cawan minyak untuk menggoreng

Cara2:

- …

Covid-19

Image
((Image: © Shutterstock) from : Livescience.com



Sekarang ni hampir seluruh dunia sedang diuji dengan kemunculan virus baru iaitu Corona Virus atau pon Covid-19.

Virus ni mula-mula di temui di wilayah Wuhan, China sehingga telah menjangkiti lebih dari 80000 penduduk China dan kini telah merebak ke Asia , Eropah dan juga Amerika. Sehingga hari ini Covid 19 telah pon menyerang lebih 2000 rakyat Malaysia .

Termasuk hari ni sudah hampir 2 minggu kerajaan Malaysia telah mengisytiharkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Pada permulaannya Perdana Menteri telah menguatkuasakan PKP ini untuk selama 14 hari bermula dari 18 Mac 2020 sehingga 31 Mac 2020. Bagaimanapon setelah mendapati ramai rakyat ingkar perintah ini dan kes Covid 19 di Malaysia semakin meningkat PM telah melanjutkan lagi tempoh PKP ini sehingga 14 April 2020. Sepanjang PKP ini semua sekolah2, pusat2 pendidikan, pejabat2, perniagaan terpaksa di tutup kecuali khidmat2 di barisan hadapan.

Semua rakyat di seru untuk bersabar dan t…

PKP

Hari ni dah nak dekat 2 minggu kami semua dok rumah. Patuh dengan arahan PKP. Walaupon Keningau ni masih lagi tergolong dalam kategori green zone sebab belum ada sebarang kes Covid 19 tapi kami semua masih lagi akur dan ikut je perintah. Kena bersabar lah dulu ni.

Mak ada keluar jugak pegi pekan apa semua. Tapi keluar pon sebab nak beli barang je, lepas beli barang apa semua terus balik. Sampai je rumah terus cuci tangan, tukar baju apa semua kemudian baru la bawak masuk semua barang2.
\
Things are quite hard tapi yelah kita sabar la dulu. Apa tu orang kata, bersabar2 dahulu, bersenang2 kemudian, InsyaAllah.

Memang la kalau dok rumah je and tak keluar2 ni memang boleh mendatangkan rasa bosan, Tapi bagi mak semuanya bergantung kepada kita jugak, kalau kita pilih untuk makan tidur makan tidur je memang tak hairan la lepas tamat PKP ni ramai yang akan naik berat badan and rasa bosan tapi kalau kita anggap ini lah masanya untuk kita kemas rumah ke, buat spring cleaning ke, ok je..takkan s…

Dari Dapur Mak Janna : Tom Yam Putih Campur My Style

Image
Baru baru ni ada beberapa orang sahabat yang request resepi tomyam putih  style mak. Mak masih belom update lagi resepi nya. So hari ni memandangkan mak berkelapangan marilah kita update sebelum terlupa.






TomYam Putih Campur My Style
Bahan2:

3 ulas bawang merah, ditumbuk
3 ulas bawang putih ( diketuk kasar)
1inci lengkuas (dihiris kasar)
5 batang serai ( dititik)
5 helai daun limau purut
sekeping asam keping
7biji cili padi diketuk ( boleh ejas ikut suka pedas anda)
air perahan limau nipis ( dari 2biji limau)
2 batang carrot saiz kecil ( di potong bulat2)
1 mangkuk bunga kobis
1biji bawang holland ( dipotong wedges)
2biji tomato di potong 4
2 pelepah daun ketumbar ( dipotong kasar2)
2 sudu besar susu cair
garam dan gula secukup rasa
1 sudu kecil serbuk/kiub pati ayam
4 cawan  air
Minyak secukupnya untuk menumis

Lauk2 untuk tomyam :

1 cawan  isi ayam ( dihiris)
sedikit bahagian ayam bertulang ( dipotong kecil)
12 ekor udang ( di buang kulit dan dibelah belakangnya)
1 cawan sotong ( di po…