Tuesday, November 25, 2014

Selamat Pengantin Baru Adek and Almie !



Adek bongsu kesayangan kami akhirnya sudah selamat bernikah. Baru nak cerita ni sebenarnya. Hehe.

13 September 2014 baru2 ni ...akhirnya lengkap lah kami 10 beradik anak2 Cikgu Wan Muhammad dan Wan Hasnah sudah bernikah dan berkeluarga.

Jejaka bertuah yag berjaya mencuri hati adik bongsu kami ni bernama Mohd. Almie....orang Melaka.  Baik dan sopan orang nya. Hehe. Memang sesuai dengan adek bongsu kami tu.

Saya tak pasti la macam mana mereka berkenalan...sebab tidak la pula saya menemuramah adik saya tu. Semua adik beradik pakat balik..yang dekat mahupon yang jauh.

Yang special kali ni....adik saya telah di nikahkan sediri oleh my Abah. Abah ni...walaupon ada 9 orang anak perempuan...sebelum2 ni memang tak pernah lagi nikahkan anak sendiri. Semua pakai kadi je. So bila sampai turn adik bongsu kawin ni memang kami nak sangat la tengok Abah yang akadkan pengantin. Akhirnya tercapai jugak hasrat kita orang...lagi pon lepas ni dah tade dah adik badik yang nak kawin kan.

Sayu la pulak bila tengok Abah nikahkan my adik bongsu tu. Bergenang ayaq mata. Haish. Apa2 pon semua nya dah selamat.

Memandangkan cuti pon pendek...jadual pon pack. So semua macam rush2 dan tergesa2. Saya po tergesa2 juga balik ke Pulau Indah. Penat drive balik ke KB pon tak hilang lagi dah nak drive balik ke rumah mertua la plak. Tapi..dalam pada nak balik sana tu masih sempat singgah Cameron Highland...adik lelaki saya la yang mengajak. Saya pon memang tak penah2 lagi sampai Cameron, akhirnya berjayala jugak pijak kaki di Cameron Highland. Cuma tu la..pegi time cuti skolah punya la ramai orang...jam sana sini. Tapi tak tido sana pon....sebab tu saya kata singgah. HEhe.

Lepas acara di KB kena la pulak bertandang ke Melaka pula. Maka berbondong2 lah rombongan CIk Kiah pakat ke Melaka. Sepupu sepapat yang memang ada di Lembang Klang semua nak join. Yelah..bukan selalu dapat berkumpul ramai2 macam ni kan. Nak2 plak family kami ni besar dan ramai. Hehe.

Selesai majlis di Melaka sedar2...dah nak habis cuti skolah dah. Haish. Siyes tak puas.

Tapi tak apa lah......insya Allah ada masa , ada rezeki...dan ada kesihatan yang baik kita akan kumpul2 lagi.....

Untuk Adik bongsu kesayangan Kak Ja.... Fatien Adibah dan suami.. Mohd Almie...kak ja sekeluarga ucapkan " Selamat Pengantin Baru....semoga tabah dan sabar dalam mengharungi kehidupan berumahtangga...." Jaga adik kami tu baik2 ye Almie......hehehe.  ADek dok Melbourne tu elok2 yer.. masa ni la adek nak belajar masak2....hehehe.....beli la Corelle banyak2.  I love dek ! LOve you so much !

Wednesday, September 10, 2014

Roti Sarang Lebah (Beehive Bun)

Mula2 saya nak mintak maaf kepada kawan2 yang mintak resepi ni dengan saya sebab lambat update resepi di blog. Bukan apa....saya ni kalau nak mengadap laptop mmg payah,setakat bukak fesbuk kejap2...boleh la....Jadi memandangkan sekarang ni macam ada sedikit masa ..maka saya update la segera resepi Roti Sarang Lebah yang kawan2 mintak tu yer....






ROTI SARANG LEBAH


Bahan2 utk bun :

500g tepung roti (tepung high protein)- tepung biasa pon boleh tapi tak beapa gebu kalau dah sejuk.
secubit garam
2 sudu besar gula
2 sudu kecil yis kering
2 biji telur
100g butter.
200ml susu segar.

untuk hiasan :
almond flakes, kuaci, atau biji bijan.

