Posts

Showing posts from April, 2015

Dari Dapur Janna : Rendang Ayam Lah Konon

Image
Owh, baru2 ni...eh, apa plak baru2 ni...semalam je pon. Yer semalam saya buat rendang ayam. Well, konon la rendang sebab tak pasti la plak kalau buat rendang memang macam tu. Anak2 plak suka makan...so tengok alang2 dah ada rendang ni kalau makan dengan pulut kuning pon sedap juga. Maka saya pon buat la pulut kuning. Tak reti jugak sebenarna buat pulut kuning. Main belasah ke...asal jadi kuning. Hehehe. Dapat la bagi2 kat jiran2 and kengkawan sikit sorang. Buat2 rasa. Alih2 ada kawan ni sorang mintak la plak resepi  Rendang Lah Konon saya tu....Saya ni kalau orag mintak resepi memang saya suka share. Nak2 lagi kalu resepi yang senang2 lagi la best nak kongsi .


So ini lah resepi Rendang Ayam Lah Konon ni ya my fren Suriani Makhtar dan sapa2 yang nak cuba pon boleh juga.











Rendang Ayam Lah Konon. 

Bahan2 :

1 ekor ayam ( di potong 12, atau berapa2 lah )
10 bij bawang merah ,dihiris
2 ulas bawang putih, di hiris.
1 inci lengkuas, dihiris.
2 batang serai, di titik.
1 sudu kecil serbuk kunyit.

Bersusah2 dahulu......

Image
Dah lebih seminggu kereta tak ada. Maknanya dah lebih seminggu jugak Kakak dan Angah pegi skolah berjalan kaki while Nana dan Kak Chik ayah hantar dengan motor.

Nasib baik la sekolah dekat je dengan rumah so boleh la jalan kaki je. Dulu2 masa Sophea sorang je skolah menengah memang tak berani nak bagi dia jalan kaki sorang2 ke sekolah kalau time tade kereta. Tapi skang ni sebab dah berdua dengan Angah so konfiden la skit. Sebab ada kawan.

Dalam 10minit berjalan gitu sampai la sekolah dia orang . Memang tak jauh sangat la. Tambah2 plak sambil berjalan berdua tu sambil bercerita, menyanyi2...jadi tak terasa sangat la .

OK jugak biasa kan diaorang jalan kaki pergi sekolah. Belajar bersusah. Belajar berpanas. Tader la nanti semua nya dah tersedia je. Tader la asyik selesa je naik kereta, tak panas..berhawa dingin. Supaya tak la manja sangat.

Kalau zaman kita dulu2 memang biasa jalan kaki neh. Sekolah bukan dekat2 tapi sebab berjalan beramai2 tak terasa penatnya. Tapi zaman sekarang ni me…

Dari Dapur Janna : Kari Kambing

Image
Saya masih lagi ada terhutang beberapa resepi dengan orang2 yang request resepi dengan saya. Maaf lah ye kepada yang mintak sebab lambat bagi resepi. Saya ni kalau nak mengarang di blog, memang amek masa skit.

OK lah...sekarang ni saya nak kongsi resepi Kari Kambing. Saya tak ingat sangat dah sapa yang mintak tapi tak apa...bila dah update di blog ni sapa2 pon boleh cuba...boleh amek resepi ni. Resepi Kari kambing ni lebih kurang je macam resepi kari ayam or daging. Tapi tak apa , kita tulis je kat sini , kang besok2 anak2 saya nak refer pon senang. Hehehe.


So ini lah resepi nya ya....







KARI KAMBING

Bahan2:

- 1kg daging kambing , di potong dadu kasar.( saya beli daging kambing frozen yg org buat lamb chop tu, sbb kat Keningau ni tader orang jual fresh mutton)

- 4 sekawan (1 batang kulit kayu manis, 5 ,6 kuntum bunga cengkih, 3 biji buah pelaga ,2, kuntum bunga lawang)
- 5 sudu besar minyak utk menumis

- 1biji bawang bombay di hiris
  5 ulas bawang merah di tumbuk
  2 ulas bawang putih, …