Posts

Showing posts from May, 2007

Cuti sekolah dah tibaaa....!!!!

Image
(pakai pisau dapur jer....hihihi,luper nak beli pisau kek!)


Well, cuti sekolah sudah pon bemula and aku memang tak de plan nak ke mana2.....dok umah je sepanjang cuti sekolah 2 minggu ni. Hari Jumaat baru2 ni aku ada la wat makan2....at last jadik gak, tapi tak panggil ramai orang pon . Just jemput kengkawan bujang my ayang, pehtu Ustaz Radhi and family and Nor and family. Tu jer....aku wat lauk pon simple jer, Gulai Terung, Ayam Goreng Berempah , Ikan bakar (yang ni aku beli jer kat pasar...siap bakar dah...hehehe...) and aku wat air asam. Tu je la. Pastu aku ingat tak sempat la nak wat kek besday Yasmin...tp tu la...sempat jugak. Aku wat kek cekelat laa....kek aper lagi.....hehehe.....aku hias ala kadar jer sebab tak cukup aksesori.....hihihi.





simple jerr kek Yasmin Mak buat.....



Hari Sabtu tu aku pegi la Hiap Lee sekali aku tgk ada Mozzarella Cheese! Wah...! Aku pon aper lagi, tanpa berlengah2 terus rembat ler sepeket (ala...sepeket jer..mahal beb!) .Nampak gaya boleh ler aku mulakan …

Happy Birthday Yasmin...!

Image
Happy Birthday untuk anak mak yg paling tecit ni....Yasmin Liyana....adik, adik dah one year old dah dik....tapi mak tak buat kek pon...hehehe...ayah kata kita buat hari Jumaat nanti yerr....boleh ajak ramai2 skit..makan2...ni mak nak fikir2 la ni nak masak apa...ayah suh mak masak nasik jer...pastu goreng ayam berempah tue....wat sambal belacan and gulai terung...hmm....tengok la cemaner.....and mak nak wat kek lah utk Yasmin....tadi masa mak pegi kedai2 yg jual barang2 buat kek tu dah ada jual piping gel....waaa.....ini sudah bagus..boleh mak cuber decorate kek guner piping gel.....!

















So hari ni we went to the clinic utk dpt kan suntikan MMR utk Yasmin, but unfortunately clinic tu cumer buat suntikan MMR on Wednesdays only, so terpaksa kitaorang pegi sekali lagi besok pagi. Tak per la....utk lunch hari ni kitaorang makan kat luar je la...hehehe....and utk malam plak I prepared fish and chips. Senang jer....ikan tu aku dah siap fillet2 kan masa siang2 ikan tu so bila nak masak just am…

Fixing Dinner

Hehehe..tak tahu nak buh tajuk apa, tapi memandangkan aper yang aku nak tulis ni berkaitan pasal makan2 so aku buh tajuk tu. Actually tu tajuk satu rancangan kat Channel 77....Fixing Dinner, and aku suker sangat tgk rancangan ni pasal mcm mana nak plan utk masak....so by the time kita nak masak tu kita tahu dah nak masak apa....nak beli apa...so tader la dok terfikir lagi apa nak nak masak yer? Sebab selalu nyer aku gitu la ..hari dok fikir..hari ni nak masak aper yer? Tu yang kadang buat aku rasa mcm susah nyer nak masak bila tak da idea nak masak apa. So aku tgk rancangan tu dia buat "One Month Dinner Plan" kiranya dia dah ada menu utk dia masak for the month. ..week by week...so tak timbul lagi soalan "nak masak apa yer? " . Pastu nak beli barang2 dapur pon senang bila kita dah ada plan and dah tahu nak masak apa. Tinggal beli bahan jer. So from now on aku nak keep track my daily menu...so nanti aku bulih la buat aku punyer "One MOnth Dinner Plan " gak…

Gumbira nyaa....!

Gumbiranya hatikuuuu.....berbunga2 ...hehehe...ntah haper2 jer aku nih, macam orang tgh mabuk bercinta jer. Tader apa, sajer jer nih...nak luahkan kegumbiraan hatiku ini...it's not my birthday either not anniversary..... but I'm just feelin' happy.......

chow!

Happy Teacher's Day...!

Image
Owh...sori sebab terlambat skit nak wish Happy Teacher's Day plak....hehehe...semalam la teacher's day nyer...so happy teacher's day to my hubby....my abah ( ex- teacher),my sisters (three of them) and semua guru2 di dunia nie, especially to all my teachers yang pernah mengajar saya since standard 1 samapi la saya habis sekolah form 5.....tima kasih semua....!




And 16/5 juga adalah my eldest sister's birthday - Kakak, so kakak,happy 40th birthday to you......adoi....awak dah masuk 40 yer....? tapi mantain macam 30 gak...hehehe (ayat mengipas...hihihi) ,but really....you don't look like 40 la sis. My Sis ni dia dok Singapore sebab dia kawin ngan orang sana. Dah 16 years dia dok sana. Anak dah ada 3....sumer perempuan, cam aku jugak. Yang paling besar anak dia tahun ni dah masuk tingkatan 3.....yang paling kecik plak Darjah 4 tak silap aku......

Well, semalam aku masak nasi apa yer...? ala...cam nasi ayam la tapi ayam nyer aku buat pandan chicken. Nasi plak aku guner b…

Happy Mother's Day !

Image
Today...is mother's day and for this years this special day falls on the 13th of May.....I'd like to wish all the mothers in every part of the world whether you are working mother or a stay home mother...whether you're a single mother or an adopted mother(betul ker istilah tu?),....Happy Mother's Day.....! A special wish to my beloved mom - Ma, thanks you so much Ma for everything, you're the greastest mother in whole wide world....I love you Ma....Mmmmuaaah! I bet there are 9 more wishes like this are sent to you right?

Anyway, today I didn't prepare anything special . At first I thought of baking a chocolate cake, but I changed my mind. Furthermore we had a birthday party invitation from our friend at 4 so we just went out in the afternoon to buy some presents for the birthday boy- Syahmi, who's turning 3 today. Happy Birthday Syahmi! Che Sah (the birthday boy's mom) prepared Soto for us.....sedap.....mee ada..mihun ada.....siap ngan sup gear box lagi …

Report ...report...

Image
Well, nak report pasal apa yer?

Last weekend aku tak ke mana2 sebab my Ayang busy......ada tournament silat so that's why lah, dia kena jadik jurulatih (ker juruletih? hihihi...) lagi...pastu on the tournament day kena jadik wasit lagi....nak wat cemaner....tak ramai orang. Nanti tournament peringkat negeri buat kat Keningau gak...bulan 6 nanti so bertambah la h busy dia. Tu pon nasib baik buat kat Keningau, kalau wat kat tempat lain sure dia kena pegi jugak. Tapi tahun lepas masa buat kat Sandakan dia tak pegi 'coz masa tu aku dah dekat2 due nak bersalin, so takkan la dia nak pegi jugak kan? hehehe....

So last Saturday aku masak aper yer? Ooooo....aku tak masak, sebab lauk ketam yang aku masak on Friday tu ada lagi, so makan yang tu jer. Besar betul ketam yang my Ayang beli tu....tiga ekor berat sekilo lebih.....isi pon penuh2....uish....sedap betul meratah.Pastu plak my neighbour sebelah umah ni - Wafa', bagi lauk ketam gak...dia wat cam aku wat gak...ala2 ketam sweet sour…