Cara2: 

-campurkan bahan2 kering di dalam mangkuk (tepung, gula, garam, yis) dan gaul asal rata je.
- kemudian pecah kan telur dan gaul2 biar rata lagi.
- masukkan pula susu. Uli2 sehingga sebati.
- akhir sekali masukkan butter.  Uli lagi sehingga adunan tidak melekat di tangan.
- Bila dah uli hingga licin, tutup mangkuk dan biarkan doh mengembang 2 kali ganda ( kira2 2 jam, bergantung kepada keadaan cuaca juga)

note: saya uli guna mixer. Kalau kawan2 ada breadmaker pon boleh uli ikut cara yg saya bagi ni yer. 
- bila doh dah kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin.
- kemudian uli kecil2 sebesar bola golf. Susun dalam loyang  yang sudah di gris/
- uli la sehingga doh habis.
- kemudian tutup loyang dan biarkan doh mengembang lagi.
- Bila doh dah kembang cantik....panaskan oven pada suhu 180'C
-Sapu kan bun tadi dengan telur yang di pukul supaya permukaannya berkilat.
-taburkan almond flakes, kuaci dan lain2.
- kemudian bakar di dalam oven kira2 20 minit, atau sehingga roti garing keemasan gituk. JAngan over cook, nanti rot kering tak sedap plak.


Bila roti dah siap bakar keluarkan dari oven dan bolehla di siram dengan sos butterscotch.


Sos Butterscotch 

1 cawan gula perang
50g butter
sedikit vanilla
3/4 cawan susu cair atau cream

CAra2:

-cairkan butter, kemudian masukkan gula.Pastikan api kecil je supaya gula tak hangus.
- Kacau2 dulu...agak2 gula dah sedikit cair masukkan lah susu/cream dan vanilla. Kacau lagi hingga kuah agak pekat...dan gula nya sebati.
- kadang2 ada gula yang tak hancur atau berketul2. Jangan risau, nanti bila dah sejuk ia akan larut juga nanti.
-sos ni boleh wat awal sehari. So bila nak tuang tu dia macam dah pekat skit....

OK, kepada kawan2...silala cuba ye. Memang sedap roti ni.

Credit kepada pencipta asal resepi ni which I don't know who.


Monday, August 11, 2014

Putera Yang Dinanti



Umar. Birthday.


Dari sehari ke sehari cuba nak update tapi asyik tak jadi je. Hehe...insyaAllah kali ni jadi lah .

Alhamdulillah, pada 19 July yang lepas , jam 5.42 petang  bertempat di Dewan Bersalin, Hospital Keningau we have welcomed a new member of the family, a baby boy who decided to come out 2 weeks earlier  !

Syukurlah the delivery was smooth dan tak ada banyak masalah. Cuma sakit je lah. Ahaha! Yelaa...mana ada beranak tak sakit. Ada ke ? Hehehe.

My kids yang sebelum ni 4 orang tak pernah bersalin awal sampai 2 minggu . Semua nya keluar dekat2 dengan EDD. Sophea dan Nana keluar awal sehari ....Angah plak lewat 2 hari....Yasmin plak sakit on the EDD...tapi sbb dia lahir kol 1.40 pagi maka tarikhnya jadi lewat sehari lah. Jadi bila pregnant kali ni saya pon dok berangan la jugak yang baby akan keluar  lebih kurang macam2 kakak2 nya jugak. Berangan dapat puasa penuh macam2 pengalaman pregnant sebelum2 ni...dan berharap supaya baby keluar selepas raya  agar dapat la saya beraya sakan dahulu barang sehari dua. Namun semua itu tidak berlaku. Hehehe.

19 July tu kami nak ke KK sebenarnya sebab ada majlis berbuka puasa MAATakaful. Sejak dikhabarkan tentang acara makan2 free tu saya memang dah berangan la nak makan sedap2 kat hotel. Beriya2 la ni ha cakap2 dengan baby dalam perut....konon nak pegi KK makan2 dulu.....So pada hari kejadian tu dalam kol 10 pagi saya dah rasa semacam. Tapi masih lagi wat dekk. Tambahan pulak anak2 pon dah excited nak ke KK. Dah siap susun baju dalam beg..beg pon dah ready kat meja. Tinggal nak start kereta je lagi.

Pastu dalam kol 11....rasa yang semacam tu dah jadik 2 ,3 macam. Muka saya pon dah lain macam. Cik abang pon dah perasan....dia tanya...kenapa...sakit dah ke ? Saya jawab tak tahu. Hehe. Sampai la kol 12....rasa sakit makin kuat...maka terpaksala bitau anak2 bahawa rancangan nak ke KK kita tu terpaksa di batalkan sebab Mak macam dah ada tanda nak beranak. Anak2 agak kecewa juga sebenarnya. Tapi sebab ada sesuatu yang lebih seronok lagi yang bakal tiba...maka rasa kecewa tu tak de la terkesan sangat. Lebih excited nak tunggu adik keluar. Hehe.

Rasa sakit makin lama makin kuat. Tapi saya masih boleh tahan lagi. Cik Abang suruh la saya buka je puasa and makan la apa yang patut supaya nanti bila nak meneran ada tenaga. Tapi saya masa tu tak lalu sangat nak makan berat....saya minum milo and cicah sekuk Hup Seng tu je....ntah la. Last2 kol 4 gitu saya cakap kat Cik Abang rasa macam dah tak tahan dah....saya pon solat Asar siap2...pakai la baju yang sesuai...and masuk keta pegi spital. Masa tu memang tak boleh senyum dah. Nasib baik la spital dekat je dengan rumah.

Sampai spital tu terus la register...tapi belom sempat register saya dah berbunyi2 dah menahan sakit...nurse yang dengar kat situ terus la sorong saya masuk labour room  tanpa tunggu proses daftar siap. Ye la kan..kang saya terberanak kat kerusi menunggu situ satu hal la plak kan ? Masuk je labour room nurse cek2...jalan dah bukak 7cm. Haa...hamek ko !

Saya ni pulak memandangkan dah lama tak beranak....dah 7 tahun...rasa takut tu memang lebih skit lah. Nak teran takut....dalam kepala dok fikir boleh ke ni...boleh ke ni...hehehe. So bila nurse tu kata jalan dah bukak full, dah boleh teran...saya sebok dok kata nanti2....hahaha. Ada ke nak beranak pon boleh tangguh2...nanti2....padahal baby dah nak kuar dah ni ! Takut punya pasal. Padahal bukan nak beranak sulung pon .

Bagiamana pon setelah beberapa ketika...setelah saya semakin bertenang dan konfiden...campor dengan tak tahan dah ni dengan contraction......dan segala teknik meneran kembali saya ingat baru la saya berani nak teran. HEhehe. Cuma beranak kali ni macam lain skit. Masa beranak anak2 yang sebelum ni bila saya teran and kepala baby dah keluar..lepas tu terus la baby tu meluncur keluar.....tapi beranak kali ni nak kena teran banyak kali. Teran2....siap curi nafas apa ....baru keluar kepala...ingatkan dah kuar kepala tu dah setel la...sekali nurse kata suh teran lagi sebab badan belom keluar...so kena la sambung tarik nafas and teran lagi...biar badan plak keluar.....haa....gitu la....Mungkin sebab bersalin anak lelaki kot...bahu lebar.


So....bila baby dah keluar tu memang rasa lega la sangat2. Aduhai....selesai dah beranak haa...pastu lepas nurse dah bersih2 kan baby....dia pon angkat la baby nak suh saya tengok jantina apa. Walaupon saya tak pakai spek....tapi sebab benda tu memang obvious sangat....memang saya boleh tahu la anak saya tu anak lelaki. Hahahaah ! As if like he was telling everybody that He IS indeed a boy gituk. You want a boy, huh ? Well....look at 'this'....I AM a BOY !Bahahahahaaa...! Over la mak ni kan ? hehe.

Gitu la kisahnya kelahiran my 5th kid ni....and we named him UMAR HARRAZ. Nama Umar tu memang dah lama dah simpan. Dari pregnant sulung lagi. Tapi sebab yang keluar tu semua perempuan...so kena la k.i.v dulu nama Umar tu....

Maka dengan itu...posa tahun ni tak dapat la mak posa penuh. Kena ganti 9 hari. Mak dah raya dulu haa...ingatkan ada can la nak posa penuh. TAk apa lah. Mungkin sebab Umar pon nak beraya kot....hehe. So tahun ni juga Cik abang saya kenala bayar zakat fitrah untuk 7 kepala...hehe.






It's official






 Umar. Day 19



Umar dah botak, tido pon senyum, hehe.




Umar. Day 22


#umar_harraz

Monday, August 04, 2014

Salam Lebaran 1435H/2014M

Assalamualaikum w.b.t

Rasanya belum terlewat untuk saya ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maad Zahir dan Batin  untuk semua. Tahun ni kami beraya di Keningau (lagi). Apa boleh buat....cuti pon seminggu je. Lagi pon nanti bulan 9 kami nak balik juga sebab my youngest sister nak kawin. Lain la kalau ada yang sudi nak sponsor tiket flight kami anak beranak. Hahaha...! Mau ada yang tercekik lemang nanti kang kalau dengar suh sponsor. Kan ? Kan ?




Thursday, July 10, 2014

Ikan Kukus Limau

Ok lah...sementara tengah rajin mengupdate blog ni elok la saya update resepi Ikan Kukus Limau yang telah di minta oleh peminat2 saya...ahahaha. Perasannya lah. Ikan kukus ni senang je nak buat. Pastu yang best tu plak boleh sediakan awal2. Buh *awah2 dia semua...simpan kat peti ais. Pastu bila nak makan tinggal kukus je lagi. Senang kan ?  Cuma kalau nak kukus ikan ni kena pastikan ikan tu betul2 fresh lah. Kalau dah tak berapa fresh memang mudah je kita detect bila makan .

Ikan yang sesuai untuk di kukus plak biasa nya ikan Siakap lah...ikan merah pon sedap, ikan jenahak....ikan kerapu pon sedap. Cuma kalau nak guna ikan kerapu kena make sure semua sisik2 nya dah di bersihkan. Bukan apa...sisik ikan kerapu ni halus2....jadi kalau tak bersihkan betul2...pastu kita kukus....memang akan terasa2 la sisik tu bila makan....sangat lah menganggu. Tapi kalau kerapu tu di goreng garing2 tak per....jadik sedap la plak sisik2 tu.

Ok lah...kita tak payah cerita panjang mari kita teruskan dengan resepi kita ya...






IKAN KUKUS LIMAU

Bahan2 :

-Seekor ikan jenahak/siakap/ kerapu/merah ( berat kira2 500g -1kg)
ikan ni di siang bersih2, dan di kelar, pastu kalau boleh tak payah potong, biar sekor2 gitu....

- 5 ulas bawang putih ,dicincang
-5- 7 biji cili padi , di hiris . ( Kalau suka pedas boleh tambah, kalau tak suker boleh kurangkan)
-3 biji limau nipis ( di ambil jusnya)
- 1 sudu besar sos ikan
- sedikit kicap manis
-1 sudu teh garam
- 1 sudu teh gula
- 1 sudu teh serbuk pati ayam
- 1/2 cawan air

(campurkan semua bahan2 di atas di dalam mangkuk).

-1 biji tomato  ,di potong dadu
- 2,3 tangkai daun ketumbar di hiris halus.


Cara2:

- sediakan ikan di dalam pinggan yang panjang. Muat2 untuk seekor ikan. Dan pastikan muat juga dengan pengukus anda nanti ya....hehehe. Kang nanti bila nak kukus tak muat la pulak...satu keje dah kat situ.

- kemudian tuang lah campuran bawang putih, cili padi dan semua2 tadi tu la....ke atas ikan. Tuang la juga kat bahagian dalam ikan...biar rata gitu.

- Pastu bubuh la pulak tomato yang di potong dadu.

- OK ...bila dah bubuh semua bahan2 tu..kalau nak makan boleh terus kukus, tapi kalau kata nak makan untuk lunch ke...atau dinner ke...boleh simpan dulu kat peti ais. Bila nak makan baru kukus...so sedap la makan ikan fresh...panas2 baru kuar dari pengukus. Contoh kalau macam kata uols keja la kan...Malam tu sebelum tido atau pon pagi2 sebelum gi keje tu siap kan ikan ni awal2 dgn bahan2 ni semua..pastu simpan dulu kat peti ais. Balik keje kang , panaskan air dalam kukusan...pastu kukus...sementara tunggu ikan masak kita boleh solat ker...mandi ke...siapkan anak ke....masak lauk lain ke...ok tak ?

- Bila nak kukus ni...pastikan air kukusan dah menggelegak....api, tak payah besar sangat, sederhana je. Kalau ikan tu besar dalam 1kg, kukus la dalam 20-25 minit....kalau ikan tu kecik skit...15 minit pon dah cukup dah.

- Bila nampak ikan tu dah masak, barulah di tabur daun ketumbar..., tutup piuk dan matikan api.

- Pastu senduk2 la nasi buh dalam pinggan sedia...pastu boleh angkat ikan letak kat tengah2 meja..untuk di santap.

- Ok tak ? Rasa2 susah tak ? Tak la susah sangat kan? Anak saya yang sulung pon reti dah buat Ikan Kukus Limau ni. Hehehe...


Ada orang penah tanya saya..tak letak serai ke...halia ke nak bagi hilang hanyir ikan....well, saya kalau kukus limat memang tak letak dah...sebab nya rasa limau yang masam2 tu dah cukup untuk hilang kan bau2 ikan.....tapi kan, kalau kita guna ikan fresh...mana ada hanyir pon. Kan ?

So sila la cuba ya ?

* awah2 = bahan2

12 Ramadhan 1435

Hari ni 12 Ramadhan.

Incik suami request buat Nasi Mandy Kambing untuk berbuka.

Actually, dia tak request pon. Cuma semalam dia balik dari pekan dia beli beras Basmathi....beli kambing. Hehe. Saya pon tanya la dia nak buat masak apa ni. Dia kata Mandy Kambing. So Mandy Kambing it is.

Alhamdulillah.....My neighbour Syuk bagi kuih apa tu yer yang kaler ijau, inti kelapa manis tu...tak ingat dah nama dia. Siti Baiyah plak bagi mee bandung ke rasanya....and Sarah plak bagi puding karamel. Alhamdulillah........sedap2 semua nya.